Seria o detektywie Jesse Stone, to zbiór popularnych powieści Roberta B. Parkera. Dość szybko prawa do ekranizacji trafiły w ręce Toma Selleca, który postanowił się nie tylko zająć produkcją tych filmów na potrzeby telewizji, ale również zagrał tytułową postać.
Jesse, to świetnie zarysowana postać starzejącego się policjanta wydziału zabójstw. Mocno zamknięty w sobie, stroniący od ludzi, z dużymi problemami psychicznymi oraz alkoholowymi, po rozwodzie z ukochaną żoną szybko stacza się w otchłań rozpaczy i samotności.
Uwielbiam Toma Selleca, która należy do tej bardzo nielicznej grupy facetów, którzy z sumiastymi wąsami wyglądają tak jakby się z nimi urodzili. W jego kreacji postaci przegranego detektywa jest coś magnetyzującego, co przyciąga mnie do tych filmów i pomimo niemal kompletnego braku jakiś szybkich akcji, sprawia, że mam ochotę na więcej.
Jedną z najbardziej dziwacznych i zarazem niezwykłych wątków jest przyjaźń Jesse'ego z jego golden retriverem, którego znalazł nad ciałem właściciela. Jessy nigdy go nawet nie pogłaskał, a pies bardzo szybko przejmuje sposób bycia nowego pana i udaje, że mu na tym nie zależy.
Cykl filmowy w kolejności:
# Stone Cold (February 20, 2005)
# Jesse Stone: Night Passage (January 15, 2006) a prequel to Stone Cold
# Jesse Stone: Death In Paradise (April 30, 2006)
# Jesse Stone: Sea Change (May 22, 2007)
# Jesse Stone: Thin Ice (March 1, 2009)
# Jesse Stone: No Remorse (May 9, 2010)
# Jesse Stone: Innocents Lost (May 22, 2011)
Każdy film to 1,5 godziny.
Napisy są do wszystkich części.