To poetycka historia ludzkości.
Jeśli będziesz słuchał uważnie, po jej zakończeniu, staniesz się kimś innym.
Mahabharata jest historią wojny między dwoma rodzinami Ćandrawamśy - Kaurawami i Pandawami, która rozpoczęła się kłótnią o ziemię, a rozwinęła się w wojnę Mahabharaty. Jest to jeden z dwóch głównych hinduistycznych poematów epickich, który opowiada o historii starożytnych Indii. Jest najdłuższym utworem literackim i eposem na świecie.
Według tradycji hinduistycznej i samej Mahabharaty, utwór ten skomponował Wedawjasa, zawierając w nim esencję Wed, Wedang i Upaniszadów. Ponadto w eposie można znaleźć nauki z zakresu dziedzin wiedzy takich jak logika, edukacja, medycyna, astronomia, sztuka wojenna, joga, ekonomia, architektura czy sztuka miłosna.
Czy to się da oglądać?? Choć starałem się naprawdę odrzucić wszystkie uprzedzenia i poczekać na rozwój akcji to... nie dałem rady (oglądnąłem ponad godzinę).
Może i historia ciekawa to jednak zbyt duże różnice kulturowe nie pozwoliły mi na delektowanie się tym dziełem. W większości było to dla mnie absurdalne i niezrozumiałe.
Już sam początek, kiedy to do mędrca przychodzi Ganesha - facet z plastikową maską słonia na głowie:

wygląda śmiesznie... ale to jeszcze nic - pełno tam scen, które z mojego punktu widzenia są co najmniej dziwne - popatrzcie na to:
Kobieta zaszła w ciąże, po dwóch latach poprosiła służkę, żeby ta z całych sił obiła jej brzuch kijem. Dzięki temu urodziła czarną kulę. Jej mąż kazał pokroićjąna sto kawałków, każdy z nich włożyć do słoika i skropić świeżą wodą. Wyrosło z tego stu synów...

Jak dla mnie to za dużo... Ale zobaczcie sami - może Wam się spodoba.