Film dokumentalny z History channel.
Stara się przedstawić tezy jakoby Ziemię w przeszłości odwiedzili obcy.
Dowody?
Oglądnąłem na razie początek, w którym pan Daniken gorąco przedstawia swoje dowody:
Spoiler:
"Lotniska" w Nazca czy płaskorzeźby widziane tylko z powietrza.
Pan Daniken przytacza przykład odizolowanej wyspy, an której w czasie II-giej wojny światowej lądowały samoloty. Przez tubylców widziane one były jako bóstwa, które zaczęli czcić.
Pan Daniken twierdzi, że te rzeźby w Nazca były budowane dla kogoś, kto latał gdyż nie są widoczne z ziemi - zgadzam się tylko jest jedno ale - to wcale nie oznacza, że naszą planetę odwiedzili obcy. Równie dobrze mogło to być np. całkowite zaćmienie słońca.
Ale już powtarzające się w Bibli opisy aniołów stępujących z nieba mogą dać do zastanowienia...
Polecam, choć oglądnąłem na razie 1/3 (ale dziś dokończę)
Film dokumentalny z History channel. Stara się przedstawić tezy jakoby Ziemię w przeszłości odwiedzili obcy. Dowody?
Oglądnąłem na razie początek, w którym pan Daniken gorąco przedstawia swoje dowody:
[spoiler]"Lotniska" w Nazca czy płaskorzeźby widziane tylko z powietrza. Pan Daniken przytacza przykład odizolowanej wyspy, an której w czasie II-giej wojny światowej lądowały samoloty. Przez tubylców widziane one były jako bóstwa, które zaczęli czcić. Pan Daniken twierdzi, że te rzeźby w Nazca były budowane dla kogoś, kto latał gdyż nie są widoczne z ziemi - zgadzam się tylko jest jedno ale - to wcale nie oznacza, że naszą planetę odwiedzili obcy. Równie dobrze mogło to być np. całkowite zaćmienie słońca.
Ale już powtarzające się w Bibli opisy aniołów stępujących z nieba mogą dać do zastanowienia...[/spoiler]
Polecam, choć oglądnąłem na razie 1/3 (ale dziś dokończę) :ok
Następny dokument do obejrzenia. Połączenie historii starożytnej z UFO to coś dla mnie
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.
Douglas Adams
Oglądnąłem resztę i muszę przyznać, że potem jest o wiele lepiej.
von Daniken pojawia się potem na krótko - swoją drogą gość jest naprawdę nawiedzony - nie przyjmuje innego wytłumaczenia niż to jedyne możliwe.
Spoiler:
Tak jak w tym przykładzie:
Słowa Danikena: To definitywnie dowód na obecność Obcych.
3, 2, 1, 0. Start
Jeśli popatrzymy na podobieństwa|wyglądu astronautów
gdy są wewnątrz rakiet, wahadłowców,|połączeni urządzeniami.
Możemy zobaczyć pewne cechy wspólne.
Przepraszam bardzo ale dlaczego obcy z kosmosu mieli by być podobni do ludzi czy też używać takich samych rakiet jak my obecnie?
Na szczęście mamy też głos rozsądnego narratora, który podaje ciekawe wytłumaczenie:
Najsławniejsi archeologowie
utrzymują, że naprawdę|przedstawia Lorda Pacala
i jego podróży do zaświatów.
Idzie do podziemi zamiast do kosmosu.
Dlatego podoba mi się ten dokument.
Naprawdę przedstawia niesamowite budowle, artefakty i inne znaleziska, których nie sposób logicznie wytłumaczyć (w tamtym okresie) jak np. mapa z XVIw Piri Reis.
Przedstawia lądy, które były|w tamtym czasie jeszcze niezbadane.
Pokazuje wybrzeże Antarktydy
takie jakie jest pod warstwami lodu.
To zaskakujące, bo sugeruje to,|ze mapa została zrobiona
w okresie, kiedy na Antarktydzie|nie było lodu.
Znaczy tysiące lat temu.
Oglądnąłem resztę i muszę przyznać, że potem jest o wiele lepiej. von Daniken pojawia się potem na krótko - swoją drogą gość jest naprawdę nawiedzony - nie przyjmuje innego wytłumaczenia niż to jedyne możliwe.
[spoiler]Tak jak w tym przykładzie: [img]http://tvshows.i365.pl/upload_files//AncientAliens[H-2009](XviDasd)(201004111909).jpg[/img] Słowa Danikena: [i]To definitywnie dowód na obecność Obcych. 3, 2, 1, 0. Start Jeśli popatrzymy na podobieństwa|wyglądu astronautów gdy są wewnątrz rakiet, wahadłowców,|połączeni urządzeniami. Możemy zobaczyć pewne cechy wspólne.[/i]
Przepraszam bardzo ale dlaczego obcy z kosmosu mieli by być podobni do ludzi czy też używać takich samych rakiet jak my obecnie?
