Dysk zewnętrzny

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Dysk zewnętrzny

Post autor: Shedao Shai »

Skończyło mi się miejsce na wszystkich dyskach, stwierdziłem więc że potrzebuję kupić nowy. Stąd prośba do naszych forumowych znawców :) o poradę. Celuję w 1 TB - mniejszych raczej nie chcę. Najbardziej mi zależy właśnie na tym, żeby był pojemny oraz solidny. Szybki transfer nie jest priorytetem, ale oczywiście jest mile widziany. Nie zależy mi na oszczędności cenowej, tzn nie rajcuje mnie coś takiego: "tylko trochę gorszy, a popatrz o ile tańszy" - wolę zapłacić raz, i mieć coś naprawdę dobrego. Naturalnie w granicach rozsądku. Zastanawiam się nad tym:

http://allegro.pl/dysk-zewnetrzny-seaga ... 16022.html

czy jest w nim coś nie tak? :) ew. macie jakieś inne propozycje?
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Re: Dysk zewnętrzny

Post autor: najphil »

Nie ufam Seagate, tak jak i produktom od WD. Obie firmy miały kilka sztandarowych modeli, ale równie dużo spektakularnych wpadek. Zdecydowanie stabilniejszymi produktami są dyski Samsunga. ( to jeśli chodzi o te najpopularniejsze brandy)

Osobiście używam dwóch dysków zewnętrznych firmy TRANSCEND, ze świetnej serii StoreJet i jestem bardzo zadowolony.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

Ja mam jedną 250tkę od WD i jak na razie działa OK, mimo że jej nie oszczędzam ;)
sOur_wOrm1es
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: sOur_wOrm1es »

i got WD 1tb from my trip to thailand. i was tempted to buy a larger capacity drive because they were so cheap there but i did not because thailand has too much duplicate stuff in their market.

hmm so my suggestion is
1) 1 tb, 2.5" portable hard disk with Usb 3.0 (usb 3.0 is now very common and it is reverse compatible with
usb 2.0. if u have usb 3.0 port it gives speeds upto 5gb/s)
This is for everyday use.

2) if ur main need is back up then dvd is very cheap option. i am doing it for years. i use the xvid asd files for back up. alternative is use a 3.5" portable hard disk which needs external power supply. they are cheap and good for when back is only thing on your mind.

3) u can get new internal hard disk with larger capacity. remove your existing hard disk and get it converted to a external hard disk by using a casing. it converts your hard disk to like a portable 3.5" hard disk with external power supply. did this when i was a student and portables were so expensive. still recommendable as you can upgrade your internal hard disk to a latest model and make use of old hard disk.

P.S. very very important tip.
do not buy any portable external hard disk with less than 1tb capacity as there was a flood in thailand where they are manufactured and as a result to meet with the demand they are making disks with larger capacities. so all smaller capacity hard disks are more expensive.
same applies to internal hard disk but below 500gb capacity, they are expensive.

i hope this post can help u.
good luck and let us know what u decide
Awatar użytkownika
Sirm
Wskaż do odpowiedzi
admin pomocniczy
admin pomocniczy
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Firefly
Kontakt:

Post autor: Sirm »

Ja mam tego:
http://allegro.pl/dysk-zewnetrzny-wd-el ... 47607.html
Trochę duży i ciężki, i potrzebuje zasilacza, ale już raz mi upadł a raz wyrwałem przypadkowo kable w trakcie przegrywania i dalej zero problemów. Z tym, że raczej mało mobilny jest.
P.s. Kupiłem go chyba 2 lata temu a kosztował o 100 mniej niż teraz :D
https://karinaoliteraturze.wordpress.com/
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

sOur_wOrm1es - good tips.
ObrazekObrazek
sOur_wOrm1es
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: sOur_wOrm1es »

najphil pisze:sOur_wOrm1es - good tips.
thx.... :-)
hehe soon ppl will realise 1Tb is also not enough for video....dvd's are the best option because not many ppl watch the same series more than once or twice.....portables are really good for only pictures and other data lol.....for video's they suck.....
all one needs is a good dvd container and some nice place to store.

at the moment portables are at 150% their price because of thailand floods but soon the prices may go down and when usb 3.0 becomes popular they will sell like hot cakes. i only got one because i went to thailand lol and i have 2 old internal hard disks converted to portables with casing and a drawer full of dvds
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Post autor: joana »

Mam 500 Toshiby. Jedyna, która przetrwała moje "ekscesy" w tym kilka upadków, działa bez problemu. Kolejny dysk pewnie będzie tej samej firmy, tylko o większej pojemności.

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