Kącik muzyki metalowej

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
youtube Warszawa
Kontakt:

Kącik muzyki metalowej

Post autor: fluid »

A co sobie będę żałował - postanowiłem założyć takowy temat w ktorym to będzie mozna podyskutować o jakrze pięknym i słusznym gatunku muzyki jakim jest metal we wszystkich odmianach.

Od razu chciałem poprosić aby nie pisać tutaj o wynalazkach pokroju
limp bizkit
soad
linkin park
marylin manson
(jak mi sie jeszcze jakies przypomna to dopisze)
i inne padło z gatunku nu metal bo nie ma to nic wspolnego z metalem
jezeli uwazasz ze ww. zespoly powinny sie znalezc w tym temacie to widac ze nie masz pojecia co to znaczy prawdziwy metal i daruj sobie czytanie dalej tego tematu bo bedzie placz i zgrzytanie zebow plus moczenie nocne...

na poczatek polece kilka albumow ktore ostatnio dosc czesto goszcza u mnie w foobarze.

najnowsza plytka Crematory daje rade i to ostro.
Obrazek
kawalem mocnego i mrocznego dark gothic'owego grania
wyjatkowo zamiast jednego utworku dam dwa bo nie moglem sie zdecydowac ktory zamiescic - oba zrywaja kask i pokazuja power tej plyty
http://rapidshare.com/files/99264304/02 ... Ground.mp3
http://rapidshare.com/files/99264969/01 ... _Falls.mp3

kolejny album ktory ostatnio u mnie siedzi w foobarku to nowa odslona projektu Tobiasa Sammeta czyli ciag dalszy Avantasii tym razem pod tytulem The Scarecrow
Obrazek
na ktorym to krazku pojawia sie cala plejada gwiazd (m.in. Alice Cooper Kai Hansen z Gamma Ray Roy Khan z Kamelot czy mistrz Rudolf Schenker ze Scorpions) i mimo ze jest to album strasznie nierowny moim zdaniem (obok kompozycji genialnych znajduja sie takze mniej interesujace) to jako calosc album odbieram in plus
http://rapidshare.com/files/99266402/01 ... -crock.mp3

kolejny album godny polecenia to kapelka ktora gra cos co ogolnie niezbyt lubie ale ten album wyjatkowo mi sie spodobal
mowa o metalcoreowej kapeli Bullet for my valentine i ich najnowszym albumie - Scream Aim Fire
Obrazek

http://rapidshare.com/files/99267835/01 ... m_fire.mp3

kolejny album to kontynuacja rewelacyjnego The Elder z 2005 czyli Master of the Aire kapelki Flametal
Obrazek
coz to takiego jest? - ano niesamowite polaczenie speed metalu z....flamenco czyli niesamowicie ekspresyjnego tanca jak i gatunku muzycznego pochodzacego z andaluzji.
Ww miks albo sie komus spodoba albo od razu go od siebie odrzuci - nie ma 3 mozliwosci.
Jednak jezeli dasz sie porwac to zapewniam ze bedziesz sie bawil tak jak i ja
http://rapidshare.com/files/99270222/01 ... e_Aire.mp3

co jakis czas bede dodawal kolejne propozycje zarowno te nowe jaki i starsze (mam okolo 260GB metalu tak wiec jest z czego wybierac)
Obrazek

We crawl out from the wreckage
Fingers dig into the sands of the shores
Everything we worked for
Is ripped apart and ruined, drowned...
Awatar użytkownika
Lisu11
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Post autor: Lisu11 »

Myślę że się fluid nie obrazi jak coś napiszę może nie posiadam
fluid pisze:okolo 260GB metalu
(Tylko niewiele ponad 100GB) ale cosik znam np.

