Crossing Lines

Dura lex sed lex, czyli Sherlock i inni!
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Kontakt:

Crossing Lines

Post autor: najphil »

obrazek

Serial o świeżo utworzonej jednostce policji, która ma działać na terenie Europy, ponad podziałami terytorialnymi. Do jej struktur zaangażowano najlepszych speców z różnych dziecin kryminalistyki, a jej uprawnienia dają im możliwość przejęcia każdego śledztwa z rąk lokalnych stróżów prawa - co często doprowadza do konfliktów.

Oglądając trailer sądziłem, że to kolejny sztampowy serial. Sięgnąłem po pilota tylko ze względy na obsadę. I tu miłe zaskoczenie. A przynajmniej tak mi się wydaje, bo oglądałem ten odcinek wczoraj i to po zakrapianej imprezie, co mogło wpłynąć na moją percepcję. Dlatego prośba, by ktoś zerknął na to i zweryfikował moje spostrzeżenia.

Serial ma coś w sobie. Co prawda nie obronił się przed kalkowaniem niektórych schematów, obok fantastycznych dialogów, jak np. ten z początku - o małym joincie, jest kilka mniej udanych - rozmowy Brytyjki z Irlandzkim policjantem. Ale jest w tym wszystkim jakiś ślad kina europejskiego, co zmienia odbiór całości i nieco uszlachetnia. Do tego ciekawe historie poboczne, związane z przeszłością poszczególnych policjantów.

W pierwszym odcinku oglądamy pogoń za seryjnym mordercą. Nic specjalnie oryginalnego, ale jest naprawdę kilka fajnych i dramatycznych momentów. Polecam, to znaczy chyba polecam.

Napisy robi nowicjusz i nie są idealne, ale też nie wypaczają fabuły.

ObrazekObrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Re: Crossing Lines

Post autor: Bostonq »

najphil pisze:Dlatego prośba, by ktoś zerknął na to i zweryfikował moje spostrzeżenia.
Mówisz, masz :)

Już jakiś czas temu widziałem informację o tym serialu, bardzo chciałem obejrzeć, głównie przez wzgląd na Williama Fichtnera, którego dobrze wspominałem z "Prison Break" :) Oczywiście, Donald Sutherland też nie był bez znaczenia :) Nie wiedziałem, że wyszło, a tu proszę - jest BARDZO DOBRZE :)

Fichtner sprawdza się znakomicie w roli policjanta ze sporą skazą, a do tego dawno nie słyszałem narracji zza offu, a to miła i dobra rzecz. Pilot jest świetnie zmontowany, bardzo dynamiczny, a przy tym - choć z pozoru przedstawiający oklepaną historię - to jednak czyni to w sposób dość oryginalny. Wystarczy wspomnieć, że w tym wszystkim ważną rolę odgrywa Trybunał w Hadze, a tego chyba za często w serialach nie mamy :)

Ciekawe są te wątki związane z różnicami kulturowymi - bardzo fajne dialogi :) - postaci z grupy specjalnej są interesujące, każdy jest "jakiś", ma swoją historię, problemy, przez co momentami, zwłaszcza pod koniec pilot robi się bardzo dramatyczny.

Są bardzo dobre zdjęcia, muzyka świetnie współgra z akcją, ale najważniejsze jest to, że to wszystko się bardzo dobrze ogląda, pilot ma to coś, co powoduje, że odróżnia go od wielu innych, bardzo dobrych pilotów :) Ostatnio taki "nerw", rozedrganie widziałem przy okazji "Golden Boy", choć to akurat słaby prognostyk, bo tamten bardzo dobry serial skończył się za szybko...

Generalnie, moim zdaniem warto zapoznać się z pilotem, czyli podwójnym odcinkiem, choćby dla kilku scen, z których moją najważniejszą jest moment, kiedy kłopot z ręką głównego bohatera powoduje, że robi się naprawdę srogo - to oczywiście jest do przewidzenia, ale chodzi o to, jak to jest zagrane - czyli znakomicie :)

To oczywiście będzie procedural, ale wątki - nazwijmy to - prywatne postaci dają więcej niż tylko nadzieję, że obok poszczególnych spraw będzie sporo takich momentów, gdy historia będzie się rozwijała przez cały sezon, a to już kolejny spory plus :)
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Uff, czyli nawet po pijaku mogę oglądać seriale. :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Post autor: joana »

