Czytniki ebooków - który najlepszy i czym to się je?

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Rescue Me

Czytniki ebooków - który najlepszy i czym to się je?

Post autor: asd »

Z początku moje nastawienie było niechętne - lubię zapach farby i ciężar książki w ręce ale, że postępu nie da się zahamować postanowiłem się przełamać i zakupić sobie taki czytnik.
Kompletnie nie mam pojęcia czym kierować się przy zakupie tegoż urządzenia i stąd moja prośba do Was:
Poradźcie coś!!
Co jest ważne w tych urządzeniach? Jaka firma będzie najlepsza? Na co zwrócić uwagę? Czy są jakieś istotne różnice w ebookach, na które należy zwrócić uwagę?

I jeszcze takie pytanie -
To zmyślne urządzonka coś jak pda z zainstalowanym programem do czytania formatu pdf prawda?
A np. txt? doc? inne też czytają?

A może ktoś ma i może się pochwalić/wytknąć wady?

Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Re: Czytniki ebooków - który najlepszy i czym to się je?

Post autor: Yugi_2142 »

Ja do czytam książki na tablecie LAZER, o którym pisałem już tu na forum w innym temacie. Właśnie jestem w połowie trzeciego tomu Gry o Tron :D
Obrazek
Ignorance is a virtue.
sOur_wOrm1es
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: sOur_wOrm1es »

i was gonna buy an e-book reader so i did some research few months back. the most important things to look in a e-book reader are the screen, battery life and availability of books from online store.
best suggestion is to go out and try a few readers and then see what you like. make a short list of readers you liked and then read the reviews for them on the internet. you could also ask some of your friends who own one to help you out.
cellphones are good cheap alternative too specially if u already own an expensive mobile with really good screen.
i hated the whole e-book reader experience so im gonna stick with regular books but good luck to you.
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: kontrast »

Ja mam Kindle Classic, miałem Kindle Keyboard 3G. Jestem bardzo zadowolony.

Zwróć uwagę na te marki: Nook, Kindle, Onyx.
Wybierz Nooka, jeśli potrzebujesz Anroida, po zrootowaniu możesz sobie instalować co chcesz, oczywiście nie oczekuj płynności ekranu LCD. Pod uwagę raczej należy brać tylko Simple Touch, jest on dotykowy, co mnie trochę odstrasza.

Wybierz Kindle'a, jeśli chcesz coś możliwie taniego i jednocześnie dobrze spełniającego swoją rolę.
Wersja Classic - bez klawiatury ani dotyku, tylko najpotrzebniejsze przyciski, leciutka i malutka, przeszedłem na nią z wersji Keyboard, bo zwyczajnie nie używalem tej klawiatury i wolę coś mniejszego i lżejszego. Classic ma tylko WIFI, Keyboard może mieć też 3G i to darmowe na calutkim świecie :) Tego też nie używałem za często stąd decyzja o zakupie o 300zł tańszej wersji (w moim przypadku).
Wersja Touch ma ekran dotykowy, co niekoniecznie jest plusem, nie używałem więc nie wiem, dwie wersje - WIFI i WIFI+3G, ale niestety już 3G darmowe tylko w przypadku wikipedii i sklepu Amazon Store.

Wybierz Onyxa, jeśli potrzebujesz możliwości otworzenia olbrzymiej ilości formatów, Onyxy są drogie, generalnie mam na ich temat mało informacji.

Czytniki obsługują formaty EPUB, MOBI, PDF, CBZ, CBR, JPG, PNG, z tym, że jedynie EPUB i MOBI wyświetlają się idealnie i nie sprawiają problemów, nie licz na czytanie pdf-ów, najwyżej jak kupisz 10-calowy czytnik za ponad 1000zł.

Kindle nie obsługuje EPUB-ów.

Skonwertujesz sobie wszystko za pomocą calibre i innych programów, z pdf-ami są problemy jeśli mają kilka kolumn, ale jeśli się chce wszystko da się zrobić.

Polecam strony http://forum.eksiazki.org/ i http://swiatczytnikow.pl/
Co do tej drugiej sprawdź sobie podstrony wymienione zaraz pod logiem, blog publikuje codziennie trochę reklam, przebijanie się przez nie nie ma sensu :)

Najlepiej kup sobie cokolwiek z wymienionych wyżej i potestuj, następnie zdecyduj co ci jest potrzebne, a co nie, z ewentualną sprzedażą nie ma problemów, bo czytniki praktycznie nie tanieją, nawet jak kupisz bezpośrednio u producenta nie stracisz za wiele.

Jeśli się na coś zdecydujesz to napisz, bo warto sprawdzić przed kupnem kilka rzeczy, w przypadku Kindli czy to wersja z reklamami.

