[mini] Sinbad [uk]

Przekonaj się, że to wcale nie nudy!
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Kontakt:

W.BRYTANIA [mini] Sinbad [uk]

Post autor: najphil »

obrazek

Brytyjski serial przygodowy.

Sinbad to drobny złodziejaszek i oszust z Basry. Pewnego dnia przez swą pychę, brawurę i brak rozsądku przyczynia się do śmierci swojego ukochanego brata. Zostaje przeklęty i skazany na tułaczkę po morzach.

Muszę przyznać, że całkiem efektowna realizacja tego serialu, może zdobyć mu wielu fanów. Niezłe efekty specjalne (pomysł na sztormowe demony świetny), prześliczne widoczki arabskiego miasta oraz obsada, która rzeczywiście pochodzi z bliskiego wschodu - w przeciwieństwie do wielu produkcji, w których białym podmalowuje się oczęta, by wyglądali na arabów.

SAYID w obsadzie - tęskniłem za chłopakiem.

Jednak jest też kilka minusów. Autorzy bardzo starannie unikają wszelkich odniesień do Islamu. Aż zakrawa to na farsę, gdy żegnający się przyjaciele zastępują tradycyjne "Allah z Tobą" powiedzeniem - "pokój z Tobą".

Multikulturowość do potęgi entej. Już pod koniec odcinak krystalizuje nam się trzon przyszłej załogi Sinbada i co? Mamy 6 osób. Dwóch arabów, afrykańską czarownicę, azjatyckiego kucharza, dziwną dziewczynkę o rudych włosach oraz wielkiego blondasa pochodzącego z północy.

Ekranizowanie tej na wskroś arabskiej opowieści, która ma duże znaczenie dla kultury islamskiej, przy jednoczesnym odcinaniu się od jej korzeni, to naprawdę dziwny zabieg.

Irytujące są także przejścia, związane z miejscem na reklamy.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Re: Sinbad

Post autor: Lubec »

No też ciekaw jestem tego serialu. Trailer widziałem już jakiś czas temu i mi się spodobał. Poza tym teraz posucha jeżeli chodzi o seriale przygodowe.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Przez chwilę się nawet nad nim zastanawiałem ale...
Po pierwsze tytuł - Sinbad to wcale nie jest to samo co Sindbad...
Ten drugi tytuł to faktycznie "na wskroś arabska opowieść" ale przecież tutaj mamy do czynienia zupełnie z czymś innym a że większości się kojarzy?? To dobrze - producent zarobi więcej kasy nie wydając nic na prawa autorskie do historii.
Nie podoba mi się ten prosty trik - zniechęciło mnie to do oglądania...

Poza tym do teraz mam sentyment do serialu "Przygody Sindbada" z lat 90-tych. Ta Kanadyjska produkcja była naprawdę świetna :ok

Nie będę więc mącić sobie wspomnień o tym sławnym żeglarzu... No chyba, że ten nowy serial naprawdę okaże się bardzo dobrą produkcją - będziecie go chwalić itp. - wtedy się skuszę.
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

Sinbad, czy Sindbad, to akurat nie jest sztuczka producentów. Obie wersje są poprawne.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sinbad_the_Sailor
ObrazekObrazek
Saga
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Saga »

Ja po pilocie jestem przerażona i nie chcę tego więcej oglądać :nie
Jak dla mnie wszytko jest strasznie sztuczne zarówno miasto jak i statek o tych potworach już nie wspomnę. Główny bohater jeszcze gorszy niż efekty specjalne, jego wygląd i ubranie jak u jakiegoś parkurowca ze slamsów (krotkie spodenki i porozrywana koszulka :scratch: ). Zresztą wszyscy dziwnie tam wyglądają począwszy od czarownicy w długiej obcisłej sukience po dziwną dziewczynę z fryzurą rodem z francuskich wybiegów (przypomina trochę Natalie Portman z Leona zawodowca).
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

To dobrze, że odpuściłem :flower:
Obrazek When Dreams Come True...