Uwagi dotyczące serwisu i forum.

Co robimy i kim jesteśmy? Pomoc.
Przedstaw się i nie bój się pytać - odpowiemy na KAŻDE pytanie.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Rescue Me

Re: Uwagi dotyczące funkcjonowania serwisu

Post autor: asd »

Marzenie kazdego webmastera - banalna strona najlepiej w trybie tekstowym..
Zawsze uwazalem ze im prosciej tym lepiej ale jest tez druga strona medalu: wiekszosc chce "igrzysk"...
Po to sa kolory by nie ograniczac sie do czerni i bieli.
Najlepiej wiec to wywazyc. Slucham wiec...
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
peciaq
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec
Ulubiony Serial: Friends; Chuck

Post autor: peciaq »

@destiriser, akurat tym fanpage nie zarządzam, zatem nie możesz się kierować tym mówiąc o moim zarządzaniu czymkolwiek :)
MOJE TŁUMACZENIA:
ObrazekObrazek
Obrazek

ZAPRASZAM NA:
Obrazek
http://www.napisy24.pl
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Post autor: joana »

Nie interesują mnie obrazki, kolory i inne "zachęcacze".
Natomiast chciałaby, żeby strona była bardziej przejrzysta, co ułatwiałoby dostęp do informacji i opinii.
Podstawowy podział seriali na te w trakcie emisji i zakończone.
Wydzielenie seriali brytyjskich, kanadyjskich itp od US bym pozostawiła, bo jednak trudniej o informacje o nich.
Gdyby tak jeszcze była możliwość jakiejś oceny, punktacji przez forumowiczów poszczególnych produkcji. Taki sygnał - na co warto zwrócić uwagę i nie przegapić.
Gdybym przy tytule (jeszcze przed przeczytaniem opinii, bez ryzyka wpadnięcia na spoiler) mogła przeczytać - kto poleca, a kto nie - byłoby to ułatwienie, zachęta.
Forum - przeznaczone do wymiany opinii na temat seriali już w emisji, albo takich, gdzie premiera ma być niedługo i już trochę więcej informacji o serialu jest dostępnych.
Facebook - głównie miejsce na sygnalne informacje o produkcjach planowanych, przypomnienie o premierach, z ewentualnym odnośnikiem do miejsca na forum.
Blogi - co kto lubi, niech to będzie nawet polityka, byleby dyskusja była kulturalna i w miarę rzeczowa. Nie samymi filmami przecież żyjemy, to nic zdrożnego w tym, gdy chcemy się podzielić swoim zdaniem ze znajomymi z tego forum.
Calcat iacentem vulgus (Seneka, rację ma)
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: kontrast »

x-asd pisze:Marzenie kazdego webmastera - banalna strona najlepiej w trybie tekstowym..
Zawsze uwazalem ze im prosciej tym lepiej ale jest tez druga strona medalu: wiekszosc chce "igrzysk"...
Po to sa kolory by nie ograniczac sie do czerni i bieli.
Najlepiej wiec to wywazyc. Slucham wiec...
Tylko czy na pewno chcecie tych igrzysk?

Ktoś mógłby powiedzieć, że kluczem jest odpowiednie wykorzystanie tych kolorów. Każdy potrafi nabazgrać kolorową plamę, nie każdy potrafi uczynić z tego sztukę. Czasem czerń i biel ukazuje świat znacznie barwniejszy niż, powiedzmy tęcza.
peciaq pisze:@destiriser, akurat tym fanpage nie zarządzam, zatem nie możesz się kierować tym mówiąc o moim zarządzaniu czymkolwiek :)
To nic osobistego, ale przykład pokazuje dokładnie to, jak wygląda taki fanpage.
Sirm pisze:Dawaj, dawaj. Chyba mniej więcej mam podobne zdanie ale chetnie poczytam co proponujesz bardziej szczegółowo.
Czytając ten wątek pomyślałem o prostej, przejrzystej i wygodnej stronie z wyeksponowaną, dobrze zbudowaną wyszukiwarką, z tematami w formie podobnej trochę do komentarzy (ale bez artykułów, no chyba, że na blogach, wtedy namiastka by została), z bezpośrednim odpowiadaniem na konkretny post, dzięki czemu można kontynuować wątek w uporządkowany sposób, bez żadnych plusów, wihajstrów, z systemem tagów pozwalającym na zorientowanie się w odcinku, sezonie czy czymkolwiek, którego dotyczy post. Bez żadnych działów, a raczej z czymś podobnym do chmury tagów, ale bez tego bałaganu, czyli klikam sobie gatunek, serial, stację itp. i dostaję wszystko z tym tagiem i mogę to następnie ograniczać o dalsze kryteria, do tego mogą być od razu informacje typu opis, plakat, pobieranie. Podczas wyszukania np. frazy dead, pojawiają mi się wszystkie posty z podobnymi tagami, postami zawierającymi słowo (najlepiej z przyciskami wył/wł te opcje sortowania) i u góry wyeksponowane wyszukane tagi, jak the walking dead czy dead set. Wszystkie posty segregowane od najnowszego do najstarszego, odpowiedzi już normalnie, przycisk obserwacji przy każdym tagu, serialu itd. Możliwość pisania bez rejestracji na zasadzie podobnej do zwykłych komentarzy, po rejestracji stały nick, avatar i możliwość właśnie śledzenia, wtedy na głównej mamy wygodną tablicę zawierającą wszystko nowe co śledzimy, odpowiedzi i np. obok rzeczy nowe lub jeszcze jakieś śmieci. Poza tym, kanały rss dla każdego tagu, serialu, swojej tablicy obserwowanych, wszystko podłączone pod facebook i nie trzeba palcem kiwnąć, by był aktualizowany.
Awatar użytkownika
peciaq
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec
Ulubiony Serial: Friends; Chuck

