🧺🐰🥚🐑🫘🌿 Wesołego Alleluja 🌿🐇🐣🌷

Fajną książkę (niekoniecznie) ostatnio czytałem

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Re: Fajną książkę (niekoniecznie) ostatnio czytałem

Post autor: Bostonq »

Obrazek

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/103129/ubik

Tradycyjnie polecę "Ubika" Philipa K. Dicka. Jeśli Ci się spodoba, przed Tobą wielka przygoda z twórczością tego autora. Jeśli nie, to przynajmniej będzie wiadomo, że próbowaliśmy :)

Horrorów nie polecam, bo z tego, co wymieniłeś, nie wyniosłem, żebyś lubił :)

W ogóle to bardzo trudne, takie polecanie. Cormac McCarthy, Chuck Palahniuk, setki autorów, których przeczytałem, zachwyciłem się, wracam do nich. Skąd wiedzieć, co akurat Tobie się spodoba, pchnie na nowe tory, odkryje coś fascynującego? :)
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: kontrast »

Ubik mnie zaciekawił, może być ciekawy, a tak się składa, że nie miałem kontaktu z Dickiem. Ziemiomorze przeczytałem w sumie tylko przez to, że jest polecane przez Lema i uważane za arcydzieło itd. Tu też Lem poleca, ale zobaczymy.

A! Raczej nie chcę czytać książek zekranizowanych, ani też przesadnie długich.

Wymieniłem tylko dwie ostatnie książki, ale horrorów w ogóle nie czytałem i nie mam pojęcia czy bym polubił, choć oczywiście mam pewne uprzedzenia ze względu na sporą niesławę horrorów. Nigdy nie powiedziałbym, że czegoś (gatunku) nie lubię, nawet i romansidło o nastolatkach może być świetną lekturą.

Co sądzicie o Diunie? Jak się to czyta? W jakimś stopniu boję się nadmiernej złożoności tej książki, wiecie - cała mitologia, milion nazw do zapamiętania, których i tak nie pamiętam i nie wiem o co chodzi. Film Lyncha mi się podobał.
Awatar użytkownika
brexerb
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec

Post autor: brexerb »

Marcin Mortka
Karaibska Krucjata . Fikcja, osadzona w umownych historycznie ramach czasowych.
Piraci, korsarze w służbie jej królewskiej mości.
Jeśli Piraci z Karaibów czymkolwiek was bawili , karaibska krucjata ubawi was do łez
Si Vis Pacem Parabellum
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Ziemiomorze łyknąłem w sumie w weekend, cztery części cyklu, mi się bardzo podobała.

Jeżeli chodzi o fantastykę to szczerze mogę polecić "Gwiazdy moim przeznaczeniem" Alfreda Bestera teraz to już klasyk, bo książka ma już swoje lata, ale nie umniejsza to w ogóle na jej wartości. Historia podobna do "Hrabiego Monte Christo", ale niesamowicie wciągająca.
http://solarisnet.pl/fantastyka/93988-g ... eniem.html
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Obrazek

Skoro ten autor, to z marszu dodajmy inną, znakomitą, klasyczną już powieść: "Człowiek do przeróbki" :)

Obie pamiętam jako te, które wywarły na mnie duże wrażenie, nadal pamiętam ich specyficzny klimat, oryginalne ujęcie wydarzeń.

A ja nadal wierzę, że "Ubik" zaskoczy i później to już pójdzie, około 40 powieści i zbiorów opowiadań razem licząc do przeczytania! :)
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Post autor: joana »

Przepraszam, czy to jest wątek tylko o s-f, fantasy...no i o piratach?
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Oj, nie, tylko tak się złożyło, że destiriser wymienił tego typu książki :) Wobec tego, żeby nie być gołosłownym, polecę moją ukochaną książkę Johna Irvinga (i jedną z najważniejszych w ogóle, jakie przeczytałem), czyli "Modlitwę za Owena" :)

Obrazek

Specyficzna atmosfera, jak zawsze trochę dziwaczni bohaterowie, a przy tym zakończenie, które tchnie geniuszem :)

Lepiej? :)

Na swoje usprawiedliwienie dodam, że wymieniłem po drodze dwóch istotnych dla mnie autorów, czyli Cormaca McCarthego i Chucka Palahniuka :) Jako jednych z wielu. Czy już jesteś mniej zła?? :)

To dodam jeszcze jedną, chyba najważniejszą dla mnie, książkę, którą czytałem kilkanaście razy, staram się przynajmniej raz w roku:

