[BBC]: [2014], przerwa w emisji Produkcja: Wielka Brytania, Gatunek: Kryminał,, Dokładna data premiery: 2014-04-29 Reżyseria: Euros Lyn , Scenariusz: Sally Wainwright
Bohaterką serialu jest Catherine Crowther, nieustępliwa sierżant policji w West Yorkshire.
Podczas pełnienia przez nią dyżuru, zgłoszone zostaje przestępstwo, które jak się okazuje, było pomysłem na łatwe zdobycie pieniędzy, nikomu nie miała stać się krzywda, ale efekt był zupełnie inny. Pozornie dobrze zaplanowane porwanie wymyka się spod kontroli i prowadzi do kolejnych przestępstw.
Serial składa się z 6 odcinków.
[b] [BBC][/b]: [2014], [b]przerwa w emisji[/b] [b]Produkcja:[/b] Wielka Brytania, [b]Gatunek:[/b] Kryminał,, [b]Dokładna data premiery:[/b] 2014-04-29 [b]Reżyseria:[/b] Euros Lyn , [b]Scenariusz:[/b] Sally Wainwright [url=https://www.bbc.co.uk/mediacentre/mediapacks/happyvalley/][img]https://baza.seriale-asd.eu/images/o1.gif[/img][/url][url=https://www.imdb.com/title/tt3428912/][img]https://baza.seriale-asd.eu/images/o2.gif[/img][/url][url=https://www.filmweb.pl/serial/Happy+Valley-2014-703470#][img]https://baza.seriale-asd.eu/images/o3.gif[/img][/url][img]https://baza.seriale-asd.eu/images/o4a.gif[/img][img]https://baza.seriale-asd.eu/images/o5a.gif[/img]
Bohaterką serialu jest Catherine Crowther, nieustępliwa sierżant policji w West Yorkshire. Podczas pełnienia przez nią dyżuru, zgłoszone zostaje przestępstwo, które jak się okazuje, było pomysłem na łatwe zdobycie pieniędzy, nikomu nie miała stać się krzywda, ale efekt był zupełnie inny. Pozornie dobrze zaplanowane porwanie wymyka się spod kontroli i prowadzi do kolejnych przestępstw. Serial składa się z 6 odcinków.
Po obejrzeniu całości powiem krótko: MISTRZOSTWO. Warstwa dramatyczna bije na głowę wszystko, co widziałem w tym roku. Genialne postacie i to bez wyjątku, do tego świetnie zagrane. Widać, że to historia z krwi i kości. Tytułowa "szczęśliwa" dolina jest tak naprawdę zdominowana przez ćpunów, nierobów, kryminalistów, dilerów, nastoletnie mamy i całą zgraję innych szumowin. I na nikim nie robi to większego wrażenia, ot, taki sposób na życie. W Polsce wystarczy zamienić narkotyki na wódę i mamy podobny schemat w prawie każdym mieście i miasteczku. Dodatkowo, jakby dla kontrastu, mamy wesołą czołówkę z wpadającą w ucho melodyjką i pięknymi widokami doliny w tle.
Ale jest to nie tylko dramat, ale i kryminał. Mamy do czynienia z porwaniem, które wymyka się spod kontroli i zaczyna zbierać swoje krwawe żniwo. Są momenty, że człowiek z napięcia siedzi jak na szpilkach, przynajmniej ja tak miałem np. w scenie
Spoiler:
morderstwa młodej policjantki i to od momentu zatrzymania przez nią auta, po samą śmierć. Dodatkowo poprzedzone to jest zabawnym dialogiem o rzekomym wykorzystywaniu owiec przez rolników
Końcówka czwartego odcinka wręcz genialna, a w mediach brytyjskich wywołała jakieś oburzenie ze względu na epatowanie przemocą.
Jeśli ktoś szuka mocnych wrażeń i świetnej historii, to polecam jak najbardziej, mimo że to wakacje i "trzeba" oglądać coś lżejszego, choć nie wiem skąd ten wymysł producentów seriali.
