Planet Dinosaur [BBC]

Dokumentalne - Ktokolwiek widział, ten wie więcej!
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Rescue Me

W.BRYTANIA Planet Dinosaur [BBC]

Post autor: asd »

obrazek
Planet Dinosaur[/url]

Najnowszy film animowany, który przedstawia nam najnowsze fakty, które udało się odkryć badając skamieliny.
Całość zrealizowana techniką komputerową, która jest bardzo dobrze zrobiona.
Polecam.

Added after 21 hours 43 minutes:

Bardzo fajny dokument! Człowiek często nieświadomie powtarza utarte schematy w stylu "T-Rex największy z drapieżnych" itp. Oglądając Terra Novę widać, że Spilberg nie oglądał Planet Dinosaur a szkoda...
T-Rex był najwyżej karłem przy Spinozaurach...

Podobają mi się też teorie i wytłumaczenie różnych zwyczajów dinozaurów na podstawie znalezisk.
Polega to na tym, że najpierw poznajemy jakiś fakt, który został odkryty na podstawie jakiegoś znaleziska a potem lektor tłumaczy dlaczego.
Np. znaleziono kawałek kręgosłupa "piły" między zębami Spinozaura oraz (w drugą stronę) złamany ząb Spinozaura w kręgosłupie tej ryby. Na tej podstawie stwierdzono, że Sp często polowały na te ryby. Dodając inne fakty stwierdzono, że ten dinozaur głównie polował w środowisku wodnym.

Dotychczas zawsze zastanawiałem się jak naukowcy dochodzą do tego typu wniosków - okazuje się, że to wcale nie takie trudne.
Obrazek When Dreams Come True...
Shen
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Shen »

Ściągam, za dzieciaka jarałem sie temat, zbierałem gazete "dinozaury" i chciałem zostać paleontologiem :salut:
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Zapraszam na ostatni odcinek.
Serial bardzo mnie zadziwił - oglądałem wszak Park Jurajski, byłem w Zatorze i myślałem, że poznałem już większość dinozaurów (przynajmniej z wyglądu) - a tymczasem okazało się, że nic bardziej mylnego. Kto słyszał o Argentinozaurze, który ważył aż 75ton?? T-Rex wcale nie był największym drapieżnikiem, itd, itp...
Świetny serial - warto oglądnąć by poszerzyć swoje horyzonty.
Obrazek When Dreams Come True...
chipmaster86
Wskaż do odpowiedzi

Paleontology

Post autor: chipmaster86 »

Hi Shen. You are like me. I wanted to be a Paleontologist too, and ended up working in electronics instead. I have many PDF's for Paleontology if you need them. Just let me know.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