Obrazek

Przyznam, że tutaj jestem trochę faszystowski, w tym sensie, że uważam, że ktoś, kto tego nie przeczytał choć raz, nie jest do końca człowiekiem ;) I nie chodzi mi o to, że ma się zgodzić z tym, co tam napisano. Ale PRZECZYTAĆ! Nawet jeśli się nie zgodzi, to nawet tym lepiej, bo to książka wyjątkowo pesymistyczna. Często rzeczy, z którymi się nie zgadzamy, uczą nas więcej niż te, które potwierdzają nasz pogląd na świat. Tak, wiem, skoro się zgadzam z tą książką, to już się nie uczę, ale nie mogę sobie odmówić przyjemności obcowania z tym jednym z nielicznych prawdziwych arcydzieł :)
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Ale ja nie złość swoją wyładowywałam w tym pytaniu. :)
Po prostu, przejrzałam wątek, a tam sporo s-f - chciałam się upewnić, i tyle.
Sama teraz spełniam swoją obietnicę, kiedyś miałam przeczytać, ale jakoś nie wychodziło.
W księgarniach nakład był wyczerpany, a z biblioteki egzemplarz skradziono.(to moje alibi takie). :oops:
Wydawnictwo Czuły Barbarzyńca wznowiło właśnie to: "Podróż do kresu nocy" Louis-Ferdinand Céline.
Czytam!
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Co Ty mówisz?? Toż to nadal na allegro potrafi kosztować ponad 250 złotych!

http://allegro.pl/celine-podroz-do-kres ... 28749.html

Wznowili? Ale radość! :)
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Ano, jedyne 33 zł. za oprawę miękką dałam. :)
http://booklips.pl/premiery-i-zapowiedz ... y-celinea/
Awatar użytkownika
Kath
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Post autor: Kath »

Ostatnio z braku czasu przerzuciłam się na słuchanie audiobooków i odkryłam pana o nazwisku Lee Child. Wysłuchałam książkę pt. "Siła perswazji" (czyta Marian Opania, na początku drażniła mnie jego interpretacja, ale w sumie teraz rozumiem jego wizję postaci), główny bohater zwie się Jack Reacher i co ciekawe pojawia się o nim wzmianka w książce S. Kinga "Pod kopułą", gdzie jeden z bohaterów mówi, że takiego twardziela jak Reacher to ze świecą szukać.
Książka świetna, nie przepadałam za kryminałami, ale teraz zmieniłam zdanie. Poza tym okazało się, że jedna z powieści została niedawno zekranizowana, a główną rolę zagrał Tom Cruise. Co prawda do Reachera pasuje jak pięść do nosa, ale nawet on nie zepsuł filmu.
Mam przed sobą książkową ucztę, bo Reacher jest bohaterem 17 powieści, 18. ukaże się w tym roku, a dzisiaj zaczynam słuchać "61 godzin" :)
Awatar użytkownika
peciaq
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec
Ulubiony Serial: Friends; Chuck

Post autor: peciaq »

Jak lubisz takie serie z jakimś konkretnym bohaterem, to GORĄCO polecam twórczość Harlana Cobena.
MOJE TŁUMACZENIA:
ObrazekObrazek
Obrazek

ZAPRASZAM NA:
Obrazek
http://www.napisy24.pl
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko
Ulubiony Serial: Supernatural

Post autor: beata101 »

Jak ktoś lubi horrory klasy "wagonowej" to polecam z czystym sumieniem "przeurocze" ksiązki Edwarda Lee.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A swoją drogą, polecam również WSZYSTKIE książki Jacka Ketchuma. Naprawdę warto.
http://www.supernatural.com.pl
http://www.jensenackles.pl
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

Wrota Anubisa - Tim Powers

Wczoraj odezwał się do mnie kumpel z zapytaniem, czy chcę lek odmładzający. Zgodziłem się bez wahania, bo wyrywanie siwych włosów z brody zaczęło mnie już wkurzać. W odpowiedzi przesłał mi powieść z gatunku... chyba najlepiej to określić, jako fantasy historyczno-przygodowe. Zacząłem od razu czytać, zasnąłem o 2:30. Czytałem w drodze do pracy, czytałem w pracy i właśnie skończyłem. Ufff, rzeczywiście poczułem się jak dziecko. Autor zrobił fantastyczną robotę, łącząc wątki i wydarzenia historyczne oraz autentyczne postacie z zawiłą intrygą, w której pewną rolę odgrywa magia.

Nasz bohater, znawca literatury z okresu romantyzmu, dzięki eksperymentowi związanemu z czasoprzestrzenią ma szansę wziąć udział w słynnym odczycie Samuel Coleridge - poety i miłośnika opium. Wycieczka nie kończy się tak jak zaplanowano, a główny bohater zostaje uwięziony w XIX wiecznym Londynie. Reszta to miks steampunka, powieści spod znaku płaszcza i szpady, egipskich zaklęć, cygańskich zabijaków, wszelkiej maści ulicznych gangów, żebraków, Kuby Rozpruwacza, legendy Joe "psia twarz", tajnych stowarzyszeń oraz samego lorda Byrona - autor świetnie wykorzystuję pewną lukę w biografii najsłynniejszego angielskiego poety, do uczynienia go ważnym uczestnikiem wydarzeń. Wartka akcja, mroczny klimat i cudowny obraz londyńskich zaułków.