Damageplan drugi zespół Vinnie Paula i (niestety ś.p. :cry: ) Darrella Abbotta z pantery
Obrazek
Moja ulubiona muzyka czyli trash metal w czystej postaci
http://rapidshare.com/files/99318167/04_Pride.mp3.html
http://rapidshare.com/files/99319312/10_Crawl.mp3.html

Cavalera conspiracy i znowu dwóch braci tym razem Max Cavalera i Igor Cavalera Soulfly i Sepultura Więcej słów nie trzeba
Obrazek
http://rapidshare.com/files/99320078/01 ... d.mp3.html
http://rapidshare.com/files/99321035/04 ... k.mp3.html
Ale żeby poczuć się lepiej trzeba posłuchać CAŁEJ PłYTY

A teraz Gamma Ray najnowsza płytka czyli doładowanie Power Metalowe
Obrazek
Tylko jeden utwór ale jak dla mnie najlepszy i oddaje cały charakter płyty
http://rapidshare.com/files/99323806/07 ... s.mp3.html
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

swojego czasu (jakies 2 lata temu) dosyc regularnie prowadzilem audycje w radyjku internetowym wlasnie z uzyka metalowa
wczoraj mnie cos naszlo aby reaktywowac moje radio i efektem tego beda w miare regularne audycje z ktroych pierwsza juz dzisiaj o godzinie 20
jezeli ktos chce posluchac to niech odwiedzi ten temat chwile po godz 20 a znajdzie tu link do podpiecia sie do mojej audycji
jako ze idzie to bezposrednio z mojego lacza to nei jestem w stanie wpuscic wiecej niz 20 osob bo musialbym zjechac z jakoscia a tego eni chce
nie przewiduje na pierwszej audycji kompletu sluchaczy jednak z doswiadczenia wiem ze na kolejnych bedzie juz ciezej sie wbic a ja mam zawsze pewna pule wejsciowek zarezerwowana dla najblizszych znajomych (okolo 4-6 slotow) tak wiec dla reszty zostaje okolo 15
zeby nei bylo za latwo za kazdym razem bedzie zmieniany port nadawania zeby ktos nie probowal sie wbic przed innymi ;)

tak wiec - zapraszam tu o 20 po link...

Added after 58 minutes:

oto adres dla chetnych ale moze byc ciezko sie wbic...
http:

i juz po audycji...
Obrazek

Everything we worked for
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Post autor: piotr_cebo »

A ja chciałbym zaproponować do posłuchania troche mniej znany rodzimy zespoł. Totem jest to zespół z mojej mieściny. Graja fajny, ciężki metal. Zachęcam do posłuchania, chociaż piosenki Trash the South do której linka umieszczam poniżej.

Obrazek

http://rs136.rapidshare.com/files/43444 ... he_End.rar
- tu najlepsza piosenka
Helventis
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Helventis »

To i ja coś zaproponuje. "Star One" jest to kolejny, po Aryeon i Stream of Passion projekt Arjena Lucassena. Star One prezentuje nieco odmienny styl, od spokojnego, balladowego grania Aryeona i nieco gotyckiego brzmienia SoP. Dodatkowo wyraźnie widać inspiracje Lucassena gatunkiem science-fiction, bowiem treść prawie wszystkich utworów Star One jest bazowana na klasykach gatunku. m.i. Stargate, Star Trek, Alien, Diuna oraz kilka innych

Obrazek

a tu linki do kilku utworów:

sorki za brak linków na rapida, ale poprostu niechce mi sie wrzucać (a właściwie wszystkie utwory zespołu są do znalezienia na youtube)
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

dzisiaj tez odbedzie sie audycja
tym razem bedzie troche wiecej miejsc
chetnych zapraszam tutaj chwile po 17 po link

Added after 15 minutes:

link do audycji

Added after 37 minutes:

jezeli nie mozesz sie wbic na pierwszy adres to sprobuj tutaj

i po audycji
Obrazek

Everything we worked for
ogr
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: ogr »

Witam.
Fajny temacik.
Dorzucę może coś od siebie: Finntroll.
Gatunek: folkmetal, vikingmetal.

