Wprawdzie jeszcze przyjdzie nam trochę poczekać ponieważ premierę swojego nowego mini serialu Fox zaplanował dopiero w przyszłe wakacje (2014) ale już teraz możemy zaostrzyć sobie ząbki.
Ma to być mroczny Thriller nakręcony na podstawie bestsellerowej powieści, "Pines", Blake Crouch. Opowiadać będzie o tajnym agencie, który wyruszy na poszukiwania swoich zaginionych towarzyszy. Ślad po nich zaginął kiedy po raz ostatni pojawili się w pewnym tajemniczym miasteczku o nazwie "Wayward Pines".
Ale zamiast odpowiedzi, w śledztwie Ethana pojawia się tylko coraz więcej pytań a każdy krok bliżej prawdy przybliża go do przerażającej rzeczywistość, która być może nigdy nie pozwoli mu wydostać się z Wayward Pines...
Wprawdzie jeszcze przyjdzie nam trochę poczekać ponieważ premierę swojego nowego mini serialu Fox zaplanował dopiero w przyszłe wakacje (2014) ale już teraz możemy zaostrzyć sobie ząbki. Ma to być mroczny Thriller nakręcony na podstawie bestsellerowej powieści, "Pines", Blake Crouch. Opowiadać będzie o tajnym agencie, który wyruszy na poszukiwania swoich zaginionych towarzyszy. Ślad po nich zaginął kiedy po raz ostatni pojawili się w pewnym tajemniczym miasteczku o nazwie "Wayward Pines". Ale zamiast odpowiedzi, w śledztwie Ethana pojawia się tylko coraz więcej pytań a każdy krok bliżej prawdy przybliża go do przerażającej rzeczywistość, która być może nigdy nie pozwoli mu wydostać się z Wayward Pines...
Czyli wracamy do "Twin Peaks" Podnoszę wątek, bo warto czekać, choć sądzę, że jest to jedna z tych historii, które nie znajdą swojego rozwiązania, to i tak warto będzie się pogapić, bo atmosfera, może bohaterowie, przestrzeń - wszystko to będzie warte uwagi W odróżnieniu od Najphila jestem w stanie "łykać" wszystkie historie o zamkniętych społecznościach bez większego zastanowienia. Najwyżej później sam sobie będę pluł w brodę - dość durny idiom chyba polski (czy się mylę?)
Czyli wracamy do "Twin Peaks" :) Podnoszę wątek, bo warto czekać, choć sądzę, że jest to jedna z tych historii, które nie znajdą swojego rozwiązania, to i tak warto będzie się pogapić, bo atmosfera, może bohaterowie, przestrzeń - wszystko to będzie warte uwagi :) W odróżnieniu od Najphila jestem w stanie "łykać" wszystkie historie o zamkniętych społecznościach bez większego zastanowienia. Najwyżej później sam sobie będę pluł w brodę - dość durny idiom chyba polski (czy się mylę?) :)
To zależy, czy masz brodę. Najphil brodę ma i se może z nią robić, co tylko zechce. Inna sprawa, że broda mądrości nie doda, a zdechłemu lwu łacno brodę skubią.
Innych powiedzonek nie znam.
A serial ma szanse być zacnym. Przeczytałem recenzję książki i wygląda to interesująco. Pewnie po ewentualnym sukcesie serialu, ktoś ją w końcu wyda po polsku.
To zależy, czy masz brodę. Najphil brodę ma i se może z nią robić, co tylko zechce. Inna sprawa, że broda mądrości nie doda, a zdechłemu lwu łacno brodę skubią. Innych powiedzonek nie znam.
A serial ma szanse być zacnym. Przeczytałem recenzję książki i wygląda to interesująco. Pewnie po ewentualnym sukcesie serialu, ktoś ją w końcu wyda po polsku.
[Fox]: [2014], wkrótce Produkcja: USA, Gatunek: Dramat,Fantasy,Thriller, Dokładna data premiery: 2014 Reżyseria: M. Night Shyamalan, Scenariusz: Chad Hodge
Idealne amerykańskie miasto. Nigdy go nie opuścisz. Nie skontaktujesz się z nikim z zewnątrz. Myślisz, że oszalałeś.
