Walking Dead, The [AMC][2010]

Jeśli lubisz gęsią skórkę i strachy pod łóżkiem!
Awatar użytkownika
steven pienaar
Wskaż do odpowiedzi
specjalista
specjalista
youtube Warszawa

Re: Walking Dead, The [AMC][2010]

Post autor: steven pienaar »

Zbaczając lekko od wątku dyskusji, chciałbym się zwrócić z prośbą głównie do xvidasd, chyba że znalazłby się inny chętny, o wstawienie 2. sezonu na torrenta, bo większość odcinków już dawno padła na serwerach. Pisałem na ten temat w odpowiednim dziale, ale może tu będę miał większą siłę przebicia...
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

Mieszana narracja z dwoma wątkami w odcinku jest znacznie lepsza - ulżyło mi.

Mamy spore przetasowanie w grupie. Zginęła od początku irytująca mnie baba, zginął Murzyn - na szczęście od razu do grupy wpasował się inny. Jak wiadomo brak czarnoskórego w jakiejkolwiek grupie, czyni ją mało wiarygodną, aż dziw, że nie ma wśród nich geja, księdza i feministki :D

A mówiąc poważnie, odcinek wyjątkowo dramatyczny i reakcja
Spoiler:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

Odcinki 3 i 4 są fantastyczne. Jestem nastawiony bardzo optymistycznie do dalszego ciągu.
Awatar użytkownika
Anonymous992
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się

Post autor: Anonymous992 »

Trzeci sezon naprawdę kopie dupę. . . :D

Akcji pod dostatkiem - prawie nie ma scen gdzie mamy tylko jakiś small-talk. . .
Spoiler:
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Też się nad tym zastanawiałem. Wszyscy uważają, że zginęła, ale scenarzyści raczej nie zostawią losów tej postaci, która towarzyszyła serialowi od początku, bez należytego rozwinięcia.

Więc albo zaraz ją zobaczymy w dramatycznej scenie jako zombie. Albo cudem się jednak uratowała. Poplamiona krwią chusta, to raczej mało przekonujący dowód śmierci.
ObrazekObrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Nadal się zastanawiam, jakie były koncepcje twórców serialu, żeby stworzyć dwa sezony nawet nie tyle słabe, ale przede wszystkim wyprane z większych emocji, miejscami zwyczajnie nudne, po czym pojawia się trzeci, który w tej chwili jest bodaj najlepszym serialem, jaki jest emitowany :) Nie wycofuję niczego, co napisałem wcześniej o poprzednich sezonach, nie dostałem objawienia, które każe mi teraz spojrzeć na całość inaczej. Oczywiście, coś tam imaginuję, że pewnie taki był koncept - najpierw dzieje się mało, historia się rozwija, bohaterowie się rozwijają, ale przecież można od razu zrobić dobrze - jak na przykład w grze komputerowej - od razu jesteśmy mocno zaangażowani w to, co się dzieje, a napięcie z sezonu na sezon rośnie.

Najnowsze odcinki są znakomite - nawet klasyczny po trzęsieniu ziemi epizod hamujący - ma swoją siłę i energię. To, co się dzieje z postaciami zasługuje na najwyższe uznanie - również od strony aktorskiej. Rick to klasa sama w sobie, świetna kreacja, ale przecież też aktor grający Gubernatora ma kapitalne zadanie - być jednocześnie ujmującym psychopatą, to wcale nie jest łatwe :) Świetne są te drobiazgi, chwilowe błyski, które pojawiają się na twarzy tej postaci, gdy z pozoru prowadzi normalną rozmowę.

Generalnie - wielka szkoda by się stała, gdyby ktoś zrezygnował po dwóch pierwszych sezonach - sam byłem tego bliski :)
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: kontrast »

Ile ma być odcinków?
Właśnie obejrzałem 3x01, no i jak zwykle nuda, ale końcówka niezła, tego to w komiksie chyba nie było :D

PS Gra The Walking Dead jest też dostępna na iOS i Androida, co w moim przypadku trochę upraszcza sprawę, bo nie mam za wiele czasu grać na komputerze.

