Założyłem temat bo tak naprawdę to nie wiem co sądzicie o tym dziale.
Jego stworzenie zostało wymuszone przez to, że nagle odkryłem fakt, iż w sieci istnieje cała masa filmów/seriali dokumentalnych.
(Żeby dział nie świecił pustkami znajdują się też tutaj mini produkcje ponieważ stosunkowo jest ich nie dużo.)
Z perspektywy tych kilku miesięcy (od momentu utworzenia działu), podpierając się statystykami i własnym doświadczeniem muszę przyznać jedno - torrenty z naszymi dokumentami cieszą się największą popularnością!!
Z drugiej strony widzę stosunkowo mały odzew na Forum....
Oczywiście rozumem, że tego rodzaju wstawki są mniej emocjonujące niż "gorące" seriale jednak okazuje się, że warto się nimi zajmować!
Wielkie podziękowania należą się użytkownikowi gracek17 za jego propozycje - dotychczas uważałem, że poza kilkoma dokumentami, do których napisy były ogólnodostępne nic więcej w sieci nie ma.
Fakt, że sporo dokumentów jest w wersji "z lektorem", zgłębiając internet okazuje się jednak, że istnieje sporo dokumentów, do których są i napisy.
Oczywiście próżno ich szukać na najpopularniejszych serwisach z napisami - najlepszymi portalami okazały się: http://www.allsubs.org , http://www.opensubtitles.org/pl i... http://chomikuj.pl/
Dlatego chciałbym zaapelować:
Masz (znalazłeś) napisy (PL) do jakiegoś ciekawego dokumentu? A może przetłumaczyłeś jakiś dokument? - Odezwij się (w tym temacie lub PW) lub zaproponuj jakiś dokument!
Ważne, żeby były napisy - a ja już zajmę się resztą!
W przypadku proponowania dokumentów nie musisz podawać nawet żadnych linków! (bo sam wiem, że niektórych nie ma nawet na imdb) - po prostu załóż temat (zwróć uwagę!) a reszta potoczy się sama.
Założyłem temat bo tak naprawdę to nie wiem co sądzicie o tym dziale. Jego stworzenie zostało wymuszone przez to, że nagle odkryłem fakt, iż w sieci istnieje cała masa filmów/seriali dokumentalnych. (Żeby dział nie świecił pustkami znajdują się też tutaj mini produkcje ponieważ stosunkowo jest ich nie dużo.)
Z perspektywy tych kilku miesięcy (od momentu utworzenia działu), podpierając się statystykami i własnym doświadczeniem muszę przyznać jedno - torrenty z naszymi dokumentami cieszą się największą popularnością!!
Z drugiej strony widzę stosunkowo mały odzew na Forum.... Oczywiście rozumem, że tego rodzaju wstawki są mniej emocjonujące niż "gorące" seriale jednak okazuje się, że warto się nimi zajmować!
Wielkie podziękowania należą się użytkownikowi [b]gracek17[/b] za jego propozycje - dotychczas uważałem, że poza kilkoma dokumentami, do których napisy były ogólnodostępne nic więcej w sieci nie ma. Fakt, że sporo dokumentów jest w wersji "z lektorem", zgłębiając internet okazuje się jednak, że istnieje sporo dokumentów, do których są i napisy. Oczywiście próżno ich szukać na najpopularniejszych serwisach z napisami - najlepszymi portalami okazały się: http://www.allsubs.org , http://www.opensubtitles.org/pl i... http://chomikuj.pl/ Dlatego chciałbym zaapelować:
[color=darkred][b]Masz (znalazłeś) napisy (PL) do jakiegoś ciekawego dokumentu? A może przetłumaczyłeś jakiś dokument? - Odezwij się (w tym [url=http://tvshows.i365.pl/viewforum.php?f=3]temacie[/url] lub PW) lub zaproponuj jakiś dokument![/b][/color]
Ważne, żeby były napisy - a ja już zajmę się resztą! W przypadku proponowania dokumentów nie musisz podawać nawet żadnych linków! (bo sam wiem, że niektórych nie ma nawet na imdb) - po prostu [url=http://tvshows.i365.pl/viewforum.php?f=3]załóż temat[/url] (zwróć uwagę!) a reszta potoczy się sama.
Faktycznie w sieci jest masa filmów dokumentalnych, jedne podparte naukowo a niektóre to pseudo bełkot różniej maści badaczy(mówię tu o UFO czy innych tego typu sprawach). Teraz że mam trochę czasu w weekendy, zobaczę czy te dokumenty warto ogarnąć. Zastanawiam się czy na głównej nie zabraknie miejsca dla wszystkich pozycji ?