Agent Ethan Burke przybył do Wayward Pines, by odnaleźć 2 innych zaginionych agentów.
Serial M. Night Shyamalana oraz Chada Hodge'a oparty o książkę “Pines” Blake'a Croucha, od początku produkcji nazywany nowym Twin Peaks.
Moje oczekiwania - obejrzę z chęcią, choć poprzeczka zawieszona bardzo wysoko.
Wayward Pines trudno będzie dorównać mistrzowi Lynchowi i jego Twin Peaks.
Szczerze mowiac nie wiem, czy nazwisko Shyamalana będzie rekomendacją serialu. Pomimo świetnego Szóstego Zmysłu, czy równie dobrego, acz niedocenionego Niezniszczalnego, później zdarzało mu się pobłądzić w swoich produkcjach.
[b] [Fox][/b]: [2014], [b]wkrótce[/b] [b]Produkcja:[/b] USA, [b]Gatunek:[/b] Dramat,Fantasy,Thriller, [b]Dokładna data premiery:[/b] 2014 [b]Reżyseria:[/b] M. Night Shyamalan, [b]Scenariusz:[/b] Chad Hodge [url=http://www.fox.com/programming/shows/?sh=event-series---wayward-pines][img]https://baza.seriale-asd.eu/images/o1.gif[/img][/url][url=http://www.imdb.com/title/tt2618986/][img]https://baza.seriale-asd.eu/images/o2.gif[/img][/url][url=http://www.filmweb.pl/serial/Wayward+Pines-2014-677970][img]https://baza.seriale-asd.eu/images/o3.gif[/img][/url][img]https://baza.seriale-asd.eu/images/o4a.gif[/img][img]https://baza.seriale-asd.eu/images/o5a.gif[/img]
Idealne amerykańskie miasto. Nigdy go nie opuścisz. Nie skontaktujesz się z nikim z zewnątrz. Myślisz, że oszalałeś. Agent Ethan Burke przybył do Wayward Pines, by odnaleźć 2 innych zaginionych agentów. Serial M. Night Shyamalana oraz Chada Hodge'a oparty o książkę “Pines” Blake'a Croucha, od początku produkcji nazywany nowym Twin Peaks.
Moje oczekiwania - obejrzę z chęcią, choć poprzeczka zawieszona bardzo wysoko. Wayward Pines trudno będzie dorównać mistrzowi Lynchowi i jego Twin Peaks. Szczerze mowiac nie wiem, czy nazwisko Shyamalana będzie rekomendacją serialu. Pomimo świetnego Szóstego Zmysłu, czy równie dobrego, acz niedocenionego Niezniszczalnego, później zdarzało mu się pobłądzić w swoich produkcjach.
Pierwsze (pozytywne) wrażenie z tego co napisałeś?
D U R H A M C O U N T Y !!
O ile Twin Peaks kiedyś bardzo mi się podobał to jednak próba ponownego oglądnięcia tego serialu kompletnie się nie udała... Czasy się zmieniły więc uważam, że i pewne wzorce też.
Pilot więc koniecznie trzeba będzie oglądnąć (trzymam kciuki!).
Pierwsze (pozytywne) wrażenie z tego co napisałeś? D U R H A M C O U N T Y !! [url=https://baza.seriale-asd.eu/portal0.php?zmienna=durhamcounty][img]http://seriale-asd.com/bar3/durhamcounty.gif[/img][/url]
O ile Twin Peaks kiedyś bardzo mi się podobał to jednak próba ponownego oglądnięcia tego serialu kompletnie się nie udała... Czasy się zmieniły więc uważam, że i pewne wzorce też.
Pilot więc koniecznie trzeba będzie oglądnąć (trzymam kciuki!).
Shyamalan to obecnie okropna rekomendacja, choć akurat ja bardzo lubię "Niezniszczalnego" Mocno się zastanawiałem, jak to się stało, że tak dobrze zapowiadający się twórca spadł poniżej wszelkiego poziomu. Aczkolwiek serial - już kiedyś tu obecny, tylko bez dodania do bazy, zapowiada się wielce ciekawie, więc również na bank obejrzę!