Co do czytania na telefonie, ja na moim iPhonie ograniczyłem się jedynie do czytania RSS-ów w programie Reeder z powodu objętości artykułów, wszystko inne czytam na czytniku. Reeder obsługuje całą masę różnych serwisów, ja używam Readability i Delicious, Readability, jak sie trafi jakiś ciekawy dłuższy artykuł, następnego dnia rano mam go już na Kindle i sobie czytam. Delicious, jak się trafi ciekawy link, np. do informacji o jakimś nowym serialu, mogę sobie od razu wszystko obadać na dużym ekranie na komputerze.

Jest jeszcze jedna ciekawa funkcja Kindli - http://egazeciarz.pl/ - możliwość automatycznego wysyłania darmowych, a czasem płatnych artykułów z serwisów internetowych, w tym różnych czasopism.

Sprawdzaj też jaki to ekran, bierz tylko e-Ink Pearl, chyba, że jesteś bardzo biedny.

W przypadku wyboru Nooka, podziel się uwagami, bo sam jestem zainteresowany kupnem tego cacka.

Możesz sobie wysyłać dowolne teksty z internetu bezpośrednio na Kindle, lub do aplikacji na Nooku poprzez Readability - http://www.readability.com/ .

Martwisz się o baterię? Chyba nie ma czytnika, który wytrzyma mniej niż 2 tygodnie z włączonym nonstop WiFi. No najwyżej chińskie czytniki z ekranem LCD :D Ja już nawet zapomniałem o tym, że Kindle'a się ładuje. Największą baterię z Kindli będzie miała wersja Keyboard i (chyba) Touch. Co do Nooków to nie wiem.

Możesz się spotkać z opiniami, że ekrany e-Ink są delikatniusie. Piszą to ludzie, którzy śpią na swoich czytnikach czy trzymają je w tylnej kieszeni spodni. Niektórzy nawet boją się czytać na plaży, bo piasek, kupują futerały za cenę samego urządzenia i nie wyjmują go nigdy z niego... Jeśli będziesz traktował czytnik tak jak normalny człowiek książkę to nic się nie stanie. Ja przynajmniej nie sypiam na książkach, nie czytam w wannie, nie siadam na nich, nie wbijam w nie łokcia i nie nabijam na pal. Nawet nie mam futerału, miałem do Kindle Keyboard. Jeśli jesteś przewrażliwiony na punkcie rysek (głównie na obudowie, mam dwie) to można taki kupić, ludzie nie polecają Bluecosto, ponoć zostają odbarwienia na obudowie.

Dodam, że mój kot lubi sobie chodzić/leżeć na moim czytników i ekran cały :P

Ludzie wychwalają gwarancję Amazona, działa to mniej więcej tak:
customer: Jestem w dżungli amazońskiej, Kindle wpadł mi do wody i nie działa :<
amazon support: Kindle został wysłany wczoraj w godzinach popołudniowych (od tygodnia oferujemy usługę wysyłki jeszcze przed zamówieniem), Kindle'a otrzyma Pan najpóźniej jutro, prosimy o podanie dokładnej lokalizacji. Oczywiście wysyłka na nasz koszt. Uszkodzonego Kindle'a odeśle Pan w dogodnym dla Pana terminie, oczywiście zwrócimy koszty odesłania. Oczywiście przyznamy dodatkową gwarancję na 3 miesiące na nowy egzemplarz.
customer: Dziękuję.
amazon support: Nie, to my dziękujemy.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Podoba mi się pomysł z darmowym internetem 3G
Wydaje mi się też, że klawiatury są zbędnym elementem skoro jest dotykowy ekran.
Ciekawie wygląda ten Kindle:

Obrazek

Ale muszę zobaczyć te zabawki w realu dlatego w najbliższym czasie gdzieś podjadę.

Ale mam kolejne pytanie - jak jest z dostępnością książek/ceną?
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko
Ulubiony Serial: Supernatural

Post autor: beata101 »

Kindle ma to do siebie że czyta w zasadzie chyba tylko mobi.
Jak wszystko od ejpla musi być łoryginalny. ;p
W Polsce z dostępnością mobi legalnie jest z tego co wiem kiepsko.
Na lewo - spoko coś się znajdzie.
Ceny ebooków w księgarniach internetowych niewiele się różnią od cen książek papierowych :/
Ale póki istnieje Chomik ;)

Nie jest to wyczerpująca informacja w odróżnieniu od informacji mojego przedmówcy ale jako aktywny użytkownik readerów w tablecie i telefonie ;) czuję się w obowiązku wypowiedzieć. :)
http://www.supernatural.com.pl
http://www.jensenackles.pl
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

beata101 pisze:Kindle ma to do siebie że czyta w zasadzie chyba tylko mobi.
Do mobi się konwertuje bez mrugnięcia okiem, jeśli mamy DRM czy inny szajs, calibre w sekundkę i z tym się rozprawi, ale mnimo wszystko może to stanowić wadę.