Za last.fm:

'Finntroll został założony w 1997 roku przez Teemu Raimoranta (Somnium), gitarzystę zespołu Impaled Nazarene oraz Jana Jämsena (Katla). Ich pierwsze demo, Rivfader, zostało nagrane rok później, w 1998 r.
W 2001 roku zespoł nagrał kolejny album zatytułowany Jaktens Tid. Album awansował do pierwszej dwudziestki fińskiej listy przebojów, co przekroczyło oczekiwania zespołu, jak i wydawnictwa.
Rok później po wydaniu albumu Jaktens Tid na zespół spadła seria nieszczęść. Niektóre z tras koncertowych zostały anulowane. Wokalista Jämsen przestał śpiewać z powodu guza na strunach głosowych, który nie mógł zostać usunięty operacyjnie.
Nowy album Finntroll Visor Om Slutet został nagrany w styczniu 2003 roku, w lesie niedaleko Helsinek. Płyta była eksperymentem akustycznym, gdzie Jan Jämsen i nowy wokalista Tapio Wilska (z Sethian) udzielali głosu. Po wydaniu tego albumu Jämsen, współzałożyciel Finntroll, opuścił zespół.
W 2004 roku zespół wydał minialbum Trollhammaren i album Nattfödd.
W Kwietniu 2006 Mathias Lillmåns zostaję nowym wokalistą zespołu.

Aktualni członkowie
Samuli Ponsimaa (Skrymer) – gitara (1999-)
Mikael Karlbom (Routa) – gitara (2003-)
Sami Uusitalo (Tundra) – gitara basowa (1999-)
Henri Sorvali (Trollhorn) – instrumenty klawiszowe (1999-)
Samu Ruotsalainen (Beast Dominator) – perkusja (1999-)
Mathias Lillmåns (Vreth) – wokal (2006-)

Byli członkowie
Jan Jämsen (Katla) – wokal (1997-2003)
Teemu Raimoranta (Somnium) – gitara (1997-2003)
Tapio Wilska – wokal (2003-2006)'

Obrazek
Obrazek

Próbka:

Jak dla mnie: Bomba.
Nie każdemu może trafić w gusta taki rodzaj muzyki, choc mam nadzieje, że się jednak komuś tu spodoba.

Pozdrawiam
ogr
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

Finntrola znam znam i lubie :D
Jezeli komus spodoba sie Finntroll ale jest dla niego troche za ciezki to proponuje zapoznac sie z tworczoscia kapelki Korpiklaani
Oni rowniez graja folk metal zawierajacy spora dawke humppa czyli finskiej polki ludowej ktora jest niesamowicie szybka (od 250 do 280bpm) tak wiec trzeba sporo wypic zeby nei pogubic ktokow :D
Korpiklaani gra bardziej spokojnie i melodyjniej niz Fintroll tak wiec dla poczatkujacego fana folk metalu bedzie latwiejsze do strawienia ;)
Z ciekawostek o Finntrollu moge napisac ze w pewnym momencie wokalista zespolu musial zejsc ze sceny i przestac spiewac z powodu odkrytego u niego raka krtani.
Jak posluchacie sposobu w jaki spiewa na starszych albumach to zrozumiecie dlaczego dorobil sie tego raka krtani
Obrazek

Everything we worked for
kacperski
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: kacperski »

To jeśli mowa o folkmetalu to ja polecam Eluveitie z albumem Spirit czyli zespół grający pagan/folk/metal. Piękna muzyka, świetnie skomponowane przejścia z folku na metal i odwrotnie. Flety, skrzypce i gitary :)

Obrazek

Tutaj 2 utwory, które najbardziej mi sie spodobały.

http://rapidshare.com/files/100729244/1 ... t.mp3.html
http://www.lastfm.pl/music/Eluveitie/+v ... nW87XRr_MA
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Obrazek

To i ja podzielę się swoim ideałem muzycznym. Jest to zespół Moonspell.

