Po oglądnięciu pierwszej części miałem wrażenie, że oglądam Grę o Tron - serial świetnie zrealizowany i z rozmachem. World Without End to kontynuacja Filarów Ziemi, na podstawie powieści Kena Folletta.
To epicka opowieść o średniowieczu - zbrodnie, spiski, romanse i walka o władzę to chleb powszedni.
Najbardziej chyba ówczesne nowinki medyczne jak okładanie świeżych ran łajnem czy upuszczanie krwi
[img]http://xvidasd.com/n/upload_files/wwe_p.jpg[/img] Po oglądnięciu pierwszej części miałem wrażenie, że oglądam Grę o Tron - serial świetnie zrealizowany i z rozmachem. World Without End to kontynuacja Filarów Ziemi, na podstawie powieści Kena Folletta. To epicka opowieść o średniowieczu - zbrodnie, spiski, romanse i walka o władzę to chleb powszedni. Najbardziej chyba ówczesne nowinki medyczne jak okładanie świeżych ran łajnem czy upuszczanie krwi :D
Więcej o serialu przeczytasz [url=http://xvidasd.com/n/podstrona.php?zmienna=worldwithoutend][b]TUTAJ[/b][/url].
Bardzo fajny pierwszy odcinek. Dużo się dzieje, a i ciekawe wszystko. Klimatem jednak nie przypomina mi Gry o Tron, chociaż chyba bliżej mu do niej niż do Pillars of the Earth. Zdziwiło mnie np. pierwsze pokazanie miasta - muzyka, sposób prowadzenia kamery - wszystko na początku daje efekt współczesnego miasta, a po chwili widać, że tak nie jest. Ciekawe i inne niż zwykle. Aktorsko jest dużo lepsze od poprzednika, wizualnie też. Troche denerwuje powtórna walka o Kingsbridge, ale to było wiadome.
Rola mnicha-lekarza, w którego wciela się Filch z Harrego Pottera - geniusz.
Spoiler:
np. scena, w której trzęsącą się ręką odcina rękę rycerzowi
I ogólnie, tak jak wspomniał asd, motyw medyczny bardzo ciekawy i dający do myślania.
Widziałem, że są już napisy do 2. odcinka Możemy wypatrywać go tutaj?
Bardzo fajny pierwszy odcinek. Dużo się dzieje, a i ciekawe wszystko. Klimatem jednak nie przypomina mi Gry o Tron, chociaż chyba bliżej mu do niej niż do Pillars of the Earth. Zdziwiło mnie np. pierwsze pokazanie miasta - muzyka, sposób prowadzenia kamery - wszystko na początku daje efekt współczesnego miasta, a po chwili widać, że tak nie jest. Ciekawe i inne niż zwykle. Aktorsko jest dużo lepsze od poprzednika, wizualnie też. Troche denerwuje powtórna walka o Kingsbridge, ale to było wiadome.
Rola mnicha-lekarza, w którego wciela się Filch z Harrego Pottera - geniusz.
[spoiler]np. scena, w której trzęsącą się ręką odcina rękę rycerzowi[/spoiler]
I ogólnie, tak jak wspomniał asd, motyw medyczny bardzo ciekawy i dający do myślania.
Widziałem, że są już napisy do 2. odcinka :) Możemy wypatrywać go tutaj?
lada chwila powinny pojawić sie też do 4
Serial naprawdę rewelacyjny mam tylko wrażenie, że strasznie skracają wątki miłosno/romansowe co może mieć w najbliższych odcinkach dość duże znaczenie bo ludzie którzy nie czytali książki mogą się trochę pogubić.
Bo jednak romanse będą miały duży wpływ na bohaterów ich postępowanie i na kolejne intrygi w walce o władzę.
lada chwila powinny pojawić sie też do 4 :) Serial naprawdę rewelacyjny mam tylko wrażenie, że strasznie skracają wątki miłosno/romansowe co może mieć w najbliższych odcinkach dość duże znaczenie bo ludzie którzy nie czytali książki mogą się trochę pogubić. Bo jednak romanse będą miały duży wpływ na bohaterów ich postępowanie i na kolejne intrygi w walce o władzę.
Serial świetnie się rozwinął i pochłonął mnie do reszty. Przedstawiona historia jest po prostu niesamowicie ciekawa. Przeor Godwyn jest podłym człowiekiem ale też widać, że Bóg mu sprzyja
Oby jak najwięcej odcinków!!
Serial świetnie się rozwinął i pochłonął mnie do reszty. Przedstawiona historia jest po prostu niesamowicie ciekawa. Przeor Godwyn jest podłym człowiekiem ale też widać, że Bóg mu sprzyja :D Oby jak najwięcej odcinków!!
Po Filarach , myślałem ,że tu będzie gorzej , a jest tylko lepiej , fenomenalne scenografie i rys historyczny - nie tylko polityczny ale i społeczny ,
Bogactwo scenografii jest tak duże ,że oglądam serial nie przywiązując uwagi do gry aktorów:) - a to mi się rzadko zdarza .
