Lie to Me

Dura lex sed lex, czyli Sherlock i inni!
Awatar użytkownika
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
youtube Warszawa

Lie to Me

Post autor: panjandrum »

Lie to Me

Obrazek Obrazek Obrazek

produkcja: USA
gatunek: Dramat
data premiery: 2009-01-21 (USA)
scenariusz: Samuel Baum

Opis:
tetrus pisze:Dr Call Lightman - główny bohater "Lie to me" jest psychologiem specjalizującym się w skomplikowanej dziedzinie wyłapywania niuansów w
zachowaniu ludzi. Jego wiedza jest w 100 procentach naukowa i to robi z niego tym bardziej fascynującą osobowość. Jak z drobnostek i chwilowych wahań można wyczytać, że człowiek kłamie? Czy naprawdę istnieją ludzie, którzy potrafią czytać w innych jak w książce?
[youtube][/youtube]
Linki:
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

Z dostępnością i napisami zapewne nie będzie problemu. :)

Napiszę tylko, że mam duże oczekiwania co do tego serialu, w końcu Tim Roth w roli głównej i świetny scenarzysta, a po resztę odsyłam do tego artukułu:
Lie to me: powody, dla których ten serial musi być hitem
Ostatnio zmieniony 17 stycznia 2009, 10:17 przez panjandrum, łącznie zmieniany 3 razy.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.

Douglas Adams
ndb
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: ndb »

zapowiada sie naprawde ciekawie napewno zobacze przynajmniej kilka odcinkow :)
Awatar użytkownika
Gawith
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Kontakt:

Post autor: Gawith »

Mam wrażenie że to taki zlepek pomysłów z tego co już było ;) ale obym się mylił :) Tytuł rewelacyjny i chyba dla tego, zobaczę kilka odcinków :D
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

gdyby nie główna rola Tima Rotha pewnie serial nie wzbudzał by jakiegos wiekszego zainteresowania, temat dosc oklepany,
a tak zobaczymy,
na pewno bede ogladał specjalnie dla głownego bohatera
tetrus
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: tetrus »

opis taki znalazlem:
Dr Call Lightman - główny bohater "Lie to me" jest psychologiem specjalizującym się w skomplikowanej dziedzinie wyłapywania niuansów w
zachowaniu ludzi. Jego wiedza jest w 100 procentach naukowa i to robi z niego tym bardziej fascynującą osobowość. Jak z drobnostek i chwilowych wahań można wyczytać, że człowiek kłamie? Czy naprawdę istnieją ludzie, którzy potrafią czytać w innych jak w książce?
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

napisy sa juz do pierwszego odcinka,
jak narazie poniżej moich oczekiwań, troszke sie zawiodłem, jakos tak ogladało sie bez żadnych emocji i napiecia, zobaczymy co bedzie dalej
axetm
Wskaż do odpowiedzi
witam
witam

Post autor: axetm »

Serial bardzo mi się podoba. Z pewnością będę go oglądał :grin:
Awatar użytkownika
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Post autor: panjandrum »

Serial świetnie się zapowiada, ponadprzeciętna gra aktorska nie tylko ze strony Tima Rotha. Główny bohater bardzo charakterystyczny. Ciekawe, jak będzie z kontynuacją, żeby tylko nie zrobili z tego tasiemca, gdzie każdy odcinek będzie do siebie podobny. Zachęcam każde do obejrzenia pilota.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.

Douglas Adams
Awatar użytkownika
Gawith
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Kontakt:

MI się umiarkowanie podobało. Wcześniej czytałem, że to ma być nowy house no ale krótko mówiąc do housa się nie umywa. Fakt że bohater dość charakterystyczny ale spodziewałem się trochę innej formuły serialu. Odniosłem wrażenie że gdyby w CSI wróżyli z fusów to spokojnie można by podciągnąć Lie to me pod spinn-of xD
ogame
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: ogame »

Obejrzalem dwa epki, i mi sie osobiscie podoba. Bledne jest go porownywanie do House. Serial ten ma swoj klimat i ciekawie sie toczy. Osobiscie wroze temu serialowi jakis sukces, przyjemnie sie go oglada, i licze ze pokaze sie w asd ;]
kacperski
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: kacperski »

Równiez jestem po dwoch odcinkach i musze przyznac, ze ten serial jest naprawde swietny! Głowny aktor bardzo dobrze dobrany do roli, no i ciekawych rzeczy sie mozna dowiedziec : P
ogame
Wskaż do odpowiedzi

no i wlasnie skonczylem seans 3 epka i npaprawde trzyma poziom ;]

