🧺🐰🥚🐑🫘🌿 Wesołego Alleluja 🌿🐇🐣🌷

Strony z napisami c.d.

Posty nie warte czytania.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

<rotfl69>

Łojezzzu, kolejne trzy wielkie posty. Znajdźcie mu ktoś jakieś zajęcie, to nie będzie miał czasu tyle pisać xD
Awatar użytkownika
mrozi
Wskaż do odpowiedzi
witam
witam

Post autor: mrozi »

Też do końca nie rozumiem motywacji wyżej wymienionej osoby. Co do tego , że ma jakąś manie wielkości też przychylam się do tego zdania.

Ciekawszy jednak jest aspekt prawny całej tej afery z napisami.
oraz sprawa przytaczanego wiele razy wyroku SN : "Dokonanie tłumaczenia warstwy słownej utworu audiowizualnego nie stanowi jego opracowania jako całości." - II CKN 1399/2000 Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Cywilna

Prawo autorskie ma jak widać bardzo nie jasna formułę skoro jest tyle wątpliwości w jego interpretacji. Choćby obśmiewana wiele razy formułka na napisy24 "dla grupy dalszych lub bliższych przyjaciół" by podpadało pod zasadę wolnego użytku :mrgreen:
Awatar użytkownika
Lisu11
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Post autor: Lisu11 »

Nie ma co rozpaczać kiedyś by mnie to może wkur***o ale teraz używam małego progra,iku do pobierania z serwera NapiProjekt .To jest genialne nie dość że jest tu wszystko to program dopasowuje napisy do mojej wersji filmu i to wszystko za darmmo
Awatar użytkownika
zmora
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się

Post autor: zmora »

Szukałem dziś napisów na napisy24.pl , nie wpisałem tytułu i wcisnąłem entera i wyskoczyło
Musisz zadać zapytanie. To oczywista oczywistość.
hehe
Jest takie powiedzenie, że polski Lotnik to jest taki ,że jak będzie trzeba to poleci nawet na drzwiach od stodoły. Piloci polscy będą latali na efach16 ;)
bloodyhell
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: bloodyhell »

O kurcze, musze Wam powiedziec ze zupelnie nie sledzilem tych historii zwizanych z serwisami z napisami... i kompletnie nie mialem pojecia co sie tam dzieje. Sprawe znam tylko z Waszych relacji w tym watku i musze przyznac, ze przynajmniej na podstawie tych byc moze nawet wyrwanych z kontekstu wypowiedzi, mozna uznac tego pana za kompletnego trolla :) Coz za logika kaze temu czlowiekowi myslec ze ja podjalem jakas decyzje i on ja wykonuje. A swoja droga pewnie paru z Was pamieta jeszcze sprzed kilku(nastu?)miesiecy dj'a scoofleta, onegdaj czestego goscia tego forum. Mi od razu przypomnial sie wlasnie on!:) Przy okazji - orientujecie sie czyj jest napiprojekt? Dla mnie okazal sie to chyba najfajniejszy pomysl i dlatego troche zapomnialem o ww. serwisach. Czy ten serwis jest jakos zwizany z dawnym napisy.org? Musze przyznac ze kiedys napisy.org (i bardzo ulatwiajaca zycie nakladka napisy.biz) byly moimi ulubionymi portalami z napisami.
piterkow
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: piterkow »

NapiProjekt istniał jeszcze przed zamknięciem napisów.org
Najstarsza wersja NapiProjekt (na forum projektu) pochodzi z 4 czerwca 2006 roku.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Kod: Zaznacz cały

Prokuratura umorzy sprawę strony napisy.org?
Marcin Pietraszewski

Zablokowana przez policję najpopularniejsza strona internetowa z napisami do filmów wkrótce może wrócić do sieci. Jej administrator do dzisiaj nie usłyszał zarzutów, bo prokuratura ma wątpliwości, czy popełnił przestępstwo. Sprawę bada biegły.

Stronę www.napisy.org założył 26-letni właściciel sklepu z częściami komputerowymi z Zabrza. Znajdowała się na niemieckim serwerze i zamieszczała listy dialogowe do filmowych hitów oraz seriali z całego świata. Miała blisko 700 tysięcy użytkowników miesięcznie, zamieszczane na niej tłumaczenia można było ściągnąć za darmo. Wystarczyło tylko wpisać tytuł i znaleźć napisy z rozszerzeniem odpowiadającym plikowi wideo.

17 maja na prośbę dystrybutorów policja zablokowała www.napisy.org. Ich zdaniem sprzyjała ona piractwu, bo tłumaczenia przygotowywano tak, by można było ich używać z krążącymi w sieci nielegalnymi kopiami kinowych przebojów. Stróże prawa zatrzymali administratora strony napisy.org oraz ośmiu jego współpracowników, którzy tłumaczyli filmy. To studenci z Bielska, kierowca tira z Jastrzębia Zdroju i bezrobotny z Krakowa. Policja zapowiedziała, że będą podejrzani o tłumaczenie i rozpowszechnianie napisów bez zgody posiadaczy praw autorskich.

"Gazeta" dowiedziała się jednak, że do tej pory prokuratura nie przedstawiła im ani jednego zarzutu. Powód? Prokuratorzy mają wątpliwości, czy administrator www.napisy.org.pl i tłumacze dopuścili się jakiegokolwiek przestępstwa. Z tego powodu powołano biegłego, który ma wydać opinię prawną w tej sprawie.

- Chcemy, żeby się wypowiedział, na ile tłumaczenie jest odrębnym utworem i czy może ono stanowić naruszenie praw autorskich - mówi prokurator Alina Skoczyńska, szefowa Prokuratury Rejonowej w Zabrzu. - Stanowisko biegłego będzie brane pod uwagę przy podejmowaniu decyzji o dalszych losach sprawy - dodaje.

Co to oznacza? Jeżeli opinia będzie korzystna dla administratora www.napisy.org, to śledztwo zostanie umorzone, a policja będzie musiała odblokować stronę.

Komenda nie komentuje sprawy. - Policjanci dokonują wstępnej oceny dowodów, jednak ich weryfikacją zajmuje się prokuratura. I to ona ocenia, czy mogą stanowić podstawę do wniesienia aktu oskarżenia - tłumaczy podinspektor Andrzej Gąska, rzecznik Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach.

Po majowej akcji policji z 14 stron oferujących w internecie polskojęzyczne tłumaczenia do filmów obecnie działa tylko pięć. Korzystanie z nich jest jednak utrudnione. Administrator działającej strony www.napisy24.pl twierdzi np., że teraz jest ona serwisem, na którym "wielka grupa krewnych dalekich i bliskich, a także znajomi całej licznej grupy krewnych wymieniają się między sobą tłumaczeniami, aby sobie wzajemnie pomagać". Oficjalnie nie jest już więc powszechnie dostępna. Żeby korzystać z jej zasobów, trzeba się zarejestrować i czekać, aż ktoś z "rodziny" potwierdzi naszą tożsamość.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
Awatar użytkownika
An25driu
Wskaż do odpowiedzi
sprawdź mnie
sprawdź mnie

Post autor: An25driu »

Miło by było gdyby strona powróciła. Tylko nie wiadomo czy właściciel po tych perturbacjach miałby jeszcze chęci i siłę ją prowadzić.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