Barnes & Noble wydaje w EPUB, czy więc wydaje się wam logiczne, że taki bezduszny koncern jak Amazon ma ochotę ułatwiać użytkownikom kupowanie u konkurencji, kiedy większość dochodu z Kindli to książki na nim czytane?
beata101 pisze:Jak wszystko od ejpla musi być łoryginalny. ;p
ejpla? to żart, nie? Kindle jest od Amazona.
beata101 pisze:W Polsce z dostępnością mobi legalnie jest z tego co wiem kiepsko.
Masz stare informacje beata, Moc Amazona dosięgła i polski, wszystkie sklepy ugięły się pod ciężarem
Amazonu i już mobi można kupić prawie wszędzie tam, gdzie epub.

beata101 pisze:Na lewo - spoko coś się znajdzie.
Ceny ebooków w księgarniach internetowych niewiele się różnią od cen książek papierowych :/
Ale póki istnieje Chomik ;)
Znajdzie się dosłownie wszystko (po angielsku), wystarczy mieć dobre źródło.
Chomik to jest jakiś fenomen w polskim internecie, nie istnieje inny przykład innego pirackiego serwisu, który potrafiłby się tak rozpromować, że ludzie używają jego nazwy byle gdzie. Dowód? Podajcie mi przykład wykorzystania słowa megaupload czy rapidshare na jakiejś stronie nieporuszającej się wokół piractwa. Twórcy chomika zrobili nawet system skarbonki internetowej YetiPay, który jest używany w dwóch największych księgarniach z ebookami!! Na dodatek chomikuj to nie torrenty, które są nonprofit (prawie) tylko serwis zbijający kokosy na ludziach płacących za pirackie treści.

@xvidasd, czytałem gdzieś, że się nie utrafi Kindle'a w Polsce, najwyżej Onyxy czy Trekstory w jakimś Sferis czy coś.
Możesz spróbować znaleźć kogoś z Krakowa na Allegro i poprosić o sprawdzenie co to jest ten kindle.

Wersja Touch nie ma darmowego 3G. Klawiatura/dotyk przydaje się wyłącznie do powolnego przeglądania internetu i robienia notatek. Do neta mam komputer/laptop/tablet/telefon, do notatek telefon synchronizowany z chmurą, włącz sobie stronę Amazonu, jeśli myślisz, że ich chmura jest wygodna, to muszę cię rozczarować - nie jest.
Mój werdykt: klawiatura i dotyk są zbędne, ale fakt Touch jest ładniejszy, widać CEO Amazonu zapatrzył się na Steve'a i zrozumiał, że chodzi o minimalizm.
System na Kindlu bazuje na linuxie, przeglądarka jest naprawdę funkcjonalna (działa wszystko nawet fejsa można sprawdzić przez darmowe 3G będąc w RPA, oprócz flasha i innych zbędnych technologi), ale jest bardzo wolna, procesor to 600-800MHz +powolny ekran e-Ink.

Co do cen książek też coś się rusza, ale na czele wydawnictw są sami idioci, więc nieprędko. Choć i tak VAT to największy problem.
Ale gazetki można tanio kupić, jest Polityka, Wyborcza i coś tam jeszcze.
beata101 pisze:Nie jest to wyczerpująca informacja w odróżnieniu od informacji mojego przedmówcy ale jako aktywny użytkownik readerów w tablecie i telefonie czuję się w obowiązku wypowiedzieć.
Wszystkie te informacje zdobyłem w maju, kiedy przez 3 okrągłe dni czytałem tylko o czytnikach ebooków. Może xvidasd nie będzie musiał przechodzić tego co ja...

Gdyby ktoś z Kindlem w tylnej kieszeni spodni to zobaczył zapewne by ci hm przemówił do rozumu, jak można czytać na świecącym ekranie, małym do tego, machając co chwila palcem i że kiedy raz ujrzysz e-Ink już się z nim nie rozstaniesz. Ponoć ktoś kiedyś zrobił wykład na temat czytników i gdy rzucił to urządzonko w obieg ludzie wyglądali mniej więcej jak neandertalczyk przed komputerem. Trochę jak to zdjęcie, kiedy Justin Bieber zderzył się ze szklanymi drzwiami.
Ostatnio zmieniony 21 lipca 2012, 21:42 przez kontrast, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko
Ulubiony Serial: Supernatural

Post autor: beata101 »

Auć!!!
Przepraszam LOL
Oczywiście masz rację :) Kindle to AMAZON. Pomerdało mi się :D
Wstyd :(

A co do Chomika...jakoś nigdy za nic na Chomiku nie zapłaciłam. W sensie dostępu itp.
http://www.supernatural.com.pl
http://www.jensenackles.pl
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