3-odcinkowy brytyjski dokument z 2007.
Brytyjczyk irackiego pochodzenia, Jim Al-Khalili, jest profesorem fizyki jądrowej. W programie, w przystępny i oryginalny sposób, przybliża widzom pojęcia i ciekawostki z zakresu tej dziedziny. Jednocześnie ukazuje pasję odkrywczą swych kolegów-naukowców, którzy w trakcie badań musieli porzucić powszechnie przyjęte wyobrażenia i postawę zdroworozsądkową, by opisać obserwowane zjawiska. Ich praca oraz świeżo wynalezione narzędzia badawcze doprowadziły do powstania nowej dyscypliny naukowej - atomistyki. Jest ona obecnie podstawą nauk przyrodniczych.
W tym odcinku (3) Jim Al-Khalili przedstawia widzom szczegóły badań nad promieniami kosmicznymi, które doprowadziły do połączenia mechaniki kwantowej z teorią względności. Następnie dowiadujemy się o przełomowym momencie odkrycia antymaterii, o powstaniu elektrodynamiki kwantowej, o wykryciu części składowych protonów i neutronów oraz o najbardziej aktualnych informacjach na temat budowy wszechświata.
filmweb
imdb
obejrzałem jedynie 3 odcinek, ale muszę obejrzeć resztę. oglądałem pewien dokument na bbc knowdledge, po nim był ten, miałem nie oglądać, ale po kilku minutach już nie mogłem odejść, do końca, również reklamy obejrzałem

tylko napisów nie ma, angielskie są, myślę, że nie muszę namawiać tłumaczy..