Temat może głupawy z lekka, ale czasami coś człowieka się uczepi, a w googlach o zgrozo nic nie można wynależć. :evil:
Może temat się przyda na przyszłość
A teraz pytanie, jeśli ktoś zna odpowiedź, proszę mi napisać-
Dlaczego klub Juventus Turyn nazywają Stara Dama????
Nie znalazłam nigdzie informacji na ten temat :-( Męczy mnie to...
Temat może głupawy z lekka, ale czasami coś człowieka się uczepi, a w googlach o zgrozo nic nie można wynależć. :evil: Może temat się przyda na przyszłość :D
A teraz pytanie, jeśli ktoś zna odpowiedź, proszę mi napisać- Dlaczego klub Juventus Turyn nazywają Stara Dama???? Nie znalazłam nigdzie informacji na ten temat :-( Męczy mnie to... :grin:
[size=75][color=#999999]Added after 2 minutes:[/color][/size]
Mordki coś nie wskakują :-(
[size=75][color=#999999]Added after 18 seconds:[/color][/size]
"Od 1897 do 1901 czyli na samym poczatku istnienia klubu prezydentami byli bracia Canfaro - Enrico i Eugenio. Ich matka, elegancka i wytworna dama bardzo lubila ogladac pilkarzy w zmaganiach. Nie opuszczała żadnego meczu, stojąc zawsze przy lini bocznej, nie uciekajac uwadze innych obserwatorow. Z czasem Juventus nazwano Stara Dama - La Vecchia Signora. Oczywiście oprocz mamy obu braci obok boiska widac bylo rowniez inne eleganckie panie - matki, narzeczone, zony, córki, panny lub zwykle panie kibicujace Juve. Juventus z czasem przypadł do gustu eleganckim paniom a pilkarze stali sie ich idolami. Nawet dzisiaj Juventus jest kochany przez plec piękną. "
"Od 1897 do 1901 czyli na samym poczatku istnienia klubu prezydentami byli bracia Canfaro - Enrico i Eugenio. Ich matka, elegancka i wytworna dama bardzo lubila ogladac pilkarzy w zmaganiach. Nie opuszczała żadnego meczu, stojąc zawsze przy lini bocznej, nie uciekajac uwadze innych obserwatorow. Z czasem Juventus nazwano Stara Dama - La Vecchia Signora. Oczywiście oprocz mamy obu braci obok boiska widac bylo rowniez inne eleganckie panie - matki, narzeczone, zony, córki, panny lub zwykle panie kibicujace Juve. Juventus z czasem przypadł do gustu eleganckim paniom a pilkarze stali sie ich idolami. Nawet dzisiaj Juventus jest kochany przez plec piękną. "
Ha, dopiero dzisiaj przeczytałam posta :oops: . ogólnie interesuję sie ( wmiarę) piłką nożną. Kibicuję od lat Manchesterowi United. Kiedyś kibicowałam Realowi, ale odkąd nie gra tam już Luis Figo- to nie ta sama drużyna
A dlaczego chciałam się dowiedzieć skąd Stara Dama? po prostu komentatorzy często używają tego określenia a ja nie lubię nie wiedzieć o co chodzi Taki już mam charakter. pamiętam jak kiedys pół dnia spędziłam w bibliotece, poszukując genezy nazwy szczypiorniak w odniesieniu do piłki ręcznej (dodam że było to w zamierzchłych czasach, kiedy nie było jeszcze internetu)
Ha, dopiero dzisiaj przeczytałam posta :oops: . ogólnie interesuję sie ( wmiarę) piłką nożną. Kibicuję od lat Manchesterowi United. Kiedyś kibicowałam Realowi, ale odkąd nie gra tam już Luis Figo- to nie ta sama drużyna :D A dlaczego chciałam się dowiedzieć skąd Stara Dama? po prostu komentatorzy często używają tego określenia a ja nie lubię nie wiedzieć o co chodzi Taki już mam charakter. pamiętam jak kiedys pół dnia spędziłam w bibliotece, poszukując genezy nazwy szczypiorniak w odniesieniu do piłki ręcznej (dodam że było to w zamierzchłych czasach, kiedy nie było jeszcze internetu)
Teraz tak....jak Kolporter się zmył, udając jeszcze na dokładkę "niewinną leliję" to wróciła wreszcie nasza stara dobra Koroneczka
Na mecze nie chodzę, ale staram się na bieżąco śledzić wieści o klubie.
Teraz tak....jak Kolporter się zmył, udając jeszcze na dokładkę "niewinną leliję" to wróciła wreszcie nasza stara dobra Koroneczka :D Na mecze nie chodzę, ale staram się na bieżąco śledzić wieści o klubie.
A ja mam inną teorię- są uzaleznione od smerfojagód, jak Fremeni od przyprawy tyle że Smerfy całe zniebieszczały, (jakie ładne słowo ), a Fremenom zmieniły się tylko oczy
[quote="marjan"]Czemu smerfy są niebieskie?[/quote]
A ja mam inną teorię- są uzaleznione od smerfojagód, jak Fremeni od przyprawy :D tyle że Smerfy całe zniebieszczały, (jakie ładne słowo :grin: ), a Fremenom zmieniły się tylko oczy :D
jak to jest ze maszyna do szycia zszywa material ?
bo logicznie rzecz biorac sa tam dwie igly z dziurami ktore wchodza w siebie. jednak nastepnie wykonuja ruch powrotny i siła rzeczy powinno sie to rozpruc. co innego jakby jedna nitka była przeciagana przez oczko w igle z drugiej szpuli, ale z tego co wiem tak nie jest.
jak to jest ze maszyna do szycia zszywa material :D?
bo logicznie rzecz biorac sa tam dwie igly z dziurami ktore wchodza w siebie. jednak nastepnie wykonuja ruch powrotny i siła rzeczy powinno sie to rozpruc. co innego jakby jedna nitka była przeciagana przez oczko w igle z drugiej szpuli, ale z tego co wiem tak nie jest.