🧺🐰🥚🐑🫘🌿 Wesołego Alleluja 🌿🐇🐣🌷

Komputery - pytania, ciekawostki

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

Ja też jestem zadeklarowanym użytkownikiem operki i mój laptop od dobrych dwóch miesięcy działa jak żółw na lodowisku, ale po prostu już się z tym pogodziłem. Przy sprzyjającej okazji mam zamiar sformatować partycję systemową to może przyśpieszy, na jakiś czas..
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
zmora
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się

Post autor: zmora »

Witam

Planuję kupić sobie nowego łapka. Do tej pory używałem stacjonarnego kompa.
Jeśli chodzi o specyfikację to chciałbym żeby miał Procesor Intel Core i5, kartę graficzną geforce, dysk min 500giga z zainstalowanym systemem.Chciałbym na niego przeznaczyć tak do 3tyś zł. Jaki polecacie?
Znalazłem ciekawe aukcje na allegro
http://allegro.pl/samsung-q530-r580-i5- ... 05266.html
http://allegro.pl/samsung-q530-r580-i5- ... 05222.html
http://allegro.pl/mega-moc-asus-k52jc-i ... 67489.html

Co sądzicie o nich?
Jest takie powiedzenie, że polski Lotnik to jest taki ,że jak będzie trzeba to poleci nawet na drzwiach od stodoły. Piloci polscy będą latali na efach16 ;)
Awatar użytkownika
yar
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Post autor: yar »

Hmmm - jeżeli mogę coś sensownego doradzić to zerknij na stronę http://www.notebookcheck.pl oraz na jej forum http://www.nhl.pl. Siedzą tam pasjonaci mobilnego sprzętu - wysłuchają, zaproponują różnego rodzaju alternatywę - w dobie szybkiego rozwoju techniki człowiek gubi się niesamowicie - kupić produkt nie sztuka - ważne żebyś był zadowolony z zakupu. Nie wierz w marketingowy bełkot stosowany w serwisie Allegro.

Dwa pierwsze linki - ciekawe rozwiązanie, ostatni odpada w przedbiegach ze względu na mało wydajny rdzeń odpowiedzialny za grafikę.

Pytanie - może jednak warto rozejrzeć się za konkurencją? Dell, Toshiba, Acer.... Wybór należy do Ciebie...
Awatar użytkownika
zmora
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się

Jeśli chodzi o Acery to troszkę się naczytałem nie pochlebnych recenzji, że to jedna z najgorszych na rynku. Dzięki za linki poczytam troszkę tamte forum.
Jest takie powiedzenie, że polski Lotnik to jest taki ,że jak będzie trzeba to poleci nawet na drzwiach od stodoły. Piloci polscy będą latali na efach16 ;)
Awatar użytkownika
yar
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Post autor: yar »

zmora pisze:Jeśli chodzi o Acery to troszkę się naczytałem nie pochlebnych recenzji, że to jedna z najgorszych na rynku.
Dzisiejsze Acer'y to już nie te sprzed kilku lat wstecz - tak samo można napisać o wielu innych firmach - Asus słynący z synonimu bezawaryjności ostatnio polega na całej linii z winy firm zajmujących się serwisowaniem sprzętu. Ot taka mała anegdotka na tematy panujących stereotypów. ;)
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

yar pisze: Asus słynący z synonimu bezawaryjności ostatnio polega na całej linii z winy firm zajmujących się serwisowaniem sprzętu.
Nie chcę tu wyrokować o winie kogokolwiek, ale faktem jest że w kupionym przeze mnie jakieś trzy lata temu Asusie padły zawiasy wyświetlacza, napęd DVD i dysk z całą masą seriali z naszego forum :( Jedyne co z tego wszystkiego dobre to to że w momencie naprawy był jeszcze na gwarancji :roll:
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
zmora
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się

Dzieki za pomoc zdecydowałem się jednak na kupno Asusa K53SV-SX055V
http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netboo ... w7hp.bhtml

Mam go od piątku. Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne. :D
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Re: Komputery - pytania, ciekawostki

Post autor: grego1980 »

Mój komp właśnie wydał ostatnie tchnienie i raczej już się nie reaktywuje.
Jestem zmuszony do zakupu.
Nie znam się na tym zupełnie wiec proszę o rade.
Trafiłem na coś takiego
http://www.x-kom.pl/p/121808-notebook-l ... -win8.html
Ale słyszałem różne opinie o Lenovo.
Myślałem również o all in one
http://www.x-kom.pl/p/122723-all-in-one ... vd-rw.html
Generalnie komp służy mi do neta,filmów, muzyki, word, exel. Nie gram w gry.
Co sądzicie?
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

Nie znam się na laptopach. Z doświadczeń znajomych wiem, żeby unikać Asusa, bo jest źle spasowany i często dochodzi do jakichś mechanicznych usterek (coś odpada, coś się zacina) oraz HP, bo to firma, która wymyśla własną architekturę i zwykle nic nie jest kompatybilne z urządzeniami innych firm.