Dlaczego? Ponieważ preferencje muzyczne mam ewidentnie skierowane w stronę muzyki "ostrzejszej" (szeroko pojętej, trudno mnie nazwać ortodoksem :) ), ale jednocześnie nie cierpię growlingu, niezrozumiałego wrzasku i tym podobnych (dlatego też, choć dźwiękowo doskonale pasuje mi blackmetal, to nie mogę słuchać sporej części zespołów przez wzgląd na wokal - przykro mi, że może urażam założyciela kącika, ale nic na to nie poradzę, że nie przemawia do mnie niezrozumiały potok atonalnie wyryczanych słów :) )

A Fernando Ribeiro, wokalista zespołu, choć od krzyku nie stroni, to posługuje się bardzo bogatą paletą barw wokalnych - szept, głęboki śpiew, nostalgiczne zaśpiewy. Odpowiada mi równocześnie atmosfera muzyki tego zespołu - mroczna, dekadencka, ale jednocześnie wszystko to jest bardzo melodyjne, bogate aranżacyjnie.

Płyty "Moonspella" bardzo się różnią - od "wampirycznej" i demonicznej "Wolfheart" przez prawie że elektroniczną "Sin/Pecado" (jedna z moich ulubionych, przez wzgląd na najciekawsze dla mnie wokale Ribeiry i ogólny zamysł płyty), do gęstych i ciężkich jak "Memorial".

Aczkolwiek absolutnym numer jeden pozostaje i pewnie pozostanie płyta "Irreligious". Majstersztyk jeśli chodzi o połączenie muzyki, tekstów i wokalu :)

To dwa utwory z tej płyty:

"Opium"
"Mephisto"

No i jeszcze jeden kawałek - "Wolfshade" z płyty "Wolfheart", w którym doskonale słychać, w jaki sposób wokalista łączy "ryczenie" z czystym, głębokim śpiewem:

:)

Napisałbym jeszcze o Type O Negative, ale nie wiem, czy to pasuje do kącika metalowego, bo to w sumie takie nie wiadomo co, jeśli chodzi o klasyfikację - wokal pełny jak dzwon, trochę hard rocka, trochę metalu, no i ten gotyk, pychota. Boję się również, że podpadnie to pod te wynalazki, którym fluid na początku złorzeczył, więc lepiej już skończę. Ogólnie mi bardzo odpowiada, a to na poparcie moich słów:

"Black Number 1" :)
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

przykro mi, że może urażam założyciela kącika,
dobrze jest nie martw sie, ja tez nei przepadam za niezrozumialym growlem
u mnie 90% kapel to szeroko pojete zespoly power/speed metalowe - czyli czysty, melodyjny i zrozumialy wokal :pirat:
a pozostale 10%?? - no coz czasem i ja potrzebuje odmiany od utworow melodyjnych i rytmicznych na rzecz tych troche bardziej ostrych jak melo-death metal (stare In Flames chociazby), folk metal (Finntroll i kalmah rulez) czy symfoniczny black metal (polski Darzamat)
MOglbym tak wymieniac i wymieniac ale po co?? - kazdy kto zna sie na muzyce wie o co chodzi i co warto znac...

Offtop1
Taka ostatnio rozmowe slyszalem odnosnie muzyki metalowej i jej wyzszosci nad tym calym badziewiem elektronicznym czy hip hopolo.
Nie bede sie wglebial w przebieg rozmowy i argumenty bo to nei jest istotne i tak kazdy moze sobie to dopowiedziec ale skupie sie za to na jednym jedynym zdaniu jakim osoba broniaca metalu normalnie zgasila i odebrala wszystkie inne argumenty drugiej stronie i wcale nei rozeszlo sie o listy sprzedazy plyt (nowy album Dimmu Borgira od jakiegos dluzszego czasu okupuje 1 miejsce listy przebojow i to wcale nie samej muzyki metalowej tylko ogolnie muzyki...) tylko o...