Jest szansa by ktos sie za ten serial wzial?
barteknet2
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: barteknet2 »

Według mnie serial fantastyczny i naprawdę godny oglądania. Nie mogę się doczekać, aż pojawi się w formacie xvid asd. :D
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Post autor: piotr_cebo »

Czy każdy odcinek = osobna historia? Czy ma to jakiś wątek ciągnący się przez cały serial?
Obrazek
Awatar użytkownika
Gawith
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Kontakt:

Brak wątków przewodnich ;)

Po 3 odcinkach już się bardziej przekonałem do serialu. I dostrzegłem coś strasznie intrygującego, że kłamstwo w serialu jest postrzegane jako coś potrzebnego w skrajnych sytuacjach nawet dobrego :grin:
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Obejrzałem.

Tim Roth - Mr. Orange z "Reservoir Dogs". W sumie pewnie by to wystarczyło. Pumpkin z "Pulp Fiction". Danny Boodmann z filmu o tym przedziwnym pianiście. Ostatnio w "Youth Without Youth " Coppoli, film kiepski, zwłaszcza jak na Mistrza, ale gra Rotha - jak zawsze intrygująca.

Tematyka: kłamstwo, czyli podstawa naszej egzystencji - czy poza "Housem" w jakimkolwiek serialu jest głównym tematem? Nie, nie jest. W tym serialu jest :)

O, można bardzo niejednoznacznie o tym opowiadać? Można. Kłamstwo raz ok, raz nie? No na to wychodzi. Cyniczne? Prawdziwe? Ironiczne? Szczere? To jak w końcu jest z tym kłamaniem?

Nie mam więcej pytań, uwag. Serial świetny, znakomity, zapowiada się jak dobre wino z camembertem :)

I po raz kolejny zasada: mniej seriali, więcej czegokolwiek poszła się szukać na manowcach, owcach, malinach :)
ogame
Wskaż do odpowiedzi

piotr jak narazie kazdy odcinek to co innego, ale lekka fabula jest, ktora najprawdopdobniej bedzie sie toczyc wogole glownego bohatera (dr. cala). tak ajk mniej wiecej csi czy cus chodzi mi o typ fabuly. serial jest niesamowity, sam motyw klamstw etc. :D teraz na codzien jak ogladam tv czyz kims gadam to staram sie wyalapywac te wszystkie oznaki xD jak widac nie istnieje klamstwo dosknale ;] zdradza nas w tym wlasne cialo ;]
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Dwa pozostałem odcinki, do których są napisy - czyli 2 i 3, potwierdzają, że serial jest znakomity. Oczywiście, formuła znowu jest "zamknięta", to znaczy podobnie jak w "Housie", czy też - jak ogame pisał - w "CSI" mamy zagadkę, później cały ciąg "badania twarzy", no i błyskotliwe rozwiązanie sprawy przez głównego bohatera. Ważne, że co jakiś czas pojawiają się wątpliwości związane z kłamstwem, jego przydatnością, szkodliwością.

Co może drażnić - obsesyjne podkreślanie na każdym kroku przez główną postać posiadanych zdolności do odczytywani ludzkich intencji. Wszędzie coś widzi i o tym mówi. Ale z drugiej strony, ta obsesyjność jest również ciekawa, bo może prowadzić do jakiś interesujących wątków fabularnych.

Tak sobie pomyślałem, że kapitalnie wypadłoby spotkanie dr Cala Lightmana z doktorem Housem :) Wszak dla obydwu kłamstwo jest pewnego rodzaju podstawowym założeniem dotyczącym opisywania ludzkiej rzeczywistości :)
Smallville
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Smallville »

Każdy odcinek jak narazie przedstawia inną historię, ale każda z nich świetnie pokazana. Pewnie rozwinie się jednak główny wątek, za nami dopiero 4 odcinki więc przed nami jeszcze sporo.

Nawiasem mówiąc studiowanie ludzkich zachowań i sposób w jakim jest to pokazane chociażby w Lie to me czy Criminal Minds jest niesamowity.
Trzeba się naprawdę znać na rzeczy, żeby napisać scenariusze do tego typu seriali.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

No to popatrzmy Lie To Me [1x01-04] (XviD asd) EnglishV+NapisyPL Obrazek
Obrazek When Dreams Come True...

Szybka odpowiedź