W tym drugim linku robi wrażenie ta 20 calowa matryca. Jednak ja bym raczej unikał zintegrowanej z procesorem karty graficznej. Rok temu kupowałem kompa stacjonarnego i też stwierdziłem, że skoro ze mnie tylko niedzielny gracz, to wystarczy mi taki kadłubek. Nie wystarczyło, po 30 minutach odtwarzania w trybie full HD zaczynało klatkować, gierki sprzed 5 lat nie chodziły w maksymalnych ustawieniach itd.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Jestem tradycjonalistą i mam "skrzynkę". A z przenośnych to Netbook i tablet więc Ci nie doradzę. Ale podoba mi się Mactini...

Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Tym razem ja mam problem z dyskiem zewnętrznym. Sprawa o tyle poważna, że jest tam wiele zdjęć i bardzo bym chciał je odzyskać.

Dysk zewnętrzny USB po podłączeniu do kompa przyjaźnie mruga lampką, ale eksplorer go nie widzi. W menadżerze urządzeń jest widoczny. Czytając porady na stronach włączyłem narzędzia systemowe - zarządzanie dyskami i tam rzeczywiście dysk ten dysk jest pokazywany jako zdrowy i online, ale bez przypisanej literki. Na filmikach widać jak kolesie beztrosko wybierają opcję "dodaj lub zmień literkę" i wszystko gra. U mnie te opcje są szare i nieklikalne.

Ktoś ma inny pomysł?
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
NIke
Wskaż do odpowiedzi
Maniak
Maniak

Post autor: NIke »

Może spróbuj przypisać literę za pomocą wiersza polecenia (pamiętam, że kiedyś miałam nieposłuszne dyskietki, które tylko w ten sposób dało się sformatować).
Jak to zrobić (LINK do całego artykułu):
1. Otwórz okno wiersza polecenia.
2. Wpisz: diskpart
3. W wierszu polecenia programu DISKPART wpisz: list volume
Zanotuj numer woluminu prostego, któremu trzeba przypisać, zmienić lub usunąć literę dysku.
4. W wierszu polecenia programu DISKPART wpisz: select volumen
Wybierz wolumin n, któremu chcesz przypisać, zmienić lub usunąć literę dysku.
5. W wierszu polecenia programu DISKPART wpisz jedno z następujących poleceń: assign letter=L
Parametr L to litera dysku, którą chcesz przypisać lub zmienić.
remove letter=L
Parametr L to litera dysku, którą chcesz usunąć.
Mam nadzieję, że to pomoże.
Hasło/Password: xvidasd.com
Obrazek

***PL***
Proszę o kierowanie zapytań o ponowne wystawienie/seedowanie odcinków/sezonu za pomocą "Prywatnej wiadomości" - wtedy dostaje maila, że coś zostało napisane, a tak dowiaduje się jak wrzucam nowe odcinki (a potem zapominam o tych zapytaniach).

***ENG***
Please send your requests for re-uploads/seeding of episodes/seasons via "private message" - this way I get the e-mail about your request and not see it at the moment of adding links for a new episodes (which leads to me forgeting about your requests).
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Bo to chyba nie tylko kwestia "literki" ale partycji. Skoro dysk jest widoczny "jako zdrowy" to załóż mu partycję i normalnie go sformatuj.
TUTAJ masz opisany sposób jak to zrobić.

-- 23.02.2013 12:49 --

Aaaa tylko pamiętaj, że po tej operacji wszystkie dane na tym dysku sobie pójdą gdzieś :D
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Dzięki Nike, to rzeczywiście mogłoby się udać, ale niestety pod command line też nie widać dysku - choć to może nie jest dziwne, bo o ile pamiętam dos nie obsługuje usb.

ASd - dysk to mam w nosie, ja chcę zdjęcia - sporo rodzinnych fotek.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Sirm
Wskaż do odpowiedzi
admin pomocniczy
admin pomocniczy
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Firefly
Kontakt:

Post autor: Sirm »

Kiedyś gdy mi w podobny sposób dysk padł (wyparowała litera, chociaż dysk jakoś tam był widoczny) to dane odzyskałem tak, że kazałem w programie do odzyskiwania skasowanych danych odzyskać całą partycję tak jakby była po formacie (koniecznie na inną partycję) trochę trwało ale wszystko zgrało się bez problemu. Potem eksperymentowałem trochę z programem do partycjonowania i tam gdzieś była opcja zmiany litery napedu. Ale dane już miałem zgrane bezpiecznie na innym dysku. Nie pamiętam nazw tych programów, ale to były jakieś z tych dodanych do pism na cover-cd.
https://karinaoliteraturze.wordpress.com/
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Dzięki Sirm, to mnie naprowadziłeś na skuteczne rozwiązanie. DANE ODZYSKANE i BEZPIECZNE! Co więcej dysk zreperowałem.

