[mini] Chosen [2013]

"Zabili go i uciekł" w wielu odsłonach!
Awatar użytkownika
X-asd
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń
youtube Warszawa
Kontakt:

USA [mini] Chosen [2013]

Post autor: X-asd »

Obrazek

Wyobraź sobie, że albo ty albo twoja rodzina...
Przed takim dylematem staje Ian - albo zabije, albo jego najbliżsi zginą.
Do czego ludzie są zdolni w obliczu takiego zagrożenia? Czy potrafimy zmieniać się w krwawe bestie, byle tylko uratować najbliższych??

Sześcio-odcinkowa produkcja z tego roku (każdy odcinek po 22min).
Początek świetny więc lecę oglądać dalej.

Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Re: [mini] Chosen [2013]

Post autor: Bostonq »

To jeszcze powiedz, skąd zadobyłeś, bo mi właśnie zamarł zbiorczy plik, choć niby nie powinien :( A bardzo mnie to zaciekawiło :)
Awatar użytkownika
X-asd
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń
Kontakt:

Post autor: X-asd »

Z neta Panie :-p
/PW poszło..
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Iście kafkowski serial...

Niby widzieliśmy już takie coś, a wszystko dzieje się trochę inaczej, niżbyśmy się spodziewali. Tak, jak wtedy, gdy główny bohater prosi o pomoc w ramach przysługi...

Bardzo dobra produkcja, dynamiczna jak antylopa, świetnie zmontowana, kapitalnie ubrana w dźwięki. Ian zachowuje się bardzo wiarygodnie, cały czas się zastanawiałem, na ile - i wychodzi mi, że naprawdę nieźle to pomyślano. Plus takie detale, jak filmik na "jutubie", który uczy, jak obsługiwać broń, nie widziałem tak prostego, a jednocześnie sensownego w dzisiejszych czasach pomysłu narracyjnego.

Milo Ventimiglia (znany z "Heroes" - pamiętny serial, jeszcze na starym forum się spieraliśmy :) ) udowadnia, że jest świetnym aktorem - większość scen spoczywa na nim, dźwiga to wszystko naprawdę bardzo dobrze.

No i zakończenie - o ile konkluzji to spodziewałem się takiej, bo taka jest prawidłowość większości seriali, które podejmują tematykę losu, to samo rozwiązanie akcji mnie zaskoczyło. Bo zakładałem, że tam, w garażu - jak to się zdarza w serialach amerykańskich - coś w stylu "deus ex machina" się objawi... A jednak...

Mocny mini-serial, rzemieślniczo świetne zrobiony, trzymający w napięciu, co więcej - skłaniający do rozważań większych, niż z pozoru sensacyjna fabuła - co to znaczy być bezsilnym, jak z tym sobie radzić, czy w ogóle można?

Dzięki asd za umieszczenie wiadomości, bo znowu - jak z tymi rosyjskimi lekarzami - nie wiedziałem, że takie coś jest :)
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Post autor: joana »

Cicho się zrobiło o tym serialu, a już 15 kwietnia rusza kolejny, 3 sezon tej produkcji. :)

Znaczy, muszę zapoznać się, skoro chwaliliście serię nr 1. :)
Widział ktoś sezon 2?
Calcat iacentem vulgus (Seneka, rację ma)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

No właśnie z tym chwaleniem to różnie bywa bo... w sumie to oglądnąłem tylko pierwszy odcinek :(
A dlaczego? Nie pamiętam już ale chyba dlatego, że niezbyt przepadam za krótkimi odcinkami? hm...
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

1 sezon widzialem - niely nawet, ale nie mialem pojecia, ze juz byl 2, nie mowiac o 3 :)
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Właśnie jestem po pierwszym sezonie. Nie wiedziałem, ze mnie tak wciągnie i wszystkie sześć odcinków za jednym posiedzeniem obejrzałem.
Fabuła może nie pierwszej świeżości, ale historię przedstawiono w naprawdę ciekawy i co ważniejsze wiarygodny sposób. Przez cały seans towarzyszy napięcie oraz niepewność jak dalej potoczą się losy naszego bohatera, a co ważniejsze jak on się zachowa i to jest jedną z mocnych stron tej produkcji.
Wspomniany wcześniej Milo Ventimiglia był już chwalony, mogę się jedynie pod tym podpisać. Ale na pochwałę zasługuje również Nicky Whelan - obecnie możemy ją oglądać w Matadorze - a która pokazuje, że jednak grać potrafi.
Na N24 jest komplet napisów do trzech sezonów, więc nie wiem jak inni, ale na pewno obejrzę ciąg dalszy.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Obejrzałem całość teraz czekam na czwarty sezon.
W drugim i trzecim sezonie pojawia się między innymi Rose McGowan i Brandon Routh, co prawdę mówiąc mnie zaskoczyło, bo myślałem,ze to bardziej niszowa produkcja, ale widać nie aż tak.
W drugim i trzecim sezonie zmienia się nieco dynamika serialu, to już nie dramat jednej osoby, ale kilku. Bardziej jest ukazana cała otoczka związana z sytuacją w jakiej znalazła się postać.Nadal pojawiają się dylematy i wątpliwe moralnie decyzje, ale są one ukazane inaczej niż w pierwszym sezonie.
Teraz mamy ukazane nie pojedyncze jednostki, ale grupy co przenosi akcenty na wzajemne relacje niż wewnętrzne rozterki bohatera.
Pierwszy sezon mi się podobał najbardziej, co nie znaczy, ze pozostałe są złe. Są po prostu inne, ale też się całkiem nieźle ogląda.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