Faktycznie w sieci jest masa filmów dokumentalnych, jedne podparte naukowo a niektóre to pseudo bełkot różniej maści badaczy(mówię tu o UFO czy innych tego typu sprawach). Teraz że mam trochę czasu w weekendy, zobaczę czy te dokumenty warto ogarnąć. Zastanawiam się czy na głównej nie zabraknie miejsca dla wszystkich pozycji ?
Przyrodnicze jak najbardziej warto, bo są świetne, np.:
- Planet Earth
- Journey of Life
- Blue Planeth
- Seria: Walking with...
- Home
Co do dokumentów o kosmosie, to "Journey to the Edge of the Universe" średnio mi się podobał (za bardzo poetycko, a za mało informacji), bardziej "Space with Sam Neil" lub "The Universe". Nie oglądałem jeszcze "The Planets".
Co do tych o UFO i innych konspiracyjnych, to jak kto lubi, ale mi nie przypadły do gustu.
Warto też pochwalić "Life After People", naprawdę ciekawy dokument.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.
Douglas Adams
Przyrodnicze jak najbardziej warto, bo są świetne, np.: - Planet Earth - Journey of Life - Blue Planeth - Seria: Walking with... - Home
Co do dokumentów o kosmosie, to "Journey to the Edge of the Universe" średnio mi się podobał (za bardzo poetycko, a za mało informacji), bardziej "Space with Sam Neil" lub "The Universe". Nie oglądałem jeszcze "The Planets".
Co do tych o UFO i innych konspiracyjnych, to jak kto lubi, ale mi nie przypadły do gustu.
Warto też pochwalić "Life After People", naprawdę ciekawy dokument.
spiderpp pisze:czy jest jakiś serwis, które skupia może napisy do dokumentów
Nie znalazłem - szukam w różnych serwisach używając google i wczytując sie w różne fora. Zazwyczaj i tak muszę dopasowywać potem napisy zwłaszcza do takich mało popularnych (nie komercyjnych).
Jak znajdę napisy to dopiero wtedy szukam dokumentu.
[quote="spiderpp"]czy jest jakiś serwis, które skupia może napisy do dokumentów[/quote]
Nie znalazłem - szukam w różnych serwisach używając google i wczytując sie w różne fora. Zazwyczaj i tak muszę dopasowywać potem napisy zwłaszcza do takich mało popularnych (nie komercyjnych).
Jak znajdę napisy to dopiero wtedy szukam dokumentu.
xvidasd moze zainteresuje Cie ta produkcja, kilka osob polecalo mi ten film, wiec polskie napisy/wersja powinny byc, jesli sie podejmiesz wystawki to chetnie obejrze wersje asd.
[b]xvidasd[/b] moze zainteresuje Cie ta produkcja, kilka osob polecalo mi ten film, wiec polskie napisy/wersja powinny byc, jesli sie podejmiesz wystawki to chetnie obejrze wersje asd.
A ja Wam powiem, że ten cały pomysł z dokumentami to średnio mi się podoba. Ściągnąłem The Universe i Planets. W tym pierwszym utknąłem gdzieś na 6. odcinku a drugiego nie ruszyłem - powód? - ano taki że na dokumencie co chwila zasypiam!!! Oczy same mi się zamykają i nici z oglądania - to tak jak u mnie kiedyś z nauką historii, brałem podręcznik i od razu zasypiałem
Teraz wziąłem się za dokument o Hitlerze, zaraz będę oglądał do końca. Mam jeszcze o Oświęcimiu, ale też zabrać się nie mogę.
Blue Planet też ściągnąłem, ale to zdecydowanie nie dla mnie.
Nostradamus nie do przełknięcia.
Poza tym pojawiają się jakoś coraz częściej filmy zamiast seriali.
Podsumowując: zobaczę to co mam i nic więcej nie ściągam, bo wolę jakiś przygodowy serial zobaczyć, niż średnio ciekawe dokumenty.
A ja Wam powiem, że ten cały pomysł z dokumentami to średnio mi się podoba. Ściągnąłem The Universe i Planets. W tym pierwszym utknąłem gdzieś na 6. odcinku a drugiego nie ruszyłem - powód? - ano taki że na dokumencie co chwila zasypiam!!! Oczy same mi się zamykają i nici z oglądania - to tak jak u mnie kiedyś z nauką historii, brałem podręcznik i od razu zasypiałem :D Teraz wziąłem się za dokument o Hitlerze, zaraz będę oglądał do końca. Mam jeszcze o Oświęcimiu, ale też zabrać się nie mogę. Blue Planet też ściągnąłem, ale to zdecydowanie nie dla mnie. Nostradamus nie do przełknięcia. Poza tym pojawiają się jakoś coraz częściej filmy zamiast seriali. Podsumowując: zobaczę to co mam i nic więcej nie ściągam, bo wolę jakiś przygodowy serial zobaczyć, niż średnio ciekawe dokumenty.