Po Filarach , myślałem ,że tu będzie gorzej , a jest tylko lepiej :) , fenomenalne scenografie i rys historyczny - nie tylko polityczny ale i społeczny , Bogactwo scenografii jest tak duże ,że oglądam serial nie przywiązując uwagi do gry aktorów:) - a to mi się rzadko zdarza . :)
Nie no jak mogli go tak szybko skończyć?? Godwin miał jeszcze duży potencjał zła, który można by wykorzystać Z drugiej strony nie pokazano jak umiera więc może?? może??
Świetny serial doskonale zrealizowany. Polecam każdemu
[spoiler]Nie no jak mogli go tak szybko skończyć?? Godwin miał jeszcze duży potencjał zła, który można by wykorzystać :D Z drugiej strony nie pokazano jak umiera więc może?? może?? :smt010[/spoiler] Świetny serial doskonale zrealizowany. Polecam każdemu :ok
Nie no jak mogli go tak szybko skończyć?? Godwin miał jeszcze duży potencjał zła, który można by wykorzystać Z drugiej strony nie pokazano jak umiera więc może?? może??
Świetny serial doskonale zrealizowany. Polecam każdemu
Potwierdzam, bardzo dobry serial. Czasem jednak zadawało mi się że intrygi organizowane przez Godwina i jego matkę udają im się za łatwo... Godwin często znajdywał się we właściwym miejscu i czasie a jego matka, jak na kobietę mieszkającą na prowincji, dysponowała niespotykanie szeroką wiedzą na temat polityki i dworskich rozgrywek. No ale może się czepiam...
Co do zakończenia...
Spoiler:
Jak to nie pokazano jak Godwin umiera? A ten mosiężny krzyż który Caris wbiła mu w szyję?
[quote="xvidasd"][spoiler]Nie no jak mogli go tak szybko skończyć?? Godwin miał jeszcze duży potencjał zła, który można by wykorzystać :D Z drugiej strony nie pokazano jak umiera więc może?? może?? :smt010[/spoiler] Świetny serial doskonale zrealizowany. Polecam każdemu :ok[/quote] Potwierdzam, bardzo dobry serial. Czasem jednak zadawało mi się że intrygi organizowane przez Godwina i jego matkę udają im się za łatwo... Godwin często znajdywał się we właściwym miejscu i czasie a jego matka, jak na kobietę mieszkającą na prowincji, dysponowała niespotykanie szeroką wiedzą na temat polityki i dworskich rozgrywek. No ale może się czepiam... Co do zakończenia... [spoiler]Jak to nie pokazano jak Godwin umiera? A ten mosiężny krzyż który Caris wbiła mu w szyję?[/spoiler]
Finał był epicki ja jestem zachwycona mimo, że mocno odbiega od finały książkowego
Spoiler:
Godwin umarł dosięgnęła go "ręka Boga", a mamusia była rewelacyjna taka typowa mamusia wynosząca synka na ołtarze jak tysiące mamuś na świecie, a syneczek miał ją w głębokim poważaniu.
Finał był epicki :D :D ja jestem zachwycona mimo, że mocno odbiega od finały książkowego
[spoiler]Godwin umarł dosięgnęła go "ręka Boga", a mamusia była rewelacyjna taka typowa mamusia wynosząca synka na ołtarze jak tysiące mamuś na świecie, a syneczek miał ją w głębokim poważaniu.[/spoiler]
Po dwóch odcinkach mogę stwierdzić że jest dużo słabiej iż w "Filarach Ziemi".
Za dużo klimatów z telenoweli. Ale mam nadzieję że się rozwinie. I pewnie tak będzie sądząc po waszych opiniach.
Taka myśl mała mi się nasunęła.
Widać że w momencie gdy idzie kryzys, podatki wzrastają i społeczeństwo jest niezadowolone, to zapycha się im mózgi tematami zastępczymi, to nie wymysł Donka.
Kiedyś wieszano czy palono wiedzmę teraz jest matka roku Katarzyna W.,polski Brevik czy inne historie.
Ot Takie drobne przemyślenia.
Po dwóch odcinkach mogę stwierdzić że jest dużo słabiej iż w "Filarach Ziemi". Za dużo klimatów z telenoweli. Ale mam nadzieję że się rozwinie. I pewnie tak będzie sądząc po waszych opiniach. Taka myśl mała mi się nasunęła. Widać że w momencie gdy idzie kryzys, podatki wzrastają i społeczeństwo jest niezadowolone, to zapycha się im mózgi tematami zastępczymi, to nie wymysł Donka. ;) Kiedyś wieszano czy palono wiedzmę teraz jest matka roku Katarzyna W.,polski Brevik czy inne historie. Ot Takie drobne przemyślenia. :scratch: