[mini] Murderland

Dura lex sed lex, czyli Sherlock i inni!
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Rescue Me

W.BRYTANIA [mini] Murderland

Post autor: asd »

Obrazek
https://baza.seriale-asd.eu/portal0.php ... murderland

Kolejny mini from UK!
I również i tym razem zaskakuje innowacyjnością i oryginalnym pomysłem.
Czym jest Murderland? To trzy-odcinkowa seria, która w każdym odcinku przedstawia nam całkiem inne spojrzenie na tą samą sprawę kryminalną. Córki ofiary, detektywa, i nie wiem jeszcze bo trzeci odcinek oglądnę dopiero dzisiaj.
Akcja dzieje się w dwóch wymiarach - w czasach współczesnych jak i w przeszłości - często mamy do czynienia z tymi samymi ujęciami ale z dwóch (jak już mówiłem dopiero dwa odcinki oglądnąłem) różnych kamer/osób - jest to bardzo ciekawe i rzadko spotykane.

Bardzo podoba mi się gra tej młodocianej aktorki - doskonale odzwierciedla swoje stany emocjonalne (zagubienie i bezradność).

Serial najlepiej oglądnąć w całości - polecam Wszystkim!! :ok
Obrazek When Dreams Come True...
lubie_kiedy
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: lubie_kiedy »

Dopisane do listy. Dzięki xvidasd :)
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

xvidasd pisze:Akcja dzieje się w dwóch wymiarach - w czasach współczesnych jak i w przeszłości - często mamy do czynienia z tymi samymi ujęciami ale z dwóch (jak już mówiłem dopiero dwa odcinki oglądnąłem) różnych kamer/osób - jest to bardzo ciekawe i rzadko spotykane.
Brzmi skomplikowanie. Nie lubię jak.. tfu! nie lubię kiedy serial mnie zmusza do myślenia, szczególnie ostatnio więc raczej podziękuję :salut:
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Ależ nic z tych rzeczy! Po prostu czasem widzimy jak w czasach teraźniejszych główna bohaterka, już jako dorosła kobieta stara się dotrzeć do prawdy. A żeby było bardziej obrazowo często widzimy sceny z jej dzieciństwa. Serial absolutnie nie jest skomplikowany tylko ciekawie nakręcony. No i ta ostatnia scena.. :ok
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Kolejna nadrobiona brytyjska produkcja. I kolejna pozycja na której się nie zawiodłem.
Sposób pokazania, jak się na końcu okazuje nawet nie zbyt skomplikowanej historii, sprawia że serial jest czymś zupełnie świeżym. A rola Carrie Walsh na prawdę warta uwagi.
Awatar użytkownika
delta1908
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: The Shield

Re: [mini] Murderland

Post autor: delta1908 »

Dopiero nadrobiłem, a serial leżakował na dysku od kilku lat, i trzeba przyznać, że to dość ciekawa historia z zaskakującym zakończeniem. Tak mnie wciągnęło, że obejrzałem całość na raz. Fajne ukazanie jednej historii z punktu widzenia trzech (dwóch?) osób. Tak sobie myślę, że serial wpisuje się w ramki krótkich 2-3 odcinkowych historii, które co rusz serwuje nam ITV od, jak widać, niezłych kilku (kilkunastu?) lat. I za każdym razem mnie nie zawodzą. Ostatnio to, co kręci ITV podoba mi się bardziej niż produkcje BBC.
No i to pierwszy pierwszy serial, który pobrałem w formaci xvid asd. Tylko w takiej był dostępny w necie, a przynajmniej 2 i 3 odcinek. Jakość nie powala, ale da się obejrzeć ;)
Tak a propos, może ktoś gdzieś posiada albo wie skąd można pobrać taki mini pt. "Torn" z 2007 też od ITV http://www.imdb.com/title/tt1013873/?ref_=fn_al_tt_2. Na torkach są same martwe linki. Będę wdzięczny za pomoc, bo poluję na niego już od dłuższego czasu.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

Dzięki komentarzowi powyżej i ja odkopałem sobie ten serial. I też się okazało, że mam tylko 1 odcinek, resztę ściągnąłem z naszego torrenta. O dziwo po tylu latach wciąż jest aktywny.

To co wyróżnia ten serial, to sposób opowiedzenia historii, ale przede wszystkim Robbie Coltrane oraz niezwykła dziewczynka. Ja nawet nie umiem powiedzieć, czy ona dobrze zagrała, bo w tym wypadku nawet nie o to chodzi. To była kreacja na granicy histerii, czasem aż wstrzymywałem oddech. Mocne przeżycie, te jej wielkie skrzywdzone oczy oraz ta dziwna wada wymowy sprawiały, że człowiek naprawdę się przejmował.

Historia zgrabna i z dość zaskakującym motywem na koniec. Warto obejrzeć.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Powyższe komentarze mnie zachęciły do produkcji. Dodaje do listy do obejrzenia.

Dodałem trailer na podstronie, bo poprzedni wygasł.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