Post autor: peciaq »

Nic nie pokazuje, tamten fanpage nie jest zarządzany i tyle. Ja mówię o takim, na którym codziennie będzie się dużo działo. Nie wiem jak możesz to porównywać i dawać to jako przykład czegokolwiek.
MOJE TŁUMACZENIA:
ObrazekObrazek
Obrazek

ZAPRASZAM NA:
Obrazek
http://www.napisy24.pl
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

destiriser

Pokaż mi ścieżkę, którą w tej proponowanej "chmurze tagów" ma przejść początkujący serialowicz, żeby znaleźć jakiś dobry, sprawdzony przez forumowiczów, serial kryminalny - najchętniej 2-3 sezonowy?
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Ja ostatnio zacząłem zagladać tutaj http://loadtv.biz/ zwłaszcza w poszukiwaniu nowych seriali.

Fajna konstrukcja muszę przyznać.
Można by ją zaadaptować na nasze potrzeby. Na przykład środkowa kolumna reprezentowałaby ostatnią aktywność w danym temacie nowy komentarz lub dodany nowy odcinek, więc od razu widać, że coś się dzieje.
Tam gdzie są Spartacusy, Arrow i Gra o Tron mogły by się wyświetlać nowo dodane do bazy seriale.
Zamiast dublować podział na stacje można by dodać podział gatunkowy.
Jest alfabetyczna lista downloadu i to jest dobre.
Na newsy jest osobna podstrona z podziałem na kraj produkcji. Musze przyznać, że jest to wygodne.
Dodać shoutbox, miejsce na blogi, link do forum i jeżeli o mnie chodzi to bym był zadowolony.
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: kontrast »

peciaq pisze:Nic nie pokazuje, tamten fanpage nie jest zarządzany i tyle. Ja mówię o takim, na którym codziennie będzie się dużo działo. Nie wiem jak możesz to porównywać i dawać to jako przykład czegokolwiek.
Co będzie się działo?

Ja widzę nieinteresujące mnie informacje na 99% facebookowych stron, tak to właśnie wygląda, obrazki, różnoraki "zachęty" do aktywności, spam, do tego nie dostaję wszystkich postów, a co gorsza w ogóle wszystkie przykładowo wpisy na portalu nie są publikowane, bo to szkodzi promocji. Szczególnie irytujące są strony, które udostępniają na takich fanpejdżach rzeczy dostępne tylko tam i w ten sposób zmuszają do używania ludzi, ale bynajmniej nie mnie.

"codziennie będzie się dużo działo"
Mam co robić. Już mam lajkniętych sporo stron i z tego natłoku jakże ciekawych informacji przestałem w ogóle to sprawdzać.

Jeśli rzeczywiście są tu osoby, które chcą tego (a niespecjalnie widzę po teraźniejszym fanpejdżu), proszę bardzo. Najzwyczajniej w świecie to do mnie nie przemawia i nie widzę sensu w poświęcaniu czasu forumowiczów na to.

