"CSI Warszawa"

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: 2 i pół

"CSI Warszawa"

Post autor: grego1980 »

ot taka ciekawostka

to nazwa zajęcia na UW opartych na zagadkach z serialu

http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... u_CSI.html
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: AreQ_BAH »

Fajne studia:) Dobrze że sa uczelnie które potrafią wykorzystać takie rzeczy jak zainteresowanie serialem itd... Szkoda że to tylko nieliczne wyjątki.
Obrazek
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

Post autor: fluid »

skoro jestesmy przy temacie
w weekend zostalem zaproszony przez jedna z firm z ktora wspolpracuje na "impreze integracyjna" (taka ladna nazwa na ochlaj party)
jedna z atrakcji (nie wiem czy akurat ta firma to organizowala ale dokladnie to samo bylo)
http://www.illuminati.com.pl/?k=aktualn ... eden&nrs=6

nic nie wiedzialem o tym, nie bylem przygotowany ani nic w ten desen
dla mnie jako fana csi bylo to cos niesamowitego a moment kiedy do pokoju wpadla grupa AT (ca. 15 osob) w pelnym rynsztunku bojowym, bronia i dra sie "wszyscy na ziemie kurwa", zwalaja cie na glebe i skuwaja kajdankami - serio mozna sie przestraszyc (zwlaszcza ze NIKT z gosci nie wiedizal o tym)
autentycznie myslalem ze wpada cba albo inny cbs i kosza wszystkich

pozniej okazalo sie ze to byla pomylka bo grupa dochodzeniowa podejrzewala ze tutaj znajduje sie grozny przestepca (i od tego momentu zaczyna sie wlasciwa zabawa)
Nie moge powiedziec za bardzo o szczegolach fabuly (jest to zabronione gdyz scenariusz jest jeden i kazdy kto w przyszlosci mialby okazje w tym uczestniczyc nie mialby zadnej niespodzianki) ale pobawilem sie praktycznie wszystkim co mozna bylo zobaczyc w CSI
bylo badanie sladow krwi, zbieranie odciskow palcow, analiza dowodow, pseudo badania balistyczne, poszukiwania w "bazie" odciskow palcow i troche innych rzeczy
jednym slowem - MASAKRAAAAAAAAAAAAAAAA

z checia jeszcze raz bym to przezyl
Obrazek

We crawl out from the wreckage
Fingers dig into the sands of the shores
Everything we worked for
Is ripped apart and ruined, drowned...
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

WYSTAWA CSI: THE EXPERIENCE W BLUE CITY
Gratka dla fanów popularnego serialu „CSI: Kryminalne zagadki”! Dzięki wspólnej pracy EMS Exhibits, CBS Consumer Products i Muzeum Historii i Nauki w Fort Worth w Blue Expo w Blue City już w połowie października pojawi się wystawa, która zachwyci każdego, kto lubi kryminalne zagadki. Podczas CSI: The Experience oglądający mają szansę przeniesienia się na miejsce zbrodni i pracy w charakterze oficera śledczego.
Takiej wystawy jeszcze nie było nie tylko w Blue City, ale też i w Polsce! Goście CSI: The Experience staną się uczestnikami jednej z trzech zagadek kryminalnych, w których to za zadanie będą mieli znaleźć dowody i zapisać swoje wnioski na specjalnych kartach obserwacji. Zagadki różnią się poziomem grozy, a najdelikatniejszą z nich jest tajemnica pozostałości szkieletu odkrytego na dalekim pustkowiu. Dwa ultranowoczesne laboratoria kryminalistyczne pomogą im poskładać poszlaki w całość. Z pomocą śledczych z serialu telewizyjnego oraz ich kolegów po fachu ze świata żywych, będą formułować hipotezy, oceniać swoje domysły na podstawie faktów naukowych i spróbują rozwikłać sprawę. Wszystko to przy użyciu tych samych technik, jakie mają do swojej dyspozycji bohaterowie serialu (m.in. ekranów dotykowych).
Więcej na csitheexperience.org
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

