Sleepy Hollow

Jeśli lubisz gęsią skórkę i strachy pod łóżkiem!
Krzaku
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się
youtube Warszawa

Re: Sleepy Hollow

Post autor: Krzaku »

Mam parę pytań . Od razu pisze ze nie czytałem komentarzy powyżej ( nie chce poznawać historii w kawałkach ) . Pytanie brzmi czy każdy odcinek to odrębna historia ? , czy może to jedna wielka całość ?
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Na pewno nie jest to jeden ciąg fabularny. Można powiedzieć, że niektóre odcinki to zamknięte historie, które jednak stanowią tło i budują mitologię serialu. Ale im dalej tym więcej odcinków nawiązuje do wątku głównego, bardziej lub mniej. Na pewno nie jest to typowy procerural, gdzie tylko pierwszy i ostatni odcinek sezonu nawiązuje do głównego wątku.
Krzaku
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Dzięki Lubec , jeszcze parę pytań . Czy serial ma szanse na 2 sezon ? , no i czy serial należy do tych , co czasem można się pośmiać ? . W końcu to zderzenie dwóch światów ?
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Serial już dostał drugi sezon jakiś czas temu :) I tak, można się czasem pośmiać, bardzo fajne są żarty w zakresie relacji Crane (przeszłość) versus rzeczywistość współczesnego świata :)
Krzaku
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Właśnie obejrzałem pilota , bardzo fajnie się zapowiada . Dzięki za odpowiedzi :ok
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

No i po finale :) Bardzo dobrym zresztą. I zaskakującym, przynajmniej ja dałem się nabrać :) Co w sumie cieszy, że człowiek jeszcze nie traktuje wszystkiego, jako puli przewidywalnych zdarzeń, tylko pod urokiem historii podąża ufnie za twórcami ;)

Warto dodać, że zaskoczenie nie jest wydumane, dość logicznie wynika z fabuły i wcześniejszych zdarzeń. I rzeczywiście zapowiada bardziej epickie wątki w drugim sezonie :) Generalnie, jak na często pojawiający się w serialu lekki ton, to finał jest dość depresyjny i - nomen omen - apokaliptyczny dla wszystkich bohaterów. Teraz się twórcy będą musieli nagłowić, jak ich wszystkich z tarapatów sensownie powyciągać ;)

Bardzo podobał mi się wizualny pomysł na czyściec, bez jakiś szczególnych fajerwerków, tworzył bardzo przygnębiającą atmosferę, a już pewien domek na końcu, to mistrzostwo świata ;)

To nie jest serial wybitny, epokowy, przełomowy. Korzysta z wydreptanych ścieżek popkultury, ale czyni to z wielką gracją i elegancją. Dystans i humor ratują całość przed popadnięciem w nieznośny patos :) Naprawdę polecam, jeśli ktoś jeszcze nie widział, miał wątpliwości. Uważam, że te 13 odcinków na pewno nie będzie stratą czasu :)
Krzaku
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Właśnie obejrzałem zakończenie sezonu. Bardzo mnie zaskoczyło. Choć muszę przyznać , że trochę w ostatnich odcinkach zacząłem się nudzić . Na pewno obejrzę następne odcinki drugiego sezonu ,ale jak nadal scenarzyści nie wymyśla innego scenariusza niż ,,próba uratowania czarownicy ,, w każdym odcinku to raczej ten serial długo nie zagości na antenie .
Tan jak napisał Bostonq ,że to nie jest serial wybitny . Zgadzam się w 100 % , ale warto mu poświecić chwile .

Ten serial przypomina mi inny Warehouse 13. Pierwszy sezon bardzo fajny ale później duża tendencja spadkowa . Obym się mylił .
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Mam mieszane uczucia co do finału. Pierwsza część jakoś bardziej mi się podobała od drugiej, choć druga miała mocną końcówkę.
Co na plus: powrót Sineatera, dyskusja o komórce :) naprawdę się uśmiałem. Powrót Katriny. Powrót Jeźdźca... choć też jako minus bo był zbyt krótko według mnie.
Samo dokończenie wątku z poprzedniego odcinka dotyczącego córki kapitana też moim zdaniem dobrze rozwiązane, a przynajmniej twórcy nie poszli tą drogą co przewidywałem.
Na minus: przestoje fabularne i wyhamowanie tępa z pierwszej części. Nie podobało mi się przedstawienie czyśćca - przywodziło na myśl bardziej piekło niż czyściec, bo mi czyściec kojarzy się ze stanem zawieszenia pomiędzy - dobrem i złem, bólem a rozkoszą czy też bardziej błogością,która powinna kojarzyć się z niebem. A tam ewidentnie przedstawieni byli cierpiętnicy, czyli jednak przechylenie szali w jedną stronę. Ale może akurat się tego czepiam.