PS2 Właśnie się dowiedziałem, że była nowa seria webisodów - Cold Storage.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Najnowszy odcinek świetny. To, co się stało Rickowi i jak to zostało sfilmowane, naprawdę zasługuje na uznanie, nawet jeśli można się było tego domyślić wcześniej. I chyba niebawem przerwa świąteczna - a zanosi się na to, że w następnym odcinku będzie początek solidnej konfrontacji :)

PS Ale taka sama gra? Czy jakoś skrócona? Bo na PC to jest dość rozbudowana produkcja, choć faktycznie skromniejsza od tytułów AAA. Aczkolwiek rzeczywiście, łatwo sobie wyobrazić formę dotykową sterowania.
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: kontrast »

Raczej ta sama. Przypomina to co o niej słyszałem. Jest 5 epizodów.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Przeszedłem cały pierwszy sezon gry. W sumie to za mało powiedziane. Uczestniczyłem w niej, przeżywałem ją. Nie mam PS, więc ominęły mnie takie tytuły jak "Heavy Rain", ale z tego, co wiem, to mniej więcej ten rodzaj rozgrywki, która trochę toczy się sama, a najważniejsze są emocje, które wzbudza. Oczywiście w "The Walking Dead" nie brakuje elementów zręcznościowych, można sobie również postrzelać do zombiaków, ale to tylko urozmaicenie rozgrywki, gdyż chyba po raz pierwszy tak bardzo istotne okazały się emocje, wybory, które dokonujemy w trakcie historii, prawdziwe zżycie się z postaciami. Dość powiedzieć, że wzruszenie sięgało czasem naprawdę wysokiego pułapu.. Poziom scenariusza to najlepsze odcinki ostatniego sezonu, a często jest nawet lepiej. Graficznie również jest fajnie, choć to akurat najmniej istotne. Gdyby zrobić z tego jakiś odłam serialu, byłby bardzo dobry. Dzięki temu, że możemy w tym interaktywnie uczestniczyć, jest o krok od wybitności. Dawno nic nie wzbudziło we mnie takich emocji, takiego rozważania, że może mogłem postąpić inaczej. Naprawdę polecam - miłośnikom serialu, miłośnikom gier a przede wszystkim miłośnikom świetnie opowiedzianych historii, w których zombie to tylko dekoracja, na tle której rozgrywają się ludzkie dramaty. Perełka :)
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Producenci serialu zwolnili Glenna Mazzare ze stanowiska showrunnera serialu (tworzył 2-3 sezon). Trochę hałasu się wokoło tego zrobiło za oceanem. Ciekawe co to oznacza dla serialu. Jakoś czarno to widzę.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Serial powrócił, może z mniejszym przytupem, niż ten, który pamiętamy z ostatnich odcinków przed przerwą, ale nadal jest dobrze :) Rick pogrąża się w szaleństwie, Gubernator również, więc mamy dwóch równorzędnych wariatów, z tym, że jeden to ten dobry, a drugi zły :) Trochę puszczonych spraw - już niby mamy nowych ludzi, po chwili znikają i nikt o tym nie mówi - a propos sytuacji w więzieniu. Może jeszcze ten wątek powróci. Trochę zapanowała taka stagnacja - jedni siedzą w murach więzienia, drudzy w dystopijynym miasteczku - impas można by rzecz. Niby strzelają do siebie, robią sobie pod górkę, ale przyznam, że czekam już na jakąś solidną, ostateczną konfrontację. I zmianę otoczenia :)

No i zapowiedź drugiej już ksiażki:

Obrazek

http://www.literatura.gildia.pl/tworcy/ ... o-woodbury
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

s03e10 Też mam nadzieję, że czasy więzienia się powoli kończą. Pod koniec odcinka zrobiła się niezła rozpierducha i dobrze, bo już mnie strasznie męczyły te wizje Ricka o zmarłej żonie. Szczególnie, że nigdy nie lubiłem tej baby. :D
ObrazekObrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Akurat to jest bardzo fajne, to znaczy chodzi mi o to, że czyny Ricka, zakres odpowiedzialności, którą na siebie wziął, okoliczności - pal sześć chodzące truposze - ale
Spoiler:
musiały jakoś się na nim odbić :) Nie jest łatwo w kinie jakkolwiek typowo rozrywkowym ukazywać emocje postaci bez popadania w przesadę lub kicz (choć nadal uważam, że aktor wypadł więcej niż rewelacyjnie, w momencie, gdy przyszła wiadomość o śmierci żony..), stąd bardzo często twórcy sięgają po wizualizacje podobne do tej, z którą mamy teraz do czynienia. Podejrzewam, że za długo to nie potrwa, ale gdyby potrwało, to byłoby kiepsko, bo to faktycznie na dłużą metę może być męczące :) Najważniejsze, żeby wyleźli już z tej lokacji, zawsze najciekawiej się dzieje, gdy idą i znajdują coś nowego :)

