Reżyseria: David McNab
Rok Produkcji: 1999
Produkcja: UK
Rodzaj: Dokumentalny
Seria popularno-naukowa produkcji BBC. Planety krazace wokol Slonca, sa tak od siebie rozne, ze az trudno uwierzyc, ze naleza do tej samej rodziny. Cztery planety-olbrzymy, polozone na zewnatrz Ukladu Slonecznego, to ogromne kule zbudowane z wirujacych mas gazowych, wielokrotnie wieksze niz nasza pokryta wodami Ziemia i trzy skaliste, sasiadujace z nia planety. Dlaczego wszystkie sa takie rozne? Dlaczego cztery polozone wewnatrz ukladu planety sa male i skaliste, a zewnetrzne planety to gigantyczne kule gazowe? Dlaczego rdzen Ziemi sklada sie z niklu i zelaza, a Jowisza - z metalicznego wodoru? Dlaczego Neptun jest blekitny, a Saturn brazowy? Na poczatku ludzie czuli sie samotni na Ziemi, zyjac w cieniach wulkanow i bojac sie trzesienia Ziemi. Obserwowali Marsa i Wenus, gwiazdy poruszajace sie po nocnym niebie i zastanawiali sie, co sie stanie, gdy gwiazdy zaczna sie poruszac i pluc ogniem. Czy na tych planetach sa podobnie jak na Ziemi gory i doliny, czy kontynenty dryfuja na oceanie magmy?
[img]http://forums.mvgroup.org/uploads/post-59-11123962370.jpg[/img][quote]Reżyseria: David McNab Rok Produkcji: 1999 Produkcja: UK Rodzaj: Dokumentalny[/quote]
[quote]Seria popularno-naukowa produkcji BBC. Planety krazace wokol Slonca, sa tak od siebie rozne, ze az trudno uwierzyc, ze naleza do tej samej rodziny. Cztery planety-olbrzymy, polozone na zewnatrz Ukladu Slonecznego, to ogromne kule zbudowane z wirujacych mas gazowych, wielokrotnie wieksze niz nasza pokryta wodami Ziemia i trzy skaliste, sasiadujace z nia planety. Dlaczego wszystkie sa takie rozne? Dlaczego cztery polozone wewnatrz ukladu planety sa male i skaliste, a zewnetrzne planety to gigantyczne kule gazowe? Dlaczego rdzen Ziemi sklada sie z niklu i zelaza, a Jowisza - z metalicznego wodoru? Dlaczego Neptun jest blekitny, a Saturn brazowy? Na poczatku ludzie czuli sie samotni na Ziemi, zyjac w cieniach wulkanow i bojac sie trzesienia Ziemi. Obserwowali Marsa i Wenus, gwiazdy poruszajace sie po nocnym niebie i zastanawiali sie, co sie stanie, gdy gwiazdy zaczna sie poruszac i pluc ogniem. Czy na tych planetach sa podobnie jak na Ziemi gory i doliny, czy kontynenty dryfuja na oceanie magmy?[/quote]
Po obejrzeniu pierwszego odcinka nie jestem zadowolony.
Po pierwsze nie podoba mi lekceważący sposób w jaki ukazuje się Związek Radziecki w wyścigu zbrojeń - już na wstępie mamy informację, że to wprawdzie "Ruscy" pierwsi wystrzelili Sputnik no ale uwaga - nie trafił w cel...
Po upadku Niemiec Amerykanie zabrali von Brauna (czołowego naukowca ss) oraz wszystkich naukowców i inżynierów, którzy zajmowali rakietami. Zwineli też wszystkie fabryki i wywieźli wszystkie rakiety do US - co nie mogli zabrać wysadzali - pozostawiając tylko kurz i szczątki. Armii Radzieckiej pozostały tylko resztki - nic więc dziwnego, że byli znacząco w tyle w "rakietach" za Amerykanami.
Po co więc te szyderstwa?
Nie podoba mi się też, że film jest stosunkowo stary (1999) i np. ciągle tam podniecają się Plutonem - jaka to ciekawa planeta choć mało znana (w rzeczywistości okazało się, że Pluton to wcale nie planeta) etc.