No tak, Bostonq mnie ubiegł i wiele do dodania nie pozostawił. :)
Może jedno, że w początkach pilota, sprawy "organizacyjne" oraz te, dotyczące poszczególnych członków zespołu przysłoniły samą sprawę, która była do rozwiązania. W sumie, okazała się najmniej ważną w tym odcinku i jej rola polegała głównie
na pokazaniu przydatności takiej międzynarodowej jednostki policyjnej, z uprawnieniami do działania bez granic (tu:państwowych)
Ale mimo, że sprawa banalna - to jednak dostarczyła emocji i pozwoliła pokazać parę naprawdę interesujących momentów.
I tak, sprawa z "ręką" bardzo dobrze zagrana i wiemy, że będzie dalszy ciąg. Wydaje mi się, że będzie to procedural, ale pozwoli też na poznanie tajemnic wszystkich członków zespołu i samego szefa z Hagi granego przez Sutherlanda.
Nie śmiejcie się ze mnie, ale plusem dla mnie było pokazanie w pilocie więzi, jaka powstaje pomiędzy członkami grupy.
Takie drobne gesty jak wyjęcie plastrów z morfiną i zachowanie ich na wszelki wypadek, życzenia urodzinowe, monolog przed sklepem z butami. :oops:
No i nie wiem, czy taka maszyna do fotografowania miejsca zbrodni to fantazja czy nie.
Pilot na plus. Warto obejrzeć. Niekoniecznie po pijaku, jak NajPhil. :D
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Samo skanowanie miejsca przestępstwa jest już absolutnie w użyciu.

To sposób wyświetlenia tego obrazu, jaki pokazano w serialu, może budzić wątpliwości. Ale w końcu to mają być najlepsi w Europie spece, z dostępem do najnowszej technologii, więc można przymknąć oko.
ObrazekObrazek
nova.nike
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: nova.nike »

Trailer i wasze opisy brzmią zachęcająco, ale ja poczekam na więcej odcinków, mam dość kasowanych seriali które mi się spodobały.
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Drugi odcinek niestety nie tak fajny, jak pilot. :(
Sprawa znowu niezbyt oryginalna. Jedyne, co ją wyróżnia - to narzędzie zbrodni.
Zabrakło emocji i momentów, w których Fichtner miałby okazję zagrać podobnie, jak w pilocie.
Reszta obsady mało wyrazista. Nawet Sutherland był w tym odcinku dość nijaki.
Zespół nadal w budowie. Zagadki z przeszłości bohaterów, które wydały mi się ciekawe w pilocie, okażą się chyba tak samo mało atrakcyjne, jak śledztwa prowadzone przez grupę.
Nic to, zobaczymy co dalej. :)
Gidi
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Gidi »

Co do serialu, to wymiękłem w połowie odcinka (po +/-40 min). Typowa jazda na schematach. Strasznie irytował mnie ten ich szef. Jedyna postać na plus to ten niemiec, co grał H'ghara w Grze o tron.
A co do skanowania to oczywiście taka procedura jest już stosowana nawet w Polsce. W sumie głównie do inwentaryzacji budynków. I tak jak naj powiedział, dziwnie zaprezentowano obraz wynikowy. Wynikiem skanowania jest chmura punktów, a w serialu zaprezentowano to jak jakiś radar. Sam skaner też jest jakiś mały, ale może na zachodzie jest inna technologia :)
Żeby nie być gołosłownym, to powiem, że bawiłem się takim skanerem, ale sprzęt wyglądał bardziej tak:
http://geoforum.pl/?page=news&id=2979&l ... ategory=38
Ogólnie bardzo fajna i przyszłościowa technologia
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Kurczę, nie byłbym aż tak krytyczny względem drugiego odcinka, choć rzeczywiście na pewno jest słabszy od pilota. Szczególnie denerwuje niewykorzystanie aktorskich możliwości zespołu, a przede wszystkim narratora pilotowego odcinka. Myślę, że do złej oceny tego epizodu przyczynia się dość banalna historia, choć z drugiej strony wątek "polonowy" jest dość nowy, w serialach niewykorzystany, więc też bym proponował spojrzeć na to z trochę innej strony.

