Defiance
-
asd
Wskaż do odpowiedzi - ZAŁOŻYCIEL
-
Expert
- youtube Warszawa
- Ulubiony Serial: Rescue Me
Re: Defiance
amc miało robić Red Mars Trylogy ale od kilku lat jakoś dziwnie cicho w tym temacie...

-
Wskaż do odpowiedzi
No i jest procedural (choć też nie do końca, bo jednak ładnie się to łączy z poprzednimi odcinkami), ale ku mojemu jeszcze większemu zaskoczeniu trzeci odcinek jest naprawdę dobry
Bardzo ciekawa historia, z ładnym akcentem mistycznym, ponownie trochę o skomplikowanych relacjach między rasami, no i w końcu odkryłem, skąd znam aktorkę, która ukrywa się za maską "córki" szeryfa:

Stephanie Leonidas, grała w cudownym filmie "MirrorMask" - http://www.imdb.com/title/tt0366780/ - w reżyserii Dave McKeana, przy scenariuszu Neila Gaimana! Jest zupełnie nie do poznania (prawie jak ten aktor z "Hellfiord"
), a przy tym bezsprzecznie jest jedną z ciekawszych postaci tego serialu 
I jeszcze jedno sobie pomyślałem. Jak bardzo przyjemnie się ogląda s-f, nawet jeśli nie jest to dzieło zbyt wybitne, a efekty momentami przywodzą na myśl "poprzednią generację konsol"
Po prostu tak bardzo brakuje klasycznego s-f, z kosmosem, kosmitami, że obdarza się pewnym sentymentem to, co jest 

Stephanie Leonidas, grała w cudownym filmie "MirrorMask" - http://www.imdb.com/title/tt0366780/ - w reżyserii Dave McKeana, przy scenariuszu Neila Gaimana! Jest zupełnie nie do poznania (prawie jak ten aktor z "Hellfiord"

I jeszcze jedno sobie pomyślałem. Jak bardzo przyjemnie się ogląda s-f, nawet jeśli nie jest to dzieło zbyt wybitne, a efekty momentami przywodzą na myśl "poprzednią generację konsol"

-
asd
-
Expert
Ale drugi odcinek mnie załamał... - praktycznie nic ciekawego się w nim nie wydarzyło! Nic znaczącego, nic ciekawego... nawet efektów praktycznie żadnych nie było... - zastanawiam się poważnie nad oglądnięciem trzeciego..

-
brexerb
Wskaż do odpowiedzi - spec
Myslę że w pilota władowali mnóstwo kasy :)stąd mniej efektów , mi się drugi odcinek podobał , 3 chetnie obejrzę
Si Vis Pacem Parabellum
-
Wskaż do odpowiedzi - wciągam się
Ja mam trzeci za sobą , mnie się serial podoba .Efekty może nie są z najwyższej pułki ale zawsze to coś nowego
.

-
asd
-
Expert
Tu już nie o efekty chodzi ale scenariusz - w drugim odcinku mamy praktycznie tylko sprawę tej publicznej egzekucji która raczej nie wygląda na jakiś kluczowy i zasadniczy, wiele znaczący wątek w tej historii. Taki procuduralek tyle, że nudny.

-
najphil
Wskaż do odpowiedzi - Expert
- Kontakt:
Te klimaty w serialu są tak pomieszane, że aż irytujące. Od początku przyjęte założenia są nielogiczne - bo jak można zakładać, że kilka różnych ras kosmitów różni się od nas tylko jakimiś szczególikami. W sumie serial do kosza, ale...
Przyjmując konwencję, a raczej patrząc przez palce na różne głupoty, to i tak lepsze SF od "Wrogiego nieba" czy "Terra Nova". Do tego dwie postacie, które przykuwają uwagę sprawiając, że mam jeszcze ochotę na 4 odcinek. Rude dziewczę oraz trzymający w garści miasteczko biały albinos.
Przyjmując konwencję, a raczej patrząc przez palce na różne głupoty, to i tak lepsze SF od "Wrogiego nieba" czy "Terra Nova". Do tego dwie postacie, które przykuwają uwagę sprawiając, że mam jeszcze ochotę na 4 odcinek. Rude dziewczę oraz trzymający w garści miasteczko biały albinos.

