MAM, KUŹWA, DOSYĆ...

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Kontakt:

MAM, KUŹWA, DOSYĆ...

Post autor: najphil »

Obrazek
I was born with a shotgun in one hand and a hashpipe in the other and thats why they call me confederate white trash.

Mam, kuźwa, dość. Wszystkie kanały muzyczne to jeden wielki festiwal durnowatych melodyjek, landrynkowych panienek i wymuskanych chłoptasiów. Wszystko jest gładkie, błyszczące jak psie jaja i przymilne do porzygania. Chcesz zrobić karierę? Musisz mieć zgrabny tyłeczek, śliczną grzywkę wpadającą ci do oczu i głosik jak kastrat.

Druga metoda na zaistnienie to być czarnym, najlepiej mocno przypakowanym i rapować o ciężkim życiu gangstera. Co mnie, do cholery, interesuje, ile trzeba naboi, by zatłuc jakiegoś Madafakera. Przecież nie znam człowieka. Czy tylko mnie odrzuca fakt, że hierarchię sukcesu na rynku hip-hopowym ustala się za pomocą ilości złota, jaką dany osobnik jest obwieszony?

Osobną kwestią są te wszystkie programy, w których "artyści" z lubością pokazują swoją chatę. Tu mam X-calowy telewizor, a tu kanapę i budzik. A to moja lodówka pełna soczków marki... o nie, nie powiem, bo będzie to reklama (i tu cwaniackie puszczenie oka do kamery). Nożeż w dupę, pokaż mi jeszcze, jak wygląda twój kibelek i jak te soczki ładnie z ciebie schodzą, przynajmniej byłoby się z czego pośmiać.

No dobra, dałem upust frustracji, ale ciężko mi to wszystko przełknąć. Postanowiłem coś z tym zrobić i popisać o swoich fascynacjach muzycznych. Jak się wam spodoba, to kto wie, może za jakiś czas pokaże wam, co ja mam w lodówce.

Pamiętam, że gdzieś połowie lat 90., wpadła mi w ręce płytka zespołu Bongzilla. Hardkorowi chłopcy, ledwo umiejący grać na gitarach, ryczeli o paleniu marihuany i jej legalizacji. Wtedy potraktowałem to jako ciekawostkę i coś, z czego można się pośmiać. Jakby nie patrzeć, byłem wtedy twardym metalowcem słuchającym Sepultury, Morbid Angel czy Paradise Lost, więc takie "pitu pitu" nie robiło na mnie wrażenia. Okazało się, że tego rodzaju kapel jest więcej: Atomic Bitchwax, Alabama Thunderpussy czy Electric Wizard. Ukuto nawet nazwę dla tego gatunku muzyki: Stoner Metal. No ale jak można było brać na poważnie kolesiów, którzy wyglądali, jakby nie byli w stanie oderwać ryjów od bonga.
Obrazek
Zespoły te łączyło kilka cech. Ich członkowie wywodzili się z tak zwanej białej hołoty, gdzieś z południowych lub środkowo-zachodnich stanów USA. Mieli nieźle nasrane w głowach i po kilka wyroków. Głównie za narkotyki i rozboje. W ich muzyce często stosowane są powolne tempa, psychodeliczne improwizacje, basowe gitarowe riffy i melodyjne wstawki. Gitarzyści stosowali różnorodne efekty gitarowe, przede wszystkim wah-wah i pogłosy. Śpiew był szorstki i miał prostą rytmiczną melodię. Produkcja była często tak surowa, ograniczona do minimum, że brzmiała niemal amatorsko.

Niedawno na jakimś dziwnym forum ktoś przypomniał mi o tym gatunku metalu i zacząłem trochę grzebać. Okazało się, że wszystko to ewoluowało w bardzo ciekawym kierunku i przyznaję się bez bicia, że niespodziewanie zostałem wielkim fanem takiej muzy. Głównie za sprawą zespołów z już całkiem dużym stażem: Clutch czy Kyuss oraz tych zupełnie nowych jak Black Stone Cherry, których nowa płyta wychodzi 31 maja i już się jej nie mogę doczekać. To zupełnie inna muzyka, bardziej dojrzała i z lepiej rozłożonymi akcentami. Do tego to ciężkie, powolne granie z mocnym południowym szlifem idealnie komponuje się z moim życiowym nastawieniem wiecznego rebelianta - lub jak to woli - wiecznego marudy.
Okazało się, że i Polacy mają swojego przedstawiciela w tym nurcie. Całkiem niezłe granie zapewnia kapela Corruption z Sandomierza. Globalna wioska, jak w mordę strzelił.
A dla Loodki - Dobry Shotgun, taki mniejszy, żeby sobie nic nie naderwała targając go po okolicy.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
gala444
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się

