Stargate Universe
-
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi - Expert
- youtube Warszawa
- Kontakt:
-
Wskaż do odpowiedzi - maniak serialowy
-
Wskaż do odpowiedzi - wciągam się
Dlaczego końcówka serii była lepsza? Ponieważ wróciła "do korzeni" SG. Mnie we w SG1 i SGA najbardziej fascynował motyw przechodzenia przez wrota, odwiedzanie różnych światów, kultur, ich różnorodność. W SGU cała fabuła zamknięta jest na małej przestrzeni statku i tylko te odcinki z odwiedzaniem innych planet trzymały poziom. Wlasnie obejrzalam S02E20 - to chyba ostatni odcinek, prawda? Ale w serii czy w ogóle?
-
Yugi_2142
- Kontakt:
-
-
Yugi_2142
- Kontakt:
atathoth pisze:A syfy niech nie zabija kury znoszacej zlote jajka - comon!

Nie no, bądźmy poważni.... SGU od początku oparte było na błędnych założeniach a im dalej próbowano brnąć w ten schemat BSG-bis tym gorszy był efekt. Następujące po tym, desperackie próby powrotu do korzeni serii w drugim sezonie, tylko uwidoczniły słabość serialu. Nie ma się co oszukiwać, gdyby SGU gromadziło jakaś rozsądną ilość widowni, albo przynajmniej oferowało trwała tendencje wzrostowa, nie zostałoby skasowane.
Ignorance is a virtue.
-
-
Wskaż do odpowiedzi - patron
-
seriale znam jak kieszeń
-
Wskaż do odpowiedzi
Re: Stargate Universe
Obejrzałem właśnie 2. sezon i... hmm... jakby to powiedzieć... spodobało mi się. Wiem, że wcześniej mocno narzekałem na ten serial (i w sumie nadal podtrzymuję swoje zarzuty dotyczące 1. sezonu), ale druga seria jest po prostu znacznie lepsza. Już nawet po tytułach odcinków widać, że twórcy wyciągnęli lekcję z początkowych epizodów i wreszcie przestali nam serwować formułę "w tym odcinku zabraknie nam..." oraz pokusili się o bardziej rozwiniętą fabułę. Tak więc o ile w 1. sezonie były z 4 dobre odcinki a reszta była słaba, tak w 2. proporcje się odwróciły. Mamy o wiele więcej akcji, wyprawy na nowe planety, obcych (i to nawet kilka rodzajów), nowe cywilizacje, statki, bitwy kosmiczne, podróże w czasie - słowem wszystko to, z czego SG słynie. Nawet postacie, pewnie z racji przyzwyczajenia, już tak nie irytują. Jasne, są też i wady: (nieudolne) skupianie się na relacjach międzyludzkich, uczuciach, rozterkach miłosnych, itp. Ale, na szczęście, jest tego znacznie, znacznie mniej i da się to przełknąć.
Szkoda więc, że nie będzie kolejnego sezonu i szkoda, że to już koniec tej świetnej marki i nikt już nie przejdzie przez Gwiezdne Wrota. Zwłaszcza, że nie ma obecnie żadnego kosmicznego sci-fi...
Szkoda więc, że nie będzie kolejnego sezonu i szkoda, że to już koniec tej świetnej marki i nikt już nie przejdzie przez Gwiezdne Wrota. Zwłaszcza, że nie ma obecnie żadnego kosmicznego sci-fi...
-
anetag77
Wskaż do odpowiedzi - seriale to moja pasja
Re: Stargate Universe
amenseymour pisze:Szkoda więc, że nie będzie kolejnego sezonu i szkoda, że to już koniec tej świetnej marki i nikt już nie przejdzie przez Gwiezdne Wrota. Zwłaszcza, że nie ma obecnie żadnego kosmicznego sci-fi...

Oceń ten serial