Napisy - Brak PL, za to są wszystkie ENG TUTAJ
Sezony - 3, każdy po 6 ep.
Obsada:
Bernard Black - Dylan Moran
Manny Bianco - Bill Bailey
Fran Katzenjammer - Tamsin Greig
Julie - Daisy Campbell
Abbott - Paul Beech
Opis z Onet.pl :
Tytułowy Black Books to antykwariat w centrum Londynu prowadzony przez Irlandczyka Bernarda Blacka. Bernard jest ostatnią osobą, która nadawałaby się do prowadzenia takiego interesu. Jest nieuprzejmy wobec klientów, zamyka sklep o najdziwniejszych godzinach, a na dodatek nadużywa alkoholu i często zasypia przy biurku. Pewnego dnia Black poznaje Manny Bianco i będąc całkowicie pijanym, proponuje mu pracę w swoim antykwariacie. Temu wprawdzie także daleko do ideału, ale jest milion razy lepszym sprzedawcą niż Bernard. Obok antykwariatu swój sklep z artykułami new age prowadzi sfrustrowana Fran, która jest przyjaciółką Bernarda. Całą trójkę czeka wiele zabawnych sytuacji.
Ze swojej storny mogę tylko dodać, ze jest to bardzo dobry kawałek humoru podlany brytyjskim akcentem i sporą ilością świetnych, niekiedy surrealistycznych sytuacji. Zresztą, sam dostałem go od mojego profesora który jest z UK
:mrgreen:
Napisy - Brak PL, za to są wszystkie ENG [url=http://www.podnapisi.net/index.php/ppodnapisi/kategorija?jezik=26]TUTAJ[/url] Sezony - 3, każdy po 6 ep.
Obsada: Bernard Black - Dylan Moran Manny Bianco - Bill Bailey Fran Katzenjammer - Tamsin Greig Julie - Daisy Campbell Abbott - Paul Beech
Opis z Onet.pl :
Tytułowy Black Books to antykwariat w centrum Londynu prowadzony przez Irlandczyka Bernarda Blacka. Bernard jest ostatnią osobą, która nadawałaby się do prowadzenia takiego interesu. Jest nieuprzejmy wobec klientów, zamyka sklep o najdziwniejszych godzinach, a na dodatek nadużywa alkoholu i często zasypia przy biurku. Pewnego dnia Black poznaje Manny Bianco i będąc całkowicie pijanym, proponuje mu pracę w swoim antykwariacie. Temu wprawdzie także daleko do ideału, ale jest milion razy lepszym sprzedawcą niż Bernard. Obok antykwariatu swój sklep z artykułami new age prowadzi sfrustrowana Fran, która jest przyjaciółką Bernarda. Całą trójkę czeka wiele zabawnych sytuacji.
Ze swojej storny mogę tylko dodać, ze jest to bardzo dobry kawałek humoru podlany brytyjskim akcentem i sporą ilością świetnych, niekiedy surrealistycznych sytuacji. Zresztą, sam dostałem go od mojego profesora który jest z UK :mrgreen:
Jestem w trakcie tłumaczenia pierwszego odcinka (z angielskich napisów) , jeśli mi się uda ściągnąć pierwszy odcinek i nanieść poprawki , będe mogła je udostępnić.
