Sleepy Hollow

Jeśli lubisz gęsią skórkę i strachy pod łóżkiem!
Awatar użytkownika
peciaq
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Friends; Chuck

Re: Sleepy Hollow

Post autor: peciaq »

Pobrałem pilota, może jeszcze w nocy obejrzę, a jak nie, to w dzień. Wtedy dam znać, co myślę.
MOJE TŁUMACZENIA:
ObrazekObrazek
Obrazek

ZAPRASZAM NA:
Obrazek
http://www.napisy24.pl
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko
Ulubiony Serial: Supernatural

Post autor: beata101 »

Bostonq pisze:Teraz to dopiero wzbudzimy kontrowersje. Serial u nas został uznany za słaby, asd odpuścił, a tu mamy wątek, że dzieje się coś, co jest warte uwagi :) W sumie ciekawe są też dalsze losy tej produkcji, czy np. następny odcinek będzie równie dobry, a jeśli tak, to czy dalsze również (aż tak się będzie rozwijał? - to byłoby niesamowite, ale w sumie też nie aż tak zaskakujące, wszak "Grimm" też dość długo budował swój poziom), a jeśli tak, to czy otrzyma drugi sezon? Straszne są te pytania, które musi sobie postawić widz serialowy, który coś polubi i uzna za warte oglądania :)
Małe OT :D

Bostonq to jest właśnie wolna wola ;) Chcesz, oglądasz, podoba ci się i komentujesz pozytywnie. Nie mam osobiście zamiaru odwodzić cię od tego ani nikogo kto polubił SH, mnie nie pasuje i tyle :). Odpuściłam oglądanie i nie zamierzam marudzić na temat serialu którego nie oglądam ( hehehe, co właśnie robię?)
Mały komentarz tylko obrazkowy z mojej strony ;)wykopany na devianie ;)

Obrazek
http://www.supernatural.com.pl
http://www.jensenackles.pl
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

A widziałaś trzeci odcinek? Bo coś czuję, że by Ci się spodobał :) Masz rację w tym, co piszesz, ja również absolutnie nie uważam, że teraz raptem trzeba oglądać, bo inaczej to "gałąź pod ciężarem zgięta" ;) A możemy umówić się tak, że jak czwarty i piąty będą równie dobre, to dasz się skusić i sprawdzisz, czy mamy rację? :) Jeśli będą jednak słabe, to uczciwie o tym napiszę! :)
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko

Bostonq pisze:A widziałaś trzeci odcinek? Bo coś czuję, że by Ci się spodobał :) Masz rację w tym, co piszesz, ja również absolutnie nie uważam, że teraz raptem trzeba oglądać, bo inaczej to "gałąź pod ciężarem zgięta" ;) A możemy umówić się tak, że jak czwarty i piąty będą równie dobre, to dasz się skusić i sprawdzisz, czy mamy rację? :) Jeśli będą jednak słabe, to uczciwie o tym napiszę! :)
Będę czekać na twoje recenzje w takim razie :) i kto wie? :)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

I właśnie dlatego te forum jest jedyne w swoim rodzaju :) Po prostu momentami jest pięknie :) Trzymam za słowo (również siebie!), czwarty i piąty są w tej chwili najbardziej przeze mnie oczekiwanymi odcinakami na świecie :)
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Śmiała decyzja tylko po trzech odcinkach. Serial jeszcze się dobrze nie rozkręcił, jeżeli poziom się utrzyma to można to traktować jako dobrą wiadomość.
Awatar użytkownika
peciaq
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec

Obejrzałem dwa odcinki. Podoba mi się, będę go oglądać. Dałbym jakieś 4/6, ale żeby aż zamawiać kolejny sezon po raptem 3 odcinkach... Musiał zrobić niezłą furorę w Stanach.
MOJE TŁUMACZENIA:
ObrazekObrazek
Obrazek

ZAPRASZAM NA:
Obrazek
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Kolejne odcinki całkiem niezłe. W czwartym bliżej poznaliśmy siostrę głównej bohaterki oraz ich wspólną historię, która nie jest cukierkowa, dowiadujemy się też dlaczego nie pałają do siebie sympatią. Odcinek szału nie robi, ale warto docenić twórców że chcą pogłębić psychologię postaci.
W piątym odcinku natomiast mamy nawiązanie do głównego wątku
Spoiler:
choć z początku wydaje się, że to kolejny "potwór tygodnia". Historia pojawienia się chłopca - ubranego jak sprzed stulecia - we współczesnym świecie daje twórcom możliwość zabawy historią Zaginionej Koloni - Roanoke. I próbują tę legendę wpisać w mitologię serialu, która według mnie jest fajnie rozwijana.

