Game of Thrones (Gra o tron) - również książka!
-
Wskaż do odpowiedzi - youtube Warszawa
Re: Game of Thrones (Gra o tron) - również książka!
Czy tylko ja widzę 6 razy słowo Obrazek? W ogóle dziwnie, bo dziś przez długi czas widziałem napis "Wróć potem", gdy chciałem wejść na stronę. Usunięcie pamięci podręcznej pomogło. Firefox tak mi dziś narozrabiał, więc może to, że nie widzę zdjęć, to też jego wina?
-
sindar
Wskaż do odpowiedzi - Administrator
-
Expert
- Ulubiony Serial: No właśnie? Który?
teraz foty sie wysypaly..., zglaszalem, ze w panelu moderowania nie wszystkie funkcje sa widoczne, asd potwierdzil, ze jest jaki problem z nowym hostingiem i jest zagrozenie, ze forum kilka dni moze nie chodzic...
http://seriale-asd.com/viewtopic.php?f= ... 250#p87249
http://seriale-asd.com/viewtopic.php?f= ... 250#p87249
-
sindar
-
Expert
A oto i trailer do sezonu 4.
-
sindar
-
Expert
ALL MEN MUST DIE
HBO opublikowalo nowy plakat i sentencja do 4 sezonu GoT.

HBO opublikowalo nowy plakat i sentencja do 4 sezonu GoT.

-
sindar
-
Expert
Twórcy serialu Gra o Tron mają plan awaryjny!

David Benioff oraz Dan Weiss, twórcy serialu Gra o Tron przyznali, że mają plan awaryjny na wypadek, gdyby Georgeowi R.R. Martinowi nie udało się skończyć cyklu, albo gdyby serial dogonił wydarzenia opisane w książkach.
Twórcy serialu w rozmowie z Vanity Fair ujawnili, że odbyli z Martinem tygodniową sesję poświęconą planowanemu zakończeniu cyklu Lodu i Ognia. Jak się wyrazili, "dosłownie przeszli przez każdego bohatera" ("literally went through every character").
Oczywiście nie wszystkie szczegóły całej historii są już wystarczająco jasne, by ubrać je w książkę, nemniej uzyskana wiedza pozwoliłaby twórcom serialu na jego właściwe zakończenie zgodne z koncepcją Georga Martina, a także na ewentualne dogonienie książki przez serial.
Oczywiście sam pisarz skwitował sprawę, że nie planuje dać się dogonić twórcom serialu.
Myślę, że należy trzymać za to kciuki.
George R.R. Martin pracuje obecnie nad 6 tomem sagi. Nieoficjalne informacje mówią, że najwcześniej będzie gotowa w roku 2015.
-
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi - Expert
- Kontakt:
Re: Twórcy serialu Gra o Tron mają plan awaryjny!
To interesujące. Kwestia odcinków serialu wyprzedających książkę to raczej plan podstawowy a nie awaryjny. Od jakiegoś czasu zastanawiałem się jak zostanie rozwiązany ten problem, bo to że problem ten pojawić się musi, można było podejrzewać już od dawna.
Ignorance is a virtue.
-
sindar
-
Expert
Re: Twórcy serialu Gra o Tron mają plan awaryjny!
Na razie licze, ze mimo wszystko Martin bedzie sie czul odpowiednio zmotywowany, by przyspieszyc prace 
W sumie glupio by bylo, gdyby tworcy zczeli spojlerowac ksiazke...

W sumie glupio by bylo, gdyby tworcy zczeli spojlerowac ksiazke...
-
sindar
-
Expert
Kolejne ciekawe informacje od Georga R.R.Martina na temat Gry o Tron.
Podobno trwają rozważania, czy saga Lodu i Ognia nie powinna się zakończyć wysokobudżetowym filmem kinowym.
Tym bardziej ma to sens, że jak to skwitował Martin - smoki staną się naprawdę duże ("Those dragons get real big, you know").
Rozważana jest też sprawa przeniesienia na duży ekran któregoś z opowiadań z serii Tales of Dunk and Egg, które są prequelem sagi - akcja rozgrywa się prawie 100 lat przed wydarzeniami z Gry o Tron.
Ja jestem za oboma pomysłami.
Podobno trwają rozważania, czy saga Lodu i Ognia nie powinna się zakończyć wysokobudżetowym filmem kinowym.
Tym bardziej ma to sens, że jak to skwitował Martin - smoki staną się naprawdę duże ("Those dragons get real big, you know").
Rozważana jest też sprawa przeniesienia na duży ekran któregoś z opowiadań z serii Tales of Dunk and Egg, które są prequelem sagi - akcja rozgrywa się prawie 100 lat przed wydarzeniami z Gry o Tron.
Ja jestem za oboma pomysłami.
-
joana
- Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?
Pojawił się w sieci kolejny trailer. 