"Zeby robic muzyke metalowa i cos w neij osiagac to chcac nei chcac trzeba miec cos takiego jak zdolnosci muzyczne bo byle debil nie wezmie do reki gitary, basu czy perkusji i nie zacznie grac z sensem tylko musi sie tego wyuczyc a wziasc do reki program pokroju magic music maker czy inny fruity loops i zrobic w nim "muzyke" potrafi byle debil, tak samo jest z hip hopem bo rymowac to kazdy potrafi (chyba ze mowa o freestyle to faktycznie juz tu potrzeba umiejetnosci znacznie przekraczajace przecietnosc).
Ergo, po tym jednym porownaniu ktorych z ww mozna nazwac muzykami a ktorych tylko rzemieslnikami

Nie jest to dokladny zapis rozmowy tylko moje jej opracowanie ale najwazniejsze czesci zostaly oddane.

Do czego zmierzam piszac to??
Ano do tego zeeby pokazac ze muzyka metalwoa to nie jest tylko darcie ryja i krecenie czupryna ale mimo wszystko osoby to robiace MUSZA posiadac minimum talentu i sluchu muzycznego...

Dla niedowiarkow
obejrzyj i przyjrzyj sie uwaznie mniej wiecej w polowie utworu solowke na 2 gitarach a pozniej odpowiedz sobie na pytanie - ile kurde musialbym cwiczyc zeby to zrobic

Ja wiem o tym ze do Carlosa Santany aka Paganiniego gitary to im brakuje jednak nie jest to cos co sie da zrobic "na kolanie" jak wczensiej wymienione rzeczy...

Offtop 2

Jak kogos to interesuje to jutro bedize audycja (ok 17-18) czas dokladny jeszcze podam
Obrazek

Everything we worked for
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

A propos wokalu: w poście założycielskim pojawia się zespól "Crematory". Nie znam całej dyskografii, ale co nieco tak. Jedną z częściej słuchanych przeze mnie płyt jest "Act Seven". A to za sprawą ... refrenów, a w zasadzie niesamowitego wręcz kontrastu między nimi a całą resztą :) Wystarczy przywołać takie utwory jak "Fly", czy "I Never Die", by zrozumieć - oczywiście o ile ktoś zna - o co chodzi. Zwrotki to ciężkie, masywne granie, wokal charczący coś groźne - ogólnie rzecz sroga i mroczna. A refrenom bliżej do ... lekkiej muzyki pop. Sympatyczny, spokojny wokal, optymistyczne dźwięki. Jest to tyleż surrealistyczne, co piękne. Warto posłuchać :)

A to na dowód - "Fly":
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

"Act Seven"
z tej plytki moge non stop katowac utwor Shining - rewelacyjny utwor, rewelacyjny refren (growl + czysty wokal) ogolnie miodzio
Obrazek

Everything we worked for
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Takie połączenia są bardzo ciekawe i z tego, co posłuchałem sobie z nowszych płyt zespołu, nie jest to dla nich obce zjawisko. Bardzo ciekawe.

A jeszcze odnośnie tego black metalu. Jest taki zespół Cradle of Filth . Pomijam satanistyczny kicz i tego typu różności. Bardzo podobają mi się ich niezwykle bogate aranżacje, miejscami dość pompatyczne, z reguły dość szybkie i ostre. Ale nie mogę, nie mogę znieść wokalisty, który wydaje tak dziwne dźwięki, że się odechciewa:

Ta piosenka i tak jest wokalnie dość ciekawa, bo są inne wokale poza tym groźnym liderem: :)

Ale już tu - obok świetnej muzyki - jest jazgot groźnego jako motyw przewodni: :)
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

dzisiaj o 17 odbedzie sie audycja
jezeli ktos jest zainteresowany to zapraszam chwile po 17 do tego tematu po link do audycji :D

Added after 1 hours 5 minutes:

adres do audycji -
Ostatnio zmieniony 29 marca 2008, 19:47 przez fluid, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Everything we worked for
kacperski
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: kacperski »

@Fluid, zgadzam się z Tobą całkowicie. Od kiedy zacząłem słuchać metalu, używałem tego argumentu, aby podkreślić wyższość muzyki metalowej nad 3 powtarzanymi dźwiękami - techno, czy jednym powtarzanym bitem - hip hop. Tutaj trzeba umieć grać na instrumetnach i śpiewać, ew. growlować, ale tego też nie da się nauczyć od razu, tylko trzeba duuuużo trenować.