Samo rozwiązanie dotyczące przepowiedni Molocha mnie usatysfakcjonowało, byłem trochę zaskoczony, ale z drugiej strony jakby się spodziewałem, że i tak się spełni.
Spoiler:
Nie jestem w pełni usatysfakcjonowany, ale może miałem zbyt duże oczekiwania względem finału. Niemniej jednak dostarczył on kilku fajnych twistów i jest bardzo duży potencjał na drugi sezon, który na pewno będę oglądał.
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Post autor: joana »

Serial czekał na dysku, aż przyszła jego kolej.
Nie jestem fanką tego typu produkcji, ale - kiedyś trzeba zacząć, a przynajmniej spróbować. :)
Wy dopatrujecie się tu mitologii, ja widzę pewnego rodzaju bajkę.
Jestem dopiero po 4 odcinku, więc pewnie to "dobre" jeszcze przede mną.
Jako rozrywka, serial daje radę. Jest tajemnica, coś się dzieje, chociaż nie zaskakuje i nie trzyma w napięciu.
Dobry wątek sióstr. Trochę dziwi fakt, z jaką łatwością Craine przystosowuje się do nowych realiów. Chętnie zobaczyłabym więcej zdziwienia i komentarzy porównujących realia dawne do dzisiejszych.
Calcat iacentem vulgus (Seneka, rację ma)
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

Sezon 1 mam wciąż zaległy, więc na jego temat się nie wypowiem, natomiast Fox planuje, że sezon 2 będzie liczył więcej odcinków niż było w 1 (było 13).
w 2 sezonie jest plan na 15 odcinków, aczkolwiek może ich być nawet 18.

UP.

Premiera 2 sezonu - 22 września w USA./j
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Mam nadzieję, ze więcej odcinków przełoży się na bardziej wciągającą historię i dzięki temu będą mogli ją nam przedstawić bez zbędnych skrótów ale i bez zapychaczy. Niestety odcinki proceduralne nie są mocną stroną tego serialu, mimo tego,ze w jakimś tam stopniu powiązane z wątkiem głównym.
Akcenty humorystyczne w serialu pojawiają się własnie w momencie zderzenia Crane'a z współczesnością, najlepszy komentarz to chyba ten na temat spodni rurek i dyskusja o komórce :)

Serial jest dobry, nie wybitny, ale sprawdza się jako rozrywka.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Zło ma dojść do władzy jesienią głosi nowy trailer 2 sezonu Sleepy Hollow.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

No muszę przyznać, że zaostrzyło mój apetyt. Tekst "This is war" - mnie rozbawił :)
Oby twórcy dobrze wykorzystali większą liczbę odcinków i ograniczyli się z fillerami do minimum, a najlepiej gdybyśmy mięli ciągłą fabułę.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Jakoś nie wierzę w tę ciągłą fabułę :)
W każdym razie Sleepy Hollow wraca 22 września.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Obrazek

W drugim sezonie Sleepy Hollow zobaczymy Aunjanue Ellis, którą oglądaliśmy w The Mentalist. Wcieli sie ona w Lori Mills dawno nie widzianą matkę Abby i Jenny.
Matka dziewczyn ze względu na stan psychiczny została umieszczona w zakładzie, a one same trafiały do rożnych rodzin zastępczych. Dziewczyny wierzyły, że ich matka jest niepoczytalna i niestabilna emocjonalne. a nawet niebezpieczna. To 16 lat temu miało pchnąć ją do samobójstwa.
Jednak Abby i Jenny dowaidują się prawdy kiedy na światło dzienne wypływają nowe informacje dotyczące ich matki.
Sleepy Hollow wraca na antenę 22 września.
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Post autor: joana »

pojawił się materiał będący 6 minutowym skrótem 1 sezonu.
wrzucam, co by sobie przypomnieć przed wrześniem i premierą "dwójki".
http://www.spoilertv.com/2014/08/sleepy ... nutes.html
Calcat iacentem vulgus (Seneka, rację ma)
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Długo to trwało, ale w końcu zmęczyłem sezon 1.
Za 2 raczej się nie wezmę, już bardziej mi się podobało Salem...
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Pogmatwali trochę pod koniec pierwszego sezonu i trochę przedobrzyli jak dla mnie. A jednak drugi sezon obejrzę z ciekawości jak z tego wybrną :)
Awatar użytkownika
brexerb
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec

Post autor: brexerb »

Mimo wszystkich błędów czuję sympatię do serialu więc też chętnie zobaczę sezon 2
Si Vis Pacem Parabellum
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Finał mid-sezonu już za mną. I muszę przyznać, że nie do końca tego się spodziewałem, co nie znaczy, że mnie scenarzyści nie zaskoczyli.
Po pierwsze ostatnie dwa odcinki w tym roku ładnie były ze sobą powiązane, właściwie to 11 epizod to bezpośrednia kontynuacja. Właśnie tego brakowało mi w kilku poprzednich odcinkach, choć nie można powiedzieć, że nie nawiązywały do wątku głównego.
Trochę razi ta mikroskala przedstawiania akcji. Nadchodzi Apokalipsa, a tylko Sleepy Hollow jest w niebezpieczeństwie, przynajmniej takie odniosłem wrażanie.
Poza tym sam Moloch we własnej osobie nie wygląda najlepiej. W pierwszym sezonie widzieliśmy lepiej pokazane demony, więc na ich szefa można było wydać więcej kasy i zainwestować w efekty. A tak wyszło bardzo sztucznie i gumowo niczym w serialach z lat 90.
Spoiler:
Przymykając jednak oko na pewne mankamenty
Spoiler:
można czerpać jakąś satysfakcję z tego co się dzieje na ekranie.
Drugi sezon jest strasznie nierówny i tylko kilka odcinków jest niezłych, pozostałe to tylko średniaki, które co prawda posuwają niejako fabułę do przodu, ale szkoda, że w taki sposób.
Zobaczę jak będzie po przerwie, bo jednak końcówka finału iście intrygująca.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