[S4C /BBC Wales.]: [2013], na antenie Produkcja: Walia Gatunek: Kryminał,Dramat, Dokładna data premiery: 2013-10-29 Reżyseria: Gareth Bryn,Marc Evans , Scenariusz: David Joss Buckley ,Jeff Murphy
Walijski serial kryminalny zainspirowany sukcesem ponurych skandynawskich kryminałów.
Bohaterem serialu jest detektyw Tom Mathias, który przyjeżdża do walijskiej miejscowości Aberystwyth w poszukiwaniu nowego początku.
Prześladowany przez poczucie winy z przeszłości, w nowym otoczeniu pięknej i groźnej północy, stara się wykorzystać swoje umiejętności i intuicję śledczego, do rozwiązywania tajemniczych zbrodni. Sprzyja temu stosowanie niekonwencjonalnych metod pracy.
Serial cieszył się w Walii (wersja w jęz. walijskim) ogromną popularnością, zamówiony został już 2 sezon. Obecnie trwa emisja serialu w BBC w języku angielskim.
Ciekawa jestem tego walijskiego klimatu zbrodni, ale trzeba będzie chyba oglądać z napisami angielskimi, bo chętnych do tłumaczenia na polski - póki co - brak.
I seria, to 4 dwugodzinne odcinki.
Walijski serial kryminalny zainspirowany sukcesem ponurych skandynawskich kryminałów. Bohaterem serialu jest detektyw Tom Mathias, który przyjeżdża do walijskiej miejscowości Aberystwyth w poszukiwaniu nowego początku. Prześladowany przez poczucie winy z przeszłości, w nowym otoczeniu pięknej i groźnej północy, stara się wykorzystać swoje umiejętności i intuicję śledczego, do rozwiązywania tajemniczych zbrodni. Sprzyja temu stosowanie niekonwencjonalnych metod pracy. Serial cieszył się w Walii (wersja w jęz. walijskim) ogromną popularnością, zamówiony został już 2 sezon. Obecnie trwa emisja serialu w BBC w języku angielskim.
http://www.youtube.com/watch?v=1RcCiL2rkmU
Ciekawa jestem tego walijskiego klimatu zbrodni, ale trzeba będzie chyba oglądać z napisami angielskimi, bo chętnych do tłumaczenia na polski - póki co - brak. I seria, to 4 dwugodzinne odcinki.
Nie wiem jak ja to przegapiłem. Ale na pewno wkrótce się poprawię i z ochotą sobie zerknę. Może być dobrze, ale może też być przydługo i przynudno. Jak to mówią się zobaczy, się oceni.
Nie wiem jak ja to przegapiłem. Ale na pewno wkrótce się poprawię i z ochotą sobie zerknę. Może być dobrze, ale może też być przydługo i przynudno. Jak to mówią się zobaczy, się oceni.
[BBC]: [2013], na antenie Produkcja: Wielka Brytania, Gatunek: Kryminał,Dramat, Dokładna data premiery: 2013-10-29
Serial kryminalny, skupiający się na postaci Toma Mathiasa, który obejmuje nową posadę, jako szef jednostki kryminalnej w Aberystwyth - Walia. Każdy odcinek trwa około 90 minut.
Muszę powiedzieć, że serial trzyma poziom. W pierwszym odcinku dostajemy sprawę bestialsko zamordowanej staruszki z tajemnicą sprzed lat w tle. Ponury, pochmurny, mglisty i ciężki klimat i to zarówno dosłownie, jak i w przenośni. Jak zwykle w tego typu serialach brytyjskich, powolne tempo jest bardzo dobrze uzasadnione, a finał i rozwiązanie zagadki rzeczywiście zaskakuje. Dodatkowym atutem są sceny z dialogami po Walijsku - masakra. Napisy do pierwszego odcinka już dostępne - Sabat dłubie dalej.
Serial kryminalny, skupiający się na postaci Toma Mathiasa, który obejmuje nową posadę, jako szef jednostki kryminalnej w Aberystwyth - Walia. Każdy odcinek trwa około 90 minut.
http://www.youtube.com/watch?v=Y8qpoDY7olc
Muszę powiedzieć, że serial trzyma poziom. W pierwszym odcinku dostajemy sprawę bestialsko zamordowanej staruszki z tajemnicą sprzed lat w tle. Ponury, pochmurny, mglisty i ciężki klimat i to zarówno dosłownie, jak i w przenośni. Jak zwykle w tego typu serialach brytyjskich, powolne tempo jest bardzo dobrze uzasadnione, a finał i rozwiązanie zagadki rzeczywiście zaskakuje. Dodatkowym atutem są sceny z dialogami po Walijsku - masakra. Napisy do pierwszego odcinka już dostępne - Sabat dłubie dalej.
Właśnie skończyłem pierwszy sezon i muszę powiedzieć, że serial nie powalił mnie na kolana. O ile bardzo lubię śledztwa w małych miastach/wioskach i do tego gdzieś na północy, bo to zawsze pełne jest jakiejś magii i tajemnic, o tyle śledztwa z tego serialu jakoś nie potrafiły przykuć mojej uwagi. Odcinki są za długie i historie w nich zawarte nie są na tyle intrygujące by obejrzeć je w całości (ja oglądałem na raty). Liczyłem też na jedno śledztwo w całym serialu jak np. w Broadchurch. Całość oceniam na 4/6, ale drugi sezon i tak obejrzę
Właśnie skończyłem pierwszy sezon i muszę powiedzieć, że serial nie powalił mnie na kolana. O ile bardzo lubię śledztwa w małych miastach/wioskach i do tego gdzieś na północy, bo to zawsze pełne jest jakiejś magii i tajemnic, o tyle śledztwa z tego serialu jakoś nie potrafiły przykuć mojej uwagi. Odcinki są za długie i historie w nich zawarte nie są na tyle intrygujące by obejrzeć je w całości (ja oglądałem na raty). Liczyłem też na jedno śledztwo w całym serialu jak np. w Broadchurch. Całość oceniam na 4/6, ale drugi sezon i tak obejrzę :-)
Emisja była w tv walijskiej S4C. Z info, które znalazłam w sieci wynika, ze był to odcinek specjalny, a serial powróci na dobre jesienią. http://www.s4c.co.uk/ygwyll/e_episodes.shtml http://www.walesonline.co.uk/whats-on/film-news/what-you-said-y-gwyllhinterlands-8372011
Mnie osobiscie nie przypadl do gustu...swietny klimat, ale w ogole nie poczulam nawet najmniejszego zwiazku z bohaterami, jakis malo sympatyczny wydal mi sie ten detektyw. Sprawy jak na procedural dosc ciekawe, ale nie poczulam filingu
Mnie osobiscie nie przypadl do gustu...swietny klimat, ale w ogole nie poczulam nawet najmniejszego zwiazku z bohaterami, jakis malo sympatyczny wydal mi sie ten detektyw. Sprawy jak na procedural dosc ciekawe, ale nie poczulam filingu :D
Dobry serial ze względu na klimat, który udało się zbudować. Niezły był też scenariuszowo, czekam więc na literki. Co do detektywa... faktycznie mogło być lepiej, ale wspomniana reszta rekompensuje
Dobry serial ze względu na klimat, który udało się zbudować. Niezły był też scenariuszowo, czekam więc na literki. Co do detektywa... faktycznie mogło być lepiej, ale wspomniana reszta rekompensuje