Pinballe aka Flippery

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Rescue Me

Pinballe aka Flippery

Post autor: asd »

Zaczęło się od Pinball Dreams, potem był Fantasis... a potem odkryłem prawdziwe automaty.
Gdy zacząłem grać okazało się, że pinbale to nie tylko bezsensowne odbijanie piłki. Niektóre stoły są bardzo skomplikowane a gra na nich polega na "przechodzeniu" poszczególnych etapów.
Generalnie jednak we wszystkich stołach panują podobne, "żelazne" zasady (Jackpot, multiball, bonus held, loop ramp, tilt, itp).
Szkoda, że stoły te pomału wychodzą z obiegu.

Obrazek

Na szczęście powstał projekt, dzięki czemu możemy pograć na automatach w domu:
Visual Pinball ( http://www.nanotechent.com/vpin.php ) to program, dzięki któremu każdy może sobie narysować stół i na nim zagrać.
Jednak kilku gości wpadło na lepszy pomysł - mianowicie sczytali romy z oryginalnych automatów i napisali emulator PinMAME ( http://www.pinmame.com/ ).
Teraz wystarczy połączyć oba programy i zabawa gwarantowana!
Wiem, wiem - to nie to samo co w realu - nie da się tutaj efektywnie potrząsnąć stołem i nie ta sama frajda ale lepsze to niż nic.

Instrukcja obsługi:
1.Utwórz katalog c:\VisualPinball
2.Pobierz do niego program:VPinball.exe
http://www.nanotechent.com/vpin.php lub http://sourceforge.net/projects/vpinbal ... ror=heanet
3.Pobierz PinMAME: http://www.pinmame.com/ , rozpakuj i wrzuć do katalogu VisualPinball

Obrazek

4.Teraz potrzebujesz jeszcze romów oraz projektów stołów:
Romy:

Kod: Zaznacz cały

http://pinballnirvana.com/modules/UpDownload/store_folder/Visual_PinMAME/roms/
Zipy wrzucamy do katalogu roms (bez rozpakowywania).

Tables:

http://pinballnirvana.com/modules/UpDownload/store_folder/Visual_PinMAME/
stoły należy rozpakować i pliki *.vpt wrzucamy do katalogu tables

5.Uruchom "setup.exe"
Wybierz "install"
Sprawdz poprawność katalogów dla: Roms,Configurations,NVRAM,Samples,Screenshots i kliknij OK

6.Uruchom "vpinball.exe"
Ctrl+O - wczytanie stołu
Preference/Video option - Full screen:1024x768x32 (lub większy)
Uruchomienie stołu: "F5"
Click: "V" - Double Size (powiększy sam wyświetlacz - jak chcesz).

7.Klawiszologia:
"Esc" - wyjście
"F1" - konfiguracja (musisz zrestartować)
"5" - Wrzucenie monet
"1" - Start
"Enter" - wybicie bili
"shift" - łapki
"Space" - tilt

Obrazek

Miłej zabawy :)

http://btjunkie.org/torrent/Visual-Pinball-193-Tables-Emulator-fliper-w-kulowych-193-Stoly/3786c38c30691122af05283d5f6ba510214044326754
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

Ooo, dzięki Asd. Trzeba sprawdzić jak z fizyką rozgrywki, bo ta w emulatorach jest najważniejsza. Najlepszym pinbalem na PC w jaki grałem była wersja z taksówką, nie pamiętam jak się nazywała - BIG.. coś tam.

Swoją drogą, gdyby kiedyś udało mi się odzyskać wszystkie monety, które wrzuciłem do tego typu automatów to ... miałbym bardzo dużo monet.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

oo super dzięki
Uwielbiam Pinballe ale ładnych parę lat już nie grałem
Dobrze że mi przypomniałeś o tym.
Awatar użytkownika
yar
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Re: Visual Pinball

Post autor: yar »

xvidasd pisze:Zaczęło się od Pinball Dreams, potem był Fantasis... a potem odkryłem prawdziwe automaty.
Przypomniały się czasy komputerów 16-bitowych - pamiętne czasy firmy "Commodore" z modelem "Amiga" i te nieprzespane noce i tłuczenie w klawiaturę - przepiękna jak na owe czasy grafika i dźwięk ;) oczywiście również rzekome oszczędności na bilonie, które w rzeczywistości spowodowały wzrost wydatków na energię :-)

Można serdecznie podziękować, już wiem na co poświęcę wolną chwilę..... :ok

najphil pisze:Najlepszym pinbalem na PC w jaki grałem była wersja z taksówką, nie pamiętam jak się nazywała - BIG.. coś tam.
Pro Pinball: Big Race USA na PC - to już kolejna generacja poczciwych maszyn na których pracujemy do dzisiaj ;)

Tutaj również nie można się nie zgodzić z przedmówcą - świetna zabawa, dużo możliwości, przyjemny realizm bili, graficznie i muzycznie poezja - do dziś - bodajże była możliwość obejrzenia stołu z bardzo bliska - poraziła mnie szczegółowość ekipy grafików odpowiedzialnej za powyższą produkcję.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

najphil pisze: Trzeba sprawdzić jak z fizyką rozgrywki,
To najmocniejsza strona VP.
A stoły są odwzorowane wręcz perfekcyjnie - dla przykładu jeśli w Creatures (w realu) często bila blokowała się nad jednym z grzybków (wada fabryczna automatu) to i w grze zachodzi to samo zjawisko.
W Lethal Weapon3 natomiast zdarza się, że nie zadziała Kick-back choć kontrolka się pali - był to również błąd programowy DataEast.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

najphil pisze:Najlepszym pinbalem na PC w jaki grałem była wersja z taksówką, nie pamiętam jak się nazywała - BIG.. coś tam.
Komputerowe Pinbale są ok choć nie dają takiej satysfakcji jak te w realu - w prawdziwych pinbalach masz możliwość gry poprzez fizyczne poruszenie stołu - nie brutalne kopniaki bo wtedy stół zareaguje TILT'em ale delikatne poruszenie.
Klasyczny stół "TAXI":
Obrazek
wyprodukowany przez Williamsa choć należy do "wiekowych" to jednak potrafił mnie wciągnąć na długie godziny (choć nie przepadam za tymi "starymi" stołami).

Jeśli ktoś nie jest obeznany z tematem a chciałby sobie pograć w VisualPinball to radzę odpalać te "ciekawsze" stoły (nowsze) bo można się "naciąć" emulując jakiegoś pinbala np. z 1975 roku a wiadomo jak wtedy wyglądały stoły...

Podstawowe zasady, jakie rządzą tym stołem:

Pliki: Stół: LethalW3V6.0.vpt, Rom: lw3_208.zip
(jeśli nie wgrasz romu, nie będziesz miał "wyświetlacza!!).

1."Wrzuć monetę" (klawisz:5), Rozpocznij grę (klawisz:1)
2.W oryginale maszyna została wyposażona w nietypowy "wybijacz bili" - uchwyt pistoletu.
Najlepsze jest to, że "cyngla" nie używasz tylko do wybicia bili, ale również jest wykorzystywany w trakcie całej gry, ale o tym potem.
Obrazek
3.Każde wybicie kuli (2) to próba celności! - obserwuj wyświetlacz (pinmame (1)) i pociągnij za "cyngiel" (klawisz Enter) kiedy uznasz, że bila trafi akurat w podświetlony cel (3)
Obrazek
Kula nie doleciała nawet do krawędzi?? Nie przejmuj się - w rzeczywistości właściciele salonów gier maksymalnie wykręcali tylne nóżki a skręcali przednie uzyskując tym samym większy kąt (wyższa trudność gry). Tutaj masz tak samo - wprawdzie można to zmienić zmniejszając kąt gry w programie ale chyba nie o to chodzi.

Podstawowym celem w tej grze jest zrobienie wszystkich pięciu misji (lampki A):
Obrazek
Jak zaliczyć każdą z misji? To proste - wbij bilę do dołka 1-2-3 - gdy Ci się to uda na wyświetlaczu ujrzysz krótką animację i zapali się kolejna lampka. I tak pięć razy... - nie jest jednak tak prosto jak się wydaje...
Za każdym razem razem jak zobaczysz na wyświetlaczu charakterystyczne "mrugnięcie" oczu przeciwnika i usłyszysz "NOW" (TERAZ) chwytasz za spluwę (Enter) i strzelasz do oporu.
Również prawie za każdym razem (chyba, że robisz inną misję) jak tylko uda Ci się przetoczyć kulę przez cały stół (B) to obserwuj przeciwnika na wyświetlaczu - strzelanina gwarantowana!