Porównując ten dokument do The Universe mam wrażenie gigantycznej przepaści pod każdym względem (z korzyścią dla The Universe).
No ale wiedzy nigdy dość - muszę sprawdzić kolejny odcinek.
Po obejrzeniu pierwszego odcinka nie jestem zadowolony. Po pierwsze nie podoba mi lekceważący sposób w jaki ukazuje się Związek Radziecki w wyścigu zbrojeń - już na wstępie mamy informację, że to wprawdzie "Ruscy" pierwsi wystrzelili Sputnik no ale uwaga - nie trafił w cel...
Po upadku Niemiec Amerykanie zabrali von Brauna (czołowego naukowca ss) oraz wszystkich naukowców i inżynierów, którzy zajmowali rakietami. Zwineli też wszystkie fabryki i wywieźli wszystkie rakiety do US - co nie mogli zabrać wysadzali - pozostawiając tylko kurz i szczątki. Armii Radzieckiej pozostały tylko resztki - nic więc dziwnego, że byli znacząco w tyle w "rakietach" za Amerykanami.
Po co więc te szyderstwa?
Nie podoba mi się też, że film jest stosunkowo stary (1999) i np. ciągle tam podniecają się Plutonem - jaka to ciekawa planeta choć mało znana (w rzeczywistości okazało się, że Pluton to wcale nie planeta) etc.
Porównując ten dokument do The Universe mam wrażenie gigantycznej przepaści pod każdym względem (z korzyścią dla The Universe).
No ale wiedzy nigdy dość - muszę sprawdzić kolejny odcinek.
Drugi odcinek za to bardzo dobry Trzeci natomiast stanowi rozwinięcie drugiego - po prostu dodali trochę dat i historii Nasa - znowu mi się nie spodobał.... No ale skoro co drugi to zabieram się za oglądanie.
Drugi odcinek za to bardzo dobry :ok Trzeci natomiast stanowi rozwinięcie drugiego - po prostu dodali trochę dat i historii Nasa - znowu mi się nie spodobał.... No ale skoro co drugi to zabieram się za oglądanie.
Serial już dostępny - generalnie bardzo dobry dokument - zawiera w sobie masę informacji z dziedziny historii podboju kosmosu i wyścigu zbrojeń.
To właśnie dlatego miałem trochę uprzedzeń - generalnie jako całość jest
Serial już dostępny - generalnie bardzo dobry dokument - zawiera w sobie masę informacji z dziedziny historii podboju kosmosu i wyścigu zbrojeń. To właśnie dlatego miałem trochę uprzedzeń - generalnie jako całość jest :ok
No niestety jest jakiś problem z plikiem 1x01 - reszta jest ok.
Co ciekawe był dobry bo oglądałem wersję (XviD asd) - teraz jednak plik jest uszkodzony. Żeby było śmieszniej oryginał jest nie do odzyskania (nadpisany) - oznacza to, że muszę ciągnąć od nowa a baardzo wolno idzie.
Ale będzie repack tego pierwszego odcinka - niestety za kilka dni dopiero
Added after 6 hours 23 minutes:
Repack [1x01] już gotowy!! i na MU i na torrencie- wybaczcie za to całe zamieszanie.
No niestety jest jakiś problem z plikiem 1x01 - reszta jest ok. Co ciekawe był dobry bo oglądałem wersję (XviD asd) - teraz jednak plik jest uszkodzony. Żeby było śmieszniej oryginał jest nie do odzyskania (nadpisany) - oznacza to, że muszę ciągnąć od nowa a baardzo wolno idzie. Ale będzie repack tego pierwszego odcinka - niestety za kilka dni dopiero :(
[size=75][color=#999999]Added after 6 hours 23 minutes:[/color][/size]
Repack [1x01] już gotowy!! i na MU i na torrencie- wybaczcie za to całe zamieszanie.
No właśnie. Warto oglądać dziesięcioletni dokument o kosmosie, gdzie nowe informacje są odkrywane na porządku dziennym? Nie jest on trochę już mało aktualny w niektórych informacjach?
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.
Douglas Adams
No właśnie. Warto oglądać dziesięcioletni dokument o kosmosie, gdzie nowe informacje są odkrywane na porządku dziennym? Nie jest on trochę już mało aktualny w niektórych informacjach?