Newsroom,The

Seriale prawdziwsze niż życie.
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa

USA Newsroom,The

Post autor: piotr_cebo »

Nowy serial stacji HBO z Jeffem Danielsem znanym między innymi z filmu "Głupi i Głupszy".

Obrazek

Opis z hatak.pl: Akcja "The Newsroom" skupia się na prowadzącym wiadomości, Willu McAvoy, który ma własny program w kablówce. Towarzyszy mu atrakcyjna kobieta w roli producenta wykonawczego i cała ekipa tworząca program. Ich celem jest relacjonowanie w odpowiedni sposób wiadomości, w obliczu korporacyjnych i komercyjnych przeszkód oraz ich osobistych problemów.

Opis kompletnie nie odzwierciedla tego co dzieje sięna ekranie i mam nadzieję, że w następnych odcinkach się to nie zmieni. Pilot trwa 72 minuty i jest jednym z najlepszych pilotów jakie widziałem. Właśnie skończyłem i stwierdziłem, że muszę się podzielić emocjami. A od nich mam nawet wypieki na twarzy. Świetni bohaterowie, których łączy wspólna przeszłość z niezbyt miłym jej końcem (prawdopodobnie). Nie dostajemy zbyt dużo informacji o tym co zdażyło się w przeszłości, bo tworzy to tylko (lub aż) tło do rozgrywającej się, z minuty na minutę przyspieszającej się akcji. Jeśli w kolejnych odcinkach dostaniemy podobną dawkę emocji to szykuje się kolejny wielki hit HBO.

Warto dodać, że za serial odpowiedzialny jest Aaron Sorkin scenarzysta The Social Network.

Obrazek
Saga
Wskaż do odpowiedzi

Re: The Newsroom

Post autor: Saga »

Jest to na mojej liście do obejrzenia :) ale po twoim opisie podoba mi sie bardziej niż po oficjalnym.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Będę ostrożny... Problem polega na tym, że aktorzy często nie zastanawiają się na rolami jakie biorą a te mogą się do nich przykleić na całe życie...
Jeff Daniels jest dla mnie spalony po Głupim i głupszym - oczywiście nie mówię - film był zabawny ale do teraz jak widzę tego aktora to przed oczami staje mi scena jak siedział w toalecie...
Czy The Newsroom uda się ten obraz zmienić? Wątpię...
Obrazek When Dreams Come True...
Saga
Wskaż do odpowiedzi

Ja mam ten komfort że filmów w stylu głupi i głupszy nigdy nie byłam w stanie obejrzeć ( nigdy nie rozumiałam głupich amerykańskich komedii i unikam ich jak ognia) i pana Jeffa w ogóle z ta rolą nie kojarzę.
Pilota obejrzę i wtedy się o serialu wypowiem.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Ponieważ to od HBO to poczekam te kilka odcinków i zobaczę jakie są opinie.
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Re: Newsroom,The

Post autor: piotr_cebo »

Ja powiem tak. Obejrzyjcie pilota. Jeśli później się okaże, że jest klapa to nic nie stracicie. Ja miałem wrażenie, że oglądam film, dlatego boję się tego co będzie dalej. Jednak jeśli tylko pilot mialby mieć wysoki poziom to warto go obejrzeć, uznać za osobną historię i nie psuć sobie wrażenia resztą.

Jeszcze dodam, że mam straszny zwyczaj przerywania seriali/filmów, oglądam 10 minut, sprawdzam pocztę, facebooka itp. ciężko się od tego odzwyczaić, bo robię tak nawet jak oglądam jakąś 20 minutówkę, a tu było jak pisałem ponad 70 minut i ani raz nie odczułem potrzeby zatrzymania.
Obrazek
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

ŚWIETNE!!!! Naprawdę świetne. Nie ma strzelaniny ani pościgów, a napięcie i emocje u widza szybują pod dach.

Ale ma jedno poważne zastrzeżenie. Jak już autorzy scenariusza starają się przedstawić bohaterów, jako ludzi wszechstronnie wykształconych i np. umiejących zacytować Miguela de Cervantesa, to niech lepiej się sami przykładają do badania tekstów źródłowych.

W pierwszym odcinku dwukrotnie pada informacja, że Don Kichot jeździł na ośle. Pomylić Sanczo Pansę z błędnym rycerzem raczej trudno, a biedny Rosynant - wierny rumak Don Kichota przewraca się pewnie teraz w grobie.

-- 16.07.2012 22:10 --

Jestem już po 4 odcinku i dalej szaleję z komplementami dla tego serialu. Od bardzo, bardzo dawna nic mi się tak nie spodobało. I nawet fakt, że to całe odrodzenie dziennikarstwa, które prezentują twórcy w tym serialu, jest nieco infantylne, nie zmienia mojego zdania.

Idealne rozłożenie balansu pomiędzy całkiem na poważnie prezentowanymi sprawami i poglądami "na antenie", a z dużo większym luzem i humorem pokazywanym życiem za kulisami.