3.Obserwuj "diody" na stole! - one wszystko mówią!! oraz pokazują, gdzie aktualnie opłaca się strzelać!!
Obrazek
Gra oferuje dodatkowo dwa rodzaje gier zręcznościowych - jeśli pali się biała dioda (1) to mamy Simulation City - bila zostaje wstrzymana a na wyświetlaczu (pinmame) pojawiają się tarcze z postaciami - jeśli to "bandzior", to STRZELAJ! Jeśli kobieta z kwiatem to odpuść (wbrew pozorom to trudne). Druga gra to walka z Trawisem (4) - naparzaj w klawisze (oba shifty) szybciej niż Trawis! (efekty sąwidoczne na wyświetlaczu).
Jeśli w dołku (2) pali się biała lampka to znaczy, że Leo nam pomoże - wbij tam bilę a dostaniesz wybór lukratywnego bonusu (lewy lub prawy shift) - czytaj i wybieraj!

Cały czas w trakcie gry zbierasz dodatkowe punkty, które nie są wliczane do puli - możesz je zgarnąć tylko w trakcie specjalnej akcji! Możesz je zgarnąć tylko wtedy, gdy nad dołkiem 2 zapali się czerwona dioda i trafisz tam bilą (Tri-bal Ready). Na stół wyskoczą Ci dwie dodatkowe bile. Skieruj je do dołków 1 i 3, żeby pomnożyć punkty ale prawdziwa śmietanka to tzw. Jackpot! - w tym stole musisz skierować bile na rampę (3) aby go osiągnąć (a potem double i triple jackpot).
"Emerytura" (5) - jeśli bila przejdzie przy "zapalonych" odznakach (np. Leo Ci je włączy).

Kick-back (6) - jeśli pali się zielone światełko przy lewej stronie to bila zostanie wybita (50/50 - błąd producenta - przetestowane na 4-ech stołach)..

Oczywiście jest i wiele innych misji i celów: Crazy Rigss/Super Pops/Loop/metro...

Niestety w polsce nigdy pinbale nigdy nie cieszyły się powodzeniem - ot zawsze stały sobie gdzieś tam w kącie...
Obecnie w czasach konsol odchodzą w niepamięć - szkoda.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Re: Pinballe aka Flippery

Dla fanów ciekawostka - pojawiła się nowa gra ze Farsight Studios - pinball arcade.
Obrazek
http://www.pinballarcade.com/
Czym się wyróżnia? Ano doskonałą fizyką stołów jak i tym, że znowu mamy do czynienia ze stołami znanymi z reala.
Gra dostępna na xboxa, ps3, androida i iosa - naprawdę doskonała rozrywka - osobiście w końcu znalazłem sensowne zastosowanie dla mojego tabletu :D
Obrazek

Do pobrania gra jest za free google play za to same stoły są płatne - 1.99$ za sztukę (pakiet wszystkich za 9.99$).
Każdy ze stołów ma tryb darmowy. Możemy w tym trybie grać na stole, ale tylko przez określony czas.

Oto stoły jakie na chwilę obecną są dostępne:
Tales of the Arabian Nights (1996 - Williams),
Pin Bot (1991 - Williams),
Medieval Madness (1997 - Williams),
Funhouse (1990 - Williams),
Gorgar (1979 - Williams),
Monster Bash (1998 - Williams),
Black Knight (1980 - Williams),
Taxi (1988 - Williams),
No Good Gofers (1997 - Williams),
Star Trek: The Next Generation (1993 - Williams),
Theatre of Magic (1995 - Bally),
Cirqus Voltaire (1997 - Bally),
Creature from the Black Lagoon (1992 - Bally),
Elvira and the Party Monsters (1989 - Bally),
Scared Stiff (1996 - Bally),
Twilight Zone (1993 - Bally),
Ripley's Believe it or Not! (2003 - Stern),
Harley Davidson 3rd Edition (2003 - Stern),
Black Hole (1981 - Gottlieb),
Big Shot (1973 - Gottlieb).

Jest to chyba najlepszy symulator flipperów obecny na rynku (na równi z visual pinball).
Obrazek
Fantastyczna rozrywka!!

A ponieważ w android markecie nie można jeszcze płacić sms'em trzeba sobie radzić inaczej... ;) Polecam pewne forum... ale to jak już ktoś chce to niech pisze na PW :)

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