Schematyczność jest w tym epizodzie dość mocna, w skrócie: kto nie płacze na początku, musi zapłakać na koniec. Kto pije whisky w pierwszych minutach, ten musi nalać ją komuś w ostatnich :) Każdy z nas to wie. Ale to jest przypadłość wielu seriali amerykańskich, ze szkoły scenariuszopisarstwa, więc też bym specjalnie się na to nie gniewał :)

Macie rację, powstała niepewność, czy ten serial będzie wart oglądania - fajna grupa, mnóstwo potencjalności, ale rzeczywiście może to stać się mało oryginalnym proceduralem. Sprawy - jc-k - miałaś rację - one były niezwykle ciekawe w pilocie! - prywatne nadal są ciekawe (czemu pisałaś, że nie są w tym odcinku?), więc ja pozostanę przy oglądaniu, choć z trochę mniejszym kredytem zaufania niż po pilocie :)

No i muszę, ale mamy cudną scenę:

Obrazek

Czyli kulka kontra piłka do kosza! :D
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

"Dziewczynka wymieni imię, mężczyzna zabije".
Męczył mnie ten Niemiec, teraz w końcu wiem, że to Jaqen :)

Ja też bym się nie znęcał nad drugim odcinkiem. Przypadłością wszelkich procedurali jest to, że są lepsze i gorsze epizody. Zwykle to wszystkie inne sprawy mają wpływ na to, że zostajemy przy takich serialach - aktorzy, klimat, relacje bohaterów, czy mniej lub bardziej zarysowany motyw główny.

Tak mnie tylko naszła myśl. Z jednej strony pomysł na taką grupę specjalistów wydaje się dość logiczny. Najlepsi z najlepszych prowadzą sprawy ponad podziałami terytorialnymi. Jednak nijak by się to nie sprawdzało w rzeczywistości. Samo opóźnienie w dotarciu na miejsce zbrodni już dyskwalifikuje taki projekt. A co do przestępstw o charakterze globalnym Interpol, mający jednostki w każdym kraju, wydaje się być jednak skuteczniejszą formą walki z przestępczością.

W tym odcinku byliśmy w Pradze, ciekawe, czy zawitamy też do Polski. ;)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

