Paradokument, który stara się nam przybliżyć pewne aspekty fizyki kwantowej i biologii molekularnej. Czy świat, który postrzegamy jest taki naprawdę? Czy nasze myśli mogą w jakiś sposób wpływać na niego? A wogóle to z czego zrobiona jest myśl? I w jaki sposób możemy kształtować swój każdy dzień?
Jak pogodzić naukę z dogmatem?
Bardzo, bardzo spodobał mi się ten film ponieważ przedstawił mi nową teorię i teoretyczną możliwość, której jeszcze nie znałem - jeśli faktycznie jest tak jak wybitni naukowcy przedstawili w tym filmie to wyjaśniało by wiele aspektów w naszym życiu - choćby i UFO

W film wpleciony fabularny wątek Amandy - pani fotograf, która pewnego dnia odkrywa,że znajduje się w innym świecie - w świecie "Alicji z krainy czarów..".
Druga część: What the Bleep!?: Down the Rabbit Hole - zacząłem oglądać i przestałem po kwadransie. Producenci popełnili błąd - dołożyli nowe teorie kopiując sceny z Amandą z pierwszej części.
Miałem deja vu i zamiast słuchać nowych teorii zastanawiałem się czy czasem dvd mi nie szwankuje i nie oglądam znowu pierwszej części... - to duży błąd bo film jest trochę trudny w odbiorze a wątki z Amandą pozwalały oderwać się trochę od "siedzących naukowców".
Więc tak -pierwsza część - genialna - niesamowita teoria i sposób w jaki przedstawione są meandry fizyki kwantowej -

Druga część - oglądnę jak nie będę zmęczony

POLECAM!!!