Sherlock [BBC]
-
najphil
Wskaż do odpowiedzi - Expert
- youtube Warszawa
- Kontakt:
Sherlock [BBC]
Serial BBC o Sherlocku Holmesie i Doktorze Watsonie osadzony w dzisiejszych czasach w Londynie. Każdy odcinek to 90 minut.
Przeróbek historii Arthura Conana Doyla było mnóstwo. Warto chociażby wspomnieć, ostatnią, kinową. Sherlock jest do niej pod pewnymi względami podobny – mamy dużo akcji, biegania oraz humoru. W przeciwieństwie jednak do kinówki akcja dzieje się współcześnie, a sprawa kryminalna jest naprawdę intrygująca, oparta bardzo luźno na „A Study In Scarlet” (pierwszej powieści o Sherlocku Holmesie).
W pierwszym odcinku poznajemy bohaterów – kulejącego weterana wojny w Afganistanie Doktora Watsona oraz socjopatycznego, pomagającego za darmo policji Sherlocka. Wszystko osadzone w dzisiejszym Londynie, ale z ukłonem w stronę mrocznych klimatów Baker Street. Odświeżony Watson pisze bloga, a Sherlock komunikuje się za pomocą sms-ów, narkotyzuje plastrami nikotynowymi, ale nie stracił nic z błyskotliwości oraz pyszałkowatości detektywa znanego nam z książek, czy licznych adaptacji.
Muszę powiedzieć, że po obejrzeniu pierwszej części, jest zachwycony. Bardzo fajna, mocno zakręcona zagadka, ale z miarę logicznym rozwiązaniem. Dobre aktorstwo i świetna praca kamery.
Myślę, że serial ma szanse spodobać się każdemu.
Napisy do pierwszego epizodu w bazie Nast.ws
Polecam !!!
Przeróbek historii Arthura Conana Doyla było mnóstwo. Warto chociażby wspomnieć, ostatnią, kinową. Sherlock jest do niej pod pewnymi względami podobny – mamy dużo akcji, biegania oraz humoru. W przeciwieństwie jednak do kinówki akcja dzieje się współcześnie, a sprawa kryminalna jest naprawdę intrygująca, oparta bardzo luźno na „A Study In Scarlet” (pierwszej powieści o Sherlocku Holmesie).
W pierwszym odcinku poznajemy bohaterów – kulejącego weterana wojny w Afganistanie Doktora Watsona oraz socjopatycznego, pomagającego za darmo policji Sherlocka. Wszystko osadzone w dzisiejszym Londynie, ale z ukłonem w stronę mrocznych klimatów Baker Street. Odświeżony Watson pisze bloga, a Sherlock komunikuje się za pomocą sms-ów, narkotyzuje plastrami nikotynowymi, ale nie stracił nic z błyskotliwości oraz pyszałkowatości detektywa znanego nam z książek, czy licznych adaptacji.
Muszę powiedzieć, że po obejrzeniu pierwszej części, jest zachwycony. Bardzo fajna, mocno zakręcona zagadka, ale z miarę logicznym rozwiązaniem. Dobre aktorstwo i świetna praca kamery.
Myślę, że serial ma szanse spodobać się każdemu.
Napisy do pierwszego epizodu w bazie Nast.ws
Polecam !!!

-
Wskaż do odpowiedzi
O, widzisz i to jest coś, porządna zachęta i opinia. Zastanawiałem się, czy to oglądać, ale coś nie bardzo się do tego paliłem, choć Holmesa bardzo lubię - zresztą kto nie lubi
A skoro to w duchu filmu Ritchiego (czyli rewitalizacja bohatera), to się już nie zastanawiam, tylko drogą alternatywną pozyskuję 

-
AreQ_BAH
- Kontakt:
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
Zacząłem to przed sekundką oglądać i nie skonczyłem jeszcze napisów początkowych i uważam już że to napewno będzie coś wybitnego ponieważ autorem scenariusza wszystkich 3 odcinków jest Steven Moffat. Napisał on większość najwybitniejszych odcinków Doctor Who, m.in "Blink" które ci się chyba swego czasu spodobałoBostonq pisze:O, widzisz i to jest coś, porządna zachęta i opinia.

![:]](./images/smilies/krzywy.gif)
-
najphil
- Kontakt:
Jutro drugi odcinek.
Co do rozwiązania pierwszej zagadki mam tylko jedno zastrzeżenie, a właściwie nie tyle zastrzeżenie co po prostu inne, moim zdaniem lepsze, rozwiązanie.
I jeszcze ciekawostka:
W serialu mowa jest o stronie internetowej na temat metod dedukcji, którą prowadzi Sherlock. Ta strona istnieje naprawdę.
http://www.thescienceofdeduction.co.uk/
Co do rozwiązania pierwszej zagadki mam tylko jedno zastrzeżenie, a właściwie nie tyle zastrzeżenie co po prostu inne, moim zdaniem lepsze, rozwiązanie.
Spoiler:
W serialu mowa jest o stronie internetowej na temat metod dedukcji, którą prowadzi Sherlock. Ta strona istnieje naprawdę.
http://www.thescienceofdeduction.co.uk/