Końcówka piątego odcinka daje pewną nadzieję na porzucenie stylu proceduralnego i skupienie się na głównym wątku i mam nadzieję, że twórcy pójdą tą drogą.

Teraz wszyscy czekamy co napisze Bostonq :D
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko

Też czekam na to co napisze Bostonq :D

Obejrzałam Bostonqu tak jak obiecałam. Oglądać będę bo nawet to sympatyczne, ale strasznie zrzynają ci scenarzyści z motywów Supernatural, które z kolei lata po mitologii i popkulturze w tę i z powrotem co nie zawsze ostatnio im wychodzi na dobre ( inspirowanie się w jednym z odcinków "Dr Dolittle" - przegięcie zwłaszcza w kontekście pewnych decyzji tej wrednej ś*** głównego showrunnera serialu :P )
Ciiii...koniec of topa :)Milcz serce :(

Wracając do SH - rozumiem, że inspirują się tym co najlepsze ale c'mon :D

Mam tylko nadzieję, że znajdą jakieś oryginalne zakończenie czyli sposób zatrzymania Apokalipsy bez zbyt daleko idącego czerpania wzorców ;) bo śmierdzi mi jak na razie apokryficznym poświęceniem.

Niemniej jednak będę oglądać nawet jeżeli główny męski bohater jest równie głupawy jak Castiel z SN (a Castiela nie trawię i źle mi robi na urodę :D)

Generalnie serial przyzwoity całkiem, a że ostatnio nic mi w oko specjalnie nie wpadło więc zajmie mi mile jesienne wieczory.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Seriale można oceniać porównując je w obrębie danej kategorii – komedie, horrory, kryminały, itp. Można też próbować je odnosić do wszystkich produkcji, co jest zadaniem dość karkołomnym, bo często może prowadzić na manowce intelektualne – oczywistym jest, że np. rewelacyjne „2 Broke Girls” nijak nie ma się do wartości np. „Raya Donovana”, ale też nie da się w ten sposób wyprowadzić wniosku, że ten komediowy jest gorszy od tego dramatycznego, gdyż takie ocenianie nie wynika z logicznych przesłanek, a tylko z pewnego założenia, że błahe jest gorsze od poważnego.

Czemu o tym piszę? Bo w przypadku „Sleepy Hollow” pokusy komparatystyki są dość duże. W obrębie swojego rodzaju, można go zestawić z „Supernatural” i „Grimmem”. Pierwszego w sumie nie znam, więc nie będę tu za dużo mówił, ale tamten serial jest jednym z tych dawnych, trochę już prawie mitycznych, z tej wielkiej fali seriali znakomitych. Trudno dyskutować z jego popularnością. Widziałem pierwszy sezon w całości, więc nie wiem, co dzieje się dalej, możliwe, że „Sleepy..” podrabia wątki, kopiuje rozwiązania, ale sama istota serialu wydaje mi się inna. To kwestia do dyskusji, której w sumie nie mogę toczyć w pełni kompetentnie.

Jeśli chodzi o „Grimm”, to już mogę, serial oglądałem na bieżąco. Gdyby oceniać pierwsze odcinki, to „Sleepy…” wygrywa w cuglach. „Grimm” zastartował bardzo późno, sam też wciągnąłem się dopiero gdzieś w połowie sezonu. Ale też i inna jest dominanta strukturalna tych seriali. W „Grimm” istotny jest żart, zabawa z konwencją potworności, te całe bestiarium w nim obecne jest fascynującą intertekstualną podróżą po różnych wizjach monstrualności. „Sleepy…” od początku buduje dość konsekwentną mitologię (tę „Grimm” zaczął kreować ciut później) apokaliptyczną, w którą wpisuje różne wątki, choćby jak ten ostatni, czyli Roanoke, bardzo dobrze zresztą wprowadzony. I to trzyma przy ekranie. Stałe uzupełnianie tego, co zapowiedziano, budzi szacunek a przy tym jest atrakcyjne ekranowo.