-- 27.08.2012 21:20 --

No i mamy koniec sezonu tego fantastycznego serialu. Ponoć do kolejnego zatrudniono całkowicie nowych scenarzystów, żeby nie stracić świeżości. Odważny ruch i już czekam i tęsknię za powrotem Willa i spółki.
ObrazekObrazek
Saga
Wskaż do odpowiedzi

Ja tez serialem jestem zachwycona i na pewno będę oglądać 2 sezon. Dla mnie seriale HBO od zawsze są na szczycie i wyprzedzają inne seriale co najmniej o głowę. Sa to seriale oryginalne, ze świetna obsadą, dobrymi scenariuszami, a nie jak np; te tłuki z CW. Jest z nimi w Polsce zwykle tylko jeden problem - napisy! nie wiem czy to jest związane z tym że większość tych seriali leci tez na polskim HBO z lektorem ( i nikomu nie chce sie tłumaczyć) czy z tym że w większość sa to trudne seriale i nikomu nie chce sie podjąć ryzyka tłumaczenia ? A może po prostu jednak Polacy nie są tak inteligentnym narodem jak myślimy i większość woli te tłuki z CW albo TVP 1 i tłumaczy zniechęca ilość oczekujących na napisy.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Ja bym nie wyciągał aż tak pochopnych wniosków - wiele osób może poczuć się urażonych. Trudniejsze filmy/seriale zawsze mają stosunkowo mniejszą widownię i to niezależnie od kraju w jakim są wyświetlane.
Kto tak naprawdę napędza rynek? Nastolatki, młodzież która fascynuje się błyskotkami i nowinkami. To statystycznie oni najwięcej kupują nowości i to oni decydują o popularności np. sceny muzycznej.
Czy to oznacza, że ta rzesza ludzi to "ćwierćinteligenci" itp?? nic podobnego - po prostu w tym wieku człowiek kieruje się w życiu innymi zasadami i co innego go fascynuje. To całkowicie normalne :)

A dlaczego "dorośli" w Polsce nie wypełniają teraz tej luki? To również oczywiste - sporo z nich internet po prostu przerasta - łatwiej włączyć tvp1 niż uruchomić komputer. I również nie ma się co dziwić - kiedy byli nastolatkami to często najlepszą rozrywką wtedy była... niedzielna msza albo radio nastawione na Mietka Foga ;)
Awatar użytkownika
peciaq
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec
Ulubiony Serial: Friends; Chuck

Post autor: peciaq »

Czy ktoś mógłby mi dać namiar na napisy do 5+ odcinka? Serial świetny, dałem matce do obejrzenia, ale ona bez napisów nie ruszy dalej, a ja nie mogę znaleźć nigdzie napisów do innych odcinków niż 1-4.
MOJE TŁUMACZENIA:
ObrazekObrazek
Obrazek

ZAPRASZAM NA:
Obrazek
http://www.napisy24.pl
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Post autor: joana »

Nie widziałam polskich do 5 odc. W sieci biega wersja z lektorem.
Awatar użytkownika
peciaq
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec

Nie no, lektora nie zdzierżę. Ale może matka jakoś przełknie. Dzięki za informację.
MOJE TŁUMACZENIA:
ObrazekObrazek
Obrazek

ZAPRASZAM NA:
Obrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

A linki do (XviD asd) wygasły?? Gdzieś je mam... ale nie wiem gdzie :scratch:
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Newsroom wróciło. Pierwszy odcinek do obejrzenia za darmo z lektorem lub napisami na hbogo.pl

Otwarcie bez większych fajerwerków związanych z wydarzeniami światowymi, ale całkiem interesujące. Momentalnie powrócił klimat wyścigu z czasem, technicznych niedoróbek, wywiadów na żywo oraz niepoprawnych komentarzy na wizji. Mam zupełnie inne poglądy, niż te, prezentowane w serialu, ale zupełnie mi to nie przeszkadza świetnie się bawić.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
peciaq
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec

Co to znaczy wróciło?

Właśnie zabieram się za tłumaczenie od 1x05 wzwyż. Są gdzieś dostępne napisy? Bo może ja niepotrzebnie się zabieram za to?
MOJE TŁUMACZENIA:
ObrazekObrazek
Obrazek

ZAPRASZAM NA:
Obrazek
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Przepraszam, że Ci to powiem, ale daj sobie spokój. Nawet na hbogo oglądałem z lektorem. Przy tej szybkości dialogów czytanie byłoby koszmarem.

Wróciło, bo drugi sezon.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
peciaq
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec

A tam już 40 osób oczekuje, to co mam teraz ich zawieść?

Mówisz że tak zasuwa, to faktycznie nieco posmutniałem.
MOJE TŁUMACZENIA:
ObrazekObrazek
Obrazek

ZAPRASZAM NA:
Obrazek
Awatar użytkownika
Stingwood
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Six Feet Under
Grupa: RebelSubTeam

Newsroom, The

Post autor: Stingwood »

obrazek

[HBO]: [2012-2014], Zakończony
Produkcja: USA,
Gatunek: Dramat,, Dokładna data premiery: 2012-07-16
Reżyseria: Alan Poul,Greg Mottola, Scenariusz: Aaron Sorkin
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Pracownicy odpowiedzialni za produkcję programu z wiadomościami oraz prezenter tychże próbują podwyższyć oglądalność i zająć większy rynek odbiorców.

Kiedyś zauroczył mnie 1. sezon, ale ciułałem go trochę z angielskimi i niewiele pamiętam, więc wkrótce planuję się zabrać za całość. ;)
Let Life Live.

IMCDb.org: Internet Movie Cars Database

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