Po obejrzeniu całości powiem krótko: MISTRZOSTWO. Warstwa dramatyczna bije na głowę wszystko, co widziałem w tym roku. Genialne postacie i to bez wyjątku, do tego świetnie zagrane. Widać, że to historia z krwi i kości. Tytułowa "szczęśliwa" dolina jest tak naprawdę zdominowana przez ćpunów, nierobów, kryminalistów, dilerów, nastoletnie mamy i całą zgraję innych szumowin. I na nikim nie robi to większego wrażenia, ot, taki sposób na życie. W Polsce wystarczy zamienić narkotyki na wódę i mamy podobny schemat w prawie każdym mieście i miasteczku. Dodatkowo, jakby dla kontrastu, mamy wesołą czołówkę z wpadającą w ucho melodyjką i pięknymi widokami doliny w tle. Ale jest to nie tylko dramat, ale i kryminał. Mamy do czynienia z porwaniem, które wymyka się spod kontroli i zaczyna zbierać swoje krwawe żniwo. Są momenty, że człowiek z napięcia siedzi jak na szpilkach, przynajmniej ja tak miałem np. w scenie [spoiler]morderstwa młodej policjantki i to od momentu zatrzymania przez nią auta, po samą śmierć. Dodatkowo poprzedzone to jest zabawnym dialogiem o rzekomym wykorzystywaniu owiec przez rolników :D[/spoiler] Końcówka czwartego odcinka wręcz genialna, a w mediach brytyjskich wywołała jakieś oburzenie ze względu na epatowanie przemocą. Jeśli ktoś szuka mocnych wrażeń i świetnej historii, to polecam jak najbardziej, mimo że to wakacje i "trzeba" oglądać coś lżejszego, choć nie wiem skąd ten wymysł producentów seriali.
A ja obejrzałem na razie dwa odcinki i powiem, że serial mnie jakoś nie powala. Zrobiłem to jakieś dwa miesiące temu i ciągle zostały mi te cztery odcinki do końca. Najbardziej intryguje mnie to, jak potoczą się losy księgowego granego przez Steve'a Pembertona. Oczywiście sam motyw porwania jest ciekawy, ale wygląda dla mnie trochę sztucznie, na dodatek James Norton nie bardzo pasuje mi do roli tego głównego złego bohatera, gwałciciela i złodzieja. Chociaż nie poddaję się jeszcze, na pewno obejrzę trzeci. Serial nie ma też takiego mrocznego klimatu, jak tego typu inne produkcje.
A ja obejrzałem na razie dwa odcinki i powiem, że serial mnie jakoś nie powala. Zrobiłem to jakieś dwa miesiące temu i ciągle zostały mi te cztery odcinki do końca. Najbardziej intryguje mnie to, jak potoczą się losy księgowego granego przez Steve'a Pembertona. Oczywiście sam motyw porwania jest ciekawy, ale wygląda dla mnie trochę sztucznie, na dodatek James Norton nie bardzo pasuje mi do roli tego głównego złego bohatera, gwałciciela i złodzieja. Chociaż nie poddaję się jeszcze, na pewno obejrzę trzeci. Serial nie ma też takiego mrocznego klimatu, jak tego typu inne produkcje.
Świetna wiadomość. Właśnie jestem w połowie pierwszej serii i mogę z czystym sumieniem polecić go każdemu miłośnikowi brytyjskich klimatów. Sarah Lancashire w roli głownej jest fenomenalna.
Świetna wiadomość. Właśnie jestem w połowie pierwszej serii i mogę z czystym sumieniem polecić go każdemu miłośnikowi brytyjskich klimatów. Sarah Lancashire w roli głownej jest fenomenalna.
Z wpisu na Facebook'u wynika, że zdjęcia do drugiej serii zaczną się na początku 2015 roku, a emisja odbędzie się później tego samego roku, więc pewnie będzie można się go spodziewać w sezonie jesiennym - a więc jeszcze sporo czasu, aby obejrzeć ten pierwszy sezon.
Z wpisu na Facebook'u wynika, że zdjęcia do drugiej serii zaczną się na początku 2015 roku, a emisja odbędzie się później tego samego roku, więc pewnie będzie można się go spodziewać w sezonie jesiennym - a więc jeszcze sporo czasu, aby obejrzeć ten pierwszy sezon.