Jednak sobrze by było aby ktoś to jeszcze sprawdził
Jestem w trakcie tłumaczenia pierwszego odcinka (z angielskich napisów) , jeśli mi się uda ściągnąć pierwszy odcinek i nanieść poprawki , będe mogła je udostępnić. Jednak sobrze by było aby ktoś to jeszcze sprawdził :)
na obecną chwilę są polskie napisy do sezonów 1 i 2 i jeszcze do odcinka oznaczonego 3x00
warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy:
- współtwórcą scenariusza jest Graham Linehan, czyli gość odpowiedzialny m.in. za IT Crowd i Father Ted
- serial jest z Channel 4, czyli telewizji od IT Crowd, Spaced, Father Ted
na obecną chwilę są polskie napisy do sezonów 1 i 2 i jeszcze do odcinka oznaczonego 3x00
warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy: - współtwórcą scenariusza jest Graham Linehan, czyli gość odpowiedzialny m.in. za IT Crowd i Father Ted - serial jest z Channel 4, czyli telewizji od IT Crowd, Spaced, Father Ted
na liście nie ma szans przebicia, zbyt mało znany tytuł i zbyt wielu przeciwników angielskiego humoru. ale ja cały czas wierze, że kiedyś się pojawi :)
tylko z napisami to troszkę na wyrost powiedziałem, nie przypatrzyłem się :oops:
na napisy.info jest większość napisów ale niestety nie ma do 2x06
ale wydaje mi się, że warto wystawić chociaż jeden cały sezon, być może ktoś z grona tłumaczy się zainteresuje, bo w sumie to niewiele odcinków pozostało pozostało do przetłumaczenia
tylko z napisami to troszkę na wyrost powiedziałem, nie przypatrzyłem się :oops:
na napisy.info jest większość napisów ale niestety nie ma do 2x06
ale wydaje mi się, że warto wystawić chociaż jeden cały sezon, być może ktoś z grona tłumaczy się zainteresuje, bo w sumie to niewiele odcinków pozostało pozostało do przetłumaczenia
Jeśli ktoś ma w obrazku "Spaced" i ponagla w sprawie świetnie zapowiadającego się serialu, to co można więcej zrobić - poprzeć i to poprzeć stanowczo I przypomnieć, że "Spaced" gdzieś tam sobie czeka...
Jeśli ktoś ma w obrazku "Spaced" i ponagla w sprawie świetnie zapowiadającego się serialu, to co można więcej zrobić - poprzeć i to poprzeć stanowczo :) I przypomnieć, że "Spaced" gdzieś tam sobie czeka... :)
Moje wrażenia po oglądnięciu: Dobry serial komediowy, bardzo przyjemnie mi się go oglądało ale bez rewelacji.
Bernard jest wyjątkowym "paprochem", jeszcze gorszym niż Mann'y - razem stanowią więc "modelową" parę. Trochę irytowały mnie oczywiste gagi - takie przewidywalne i naciągane (jak np. ta z te z bólem głowy Manniego).
Z drugiej strony scena pogoni za złodziejem, czy też scena:
Moje wrażenia po oglądnięciu: Dobry serial komediowy, bardzo przyjemnie mi się go oglądało ale bez rewelacji.
Bernard jest wyjątkowym "paprochem", jeszcze gorszym niż Mann'y - razem stanowią więc "modelową" parę. Trochę irytowały mnie oczywiste gagi - takie przewidywalne i naciągane (jak np. ta z te z bólem głowy Manniego). Z drugiej strony scena pogoni za złodziejem, czy też scena:
[img]http://tvshows.i365.pl/upload_files/BlackBooks[1x05]TheBigLockOut(XviDasd).jpg[/img] "nie ma coli..."
Pisząc "paproch" miałem na myśli jego sposób bycia - olewa wszystko i wszystkich, żyje według dziwacznych zasad, które niezbyt są higieniczne jak np.: mycie w ubraniu, bałaganiarz - rzuca wszystko na ziemie - włącznie z jedzeniem, które potem niejednokrotnie spożywa, cały czas pije, robi "kojaki" przy dzieciach Niesłowny, zero odpowiedzialności - wystarczy popatrzeć w jego księgi rachunkowe hehehe
Ogólnie - jest odrażający - to taki typ człowieka (niezorganizowany), za którym nie przepadam. Ale przez to często śmieszny - polecam ten serial! (w przyszłym tyg będzie).
Pisząc "paproch" miałem na myśli jego sposób bycia - olewa wszystko i wszystkich, żyje według dziwacznych zasad, które niezbyt są higieniczne jak np.: mycie w ubraniu, bałaganiarz - rzuca wszystko na ziemie - włącznie z jedzeniem, które potem niejednokrotnie spożywa, cały czas pije, robi "kojaki" przy dzieciach :D Niesłowny, zero odpowiedzialności - wystarczy popatrzeć w jego księgi rachunkowe hehehe
Ogólnie - jest odrażający - to taki typ człowieka (niezorganizowany), za którym nie przepadam. Ale przez to często śmieszny - polecam ten serial! (w przyszłym tyg będzie).