Post autor: gala444 »

Przyznam się szczerze ze nie słyszałem nigdy (albo nie pamiętam ) o tych kapelach ,przesłuchałem kilka piosenek na yt i faktycznie ma to cos w sobie :D
Z ciekawości poczekam na te nowa plyte Black Stone Cherry
Dzieki za rozszerzenie muzycznych horyzontów najphil

PS.
Duzo dobrej muzy ladnie i czytelnie rozpisanej : http://mapofmetal.com
Nadzieja to melodia, której nie tańczy się
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

Clutch jest fantastyczny. Moja ulubiona płyta to Blast Tyrant, z której pochodzą takie kawałki jak Regulator, Cypress Grove czy - przede wszystkim:

Podoba mi się również wszechstronność Clutch, np. to jak świetnie scoverowali Who's Been Talking? Howlin' Wolfa:

bardzo chętnie posłuchałbym kiedyś ich bluesowej płytki. I tylko złość mnie bierze, że nikt w Polsce nie pomyślał o sprowadzeniu tego zespołu do nas, a nie jest to niemożliwe - w takich Niemczech bywają regularnie. Oby kiedyś.

Obok Clutch ze stonera moją ulubioną kapelą jest Kyuss, który również najphil wspomniał. I znowu ta sama sytuacja, w tym roku chłopaki znowu grają (co prawda bez Josha Homme'a - ale ja z tego powodu nie płaczę, nie podzielam poglądu że Kyuss miał rację bytu tylko z nim) - ale nie w Polsce :no

Ulubiona płyta? Wiadomo - Welcome to Sky Valley! Okładka z tej płyty zajmuje reprezentacyjne miejsce nad moim biurkiem, piękny widok.

Byłem ostatnio na koncercie innego giganta stonera - Fu Manchu - i szczerze mówiąc nie podobało mi się. Muzyka bez duszy, jak dla mnie.

Lubię również posłuchać Electric Wizard, mimo że jest zdecydowanie cięższy od powyższych, to lasuje mózg jak mało co. Ogólnie - stoner to świetna muzyka na upały :-)
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Shedao Shai, gala444 - no to zimne pifko dla Was.

Fu Manchu to bardzo dziwna kapela, która podąża swoją drogą, niekoniecznie "stonerową", ale mi też jakoś nie wchodzi. Electric wizard z płytką na okładce której jest ten Satyr z fajką, to niezłe wariactwo.

Dla mnie zespołem, którego normalnie nie słucham, bo się nie da hehe, ale jak włączę, to mam niezły odjazd jest WEEDEATER, teledysk do numeru "BULL" - to szatańska sprawa.

Ostatnio męczę też HIGH ON FIRE - "Rumors of War" - uzębienie kolesia wprawia mnie w dobry nastrój :D.
ObrazekObrazek
atathoth
Wskaż do odpowiedzi
maniak serialowy
maniak serialowy

Post autor: atathoth »

Wow! Najphil zgadzam sie w 100% z tym co napisales na poczatku! TEz mam kuzwa dosc tych wszystkich debilnych programow muzycznych! Pamietam stara dobra MTV, a teraz wszystko jest robione pod nastolatkow! Te wszystkie konkursy smsowe (czy mnie kocha?), ci przezenterzy emo czy wanabe skate. Berk i jeszcze raz Berk!
Gdzie sie podzialy te wszystkie kanaly z dobrym rockiem, metalem, rapem?

A masz jakies fora, strony do polecenia?

PS:gala444: Super stronka :)! Wielkie dizkei
Awatar użytkownika
yar
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Post autor: yar »

atathoth pisze: Gdzie sie podzialy te wszystkie kanaly z dobrym rockiem, metalem, rapem?
Całę szczęście że się jeszcze w czasach nadmiernego konsumpcjonizmu zachowały stacje http://www.mtv.co.uk/channels/mtv-rocks oraz http://www.rebel-tv.pl/.

