Criminal Minds

Dura lex sed lex, czyli Sherlock i inni!
ana81
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Post autor: ana81 »

Szybko uwinęli się ze sprawą Reida
Wszystko okazało się mniej ciekawe, niż się zapowiadało, ale przyjmuję to rozwiązanie :tongue:
Awatar użytkownika
An25driu
Wskaż do odpowiedzi
sprawdź mnie
sprawdź mnie

Post autor: An25driu »

Criminal Minds [4x08] Obrazek
Mroofa69
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Mroofa69 »

THX :D
ana81
Wskaż do odpowiedzi

Świetny odcinek :grin:
Jestem pod wrażeniem tej serii
mikel2
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: mikel2 »

Noo...
Spoiler:
Kawał był ambitny. ;)
Awatar użytkownika
An25driu
Wskaż do odpowiedzi
sprawdź mnie
sprawdź mnie

Post autor: An25driu »

Criminal Minds [4x09] Obrazek
ana81
Wskaż do odpowiedzi

ale szybko ;))
dzięki

Added after 26 hours 31 minutes:
Spoiler:
Helventis
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Helventis »

przez cały listopad, do dziś, brnąłem nieustępliwie przez kolejne odcinki Criminal Minds od samego początku. Zaczynało się ciekawie, później gdzies w połowie 1 sezonu był lekki spadek formy, lecz na szczescie w ostatnich kilku epkach 1 sezonu dobra forma powróciła i az do ostatniego wyemitowanego odcinka cały czas rosła :D. Myślałem ze 3 sezon był świetny, ale 4 zdecydowanie lepszy. Szczególnie ostatnie 4 odcinki (4x06-09) . Troche wkurza w serialu schemat (odcinek zaczyna się mrocznie, klimatycznie, potem wezwanie do jakiegos wiekszego miasta albo na jakies zadupie, jada na miejsce zbrodni, potem snują swoje domysły i wymyslaja profil, az w koncu Garcia wyszpera kogoś w sieci kto pasuje do profilu :P), ale trudno znalezc serial który nie jest oparty na schemacie. W 4 sezonie wyraźnie widać że starają się wybić poza schemat, np w odcinkach z Kościołem/sektą, w sprawie Reid'a czy w genialnym odcinku 4x08, gdzie profil tworzą tak jakby "od tyłu". Widać że serial sie rozwija, a nie stoi w miejscu :D

@ana81 po 4x09 zastanawiam się nad tym samym co w twoim spoilerze :D. Mysle ze byłoby to dosc ciekawe

Jedyne przemyślenie które mi się nasuwa po pochłonięciu 3,5 sezonu w ciągu miesiąca jest następujące: jak to było powiedziane w którymś odcinku "wszyscy myśleli że seryjni mordercy są tylko wymysłem kultury USA" (czy jakoś tak). JA NADAL TAK SĄDZĘ :tongue: .
ana81
Wskaż do odpowiedzi

Helventis pisze: Jedyne przemyślenie które mi się nasuwa po pochłonięciu 3,5 sezonu w ciągu miesiąca jest następujące: jak to było powiedziane w którymś odcinku "wszyscy myśleli że seryjni mordercy są tylko wymysłem kultury USA" (czy jakoś tak). JA NADAL TAK SĄDZĘ :tongue: .
Niestety to nie wymysł:( W 1974 w USA powstała nawet jednostka FBI - BSU (Behavioral Science Unit), zamieniona później na Investigative Support Unit. Członkiem BSU był m.in. najbardziej znany profiler Robert Ressler (wsławił sie profilem Richarda Trentona Chase'a). BSU zajmował się głównie morderstwami seryjnymi i zbrodniami na tle seksualnym. Cóż, przy takich zbrodniach łatwiej sporządzić profil niż przy kradzieży bułki ze sklepu...
Poza Stanami profilowanie jest bardzo popularne w Holandii, Kanadzie, Austrii czy UK.
Dla zainteresowanych polecam książkę Gołębiowskiego :grin:
Czerwek
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Czerwek »

ana81 pisze:Dla zainteresowanych polecam książkę Gołębiowskiego :grin:
Zdradzisz tytul?
ana81
Wskaż do odpowiedzi

Profilowanie kryminalne :D
Awatar użytkownika
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Post autor: panjandrum »

Obrazek

Autor: Jan Gołębiowski
Liczba stron: 152
Rok wydania: 2008
Cena katalogowa: 39,00zł
Cena sprzedaży: 36,30zł

http://www.psyche.pl/product_info.php?p ... _id=111531
Ktoś może powiedzieć, że książka jest potencjalnym „podręcznikiem” dla ewentualnych przestępców, pomagającym umknąć przed wymiarem sprawiedliwości. Nie jest to prawdą, ponieważ autor stara się pokazać, iż „zbrodnia doskonała” nie istnieje. Przestępcę można zidentyfikować dlatego, że każde jego najmniejsze działanie zostawia ślad. Ślad, który może być użyty do jego identyfikacji. Mogą to być ślady fizyczne – jak odcisk linii papilarnych, czy kropla śliny, a mogą to być ślady bardziej ukryte – ślady zachowania nazywane behawioralnymi.
Sprawy w jakich może być pomocny profil sprawcy dotyczą najczęściej zabójstw, gwałtów i innych napaści seksualnych. We wszystkich przestępstwach z użyciem przemocy , takich jak podpalenia, zamachy bombowe, zbrodnie rytualne, uprowadzenia i wykorzystanie seksualne dzieci, terror kryminalny, rozboje. Zawsze wtedy kiedy sprawca pozostaje nieznany.
Może być ciekawa lektura i ma niedużo stron.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.

Douglas Adams
Brita_
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Brita_ »

Ciekwawa pozycja, chyba sobie sprawie prezent gwiazdkowy :D
ana81
Wskaż do odpowiedzi

Jest spoko, trochę w niej historii, teorii i parę słów o profilowaniu w Polsce
Brakuje mi w niej przykładowych profili, tzn. takich na podstawie konkretnych zajść
Ale mając za sobą chociażby psychologię społeczną i osobowości, plus znajomość tych np głośniejszych przestępstw, można sobie samemu poćwiczyć :D
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Kiepska wiadomość - osoba przygotowująca tłumaczenia do serialu ma kłopoty z czasem (co jest zresztą zupełnie zrozumiałe) i polskie napisy pojawią się dopiero w połowie lutego. Smutne :( Chyba że znajdzie się ktoś, kto przetłumaczy, jak to było w przypadku "Chucka" - tłumacze "zastępczy" się rozwinęli i zrobili później wszystkie napisy bardzo szybko i dobrze :)
ana81
Wskaż do odpowiedzi

Ok, ja mogę spróbować z jeden odcinek, ale z ang napisów
Podeśle mi ktoś?

Added after 1 minutes:

Już nie mogę się doczekać kolejnych odcinków, bo to jeden z moich ulubionych seriali :D
Awatar użytkownika
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Post autor: panjandrum »

Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.

Douglas Adams
ana81
Wskaż do odpowiedzi

Ok, więc biorę się za 4x10
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Hmm, na napisy24 pojawiły się suby do 10 odcinka innego autora niż zawsze :) Pierwszy i drugi rzut oka wskazują, że jest chyba ok :)
ana81
Wskaż do odpowiedzi

:P Czyli niepotrzebnie zaczęłam... Nie za bardzo miałam czas żeby nad tym usiąść i skończyć
Trudno, to biorę się za 11...

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