Na szczęście mamy też głos rozsądnego narratora, który podaje ciekawe wytłumaczenie:
[i]Najsławniejsi archeologowie utrzymują, że naprawdę|przedstawia Lorda Pacala i jego podróży do zaświatów. Idzie do podziemi zamiast do kosmosu.[/i]
Dlatego podoba mi się ten dokument.
Naprawdę przedstawia niesamowite budowle, artefakty i inne znaleziska, których nie sposób logicznie wytłumaczyć (w tamtym okresie) jak np. mapa z XVIw Piri Reis.
[i]Przedstawia lądy, które były|w tamtym czasie jeszcze niezbadane. Pokazuje wybrzeże Antarktydy takie jakie jest pod warstwami lodu. To zaskakujące, bo sugeruje to,|ze mapa została zrobiona w okresie, kiedy na Antarktydzie|nie było lodu. Znaczy tysiące lat temu.[/i] [img]http://tvshows.i365.pl/upload_files/yyy.jpg[/img] [/spoiler]
Bardzo ciekawe teorie przedstawia ten dokument.
Szczególnie mi się podobały fragmenty o starożytnym Egipcie i piramidach. Sporo obejrzałam programów w tym temacie, ale nie przypominam sobie w żadnym z nich informacji o tym, że piramidy położone są na przecięciu równika i południka zerowego. Czysty zbieg okoliczności?
A teraz pytanie ogólne: wierzycie w istoty pozaziemskie?
(pewnie wszyscy fanatycy S-F powiedzą: yes, yes, yes )
Bardzo ciekawe teorie przedstawia ten dokument. Szczególnie mi się podobały fragmenty o starożytnym Egipcie i piramidach. Sporo obejrzałam programów w tym temacie, ale nie przypominam sobie w żadnym z nich informacji o tym, że piramidy położone są na przecięciu równika i południka zerowego. Czysty zbieg okoliczności?
A teraz pytanie ogólne: wierzycie w istoty pozaziemskie? :D (pewnie wszyscy fanatycy S-F powiedzą: yes, yes, yes ;) )
Ale co znaczy istoty pozaziemskie?
Jeśli chodzi Ci o anioły czy zielone ludziki to nie.
Prawdopodobieństwo występowania życia w kosmosie jest bardzo wysokie ale niekoniecznie musi to być życie na bazie węgla.
Jeśli chodzi o nasz układ to małe prawdopodobieństwo - może na Europie pod lodem, jeśli faktycznie istnieje tam woda w stanie ciekłym....
lubie_kiedy oglądnij UFO the Greatest Story - jeśli interesuje Cię ta tematyka
Ale co znaczy istoty pozaziemskie? Jeśli chodzi Ci o anioły czy zielone ludziki to nie. Prawdopodobieństwo występowania życia w kosmosie jest bardzo wysokie ale niekoniecznie musi to być życie na bazie węgla.
Jeśli chodzi o nasz układ to małe prawdopodobieństwo - może na Europie pod lodem, jeśli faktycznie istnieje tam woda w stanie ciekłym....
[b]lubie_kiedy[/b] oglądnij UFO the Greatest Story - jeśli interesuje Cię ta tematyka :)
[quote="xvidasd"]Ale co znaczy istoty pozaziemskie? Jeśli chodzi Ci o anioły czy zielone ludziki to nie. [/quote] Anioły zdecydowanie nie, miałam w zamyśle inne rozwinięte cywilizacje.
[b]xvidasd[/b] bardziej interesują mnie starożytne dzieje niż to co może istnieć gdzieś tam w kosmosie, ale w wolej chwili czemu nie :) Dokumentów nigdy za mało :P
No właśnie wszyscy wyobrażają sobie, że jak uda nam się znaleźć w końcu jakieś życie, to będzie to rozwinięta cywilizacja, z niesamowicie rozwiniętą technologią - telewizja zrobiła swoje.
Myślę, że prędzej uda nam się znaleźć jakieś prostsze formy komórkowe - to już będzie coś!
Kosmos jest ogrooomny więc wszystko jest możliwe - ale raczej w ciągu kilku najbliższych pokoleń nie ma szans, żebyśmy dolecieli do najbliższego układu planetarnego.
No właśnie wszyscy wyobrażają sobie, że jak uda nam się znaleźć w końcu jakieś życie, to będzie to rozwinięta cywilizacja, z niesamowicie rozwiniętą technologią - telewizja zrobiła swoje. Myślę, że prędzej uda nam się znaleźć jakieś prostsze formy komórkowe - to już będzie coś! Kosmos jest ogrooomny więc wszystko jest możliwe - ale raczej w ciągu kilku najbliższych pokoleń nie ma szans, żebyśmy dolecieli do najbliższego układu planetarnego.
lubie_kiedy pisze:Bardzo ciekawe teorie przedstawia ten dokument.