Nadrobiłem wreszcie.
Bardzo dobry serial, początek lekko mnie zmylił, gdyż po pierwszych 2 odcinkach spodziewałem się,
Spoiler:
że historia porwania zabierze cały sezon
a ten wątek właściwie zakończył się po 4 odcinku.
Oczywiście osią wydarzeń ostatnich 2 odcinków sezonu był niezakończona sprawa pomiędzy
Spoiler:
Catherine Cawood a Tommym Lee Roycem
ale de facto miało to w dużej części bardziej obyczajowy niż kryminalny charakter i bynajmniej nie jest to minus dla tego serialu!
W końcu dość rzadko w tv/kinie mamy okazję oglądać w tak obszerny sposób konsekwencje tego, co stało się na początku historii, w rezultacie podjęcia jedej - dość dramatycznej decyzji.
Ze spokojnym sumieniem Happy Valley polecam wszystkim, którzy lubią czasem obejrzeć coś więcej, niż proste kryminalne strzelanki.
Czekam również na sezon 2 serialu, który siłą rzeczy będzie musiał opowiadać inną kryminalną historię - i to jest też na plus tego serialu - wątek kryminalny zakończył się bez żadnych cliffhangerów.
Nadrobiłem wreszcie. Bardzo dobry serial, początek lekko mnie zmylił, gdyż po pierwszych 2 odcinkach spodziewałem się, [spoiler]że historia porwania zabierze cały sezon[/spoiler] a ten wątek właściwie zakończył się po 4 odcinku. Oczywiście osią wydarzeń ostatnich 2 odcinków sezonu był niezakończona sprawa pomiędzy [spoiler]Catherine Cawood a Tommym Lee Roycem[/spoiler] ale de facto miało to w dużej części bardziej obyczajowy niż kryminalny charakter i bynajmniej nie jest to minus dla tego serialu! W końcu dość rzadko w tv/kinie mamy okazję oglądać w tak obszerny sposób konsekwencje tego, co stało się na początku historii, w rezultacie podjęcia jedej - dość dramatycznej decyzji. Ze spokojnym sumieniem Happy Valley polecam wszystkim, którzy lubią czasem obejrzeć coś więcej, niż proste kryminalne strzelanki. Czekam również na sezon 2 serialu, który siłą rzeczy będzie musiał opowiadać inną kryminalną historię - i to jest też na plus tego serialu - wątek kryminalny zakończył się bez żadnych cliffhangerów.
Happy Valley zasłużenie z nagrodą BAFTA dla najlepszego serialu dramatycznego.
Pojawiło się też info, że Tommy Lee Royce (James Norton) pojawi się w sezonie drugim.
Happy Valley zasłużenie z nagrodą BAFTA dla najlepszego serialu dramatycznego. Pojawiło się też info, że Tommy Lee Royce (James Norton) pojawi się w sezonie drugim.
James Norton po tym serialu to w moim odczuciu jeden z lepszych brytyjskich aktorów. Potem widziałam go w Grantchester i... zresztą to zupełnie inna kategoria wagowa
A Happy Valley - genialny!
James Norton po tym serialu to w moim odczuciu jeden z lepszych brytyjskich aktorów. Potem widziałam go w Grantchester i... zresztą to zupełnie inna kategoria wagowa ;) A Happy Valley - genialny!
Pierwszy odcinek pochłonął mnie bez reszty - to zdecydowanie moje klimaty więc zabieram się za resztę
Z ciekawości czy coś już wiadomo o drugim sezonie?
Pierwszy odcinek pochłonął mnie bez reszty - to zdecydowanie moje klimaty więc zabieram się za resztę :ok Z ciekawości czy coś już wiadomo o drugim sezonie?
Prawdopodobnie będzie 3 odsłona serialu.
Tymczasem na n24 można podejrzeć, że delta rozpoczął pracę nad pierwszym odcinkiem 2 sezonu.
Czekamy (nie)cierpliwie.
Prawdopodobnie będzie 3 odsłona serialu. Tymczasem na n24 można podejrzeć, że delta rozpoczął pracę nad pierwszym odcinkiem 2 sezonu. Czekamy (nie)cierpliwie. :)