Post autor: fluid »

dzisiaj wybralem sie do blue city na wystawe o ktorej powyzej wspomina grego.
http://warsaw.csiexhibit.com/

Koszt takiej zabawy to 39 zeta za normalny bilet (w weekend jeszcae drozej)
Plus 21,50 za dyplom sledczego po zakonczeniu sledztwa (jak ktos chce, nie jest to obowiazkowe gdyz mozna wyslac sobie taki dyplom na maila i wydrukowac samemu)
Co dostajemy za ww. kwote?
1 z 3 spraw do rozwiazania (ja wybralem zagadkowy szkielet na pustyni)
Kartke papieru z czyms w rodzaju quizu gdzie zaznaczamy znalezione dowody czy zaznaczamy wyniki badan.
Nastepie udajemy sie na miejsce zbrodni ktore sa bardzo fajnie zrobione (np w sprawie numer 1 jest samochod ktory przebil sciane mieszkania)
Tutaj naszym zadaniem jest przyjrzenie sie miejscu, zaobserwowanie dowodow i zapisanie spostrzezen na karcie ze szkicem miejsca zbrodni.
Nastepnie udajemy sie do laboratorium gdzie dokonujemy analizy dowodow.
Ogranicza sie to do poklikania po dotykowym ekranie i dopasowanie tego co widac na ekranie do kilku probek.
Mozna poogladac wlos pod mikroskopem, dopasowac wystrzelony pocisk, porownac rentgen zebow , poownanie dna i kilka innych (miedzy innymi zabawa ALS w poszukiwaniu sladow krwi w bagazniku samochodu)
Ogolnie nie jest zle ale dopasowanie nie jest wybitnie trudne, ja osobiscie spodziewalem sie czegos bardziej skomplikowanego, ale ja mam skrzywienie na punkcie CSI wiec moze po prostu za duzo oczekuje :D
W kazdym z "laboratoriow" ktore odwiedzamy oprocz ekranow dotykowych kore robia za stacje robocze na scianach wisza telewizory z ktorych bohaterowie serialu wprowadzaja nas w tajniki danego laboratorium - ogolnie fajny pomysl.
Na koncu musimy "zdac raport ze sledztwa" do naszego przelozonego - Grissoma
Super zrobione est biuro Grissoma, wyglada praktycznie tak samo jak w serialu, z takimi detalami jak zdjecie jego i Sary
Polega to na tym ze siada sie do kolejnego ekranu, przyklada kciuk do ekranu aby zeskanowano nam odcisk palca i dzieki temu "uzuskac dostep" do systemu (fajny patent i pozwala sie wczuc w kliat. Nastepnie odpowiada na serie pytan dotyczaca danego sledztwa.
Jezeli nie znamy jakiejs odpowiedzi mozemy przerwac i wrocic do laboratoriow, miejsca zbrodni itd aby zdobyc brakujace opowiedzi.

Ogolnie wrazenie pozytywne, moze odstraszac troche cena jednak dla fana serialu jest to do przelkniecia zwlaszcza ze zbyt czesto nie trafia sie taka okazja. Mnie udalo sie zrobic wszystkie 3 scenariusze za cene jednego -powiedzmy ze jedna z dziewczyn z obslugi okazala sie nad wyraz mila i zafascynowaly ja moje tatuaze :D :D :D

Jezeli jestes z wawy i jestes fanem serialu to koniecznie powinienes sie tam wybrac.
Obrazek

We crawl out from the wreckage
Fingers dig into the sands of the shores
Everything we worked for
Is ripped apart and ruined, drowned...
chemik1986
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: chemik1986 »

ch.oler.a ja mam ladne kilkaset kilometrow do wawki ale jak znajde chwile czasu w sensie dzien czy 2 to na bank pojade:) a do kiedy jest ta wystawa??

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