Foyle's War [ITV]

Dura lex sed lex, czyli Sherlock i inni!
Awatar użytkownika
delta1908
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: The Shield

W.BRYTANIA Foyle's War [ITV]

Post autor: delta1908 »

Obrazek

[ITV]: [2002], na antenie
Produkcja: Wielka Brytania,
Gatunek: Kryminał,, Dokładna data premiery: 2002-10-27
Reżyseria: Jeremy Silberston,Gavin Millar, Scenariusz: Anthony Horowitz
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Tytułowy bohater, detektyw Christopher Foyle, jest policjantem pracującym w angielskim miasteczku Hastings. Jest wdowcem, ma dorosłego syna Andrew, pilota. Prowadzi śledztwa w sprawach kryminalnych, które nierzadko związane są z zawieruchą wojenną. Jego najbliżsi współpracownicy to kierowca Samantha Stewart oraz sierżant Paul Milner, inwalida wojenny w kwiecie wieku. Wspólnie rozpracowują takie sprawy jak morderstwa, nielegalny handel paliwem, działalność faszystów.

Obejrzałem sezon pierwszy i spodobało mi się. Ciekawe śledztwa, fajni bohaterowie, sporo znanych twarzy na drugim planie, zwłaszcza Charles Dance z odcinka drugiego jako jeden z liderów partii faszystowskiej w UK. Często śledztwa zahaczają o sprawy związane z wojną przy udziale syna głównego bohatera, który jest pilotem. Mamy historię z powstawaniem radaru w tle czy ściąganie brytyjskich żołnierzy spod Dunkierki.
Ja oglądałem z lektorem, który jakoś nie razi, no i w tej wersji dostępnych jest chyba siedem sezonów.
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Re: Foyle's War [ITV]

Post autor: grego1980 »

Mam problem z serialami kryminalnymi dziejącymi się w czasie wojny. Jakoś mi się to nie wiąże ale spróbuję. Zobaczymy.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

Zacząłem oglądać i dla mnie bomba. Każdy odcinek to chyba 1,5 godzinny seans. Rzeczywiście w tle mnóstwo rozpoznawalnych twarzy. Już w pierwszym odcinku spore role mają młodziutcy: James McAvoy oraz Rosamunda Pike.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
frych47
Wskaż do odpowiedzi
zawodowiec
zawodowiec
Ulubiony Serial: Tjockare an Vatten

Post autor: frych47 »

Uważam, że seriale detektywistyczne lepiej się ogląda z lektorem bo są mocno przegadane i z napisami łatwo coś przeoczyć, to samo z Midsomer Murders.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