Podpisuję się pod waszymi postami - "papka kulturowa" i tyle mam do powiedzenia... :D
nova.nike
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: nova.nike »

A ja tam lubię np Justina Timberlake'a :D

Są różnego rodzaje muzyki dostosowane do różnych 'okazji'. Może Justin czy Britney nie śpiewają ambitnych tekstowo piosenek (choć nie zawsze), ale naprawdę fajnie się do ich muzyki tańczy czy ćwiczy. Przedstawiona wyżej muzyka nie jest zła, ale ciężko byłoby mi się przy niej dobrze bawić na dyskotece. Co innego tylko posiedzieć czy piwku ze znajomymi.
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: kontrast »

yar, mam w tv Rebela i czasem oglądam - dobry kanał, ale nie zapominajmy o Czwórce - http://www.polskieradio.pl/10,Czworka
Szczerze mówiąc większość tego co oglądam w telewizji to te kanały :)
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Przedstawiona wyżej muzyka nie jest zła, ale ciężko byłoby mi się przy niej dobrze bawić na dyskotece.
Nike - zależy jak dobrze tańczysz ;)

A mówiąc poważnie, na dyskotece to ostatni raz byłem ze 20 lat temu, jednak tańczyć uwielbiam i uważam, że nie ma lepszej muzy do tańczenia od gatunku ska-punk. Szczególnie tego hiszpańskiego.

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
kain_b
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Post autor: kain_b »

No to ja też dorzucę coś od siebie.
Jako, że jestem fanem Hardcore/Punk i widzę, że Najphil zapuścił coś, ze ska to ja proponuję klasyczną kapelkę Skate-Core prosto ze Szwecji - Millencolin

A na dokładkę prosto z Bostonu, celtycki folk-punk, Dropkick Murphys
Seryjni mordercy robią na małą skalę to, co rządy robią na większą-Richard Ramirez
hasło/pass:bolczeslaw
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Dropkick Murphys uwielbiam, ale gwoli jasności to skinheadzi, a przynajmniej byli nimi. ;)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
kain_b
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

niby tak, ale skini w bardziej "pozytywnym" znaczeniu, czyt nie faszyści

Added after 14 minutes:

tacy oi'owcy bardziej.
w sumie muzę grają zajebistą.
Tak samo jak zespół z NY Warzone, gdzie wokalistą był skin, a nie przeszkadzało to być im jednym z najważniejszych zespołów HC/Punk na świecie

A przy okazji podróży do NYC kolejne dwie kalsyczne kapelki z Wielkiego Jabłka: Sick Of It All i Agnostic Front

Seryjni mordercy robią na małą skalę to, co rządy robią na większą-Richard Ramirez
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

W ogóle nastał teraz czas na mocne połączenia tych dwóch subkultur. Można powiedzieć, że zwarcie szeregów przeciwko panoszącej się wszędzie modzie na hiphopowych chLopców z krokiem w kolanach :D

Znów hiszpański przykład:

I świetny blog z którego czerpię garściami dziwną muzę
http://xrompiendocadenasx.blogspot.com/ ... chive.html
ObrazekObrazek
atathoth
Wskaż do odpowiedzi
maniak serialowy
maniak serialowy

Post autor: atathoth »

Jak podzielam Wasz zachwyt metalem czy ska to wrecz odwracam sie od Punku/skin. Jest to jedyny typ muzyki ktorego nie jestem w stanie sluchac. Zastanawiam sie czy to w ogole jest muzyka czy darcie japy to mikrofonu :P
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Hehe, jak napisała Nike, wszytko zależy od nastroju, a niektórych emocji nie sposób wyrazić inaczej.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
kain_b
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Zgadzam się z Najphilem, ale Atatoth jak wiesz w metalu tez ryja wydzieraja, wiec zbytniej różnicy tu nie widzę
A jeżeli chodzi o "wyśpiewane" emocje to proszę bardzo (ze znajomymi nazywamy to pig-metalem a normalnie zwie się nawet nie mam pojecia)

Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

Ja tam toleruję każdą muzykę poza hip hopem. :D
kacperski
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: kacperski »

Bo hip hop to nie muzyka :P

Dodano w edycji:

Faktycznie, hip hop to nie jest gatunek muzyki itp. Nieświadomie mogłem wprowadzić kogoś w błąd co do mojego zdania na ten temat. Mi chodziło o to, że zgadzam się z Szedziem, a hip hopu i tego typu podobnych po prostu nie cierpię.
Ostatnio zmieniony 20 lipca 2011, 11:31 przez kacperski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kain_b
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

No tak Hip Hop to styl życia, ale ja tam wole Rapy, stare dobre NWA, Eazy E.
nova.nike
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: nova.nike »

Z latynoskich rytmów to ja wolę Shakirę :D Nie no podawana muzyka nie jest zła, ale ja tam mam ustalone co gdzie słucham, nie ograniczam się do jednego czy dwóch stylów :)
Piosenki popowe i lekki rock, r&b czy rap na rower, do ćwiczeń, na tańce; do pracy coś spokojniejszego - blues, jazz, ostatnio zakochałam się w internetowym chilli zet; a coś mocniejszego ( :D ) to gdzieś na mieście, ale już bez tańców, bo ja nie umiem tańczyć czy takiej muzyce (sorki ;) )

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