-
Wskaż do odpowiedzi
Absolutna rewelacja
Zagadka jak zagadka, ale cała reszta - cudeńko. Kapitalny Sherlock, świetnie zagrany, rewelacyjne dialogi, jedna z ciekawszych scen pościgowych, kapitalne uwspółcześnienie (smsy pojawiające się na ekranie - świetny pomysł) przy jednoczesnym zachowaniu ducha oryginału, dwuznaczność relacji Holmes - Watson, generalnie - zabawa że hej 
No i teraz widać jak nigdy, skąd się wziął dr House - już nieraz o tym było, że pierwowzorem postaci jest Sherlock Holmes, a teraz wyszło tak, że reaktywacja Holmesa czerpie garściami z naśladowcy
Gdzie jest asd? Jakoś mi się wydaje, że bardzo Ci się ten mini-serial spodoba
Brytyjski, a więc elegancki, specyficznie zabawny, słowem - znakomity.

No i teraz widać jak nigdy, skąd się wziął dr House - już nieraz o tym było, że pierwowzorem postaci jest Sherlock Holmes, a teraz wyszło tak, że reaktywacja Holmesa czerpie garściami z naśladowcy

Gdzie jest asd? Jakoś mi się wydaje, że bardzo Ci się ten mini-serial spodoba

-
najphil
- Kontakt:
-
asd
Wskaż do odpowiedzi - ZAŁOŻYCIEL
-
Expert
- Ulubiony Serial: Rescue Me
-
AreQ_BAH
- Kontakt:
-
najphil
- Kontakt:
Wyczuwam tu lekki sarkazm ale co tam, ..
Trzyodcinkowy kryminał przygodowy od BBC, którego bohaterami są Sherlock Holmes i jego przyjaciel, doktora Watson. Kultowi bohaterowie, których znamy z niezliczonej ilości adaptacji. Tym razem jednak, twórcy postanowili odświeżyć nam nieco format i całą historię osadzili w realiach współczesnego Londynu. Telefony komórkowe, komputery, GPS-y na wyposażeniu dzisiejszej policji, czy jest tu jeszcze miejsce na siłę dedukcji?
Jednym z twórców tego serialu jest Steven Moffat, znany ze swojej pracy przy serialu ''Dr Who''.
Trzyodcinkowy kryminał przygodowy od BBC, którego bohaterami są Sherlock Holmes i jego przyjaciel, doktora Watson. Kultowi bohaterowie, których znamy z niezliczonej ilości adaptacji. Tym razem jednak, twórcy postanowili odświeżyć nam nieco format i całą historię osadzili w realiach współczesnego Londynu. Telefony komórkowe, komputery, GPS-y na wyposażeniu dzisiejszej policji, czy jest tu jeszcze miejsce na siłę dedukcji?
Jednym z twórców tego serialu jest Steven Moffat, znany ze swojej pracy przy serialu ''Dr Who''.
Ostatnio zmieniony 03 sierpnia 2010, 13:42 przez najphil, łącznie zmieniany 1 raz.

-
AreQ_BAH
- Kontakt:
-
AreQ_BAH
- Kontakt:
-
najphil
- Kontakt:
-
Wskaż do odpowiedzi
-
asd
-
Expert
Świetny serial! Benedict Cumberbatch bardzo podobny do Michała Figurskiego (albo odwrotnie) i trochę mi to przeszkadzało ale tylko przez pierwsze pięć minut...
Właściwie to wszystko mi się w tym serialu ([1x01]) podobało - nawet sama zagadka kryminalna na którą narzekał Bostonq
Czy jesteście pewni, że będą tylko trzy odcinki??
Właściwie to wszystko mi się w tym serialu ([1x01]) podobało - nawet sama zagadka kryminalna na którą narzekał Bostonq
Czy jesteście pewni, że będą tylko trzy odcinki??

-
Wskaż do odpowiedzi - zawodowiec
-
Wskaż do odpowiedzi
Ależ ja na nic nie narzekałem - napisałem tylko, że zagadka jest w sumie mniej istotna niż cała reszta, a całość jest świetna
Choćby to, o czym jest w poście powyżej, a co zawsze gdzieś wisiało w opowiadaniach, ale nie te czasy, nie te skojarzenia
Widzisz, nie pomyliłem się, że Ci się spodoba - hmm, podejrzewam, że podobnie będzie w przypadku "Pillars of the Earth"

Widzisz, nie pomyliłem się, że Ci się spodoba - hmm, podejrzewam, że podobnie będzie w przypadku "Pillars of the Earth"

-
asd
-
Expert
Najprawdopodobniej masz rację. Moje negatywne nastawienie do tego filmu jest bezsensowną próbą ukarania stacji (starz) za swoje zawiedzione nadzieje jakie pokładałem w ich poprzedniej produkcji (spartacus). A wszystko to przez genialne Rome, które tak nostalgicznie wspominam...
Oglądnij Rescue Me (całe) jak obiecałeś to i ja oglądnę Pillars choć właśnie zauważyłem, że to produkcja Niemiecko-Kanadyjska... brrr

Oglądnij Rescue Me (całe) jak obiecałeś to i ja oglądnę Pillars choć właśnie zauważyłem, że to produkcja Niemiecko-Kanadyjska... brrr

-
Yugi_2142
- Kontakt:
Oceń ten serial