No i wykrakałem. Akcja najnowszego odcinka zahacza o Polskę. Zresztą całkiem niezłe śledztwo. :)
ObrazekObrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Hmm, odcinek naprawdę dobry, przyznam, że takiego konceptu na rozwiązanie śledztwa chyba nie widziałem jeszcze (podejrzewam, że pewne środowisko albo miało niezły ubaw, jeśli ktoś od nich oglądał, albo bardzo się oburzyli..) :) Jak mówi najphil, Polska się pojawia, niby nie jest tak źle, jak to często bywa, gdyż polski policjant potrafi mówić po angielsku, tylko trochę szkoda, bo była niezła okazja, że to nie nasz kraj stał się główną sceną akcji w tym epizodzie (nawet Czechy wypadły lepiej, gdyż mają ładną scenę z rozmową telefoniczną) :) Tak sobie myślę, że ten serial mógłby być w ogóle niezwykle nowatorski, gdyby więcej czasu i sił poświęcono na ukazanie specyfiki pracy policji w różnych krajach - pomyślcie, takie opus magnum seriali akcji i kryminalnych, "CSI World" - szlakiem przez cały świat, z pogłębieniem kontekstu społecznego, prawnego, politycznego :) Kto wie, może właśnie ktoś coś takiego obmyśla, bo ten serial traktuje to wszystko bardzo powierzchownie, choć i tak fajnie jest się pogapić na akcję w innych krajach niż USA :)
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Tak, ten odcinek lepszy od drugiego.
Bostonq, Twój pomysł na serial o specyfice pracy policji w różnych krajach mógłby się zrealizować, ale nie w Crossing Lines, w którym mamy do czynienia z jednostką działającą poza (obok, ale nie ponad)policjami krajowymi. Tu bardziej chodzi o wyeksponowanie zalet jednostki podległej Trybunałowi w Hadze, działającej w sposób jednolity w każdym kraju, niezależnie od specyfiki jego służb i pomimo jej właśnie.
Taki, realizowany wg Twoich sugestii, żeby pokazać specyfikę pracy policji w poszczególnych krajach, nie mógłby zamknąć sprawy w jednym odcinku - bo więcej byłoby "publicystyki" i tła niż samej akcji.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Ostatnie odcinki dowodzą, że mamy do czynienia z serialem jednak przeciętnym (choć słów o pilocie absolutnie nie cofam, był bardzo dobry i tyle), który co jakiś czas ma dobre momenty, ale za często posługuje się kliszami, jak choćby w ostatnim odcinku, z napadem na bank - ile razy widzieliśmy coś takiego, trudno zliczyć... :) Niby coś tam jest fajnego, głównie odnośnie tych relacji rodzinnych - tutaj chyba bracia (?) się rozpoznali, tylko że każdy z nich stał po przeciwnej stronie barykady. Polubiłem bohaterów, ze szczególnym uwzględnieniem tego z ręką chorą, aż szkoda, że tak rzadko ma okazję zagrać coś dobrego po "Prison Break". Toteż pogapię się jeszcze, ale bez większych emocji, ot, takie 45 minut zupełnie niezobowiązującego odpoczynku przy kolacji :)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Odcinek przed finałem w sumie nienajgorszy, ale to bardziej przez wzgląd na sprawy osobiste członków drużyny, niż samą akcję, która tradycyjnie posługuje się kliszami. Teraz już tylko przed nami dwuodcinkowy finał i pytanie, czy będzie drugi sezon i czy w ogóle warto, żeby był :)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Już wiem, czemu nakręcili ten serial - takie odkrycie: żeby zrobić świetny pilot i miejscami genialny podwójny finał (na razie jestem po pierwszym odcinku finału, ale nie mogłem się powstrzymać, żeby nie napisać!). Pomiędzy mamy bardzo dobrze, dobrze, dostatecznie, ledwo dopuszczająco, jakby złośliwy belfer rzekł ;) Naprawdę, środek serialu nie jest wart oglądania, ale nie wiem, jak to zrobili i czemu, ale odcinki krańcowe są świetne! Pierwszy epizod finału jest znakomity - wszytko się sypie, scena, w której jeden z bohaterów płakał, bo go zhakowali - wielka, ale i tak, cały czas kołacze mi się po głowie pytanie - jakim cudem William Fichtner:

Obrazek

świetny w "Prison Break", w tym dość kiepskim serialu - doskonały, nie otrzymał roli na swoją miarę i charyzmę ekranową? Każda scena z Jego udziałem jest warta uwagi.

Ale w pierwszym odcinku finału jest jeszcze jedna, kilka razy sobie przewinąłem:

Obrazek

A późniejsze szeptem wypowiedziane: "nothing" - uważam za genialne, co może się zdarzyć nawet w kiepskim serialu. Ale cieszę się, że miałem okazję takie coś zobaczyć :)

Czemu to piszę, na dodatek pomijam akcje śniegowe, lekko związane z Polską - język niby ten, ale rejestracja nie ta :), Sutherlanda? Bo wiem, a może bardziej oczekuję, że finalny odcinek podwójnego finału może zaprzepaścić wrażenia z początku :)

Ale jak będzie inaczej, zaraz napiszę, choć i tak - jak to u nas, przy mało hypowych serialach - nikt tego nie przeczyta ;)

-- 20.08.2013 00:17 --

Ha, a jednak:

Obrazek

No i:

Obrazek

Czyli druga część w Wesołym Miasteczku - sroga, ale jak się okaże, w tym serialu nie ma łatwych rozwiązań :)

Obrazek

Tak, ogólnie to część druga finału jest słabsza od pierwszej, ale nadal bardzo dobra! Powiem tak: jak mi ktoś "skanceluje" ten serial, to będę bardzo, ale to bardzo zły! :) Finał ma ten smak, że bohaterowie się rozdzielili, sporo z nich podąża w różne drogi, co już jest fajne, ale najfajniejsze jest to, że nic absolutnie nie skończyło się dobrze - AnnMarie - dół, Najlepszy Aktor Tego Serialu - dół, Szef - dół, Szef Szefów - dół, Drużyny - dół...