Swoją drogą, facebook doświadcza aktualnie masowego odwrotu użytkowników. Fajnie, że media wypromowały amerykański sukces Zuckerberga jako jedyny słuszny krok dla rozwoju internetowej konsumpcji i wszyscy rzucili się na social, ale nie zapominajcie, że to nie różni się od sytuacji for, różnica polega na tym, że wszyscy zaślepieni nowością nie widzą jeszcze wad.
jc-k pisze:Pokaż mi ścieżkę, którą w tej proponowanej "chmurze tagów" ma przejść początkujący serialowicz, żeby znaleźć jakiś dobry, sprawdzony przez forumowiczów, serial kryminalny - najchętniej 2-3 sezonowy?
Wpisujemy w wyszukiwarce "kryminał", pojawia się tag, mamy listę seriali (mogą być oceny, liczba sezonów, odcinków czy cokolwiek innego, byleby to było przejrzyste) i tematy (a można też zobaczyć miejsca gdzie użyte jest to słowo), można sobie wybrać jakiś konkretny serial i przejrzeć opinie (wszystkie są w oddzielonych postach, bo odpowiedzi, a co za tym i różne wątki są w innych drzewkach). Można sobie równie dobrze zrobić tag "destiriser poleca", "ojeju, jakie to dobre", "pocieszne, inteligentne, wciągające", "wielosezonowiec". Przy każdym serialu może być lista podobnych, mogą być też osobiste czy globalne rankingi.

Zaznaczę jeszcze raz, że wymyśliłem to czytając ten temat, to nie jest skończone dzieło.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

99% userow nie uzywa wyszukiwarki...
Po co ja w ogole zamieszczac skoro mozna uzyc google:
tytul serialu site:adres strony
???
Moze wiec lepiej nic nie robic?
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

http://lowcygier.pl/

Raz jeszcze podam to, co dla mnie jest pewnego rodzaju ideałem (choć ostatnio zmienili system komentarzy, moim zdaniem, na gorszy) jeśli chodzi o wygodę korzystania i dostępność informacji. Mam stronę główną, gdzie widzę nowości, mogę tam o nich dyskutować. Z boku są najważniejsze, najpopularniejsze rzeczy, u góry linki do różnych miejsc, w tym coś boskiego: http://lowcygier.pl/sledzokazje/ czyli niesamowita wyszukiwarka promocji. Gdy tak zaadaptować to na nasze potrzeby? Właśnie ten nasz kafelkowy system wydaje się być od tego idealnym. Nie chodzi mi o to, żeby było identycznie, ale to moim zdaniem dobry wzór, to może coś u nich podpatrzeć, twórczo wykorzystać?
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

ASD wyszukiwarka potrzebna jest, gdy chcesz znaleźć konkretny tytuł.
Mnie chodzi o takie wyszukiwanie, które podpowiadałoby seriale, w danym gatunku, warte obejrzenia, jakoś tam polecane przez forumowiczów, a może mało znane, albo już trochę zapomniane.
Propozycje zmian, które czytam wyżej, odbieram jako prowadzące w sposób jasny, prosty, przejrzysty do informacji o serialach - to fajne, tylko chciałabym, żeby ta strona miała również ten nasz, specyficzny charakter. Tak, chciałabym wiedzieć, co kto poleca, co ogląda, przed czym ostrzega.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

A gdyby tak tę wyszukiwarkę, co tam polecałem, dostosować do tego, co pisze jc-k, słusznie zresztą. Czy dałoby się stworzyć takie coś, co by wyszukiwało przez ilość wpisów, przez jakiś znacznik typu "polecam", przez nicki na forum, które polecają, a które nie? Czy to jest w ogóle możliwe?

-- 26.12.2013 22:13 --

A propos zamierania forum: http://markolf.pl/forum/viewtopic.php?p=409928#409928 - tutaj Sirim pewnie więcej powie, niż ja, ale właśnie sobie wszedłem w ten topic, "czytam" tę stronę od wielu lat, nigdy nic nie napisałem na forum, szukam powodów - lenistwo, to na pewno, ale przede wszystkim bardzo elitarne środowisko. Nijak tam wkroczyć - choć może to mój problem, a Sirim powie, że jest inaczej i będzie miał rację. I częste warny, procentowo wyliczane, bany, cały dział jest o tym. Jakoś mnie to zniechęciło, choć stronę bardzo lubię. Może to też jest jakaś ważna wskazówka dla nas?
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Zmieniłem trochę Forum zgodnie z Waszymi sugestiami.

Generalnie forum podzieliłem na trzy części:
1.AKTUALNIE NA ANTENIE + newsy oraz NOWOŚCI.
Tam mamy cztery działy - dwa pierwsze do dodawania jakiś informacji i seriali, w trzecim będą seriale, które obecnie "lecą" a w czwartym te, w których sezon co prawda się zakończył ale będzie kontynuacja.

2.ZAKOŃCZONE seriale oraz MINI produkcje.
Wszystkie seriale, które się zakończą zostaną wrzucone do tego forum (do odpowiedniej kategorii)

3.DODATKI, zabawy oraz ADMINISTRACJA.
Czyli jak w opisie.