Szczególnie mi się podobały fragmenty o starożytnym Egipcie i piramidach. Sporo obejrzałam programów w tym temacie, ale nie przypominam sobie w żadnym z nich informacji o tym, że piramidy położone są na przecięciu równika i południka zerowego. Czysty zbieg okoliczności?
No właśnie to jest trochę dziwne bo równik jest parę tys km na południe, a południk zerowy na zachód. Chyba że źle zrozumiałem.
A jeśli chodzi o piramidy to słyszalem tylko tyle że leżą na tym samym równoleżniku.
[quote="lubie_kiedy"]Bardzo ciekawe teorie przedstawia ten dokument. Szczególnie mi się podobały fragmenty o starożytnym Egipcie i piramidach. Sporo obejrzałam programów w tym temacie, ale nie przypominam sobie w żadnym z nich informacji o tym, że [b]piramidy położone są na przecięciu równika i południka zerowego.[/b] Czysty zbieg okoliczności?[/quote]
No właśnie to jest trochę dziwne bo równik jest parę tys km na południe, a południk zerowy na zachód. Chyba że źle zrozumiałem. A jeśli chodzi o piramidy to słyszalem tylko tyle że leżą na tym samym równoleżniku.
Fakt też mi się to wydało dziwne, ale nie zadałam sobie trudu sprawdzenia (no bo jak, to dokument). Myślałam, że to może błąd tłumaczenia, ale w oryginale mówią the longest line of latitude and the longest line of longitude czyli tłumaczenie to jako równik by się zgadzało.
Jednak przyjaciel google rozwiązały zagadkę po chwili: http://manyhatsonemask.com/2009/06/what ... y-channel/
Czyli mały błąd merytoryczny dokumentu.
Dzięki camze za przytomność umysłu
Fakt też mi się to wydało dziwne, ale nie zadałam sobie trudu sprawdzenia (no bo jak, to dokument). Myślałam, że to może błąd tłumaczenia, ale w oryginale mówią [b] the longest line of latitude and the longest line of longitude[/b] czyli tłumaczenie to jako równik by się zgadzało. Jednak przyjaciel google rozwiązały zagadkę po chwili: [url]http://manyhatsonemask.com/2009/06/what-happened-to-the-history-channel/[/url] Czyli mały błąd merytoryczny dokumentu. Dzięki [b]camze[/b] za przytomność umysłu ;)
Ten dokument jest troche mało obiektywny, prawie cały czas pokazują dowody na prawdziwość tej bzdurnej teorii Danikena i spółki. Najlepsze było jak 'klon' Danikena powiedział, że tej teorii jeszcze nikt nie obalił przecież jej nie da się obalić bo zawsze znajdą jakiś naciąny dowód
camze pisze:No właśnie to jest trochę dziwne bo równik jest parę tys km na południe, a południk zerowy na zachód. Chyba że źle zrozumiałem.
A jeśli chodzi o piramidy to słyszalem tylko tyle że leżą na tym samym równoleżniku.
Ten dokument jest troche mało obiektywny, prawie cały czas pokazują dowody na prawdziwość tej bzdurnej teorii Danikena i spółki. Najlepsze było jak 'klon' :) Danikena powiedział, że tej teorii jeszcze nikt nie obalił :-) przecież jej nie da się obalić bo zawsze znajdą jakiś naciąny dowód :D
[quote="camze"]No właśnie to jest trochę dziwne bo równik jest parę tys km na południe, a południk zerowy na zachód. Chyba że źle zrozumiałem. A jeśli chodzi o piramidy to słyszalem tylko tyle że leżą na tym samym równoleżniku.[/quote] Właśnie miałem o tym pisać :)
Lubie takie produkcje, ale niestety maniacy opowiadający się za teoriami spiskowymi zwykle się zapędzają za daleko i się robi troche śmiesznie wręcz podczas oglądania.
:salut: Lubie takie produkcje, ale niestety maniacy opowiadający się za teoriami spiskowymi zwykle się zapędzają za daleko i się robi troche śmiesznie wręcz podczas oglądania. :alien:
Nie wiem czy wiecie, ale powstał serial dokumentalny rozwijający tezy z tego filmu, na razie wyprodukowano dwa sezony i do obydwu są napisy , xvidasd jesteś zainteresowany?
Nie wiem czy wiecie, ale powstał serial dokumentalny rozwijający tezy z tego filmu, na razie wyprodukowano dwa sezony i do obydwu są napisy :) , [b]xvidasd[/b] jesteś zainteresowany? :)