Calcat iacentem vulgus (Seneka, rację ma)
-
sindar
-
Expert
Pojawił się prześmiewczy trailer pierwszych 3 sezonów Gry o Tron.
Jest parę motywów fajnych, chyba najbardziej mi się podoba, to co się dzieje z osobami związanymi z Seanem Beanem oraz jak HBO za wszelką cenę próbuje przyciągnąć naszą uwagę

-
sindar
-
Expert
Gra o Tron powróciła.
Ciężko mi oceniać 1 epizod 4 sezonu, gdyż tak naprawdę ponownie trudno było mi się oderwać od porównań z książką.
A parę różnic było, chyba szczególnie dużo w wątku Ogara i Aryi.
Arya w przyspieszonym tempie przechodzi przemianę, która w książce rozpoczęła się tak naprawdę sporo wcześniej.
Może lepiej niech oceni ten odcinek ktoś, kto nie zna książek
-- 08.04.2014 20:47 --
Formalność - HBO poinformowało o zamówieniu 5 i 6 sezonu Gry o Tron.
Ciężko mi oceniać 1 epizod 4 sezonu, gdyż tak naprawdę ponownie trudno było mi się oderwać od porównań z książką.
A parę różnic było, chyba szczególnie dużo w wątku Ogara i Aryi.
Arya w przyspieszonym tempie przechodzi przemianę, która w książce rozpoczęła się tak naprawdę sporo wcześniej.
Może lepiej niech oceni ten odcinek ktoś, kto nie zna książek

-- 08.04.2014 20:47 --
Formalność - HBO poinformowało o zamówieniu 5 i 6 sezonu Gry o Tron.
-
Yugi_2142
- Kontakt:
Ok, kto ogląda?
Dostaliśmy niezłą bombę w drugim odcinku. Jako że czytałem książki i w związku z tym wiem czego wypatrywać w związku z wydarzeniami w tym odcinku, bardzo uważnie przyglądałem się... żeby nie spojlerować, wszystkiemu się przyglądałem
Generalnie widać różne przeróbki, z wydarzeń książkowych na serialowe, ale jak na razie bardzo dobrze udaje się zachować sens wydarzeń. Serial bardzo dobrze zaczął ten sezon, pytanie czy uda się ten poziom utrzymać. Poprzedni sezon też z tego co pamiętam zaczął bardzo dobrze żeby potem zwolnić a na koniec znokautować widzów 

Ignorance is a virtue.
-
sindar
-
Expert
Musze powiedziec, ze odcinek 2 podobal mi sie bardziej od poprzedniego.
Yugi ma racje, ze przerobki w nim wypadly dobrze, ba, nawet bardzo dobrze
Ktos sie zdziwil na koniec odcinka?
Yugi ma racje, ze przerobki w nim wypadly dobrze, ba, nawet bardzo dobrze

Ktos sie zdziwil na koniec odcinka?

-
delta1908
- Ulubiony Serial: The Shield
Ci, co czytali na pewno się nie zdziwili, a reszta pewnie trzasnęła niezłego karpiasindar pisze:Ktos sie zdziwil na koniec odcinka?

Z tego, co czytałem wynikało, że na uczcie mają być te wszystkie potrawy, które opisano w książce, a tu wesele bardzo skromne bym rzekł, jak na jakimś festynie, kiełbasa z grila i browar, a na deser pyszniutki pasztecik

-
grego1980
- Ulubiony Serial: 2 i pół
Też zaliczam się to tych co przeczytali książki i trochę zazdroszczę.delta1908 pisze:Ci, co czytali na pewno się nie zdziwili, a reszta pewnie trzasnęła niezłego karpiasindar pisze:Ktos sie zdziwil na koniec odcinka?![]()
-
sindar
-
Expert
Izraelski muzyk Michael Greilsammer zmiksował motyw muzyczny z czołówki Gry o Tron z hymnem izraelskim.
Efekt całkiem ciekawy