Czy tak Wam odpowiada?
Jeśli tak to potrzebni będą MODeratorzy, którzy będą pilnować jaki serial obecnie leci a jaki się już zakończył.
KTO JEST CHĘTNY NA TAKĄ MODERACJĘ?
Kto jest też chętny na moderację pozostałych działów? (można sobie wybierać).

Dodałem "klocki" - można je zmniejszyć (pamiętajcie, że postaram się rozszerzyć forum więc nie będzie takie wysokie jak teraz).

Na samym dole jest dział:
TEMATY DO PRZENIESIENIA - TMP
http://seriale-asd.com/viewforum.php?f=59

Są tam obecnie wszystkie seriale - kto się podejmie przerzucenia ich temat po temacie do nowo-powstałych?
Z uwzględnieniem na trwające i zakończone oczywiście...
Kto chętny?

-- 28.12.2013 22:10 --

ikony mozna tez wywalic jak sie nie podobaja.
bardziej zalezy mi na waszej opinii dotyczacej ukladu forum. piszcie wiec.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Przepraszam, ale zupełnie nie rozumiem tego podziału :( Dlaczego aktualnie trwające są bez kategorii, a tylko zakończone ją otrzymały? Przecież w ogromniej ilości przypadków seriale będą się kłębiły w tym dziale "aktualnie trwające", a diabli wiedzą, kiedy będą spadać do "zakończonych" :(
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

"trwajacych" wcale nie jest tak duzo jak sie wydaje. ile np. mamy tych z gatunku scifi? a ile z akcji a horrorow? To raptem kilka pozycji. po co wiec zakladac dla nich dzialy? Przeciez mialo byc prosciej....
Jak poprzenosi sie tematy to gwarantuje ze te "klebowiska" pozamykaja sie na jednej stronie..

Jesli masz inny pomysl to wal jak rozgraniczyc trwajace od zakonczonych z uwzglednieniem podgatunkow, nie komplikujac przy tym forum.
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Zamiast podziału na te trwające i te "w przerwie" - dałabym tylko np. aktualne, trwające, w emisji (czyli wszystkie niezakończone)- i wtedy można by było zrobić podgrupy tematyczne.
To znaczy -2 Działy główne - trwające i zakończone - i w ich ramach podział.
Na głównej stronie widać byłoby tylko działy główne, a po wejściu w dany kwadracik widoczny byłby dopiero podział na gatunki.
A 3 dział - to byłyby "nowości" czyli podział na seriale nowe w emisji, te planowane i dział nowinek - plotek o serialach.
Czy tak można?
Nauczę się przerzucać tematy - to będę to robić. Znaczy, poproszę o instrukcje do porządkowania śmietnika. :D
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

bez sensu bo wtedy bedziemy dublowac dzialy a jak juz pisalem ile seriali bedzie w "trwajacych" a konkretnych dzialach? po piec? dziesiec gora?
toz to bedzie przerost formy nad trescia!
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Bym się nie zgodziła.
Teraz na stronie masz 19 kolorowych kwadracików, przy moim podziale będzie ich tylko 9.
1. Nowości
- plotki,
- dodawanie seriali,
2. Seriale bieżące, aktualne
- tu podział na tematy,
3. Seriale zakończone
- podział na tematy

i dalej już jak leci teraz na stronie forum - 6 kwadracików
DODATKI, zabawy oraz ADMINISTRACJA.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

A nie prościej jest dodawać w temacie, zachowując te kategorie, że serial np. "EMITOWANY", "ZAKOŃCZONY"? Nie łatwiej, czytelniej? Wydzielanie seriali "na przerwie" to już w ogóle bez sensu, stale by coś trzeba przenosić, bo przerwy są a) zbiorcze, b) dla danego serialu, wszak możemy dodać chyba coś w rodzaju tego, co ma np.: http://eztv.it/countdown/ i będzie wiadomo, co i jak. :scratch:
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

jc-k fajnie ale ciagle nie odnosisz sie do tego co napisalem czyli ilosci biezacych.
przy tym ukladzie bedzie duzo dzialow a w nich po kilka tematow.
sprawdze te obrazki.

-- 29.12.2013 09:22 --

Bostonq tak dodana informacja w pierwszym temacie bedzie powtarzana we wszystkich odpowiedziach tuz po slowie RE.
Co z tego ze potem zmienisz temat pierwszego postu skoro wszystkie inne beda mialy po staremu? Bylo by to mylace bo wejdziesz do tematu zakonczone a juz przy pierwszej odpowiedzi zobaczysz ze jest na antenie.
I nie mow mi ze bedziesz przy kazdym poscie to zmienial...

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