No i jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Główny duet, para serialu. Bardzo dobrze dobrana, bardzo dobrze zagrana. Jest między nimi ta nieuchwytna chemia, którą tak trudno uzyskać, mimo wielu starań.

Ostatni odcinek prorokuje zresztą pewne zmiany w tym, co mi bardzo przeszkadzało. Crane może w końcu się przebierze… (a nawet jeśli nie, to teraz już widać, że twórcy są świadomi tej specyficznej sytuacji, bawią się nią, co napawa nadzieją, że takich „żartów” będzie więcej).

Reasumując, to świetny serial, zarówno w swojej niszy, jak i w ogóle, z tym, że nie ma żadnego sensu porównywać go do np. "Rectify", bo nic z tego i tak nie wyjdzie, jeden z tych, które po prostu można polubić, nawet jeśli gdzieś z tyłu głowy odzywa się ten denerwujący głos, który szepcze, że to przecież jest głupie, niepoważne, w ciągu tych 45 minut można odkurzyć, zrobić obiad, przeczytać kilkadziesiąt stron książki, opłacić rachunki…
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Po krótkiej przerwie serial powrócił i uczynił to bardzo dobrze! Nic nie poradzę na to, że mitologia, którą kreuje ta produkcja mocno do mnie przemawia, jest takim połączeniem fantastyki i realizmu, które rzadko się udaje, a tutaj spisuje się nadspodziewanie dobrze. Wątki z historii USA (w końcu są - masoni!) zgrabnie łączą się z mistyczną i piekielną narracją o zagładzie świata, czy też raczej - świata wypełnionego demonami, który zniszczy się sam. Nie trzeba być osobą wierzącą, żeby odnaleźć się w tym popkulturowym keksie, gdyż przecież nieraz można odczuć, że zło, które nam stale towarzyszy ma jakieś swoje źródło, że jest go tak dużo, że nawet jeśli nie istnieje piekło, to na pewno sami jesteśmy w stanie je stworzyć. Pewnie trochę wybiegam poza ramy interpretacyjne, które tworzy ten serial, więc powiem po prostu, że to wielce przyjemne w oglądaniu mainstreamowe dzieło, które jednak co i rusz wychyla głowę ponad przeciętność (choćby ciekawą postacią "Zjadacza grzechów")!

PS

Związki z "Grimem" okazują się być całkiem widoczne, choć bardziej w obsadzie, niż w treści...
Awatar użytkownika
peciaq
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec

Akurat ten aktor, którego masz na myśli (zapomniałem jak się nazywa) to gra ostatnio we wszystkim. W White Queen też go widziałem, w Grimm, w SH i kilku innych produkcjach.
MOJE TŁUMACZENIA:
ObrazekObrazek
Obrazek

ZAPRASZAM NA:
Obrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Dlatego tak mnie zawsze śmieszyły te nasze narzekania, że polscy aktorzy grają w kilku serialach (zupełnie pomijam ich jakość). To nie tylko nasza przypadłość. On (James Frain) ma bardzo charakterystyczną twarz, więc pewnie przydaje się wielu castingowcom do wykreowania rzucających się w oczy postaci.

Obrazek
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Charakterystycznej twarzy nie można mu odmówić, zresztą jest to jedna z cech dzięki której jest zapamiętywany, ale nie jedyna, ogólnie jest dość charakterystycznym aktorem i jest obsadzany w charakterystycznych rolach, ja go kojarzę choćby z nieodżałowanego The Cape.