Też sobię pozwolę na offtopica :)

Jako że jestem fanem Trough the fire and flames i Guitar Hero pozwolę sobię zaprezentować ten utwór grany przez zaprogramowanego bota w grze Guitar Hero III. Miejscami trudniejszy i bardziej męczony dla palców niż sam utwór w rzeczywistości. :) Jest to też pełna wersja piosenki - tamta nie miała paru minut.

Archonus
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Archonus »

Bostonq pisze:.

A jeszcze odnośnie tego black metalu. Jest taki zespół Cradle of Filth . Pomijam satanistyczny kicz i tego typu różności. Bardzo podobają mi się ich niezwykle bogate aranżacje, miejscami dość pompatyczne, z reguły dość szybkie i ostre. Ale nie mogę, nie mogę znieść wokalisty, który wydaje tak dziwne dźwięki, że się odechciewa:

)
Zacznijmy od tego , ze COF to nie black metal , tylko co najwyzej symfoniczny metal , sam zespol zreszta twierdzi ze nie gra BM . Dwa COF nigdy nie mial satanistycznej otoczki , nie wiem czemu uzyles slowa kicz bo black metal to wlasnie satanizm . Kredki od poczatku maja image wampiryczny .

Acha , ze tak powiem co do uwag o wokalu np w BM , nie piszcie ze jest niezrozumialy bo to nieprawda , dodawajcie te pare slow bo powinniscie pisac iz wy nie rozumiecie , niby nic ale lubie gdy cos jest precyzyjnie napisane :)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Z góry przepraszam, że coś pokręciłem, usprawiedliwia mnie tylko to, że nie tylko ja mylę pojęcia - http://www.lastfm.pl/tag/black%20metal - "Cradle of Filth" jest na 7 miejscu na liście: "Artyści najczęściej tagowani jako ''black metal''. Stronka zupełnie przypadkowa, ja po prostu tak ich zawsze postrzegałem, nie wchodząc w szczegóły - death, symfoniczny, black, itp.

A to tak na rozluźnienie: http://www.joemonster.org/article/7173/ ... metalowych

;)
Archonus
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Archonus »

Aj tam nie przepraszaj , jak cos dawaj , pytaj - jesli bede potrafil pomoge i odpowiem :)

Taki urok last.fm , ze tam ludzie tak jajcarsko potrafia otagowac zespoly , ze az smiac sie chce :P
Helventis
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Helventis »

Taki urok last.fm , ze tam ludzie tak jajcarsko potrafia otagowac zespoly , ze az smiac sie chce
no, niektóre zespoły są naprawde świetnie otagowane :P szczególnie takie shity jak na przykład Paris Hilton - "Brutal Death metal" :D:D:D, albo Doda - "maximum cyca, minimum mózgu" :P czy chyba B27- "polska przeprasza za blog27" . już toczyły się dyskusje aby twórcy last.fm zrobili porządek z tagami, ale widać że oddali to zadanie w ręce internautów. najlepszym pomysłem byłoby wybieranie tagów spośród kilkudziesięciu mozliwych, wtedy by się nie pojawiały takie głupoty, albo byłyby zminimalizowane chociaż

edit: nie żebym słuchał tych wspomnianych... tego chyba zespołami nazwac nie można, bo zespół powinien miec średnio chociaz 50IQ :P, a znalazlem te tagi na forum last.fm :D

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