Fortitude [SKY Atlantic]
-
grejpfrutella
Wskaż do odpowiedzi - spec
- youtube Warszawa
- Ulubiony Serial: Band of Brothers
-
joana
Wskaż do odpowiedzi - Expert
- Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?
Re: [mini] Fortitude [SKY Atlantic]
Nareszcie jestem na bieżąco.
Bardzo dobry serial, niby wszystko dzieje się powoli, brak akcji typu strzelanek i częstego mordobicia, ale nie ma czasu na nudę, bo twórcy (takie było chyba założenie początkowe) pokazują nam tylko kawałek prawdy, jedynie fragmenty zdarzeń, cząstkę charakterów głównych postaci, i ich historii oraz wzajemnych relacji. Ciągle jesteśmy zaskakiwani jakimś elementem, który burzy nasze dotychczasowe rozumienie serialu. Czuję się coraz bardziej wkręcana. Już sobie pewne rzeczy poukładam, a tu bach...i znowu nie wiem co sądzić o przebiegu zdarzeń, ale też o samych bohaterach serialu. Właśnie, produkcja jest mocna postaciami, wydawać by się mogło, że zwykli ludzie, których los zagnał do tej ciemnej i mroźnej krainy, ale nie - każdy z mieszkańców ma swoją historię, która się powoli odkrywa i pokazuje, że każdy z nich ma coś do ukrycia, ma jakieś pokrętne plany. I to uczucie swego rodzaju śnieżnej klustrofobii, niby mamy szerokie ujęcia bezkresnej przestrzeni pokrytej śniegiem i lodem, ale wszystko co czuję, to pewnego rodzaju zamknięcie w tej zimie.
Po ostatnim odcinku, a raczej jego końcówce, mam mieszane odczucia i dochodzę do konstatacji, że bardziej interesują mnie historie postaci, ich relacje pomiędzy nimi, niż poznanie prawdy - kto zabija?
Dawno żaden serial mnie tak nie próbował oszukać, zupełnie nie wiem jaki kierunek przyjmie fabuła. Raczej jestem przeświadczona, że nie będzie się akcja toczyć w kierunku, który przewiduję. I to jest fajne. Czekam na kolejne odcinki, z nadzieją, że do końca nie będę pewna - o co w tym wszystkim chodzi?
Jeszcze uwaga, serial dobry do oglądania w upalne dni, gdy wieczór gorący, gdy każda próba głębszego myślenia o czymkolwiek powoduje "pocenie' się materiału. Atmosfera tego serialu na pewno schłodzi, chociaż nie jest lodowata, bo pod tym lodem i śniegiem czuje się pulsujące emocje.
O matko, co ja piszę, ale tak na mnie podziałało.
Bardzo dobry serial, niby wszystko dzieje się powoli, brak akcji typu strzelanek i częstego mordobicia, ale nie ma czasu na nudę, bo twórcy (takie było chyba założenie początkowe) pokazują nam tylko kawałek prawdy, jedynie fragmenty zdarzeń, cząstkę charakterów głównych postaci, i ich historii oraz wzajemnych relacji. Ciągle jesteśmy zaskakiwani jakimś elementem, który burzy nasze dotychczasowe rozumienie serialu. Czuję się coraz bardziej wkręcana. Już sobie pewne rzeczy poukładam, a tu bach...i znowu nie wiem co sądzić o przebiegu zdarzeń, ale też o samych bohaterach serialu. Właśnie, produkcja jest mocna postaciami, wydawać by się mogło, że zwykli ludzie, których los zagnał do tej ciemnej i mroźnej krainy, ale nie - każdy z mieszkańców ma swoją historię, która się powoli odkrywa i pokazuje, że każdy z nich ma coś do ukrycia, ma jakieś pokrętne plany. I to uczucie swego rodzaju śnieżnej klustrofobii, niby mamy szerokie ujęcia bezkresnej przestrzeni pokrytej śniegiem i lodem, ale wszystko co czuję, to pewnego rodzaju zamknięcie w tej zimie.
Po ostatnim odcinku, a raczej jego końcówce, mam mieszane odczucia i dochodzę do konstatacji, że bardziej interesują mnie historie postaci, ich relacje pomiędzy nimi, niż poznanie prawdy - kto zabija?
Spoiler:

Jeszcze uwaga, serial dobry do oglądania w upalne dni, gdy wieczór gorący, gdy każda próba głębszego myślenia o czymkolwiek powoduje "pocenie' się materiału. Atmosfera tego serialu na pewno schłodzi, chociaż nie jest lodowata, bo pod tym lodem i śniegiem czuje się pulsujące emocje.
O matko, co ja piszę, ale tak na mnie podziałało.
Calcat iacentem vulgus (Seneka, rację ma)
-
sindar
Wskaż do odpowiedzi - Administrator
-
Expert
- Ulubiony Serial: No właśnie? Który?
O... joanę faktycznie ruszyło. 
I dobrze, serial na to zasługuje - z moich obecnie ulubionych - na razie zakasował nawet Wikingów .