Co do samego powrotu to odcinek jak na SH dość przeciętny, mnie jakoś specjalnie nie ruszył.
Poznaliśmy co prawda kawałek historii Ichaboda i Katriny, ale to byłoby tyle. Postać Sin Eatera nie wzbudziła we mnie jakichś większych emocji, w porównaniu do poprzednich postaci jakie już mieliśmy możliwość oglądać w serialu wypada dość średnio, pewnie przez to, że w tę postać wcielił się John Noble to cały czas miałem wrażenie jakbym oglądał Waltera na odwyku :)

Co do mitologii w serialu to jest dość dobrze przemyślana i dość strawnie podana, chciałbym, żeby jeszcze w tym sezonie przedstawiono nam dwóch pozostałych Jeźdźców.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Nic nie poradzę na to, że bardzo podobają mi się kolejne odcinki, oczywiście - również najnowszy. Sporo fajnego humoru w nim jest, co mnie akurat cieszy, bo z lekka spuszcza napięcie z patosu przedstawianej sytuacji - Crane vs. woda w buletkach, Crane vs. wycieczka w muzeum, Crane vs. laptop, Crane vs. Jefferson, no i duet próbujący rozbić czaszkę! Trudno, mnie to bawi. W ogóle ta para jest świetna. Aż szkoda, że nie spotkali się aktorsko w innym serialu, który by przetrwał długo, bo nie wiem, czy temu to się uda.

Obok tego jest intrygująca mroczna atmosfera lampionów, ciekawy policjant Andy, sporo jest głównego wroga, aczkolwiek są i minusy: ktoś z lekka przegiął, dając komendantowi możliwość poczucia się jak w "Matrixie"...

No i zakończenie... To co w takim razie dalej?
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Mam mieszane uczuci po najnowszym odcinku. Wszystko było dobrze: historia i klimat dopóki nie wyjawiono genezy Jeźdźca, przez co dużo stracił. Wcześniej mógł budzić grozę, ale teraz to już nie to samo.
Jestem trochę zawiedziony, że twórcy obrali taka drogę. Ale może w przyszłości się to zmieni, zależy jak to dalej pociągną.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

A mi się to akurat podobało :) Bo wyraźnie wskazuje na to, że działanie zła opiera się na kuszeniu człowieka - tutaj akurat wizją zemsty. Najnowszy odcinek również ciekawy, mitologia budowana jest bardzo konsekwentnie, zależności osobowe, pokoleniowe ładnie wypełniają scenariusz "dziejącej się" apokalipsy. Ale i tak uważam, że największą siłą serialu jest główny duet - dawno nie widziałem takiego zgrania, takiej chemii między parą głównych bohaterów. Ktoś miał niezwykłego nosa, że tak ich zestawił. No i ten humor Crane'a - jego ciągłe poprawianie historii (fajny element edukacyjny z przymrożeniem oka), plus komentarze odnośnie - np. posiłków :)
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Najnowszy odcinek był dużo lepszy od poprzedniego. Tutaj mieliśmy klimat, fajną historię, która ukazuje nam dlaczego para głównych bohaterów jest ze sobą powiązana... a przy okazji trochę przeszłości Kariny i Creane'a nam odsłoniono.
Ale Jeździeć niestety stracił w moich oczach
Spoiler:
Ale oczywiście oglądam dalej.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Bardzo podobał mi się pomysł z golemem w najnowszym odcinku - sam jego wygląd przywodził na myśl potwory z "Silent Hill", więc pewnie stąd ta sympatia :) Ciekawie układa się ta opowieść, podejrzewam, że wątek dziecka Crane nie został zamknięty, wszak wiedźmy powiedziały, że "zatrzymały mu serce", a nie że zabiły :) Moloch ma swoje pięć minut, choć byłoby dobrze, żeby przestał się ograniczać do nieustannych zapowiedzi końca świata, a coś konkretniejszego w tym kierunku zrobił :)

Tradycyjnie uroczo wypadają komentarze Crane pod adresem nowej rzeczywistości - tym razem oberwało się Gwiazdce ;)

-- 14.01.2014 22:16 --

I bardzo udany powrót jednego z najlepszych duetów ekranowych po przerwie :) Wyjątkowo mroczny, z niezłymi scenami opętania, za co nie wypada nie pochwalić :) Oczywiście, jest też śmiesznie, a szczególny plus za próby przebrania Crane'a :D

Historia ewoluuje, coraz bardziej staje się spójna, byłoby naprawdę świetnie, gdyby serial zmierzał w stronę opowieści ciągłej, a coraz bardziej odchodził od proceduralności. Pewnie to jeszcze nie nastąpi, ale sygnały już są :)

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