-
Wskaż do odpowiedzi
Mówiłem od początku, że 30 letni okres, jaki minął od pojawiania się kosmitów jest bezsensownie krótki, żeby dokonać takiej asymilacji społecznej. Wystarczy spojrzeć na historię człowieka i starcia różnych ras, żeby zrozumieć, że to nie ma najmniejszego sensu. Ale co poradzę, że nostalgia za sf pozwala oglądać ten serial, mimo świadomości jego wad? Czasem klimat, te nieuchwytne coś udaje się stworzyć produkcjom wcale nie wybitnym, doskonałym artystycznie, ale właśnie takim mocno "skażonym". Właściwie nie bardzo wiadomo, od czego to zależy, trochę dzieje się to chyba poza twórcami 

-
brexerb
Jak ktoś słusznie zauważył - motyw zajeżdża Eyureką, ale dopleciono wątek dzikiego zachodu , więc ja z chęcią zobacze co będzie dalej
Si Vis Pacem Parabellum
-
Wskaż do odpowiedzi - wciągam się
Przypominam ze to gatunek SF , nie doszukujcie się tu logicznych wyjaśnień
.
brexerb po przeczytaniu opisu też miałem skojarzenia co do Eureki .

brexerb po przeczytaniu opisu też miałem skojarzenia co do Eureki .
-
Wskaż do odpowiedzi
To mój punkt c z posta po obejrzeniu pilota
"Eureka" była serialem cudownym, tylko że jednak zupełnie innym w podstawowym założeniu - tam nikt nie udawał, że to jest na poważnie, stąd lekkość serialu pozwalała znosić absolutne głupoty naukowe, bo one właśnie były częścią klimatu ludycznej całości. Tutaj jest inaczej, humor nie jest podstawą, stąd pewne - i to spore - wątpliwości odnośnie serialu 

-
brexerb
Ja mam jeszcze skojarzenia z serialem z dawnych lat - na ziemię przybywają przybysze - mają dwa serca. fabuła skupiała się na współpracy dwóch stróżów prawa - człowieka i przybysza , tam też było wiele zdarzeń związanych z odmiennością kulturową ras -
tytułu nie pamiętam , wybaczcie.
po tych 2 odcinkach mam nadzieję że wycisną twórcy z tego pomysłu mnóstwo soku
tytułu nie pamiętam , wybaczcie.
po tych 2 odcinkach mam nadzieję że wycisną twórcy z tego pomysłu mnóstwo soku

Si Vis Pacem Parabellum
-
asd
-
Expert
No niestety trzeci odcinek też kiepski - rezygnuję więc z oglądania nim się przyzwyczaję do tej rudej ;D

-
joana
- Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?
Chyba nie ma co się obawiać przyzwyczajenia do tej rudej.
Serial ma złe wyniki i pewnie nie będzie 2 sezonu.
A miało być tak ambitnie.
Serial ma złe wyniki i pewnie nie będzie 2 sezonu.
A miało być tak ambitnie.
-
asd
-
Expert
-
joana
Ja tu poważnie piszę, a Ty żarty sobie robisz.
Serio, serial ma niepewny bardzo byt. W tym tygodniu ma się rozstrzygnąć los tego i paru innych.
A skąd wiesz, może ja też ruda. A na pewno wredna.
Serio, serial ma niepewny bardzo byt. W tym tygodniu ma się rozstrzygnąć los tego i paru innych.
A skąd wiesz, może ja też ruda. A na pewno wredna.

-
asd
-
Expert
Jak dla mnie to już mogą kasować - nie zamierzam oglądać czwartego odcinka.
A ani ruda ani wredna - jesteś brunetką
A ani ruda ani wredna - jesteś brunetką

-
Lubec
Wskaż do odpowiedzi - Moderator
-
Expert
- Grupa: (XviD asd)
- Kontakt:
Trzeci odcinek nie pokazał nic ciekawego, a co więcej był chyba najnudniejszy z dotychczasowych. Serial mocno średni, zły nie jest, ale też nie ma w sobie nic co przyciągało by do ekranu. Będę oglądał dalej, bo to w końcu jedyne s-f jakie obecnie jest, a jakość mam słabość do takich klimatów, ale jak serial dostanie cancela to płakał nie będę. Szkoda tylko zmarnowanego potencjału...
-
Wskaż do odpowiedzi - patron
-
seriale znam jak kieszeń
Czwarty odcinek to gierki polityczne nasz szeryf już wie kogo ma pilnować aczkolwiek odcinek dla mnie ciut lepszy od poprzedniego. Już wiadomo, że będzie 2 sezonhttp://hatak.pl/artykuly/syfy-zamawia-d ... n-defiance
-
joana
A ja po 2 odc. przestałam oglądać. Teraz poczekam na rozwój wypadków i Wasze opinie po całym sezonie. Może wrócę.

Pudło.xvidasd pisze: A ani ruda ani wredna - jesteś brunetką

Oceń ten serial