I dobrze, serial na to zasługuje - z moich obecnie ulubionych - na razie zakasował nawet Wikingów .

-
frych47
Wskaż do odpowiedzi - zawodowiec
- Ulubiony Serial: Tjockare an Vatten
Strasznie wciąga
co oznacza, że serial jest dobry. Piękne zdjęcia i muzyka, Nieprzewidywalny scenariusz, ciekawe postacie z ujawnionymi lub nie motywami oraz TAJEMNICA. Do 6 odcinka zastanawiałem się, czy to kryminał w stylu szwedzkim czy gatunek twin peaks. Ci co oglądają znają odpowiedź. Świetne role Eccelstona, w którym od razu wyczuwa się dobro i coś jeszcze i to coś jeszcze jest w każdym z bohaterów, oprócz przybysza z zewnątrz czyli Tucciego.
polecam
filmweb
co oznacza, że serial jest dobry. Piękne zdjęcia i muzyka, Nieprzewidywalny scenariusz, ciekawe postacie z ujawnionymi lub nie motywami oraz TAJEMNICA. Do 6 odcinka zastanawiałem się, czy to kryminał w stylu szwedzkim czy gatunek twin peaks. Ci co oglądają znają odpowiedź. Świetne role Eccelstona, w którym od razu wyczuwa się dobro i coś jeszcze i to coś jeszcze jest w każdym z bohaterów, oprócz przybysza z zewnątrz czyli Tucciego.
polecam
filmweb
-
grego1980
- Ulubiony Serial: 2 i pół
Oj serial wciąga i to bardzo mocno. Świetny klimat.
Spodziewałem się zwykłego kryminału a tu dostajemy coś innego.
Spodziewałem się zwykłego kryminału a tu dostajemy coś innego.
-
sindar
-
Expert
Coś czuję, że nie poznamy wszystkich odpowiedzi w finale sezonu Fortitude.
Sky Atlantic prowadzi wstępne rozmowy na temat 2 sezonu serialu.
Sky Atlantic prowadzi wstępne rozmowy na temat 2 sezonu serialu.
-
frych47
Drugi sezon? Chyba z reniferami bo tam trup pada gęsto a za wiela ich tam nie ma na tym odludziu.
-
grejpfrutella
Jednoczesnie i cieszy mnie i nie wiadomosc o 2 sezonie...nie lubie zbytniego przeciagania wyjasnienia zagadki w tego typu serialach
zeby chociaz czesc watkow udalo sie zamknac i pojawilo sie cos nowego do pociagniecia w kolejnym.

no sex, no rock'n'roll, just drugs.
-
sindar
-
Expert
Czas szybko leci, święta mijają za świętami, a tuż za progiem już finał Fortitude.
Sporo kart zostało odkrytych, sporo spraw poznaliśmy, a białe piekło, jakim okazuje się być Fortitude, dalej czaruje mrokiem swoich bohaterów, z których każdy ma chyba coś na swoim sumieniu...
Przedostatni odcinek rozpoczął się w miejscu, w którym zakończył się poprzedni. Na początek mamy dialog Mortona z Anderssenem. Przyznam, że nie spodziewałem się ale w końcu jesteśmy w Fortitude, więc nie powinno nas to specjalnie dziwić. W ogóle pierwsza część odcinka to majstersztyk, w którym Nie chodziło tu bynajmniej o żadne względy biznesowe, budowę śnieżnego hotelu, jakiś spisek w związku z tym co odkrył Pettigrew, lecz tylko i wyłącznie
W odcinku uzyskaliśmy też potwierdzenie, co do przyczyny dziwnego zachowania niektórych mieszkańców osady i popełnionych morderstw. Nie poznaliśmy jeszcze wszystkich elementów tej układanki, Po tym, jak zakończył się odcinek 10, można spodziewać się, że niektóre dalsze odpowiedzi będą kosztowały życie przynajmniej jeszcze paru mieszkańców białego piekła.
Jedynie jakoś mi w tej całej logicznie układającej się opowieści nie pasuje wątek tupilaqa, przedmiotu magicznego i jego dziwnego wpływu na Liama. Zobaczymy, czy w finale serialu (sezonu serialu?) na pewno poznamy odpowiedzi na wszystkie tajemnice Fortitude.
Sporo kart zostało odkrytych, sporo spraw poznaliśmy, a białe piekło, jakim okazuje się być Fortitude, dalej czaruje mrokiem swoich bohaterów, z których każdy ma chyba coś na swoim sumieniu...
Przedostatni odcinek rozpoczął się w miejscu, w którym zakończył się poprzedni. Na początek mamy dialog Mortona z Anderssenem. Przyznam, że nie spodziewałem się
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
W odcinku uzyskaliśmy też potwierdzenie, co do przyczyny dziwnego zachowania niektórych mieszkańców osady i popełnionych morderstw. Nie poznaliśmy jeszcze wszystkich elementów tej układanki,
Spoiler:
Jedynie jakoś mi w tej całej logicznie układającej się opowieści nie pasuje wątek tupilaqa, przedmiotu magicznego i jego dziwnego wpływu na Liama. Zobaczymy, czy w finale serialu (sezonu serialu?) na pewno poznamy odpowiedzi na wszystkie tajemnice Fortitude.
-
joana
- Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?
Oj, kara dla Pettigrew jak najbardziej zasłużona i satysfakcjonująca.
Mnie interesuje też taki fakt.
Serial naprawdę mocny, mroczny, zaskakujący i tajemniczy.
Czekam na finał i mam nadzieję, że będzie on mocnym zamknięciem tej intrygującej historii.
Spoiler:
Spoiler:
Czekam na finał i mam nadzieję, że będzie on mocnym zamknięciem tej intrygującej historii.
Spoiler:
Calcat iacentem vulgus (Seneka, rację ma)
-
grejpfrutella
Glownie do joany:
To co mnie cieszy najbardziej, to to, ze ten watek jest w miare realny
tzn. nieprzekombinowany i nie graja tu glownej roli jakies sily nadprzyrodzone, tylko "zwykly" wirus.
Spoiler:

-
sindar
-
Expert
No właśnie napominając o brakujących elementach układanki . No i mimo wszystko, jak to się ma do tupilaqa.
Brakujący element nadprzyrodzony 
Spoiler:

-
grejpfrutella
Dla mnie wyglada to tak, oczywiscie to tylko spekulacje:
Tupilaq jest elementem takich bajan ludowych, ktore swoja droga bardzo lubie i w ogole mi on nie przeszkadza
Mam nadzieje, ze w finale znajdziemy odpowiedzi na wiekszosc nurtujacyhc nas pytan 
Spoiler:

-
Wskaż do odpowiedzi - większość oglądam
- Ulubiony Serial: Good Wife
Będzie drugi sezon.
-
sindar
-
Expert
W sumie to chyba dobra wiadomość?
Pytanie na ile finał 1 sezonu zamknie wątki z pierwszego sezonu?
Pytanie na ile finał 1 sezonu zamknie wątki z pierwszego sezonu?
-
grejpfrutella
Nie wiem, czy Wy tez to czujecie, ale wg mnie widac, ze serial byl pisany raczej na jeden sezon... Oby tego nie zepsuli.
Spoiler:
-
Wskaż do odpowiedzi - większość oglądam
- Ulubiony Serial: Good Wife
Tak naprawdę kolejny sezon nie musi oznaczać kontynuacji wątków, ani nawet tej samej obsady czy lokalizacji. Pozostanie tylko nośny tytuł i nowa opowieść.
-
sindar
-
Expert
I po finale. Nie mówię, że było źle, ale niestety był słabszy od przedostatniego odcinka. Można powiedzieć, że obawy grejp się potwierdziły okazały się być przedwczesnym finałem. Sam temat infekcji nie był w stanie odcinka uciągnąć, tym bardziej, Co więcej, trochę mnie irytowały pewne nielogiczności związane z tym wątkiem. Reasumując, w materii pogoni za źródłem infekcji, o wiele ciekawsze okazała się pogoń za króliczkiem, niż sam króliczek.
No ale nic to, drugi sezon przed nami. Na pewno będę oglądał, bo pomimo nieco słabszego finału, Fortitude i tak okazało się być jednym z najlepszych seriali, które jak dotąd zadebiutowały w tym roku. I parę epizodów z tego serialu na pewno zostanie w pamięci na dłużej. Ciekawe, w którą stronę skierują się twórcy serialu. W każdym razie parę otwartych wątków (także w sensie dosłownym
) do kontynuacji serialu mamy. Oby nowe postaci, które na pewno się w Fortitude pojawią, były przynajmniej równie ciekawe, jak te, z którymi już się w serialu pożegnaliśmy.
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
No ale nic to, drugi sezon przed nami. Na pewno będę oglądał, bo pomimo nieco słabszego finału, Fortitude i tak okazało się być jednym z najlepszych seriali, które jak dotąd zadebiutowały w tym roku. I parę epizodów z tego serialu na pewno zostanie w pamięci na dłużej. Ciekawe, w którą stronę skierują się twórcy serialu. W każdym razie parę otwartych wątków (także w sensie dosłownym

-
frych47
Re: Fortitude [SKY Atlantic]
Poczułem się oszukany bo serial zmienił gatunek w trakcie przybywania odcinków, z crime drama mystery stawał się powoli horror fantasy, którego nie lubię.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
bigfranek
Wskaż do odpowiedzi - wciągam się
Re: Fortitude [SKY Atlantic]
Ale ostatecznie skończył chyba jako crime drama SF. W końcu wszystko dostało raczej naukowe wyjaśnienie.frych47 pisze:Poczułem się oszukany bo serial zmienił gatunek w trakcie przybywania odcinków, z crime drama mystery stawał się powoli horror fantasy, którego nie lubię.
Pozdrawiam
Oceń ten serial