-
sindar
-
Expert
Przyznam, że z rosnącym zdziwieniem oglądałem 4 odcinek Gry o Tron, a to głównie z tej przyczyny, że w wielu momentach oddalił się od pierwowzoru książkowego.
O ile wątek Daenerys przeszedł bez wielkich niespodzianek, zaskoczeniem jest jak szybko wyjaśniono W książce musieliśmy sporo na to poczekać.
Poza tym, spore różnice czekają nas przy murze i za nim. Został wprowadzony nowy wątek.
W sprawę tego wątku dość mocno zostali wciągnięci i Jon Snow i Bran. Po zastanowieniu podejrzewam, że w odpowiednim momencie twórcy serialu dadzą radę stosunkowo łatwo ten wątek "wyprostować" i zapewne chodzi o to, by dać Jonowi i Branowi więcej okazji do pojawienia się na ekranie.
Jedynie kwestia tego, że będzie docelowo istotnym odstępstwem od książkowych wyadzrzeń. Pytanie, jak to pociągną scenarzyści.
No i na koniec, jestem bardzo ciekaw, czy scena powstała w uzgodnieniu z Georgem R.R. Martinem, czy też jest to własna inwencja twórców serialu.
Aż tak blisko Innych w książce jeszcze nie byliśmy.
Pozostaje poczekać, co się będzie działo w kolejnych odcinkach.
O ile wątek Daenerys przeszedł bez wielkich niespodzianek, zaskoczeniem jest jak szybko wyjaśniono
Spoiler:
Poza tym, spore różnice czekają nas przy murze i za nim. Został wprowadzony nowy wątek
Spoiler:
W sprawę tego wątku dość mocno zostali wciągnięci i Jon Snow i Bran. Po zastanowieniu podejrzewam, że w odpowiednim momencie twórcy serialu dadzą radę stosunkowo łatwo ten wątek "wyprostować" i zapewne chodzi o to, by dać Jonowi i Branowi więcej okazji do pojawienia się na ekranie.
Jedynie kwestia tego, że
Spoiler:
No i na koniec, jestem bardzo ciekaw, czy scena
Spoiler:
Aż tak blisko Innych w książce jeszcze nie byliśmy.
Pozostaje poczekać, co się będzie działo w kolejnych odcinkach.
-
sindar
-
Expert
Jak wrażenia po walce roku? 
Całkiem niezła, mimo że zakończenie było znane
A już jutro 9 i zapewne najbardziej spektakularny odcinek sezonu.
Zobaczymy jak twórcy serialu sobie z nim poradzą...

Całkiem niezła, mimo że zakończenie było znane

A już jutro 9 i zapewne najbardziej spektakularny odcinek sezonu.
Zobaczymy jak twórcy serialu sobie z nim poradzą...
-
Sirm
Wskaż do odpowiedzi - admin pomocniczy
-
seriale to moja pasja
- Ulubiony Serial: Firefly
- Kontakt:
Serialu nie oglądałem, teraz skończyłem czytać książki i jakoś nie mam ochoty tego nadrabiać. Wiem kto kogo kiedy i jak zaciuka, więc żaden zwrot akcji nie będzie niespodzianką. U mnie w pracy kilka osób ostro ogląda ten serial, po każdym odcinku dyskusja o każdym szczególe odbiegającym od książki więc nawet to by mnie nie zaskoczyło. Trochę ciekawi mnie jak bardzo w końcu rozejdą się historie z książki i serialu, ale chyba nie będzie to tak drastycznie jak w serialu i książkach o "Dexterze". Mam swoich faworytów, jako tako już orientuję się co bedzie w następnych tomach - da się to mniej więcej przewidzieć bo sposobie pisania autora i po tym jak wprowadza wątki (albo je omija), nie wiem tylko jak bardzo nagnie się z książkami aby pasowały do serialu.
https://karinaoliteraturze.wordpress.com/
-
sindar
-
Expert
W 9 odcinku prawie wszystko toczyło się wokół muru i było naprawdę batalistycznie.
Oczywiście zdarzyło się parę uproszczeń scenarzystów, po których zęby same zgrzytały, ale jak na razie to i tak chyba najlepiej zrealizowana scena batalistyczna w serialu.
Na deser pozostaje nam odcinek finałowy 4 sezonu, którego zapowiedzi właśnie się pojawiły
Oczywiście zdarzyło się parę uproszczeń scenarzystów, po których zęby same zgrzytały, ale jak na razie to i tak chyba najlepiej zrealizowana scena batalistyczna w serialu.
Na deser pozostaje nam odcinek finałowy 4 sezonu, którego zapowiedzi właśnie się pojawiły
Oceń ten serial