-- 02.03.2013 21:31 --

Ciekawostka:

http://kultura.gazeta.pl/kultura/1,1145 ... olacy.html

-- 05.03.2013 21:08 --

To pierwszy odcinek "zapychacz", który mi się tak podobał :) Głównie za sprawą tego, co się stało na początku i na końcu - niesamowita, choć w sumie oczywista, klamra. Reakcja Ricka, jego syna i KatanaLady była i szokująca, i logiczna, biorąc pod uwagę, to co przeszli. Bardzo, bardzo dobry - z pozoru skromny tylko - pomysł inscenizacyjny :) Chyba po czymś takim właśnie poznaje się klasę serialu.. :)

-- 11.03.2013 22:43 --

I znowu bardzo dobry odcinek z gadającymi głowami :) Jednak serial trzyma poziom, nawet jeśli teoretycznie nie dzieje się nic, to mamy okazję zobaczyć świetne sceny, jak choćby ta w czasie palenia papierosów :) Drobne, pozornie mało ważne momenty mają swoją siłę i smak. Już widać, że "przebujamy się" tak do końca sezonu, by w ostatnim momencie ostatniego odcinka ujrzeć zbliżającą się wojnę :) Ale w sumie już mi to nie przeszkadza, bo ktoś po "europejsku" pisze te scenariusze - czyli niby nie dzieje się nic, a dzieje się wszystko :) I tak sobie rozmawiam sam ze sobą, ewentualnie z najphilem, a wydaje się, że to jeden z najlepszych seriali, które obecnie lecą :)
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Odcinek 13 mógł trochę przynudzać, szczególnie ta rozmowa między Rickiem i Gubernatorem, ale z drugiej strony przemycał kilka prawd o ludzkim zachowaniu.
Przyznać trzeba, że w dość łopatologiczny sposób, ale ukazał, że ludzie mogą się ze sobą dogadać, zawsze znaleźć odnaleźć wspólny mianownik dla własnych przeżyć, czy sposobu myślenia (rozmowy pomiędzy członkami obstawy), a u źródeł wybuchających konfliktów, czy to w skali mikro czy makro, często główną przyczyną jest ego przywódców.

Oczywiście kwestie tego ego nie należy rozpatrywać tylko w pejoratywnym znaczeniu, bo rola przywódcy, odpowiedzialność i wymagana potrzeba szacunku u ludzi, którym się przewodzi są niezbędne, ale to właśnie jedna z takich sprzeczności w naszej naturze, której praktycznie nie da się rozwiązać.

Serial jeszcze przed premierą był reklamowany, jako taki, który w realistyczny sposób pokaże ludzkie zachowania w obliczu katastrofy. W pierwszych dwóch sezonach, na których większość się ponoć zawiodła, było sporo takich zwolnień i długich dialogów - dzięki nim widzieliśmy różne postawy oraz zmieniający się światopogląd. Właśnie za to najbardziej go sobie cenię.
ObrazekObrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Zgodzę się i nie zgodzę jednocześnie :) Aktualnie, po wielu wydarzeniach, odcinki o charakterze retardacyjnym mają swój smak, siłę, naprawdę nie nudzą, a przy tym pogłębiają całość. Pierwszy sezon był naprawdę kiepski - akurat w sytuacji ekstremalnej, gdy cały czas dzieje się coś nowego, gadanina - przynajmniej w kinie - sprawdza się średnio. Co innego teraz - nadziało się już dużo, każdy dialog zaczyna mieć znaczenie, więcej: odkąd się okazało, że trupy są mniejszym zagrożeniem niż nadal żywy człowiek - dialog, relacje między postaciami, nieoczywiste sojusze, kapitalne kłamstwa - to wszystko jest na wagę złota :)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Ocena finału zależy od tego, jak oglądamy ten serial. Jeśli ktoś nadal traktuje tę opowieść jako krwawą epopeję o zombie, to będzie niezadowolony. Jeśli ktoś skupia się na elemencie ludzkim, to powinno mu się podobać :)
Spoiler:
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Finał
Spoiler:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

Mi finał sezonu bardzo się podobał. Fakt że zombie znajdowały się trochę na drugim tle wydarzeń, zupełnie mi nie przeszkadzał. To że akcja serialu ma miejsce w trakcie "zombokalipsy" nie oznacza że muszą one ciągle być głównym i jedynym motywem wydarzeń. Najnowszy sezon świetnie to udowadnia :ok
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Powrót serialu w tygodniu po 13 października (pierwsze 8 odcinków). Kolejne 8 od lutego.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