Nadal nie wiem, jak to się stało, że twórcy serialu mieli dość siły tylko na początek i koniec, ale - o ile nie "skancelują" tego serialu - mimo jego oczywistych słabości - będę oglądał dalej, bo po tym finale absolutnie chcę się wiedzieć, co będzie dalej! :)
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Serial dostał 2 sezon - 12 odcinków.
Nie wiem czy się cieszyć, bo jeszcze finału 1 serii nie widziałam. :)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

No masz Ci los, tego się nie spodziewałem :) Finał jest świetny, więc mimo wszystko warto dotrwać :)
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Po finale, czyli czas podsumowań.
Pilot był bardzo, bardzo dobry. I tak naprawdę powinnam zobaczyć tylko pilota i potem sobie darować kolejne odcinki.
Taki fajny temat, jednostka policyjna działająca ponad granicami, ponad policjami krajowymi, z takim porządnym umocowaniem w Trybunale w Hadze, super specjaliści - wybrani spośród wielu innych, każdy z nich z ciągnącą się za nim jakąś tajemnicą lub doświadczeniem z przeszłości. Przecież można było z tego zrobić naprawdę mięsisty serial - zarówno w sferze akcji pozwalającej na zastosowanie nowoczesnych metod śledztwa, akcji, która byłaby trzymającą w napięciu, ale też jednocześnie mógł być to być serial budujący parę ciekawych postaci skomplikowanych i barwnych przez to.
Szef szefów (aktor świetny przecież), jego pozycja w Hadze, jego przeszłość, droga, która zaprowadziła go do miejsca w Trybunale - no przecież już samo to mogłoby stanowić materiał na jakiś przynajmniej "dwuodcinkowiec". A tak dostajemy niby świetną postać , taki pion moralny w świecie zła, człowiek, który wiele widział, wiele doświadczył, wiele działał na rzecz sprawiedliwości... i dupa, najbardziej jest przekonujący w roli doświadczonego dziadka z parku, zajętego karmieniem gołębi. Postać majora i ciągnąca się za nim sprawa rodzinna, mająca korzenie w jego ( i jak się okazało, nie tylko jego) pracy zawodowej. Niby sprawa prowadzona przez całą serię, niby po woli odkrywa się przed nami coraz więcej - tylko...no właśnie, tak prowadzono wątek, że przestał mnie interesować, przyciągać i emocjonować. Chętnie poznałabym głębiej chłopaka z Irlandii i jego rodzinne koneksje. Informatyk też ma zadatki na stanie się postacią, która może dodać ciekawych elementów (co on tam po nocy w tych komputerach modzi?).
Postacie kobiece z zespołu - oj marnie jakoś nakreślone.
W sumie wygląda to wszystko tak, jakby miało być tajemnicze i niedookreślone, żeby wzbudzić zainteresowanie u widza - u mnie budzi irytację.
Gra aktorów, albo zbyt "europejska" jak dla mnie, albo często manekiny obsadzone w roli, którym kazano zagrać emocje i interakcje.
Fichtner kradnie cały serial, a szczególnie pilota i finał.
Owszem, są sceny, które mi się podobały np. pojedynek w świetle samochodów na ośnieżonej drodze, ostra scena ze strzelaniną w klubie, epizod w banku (znowu Fichtner) i po banku - oddalająca się we mgle postać, dziewczyna - "supermorderczyni", i jeszcze pewnie parę, które mi teraz umknęły.
Finał
Spoiler:
Ze złością i jednak z ciekawością, ale nie z nadzieją zobaczę 2 serię.
Rada dla potencjalnych oglądaczy serialu - zobaczyć pilota dla Fichtnera i dla samej fabuły, która tu jest dobra - potem odpuścić i poczekać na opinie o 2 sezonie, albo męczyć się jak jak. :)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Bo widzisz, jc-k, to jest taki klasyczny, wręcz wzorcowy przykład serialu zmarnowanych szans, o którym będą nauczać na kursach scenopisarstwa w USA. Bo mieć bardzo dobry pomysł, niezłych aktorów, ze szczególnym uwzględnieniem Finchera, to jest wielka sztuka zmarnować taki potencjał. A jednak się udało :( Ale dokładnie to, co wypunktowała jc-k pozwalało mi trwać przy tej produkcji, pisałem podobnie - że warto obejrzeć pilota i finał, nic nie tracąc nie oglądając środka, aczkolwiek jako że nie ma okazji oglądania Finchera inaczej (przynajmniej na razie) jak tutaj, to również będę śledził drugi sezon :)

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