Tak dla potomności, użyłem programu TESTDISK. Opis programu i instrukcja obsługi tutaj - od razu wspomnę, że tak między bogiem a prawdą, obsługiwałem już łatwiejsze programy.

http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Step_By_Step
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
NIke
Wskaż do odpowiedzi
Maniak
Maniak

najphil pisze:Dzięki Nike, to rzeczywiście mogłoby się udać, ale niestety pod command line też nie widać dysku - choć to może nie jest dziwne, bo o ile pamiętam dos nie obsługuje usb.
Na moim jak widać pokazuje USB:
Obrazek

Ale najważniejsze, że Ci się udało :)
Ten TESTDISK to faktycznie "zagadka owinięta w tajemnicę owiniętą w sekret" ;)
Obrazek

***PL***
Proszę o kierowanie zapytań o ponowne wystawienie/seedowanie odcinków/sezonu za pomocą "Prywatnej wiadomości" - wtedy dostaje maila, że coś zostało napisane, a tak dowiaduje się jak wrzucam nowe odcinki (a potem zapominam o tych zapytaniach).

***ENG***
Please send your requests for re-uploads/seeding of episodes/seasons via "private message" - this way I get the e-mail about your request and not see it at the moment of adding links for a new episodes (which leads to me forgeting about your requests).
Awatar użytkownika
NIke
Wskaż do odpowiedzi
Maniak
Maniak

Dawałam porady i to najwyraźniej zirytowało mojego kompa, bo postanowił mi paść - ale oczywiście nie mógł tym razem dać mi delikatnie do zrozumienia, że coś jest nie tak. Wolał atak fazowy.
Zaczął od dysku twardego (tak ze 2 tygodnie temu). Kupiłam nowy.
Padła płyta główna (kilka dni po dysku). Kupiłam nową + kartę graficzną (nie miała zintegrowanej).
Komp mi się dziwnie zachowywał (restartował czasem zaraz po włączeniu - czasem po wgrani Windowsa), więc oddałam ją do serwisu. Ci po kilku dniach stwierdzili, że wszystko z nią ok, ale nie podali żadnych sensownych rozwiązań.
Przemyślałam sprawę i podwędziłam bratu zasilacz. Problem się skończył, więc wniosek oczywisty - padł zasilacz. Kupiłam nowy.
I od piątku walczyłam z tą kartą graficzną, bo mi filmy (obraz) przycinała. Już cuda wymyślałam (m.in. walka z BIOSEM) i głowiłam się - jak to możliwe, że sterowniki dołączone do płyty, oznaczone jako do Win 7 nie załatwiają sprawy. Nawet uruchamiałam je z trybem zgodności z wcześniejszymi wersjami Windowsa, co ponoć wielu użytkownikom pomogło.
Strona producenta płyty była jeszcze większym rozczarowaniem (ich sterowniki twierdziły, że nie mam podłączonego żadnego sprzętu z ich firmy o.O), więc szukam pomocy na stronce NVidii, a tam z uporem maniaka chcą mi dać sterowniki do płyty głównej =_=.
Po ściągnięciu z miliona różnych sterowników, które mogłyby teoretycznie pasować byłam na granicy cierpliwości. I wtedy pomyślałam, że odinstalowanie tego sterownika, który mi się wcześniej wgrał na pewno bardziej już nie zaszkodzi.
Miałam rację - Win sam znalazł sterownik, który rozwiązał problem zacinania się obrazu. Jedynie reszta jest dziwaczna: litery są małe albo niewyraźne, ale wszystko inne (np. captcha) duże - czasem wręcz ogromne, ale da się z tym żyć :).

Właśnie dlatego nie dawałam znaku życia przez ostatnie 2 tygodnie, ale teraz postaram się szybko nadgonić z serialami (sporo już udało mi się ściągnąć i czekają na konwersję).
Obrazek

***PL***

***ENG***
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Tak to już z komputerami jest - ja też mam ostatnio problem z grafą i to ciekawy.
Wszystko działa niby normalnie - chodzą filmy, animacje i flaszki ale nie zawsze.
np. Każdorazowa próba odtworzenia filmiku z Youtuba - reset, jakieś 30% reklam wyświetlających animacje >> reset (zawsze te same filmiki).
Ale na szczęście zablokowałem wszystko i ok. Większość czasu i tak spędzam z przenośnymi kompami :)
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Ja z kolei dostaje szału z twardym dyskiem lub ewentualnie portami sata na płycie głównej. Odpalam kompa, a on się zawiesza na pierwszym ekranie. Wystarczy jednak odpiąć kabel sata i podłączyć go na nowo, żeby wszystko wystartowało - cholery można dostać.
ObrazekObrazek

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