Faktycznie, czytając tę powieść poczułem się jak nastolatek. :) Polecam i dzielę się, jakby ktoś miał ochotę spróbować. Sporo frajdy.

http://www.sendspace.pl/file/88595dcc5e17443ff707f22
http://www.sendspace.pl/file/74d1acbe050ec5dce6be3c2
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Sirm
Wskaż do odpowiedzi
admin pomocniczy
admin pomocniczy
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Firefly
Kontakt:

Post autor: Sirm »

Jak już skończę wreszcie czytać tą 'modę na sukces' w wersji fantasy (gra o tron - jeszcze 1 tom tej mordęgi mi został) to z miłą chęcią sprawdzę. Przyda się coś sensownego dla odmiany.
https://karinaoliteraturze.wordpress.com/
Awatar użytkownika
brexerb
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec

Post autor: brexerb »

Dla Joanny żeby nie było, że tylko piraci i sci-fi :)
Krzysztof Varga - "Trociny" Książka w sumie po trochu o wszystkich i nie dla wszystkich . Marazm, konsumpcja, degrengolada, smutny obraz świata w którym chamstwo dorwało się do szmalu a wrażliwość nie jest w cenie ...
Si Vis Pacem Parabellum
Awatar użytkownika
Sirm
Wskaż do odpowiedzi
admin pomocniczy
admin pomocniczy
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Kontakt:

'Obietnica mroku' Maxime Chattam - Bardzo dobry... Nie, źle... BARDZO DOBRY thriller. Mocny, mroczny, wbijający się w mózg, zaskakujący, pomysłowy, trzyma w żelaznym uścisku napięcia do samego końca. Cholernie brutalny ale w uzasadniony sposób. Mimo, że w pewnym momencie można już zacząć przewidywać jak się zakończy (sposobów na zakończenie tego typu fabuły wbrew pozorom nie ma tak wiele, przeczytasz kilkanaście thrillerów = znasz je wszystkie) to jednak ta książka kilkakrotnie mnie zaskoczyła, i to nie typu: 'oj, nie spodziewałem się tego...', a raczej 'OŻEŻ TY W MORDE! KTO TO WYMYŚLIŁ!'. Nie ma tu niedomkniętych wątków, nie ma magicznych pierdół typu 'duch z indiańskiego cmentarza' albo innych opętanych przez diabła, jest za to dobrze wymyślony i uzasadniony wątek współczesnych... wampirów? Książka naprawdę dla dorosłych, ostrzegam i polecam, jedna z najlepszych książek jakie ostatnio przeczytałem.
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Jak radzisz? Czytać najpierw Trylogię Brolina, czy można od razu Obietnicę? Wiem, że są jakieś powiązania fabularne.
Calcat iacentem vulgus (Seneka, rację ma)
Awatar użytkownika
Sirm
Wskaż do odpowiedzi
admin pomocniczy
admin pomocniczy
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Kontakt:

Nie znam innych jego książek, czytając tamtą nie zauważyłem żadnych nawiązań do tej trylogii, więc nawet jeśli są to mało ważne.
Awatar użytkownika
VictoriNoRisuu
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Post autor: VictoriNoRisuu »

Pozwolę sobie uzupełnić dyskusję - akcja "Obietnicy" dzieje się wcześniej niż trylogii i znajduje się tam wyjaśnienie pewnej kwestii, która dla bohaterów trylogii jest zagadką. Jest to bardzo poboczny wątek i w sumie zaczynając od trylogii można go chyba nawet przeoczyć, a czytelnik, który zaczął od "Obietnic" zrobi po prostu w pewnym momencie "aha" :)
Ja zaczęłam od "Obietnicy", która również bardzo mi się spodobała, mniej ze względu na samą zagadkę, co raczej szczegółowe opisy procedur śledczych. Później przeczytałam dwa tomy trylogii i chociaż czytało się je świetnie, trudno mi było oprzeć się wrażeniu, że wszystkie książki pisane są w oparciu o jeden schemat, w którym "epatowanie mięchem" służy tylko szokowaniu czytelnika i nie jest właściwie potrzebne. To oczywiście moja subiektywna opinia. Ale już "Upiorny zegar" odradzam zdecydowanie - książka jest naprawdę słabiutka, fabuła ledwo trzyma się kupy, a kreacje postaci wołają o pomstę do nieba...
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