No cóż - każdy lubi co lubi. Gdybym sam kierował się powyższym kryterium (zasypianiem) to musiałbym przestać wystawiać połowę seriali za które się zabrałem. Zresztą nikt nie proponuje seriali (starszych) do których są kompletne napisy tylko same nowości, które pojawią się kiedyś tam.
Chcąc więc nie chcąc robię dokumenty, które są ciekawą odskocznią.
No cóż - każdy lubi co lubi. Gdybym sam kierował się powyższym kryterium (zasypianiem) to musiałbym przestać wystawiać połowę seriali za które się zabrałem. Zresztą nikt nie proponuje seriali (starszych) do których są kompletne napisy tylko same nowości, które pojawią się kiedyś tam. Chcąc więc nie chcąc robię dokumenty, które są ciekawą odskocznią.
Ja jestem do tych wszystkich dokumentów ambiwalentnie nastawiony. Sam raczej się nie palę żeby jakiś zacząć oglądać, ale rozumiem że sporo ludzi może ten gatunek lubić. Dlatego też nie mam nic przeciwko temu żeby na stronie pojawiało się więcej naukowych dokumentów. Wolałbym jednak żeby były to klasyczne naukowe/edukacyjne produkcje typu "Planet Earth" a nie jakieś pół lub ćwierć naukowe spekulacje jak "Nostrodamus" albo "UFO istnieje bo tak"..
Ja jestem do tych wszystkich dokumentów ambiwalentnie nastawiony. Sam raczej się nie palę żeby jakiś zacząć oglądać, ale rozumiem że sporo ludzi może ten gatunek lubić. Dlatego też nie mam nic przeciwko temu żeby na stronie pojawiało się więcej naukowych dokumentów. Wolałbym jednak żeby były to klasyczne naukowe/edukacyjne produkcje typu "Planet Earth" a nie jakieś pół lub ćwierć naukowe spekulacje jak "Nostrodamus" albo "UFO istnieje bo tak"..
A mi się pomysł z dokumentami bardzo podoba. To miła odskocznia od seriali które oglądam. Zawsze można się czegoś dowiedzieć. Szczególnie jestem zachwycony serią The Universe. Jest genialna. Z niecierpliwością czekam na kolejne odcinki.
A mi się pomysł z dokumentami bardzo podoba. To miła odskocznia od seriali które oglądam. Zawsze można się czegoś dowiedzieć. Szczególnie jestem zachwycony serią The Universe. Jest genialna. Z niecierpliwością czekam na kolejne odcinki.
Pomysł jak dla mnie świetny, jednak proponuję w pierwszej kolejności robić produkcje BBC, ponieważ w większości są to pewne produkcje. Dokument jest dokumentem (czasami fabularyzowanym), a nie pseudo dokumentem.
Pozdro.
Pomysł jak dla mnie świetny, jednak proponuję w pierwszej kolejności robić produkcje BBC, ponieważ w większości są to pewne produkcje. Dokument jest dokumentem (czasami fabularyzowanym), a nie pseudo dokumentem. Pozdro.
[quote]To czemu nic wcześniej nie mówiłaś?? [/quote] Hehe widocznie nie przyszedł mi na myśl jako dokumentalny ;) Proszę o wybaczenie i obiecuję poprawę :P
Poszukuję dokumentu, który był puszczany na TVN24.
Pokazywał on skutki psychologiczne pobytu kobiet na wojnie (konkretnie w Iraku)
Potrzebuję go do pracy zaliczeniowej, a nigdzie nie potrafię go namierzyć
Added after 2 minutes:
Mam tytuł:
Ewa Ewart Poleca: Dokument W TVN24 - Mama Wraca Z Iraku
Added after 25 minutes:
Ok, znalazłam pokawałkowane na YouTube.
Ale jakby ktoś miał lub namierzył w całości, byłoby super
Poszukuję dokumentu, który był puszczany na TVN24. Pokazywał on skutki psychologiczne pobytu kobiet na wojnie (konkretnie w Iraku) Potrzebuję go do pracy zaliczeniowej, a nigdzie nie potrafię go namierzyć :(
[size=75][color=#999999]Added after 2 minutes:[/color][/size]
Mam tytuł: Ewa Ewart Poleca: Dokument W TVN24 - Mama Wraca Z Iraku
[size=75][color=#999999]Added after 25 minutes:[/color][/size]
Ok, znalazłam pokawałkowane na YouTube. Ale jakby ktoś miał lub namierzył w całości, byłoby super :smile:
Wild China to fajna, 6-cio odcinkowa seria BBC o chińskiej przyrodzie. Subów jeszcze polskich nie ma, ale mam to na uwadze, tylko nie wiem kiedy czas znajdę
Wild China to fajna, 6-cio odcinkowa seria BBC o chińskiej przyrodzie. Subów jeszcze polskich nie ma, ale mam to na uwadze, tylko nie wiem kiedy czas znajdę