Shyamalan to obecnie okropna rekomendacja, choć akurat ja bardzo lubię "Niezniszczalnego" :) Mocno się zastanawiałem, jak to się stało, że tak dobrze zapowiadający się twórca spadł poniżej wszelkiego poziomu. Aczkolwiek serial - już kiedyś tu obecny, tylko bez dodania do bazy, zapowiada się wielce ciekawie, więc również na bank obejrzę! :)
Tak widzialem ten watek w newsach... troche OT, ale tak sie nawet zastanawialem czy ich nie polaczyc, ale troche to glupio wyglada po placzeniu, w koncu news to nadal news.
Z tych 2 seriali Durham County i Twin Peaks zdecydowanie nadal jednak wole TP i starego dobrego Lyncha
-- 19.01.2014 21:13 --
Po zastanowieniu doszedlem jednak do wniosku, ze nie ma co pozostawiac newsow, w ktorych juz toczyly sie pewne dyskusje - scalilem te watki.
Tak widzialem ten watek w newsach... troche OT, ale tak sie nawet zastanawialem czy ich nie polaczyc, ale troche to glupio wyglada po placzeniu, w koncu news to nadal news. Z tych 2 seriali Durham County i Twin Peaks zdecydowanie nadal jednak wole TP i starego dobrego Lyncha :)
-- 19.01.2014 21:13 --
Po zastanowieniu doszedlem jednak do wniosku, ze nie ma co pozostawiac newsow, w ktorych juz toczyly sie pewne dyskusje - scalilem te watki.
Tyle oczekiwania i zapowiedzi, a premiera Wayward Pines wciąż się oddala...
Dobrze, że w końcu znamy konkrenty termin.
Jedynie, oby z tego balona nie uszło przedwcześnie powietrze. W końcu to Fox.
Tyle oczekiwania i zapowiedzi, a premiera Wayward Pines wciąż się oddala... Dobrze, że w końcu znamy konkrenty termin. Jedynie, oby z tego balona nie uszło przedwcześnie powietrze. W końcu to Fox.
Pilot świetny!
Akcja osadzona w małym, tajemniczym miasteczku, nie wiadomo co jest prawdą a co tym co miało by nią być.
Bo jeśli przyjąć, że facet mocno uderzył się w głowę to faktycznie wszystkie podejrzenia można logicznie wytłumaczyć... Z drugiej strony nie chce mi się wierzyć, że w przypadku zaginięcia dwójki agentów i potem wypadku kolejnej dwójki wysłanej na poszukiwania, nie spowodowało by to wysłania jakiejś małej gwardii w celu rozwikłania zagadki...
No ale wtedy nie było by ciekawej historii.
kain_b pisze:Wayward Pines klimatem bliższe jest do powieści Kinga, niż seriali Durham Country lub też Twin Peaks.
Takie mam wrażenia po przeczytaniu książki.
Serial (pilot) nie pasuje mi jednak do Kinga choć rozumem dlaczego może się z nim kojarzyć - zamknięte miasteczko to często wykorzystywany motyw przez króla horrorów.
Do Durham County serial wcale nie jest podobny - brak ciężkiego klimatu i mrocznej, mokrej atmosfery (notabene wiecznie padający deszcz kojarzony z serialem The Killing był wymyślony i wykorzystany właśnie przez producentów serialu Durham County).
Dobrze, że z góry ograniczono ilość odcinków - lubię zwarte historie
Pilot świetny! Akcja osadzona w małym, tajemniczym miasteczku, nie wiadomo co jest prawdą a co tym co miało by nią być. Bo jeśli przyjąć, że facet mocno uderzył się w głowę to faktycznie wszystkie podejrzenia można logicznie wytłumaczyć... Z drugiej strony nie chce mi się wierzyć, że w przypadku zaginięcia dwójki agentów i potem wypadku kolejnej dwójki wysłanej na poszukiwania, nie spowodowało by to wysłania jakiejś małej gwardii w celu rozwikłania zagadki... No ale wtedy nie było by ciekawej historii.
[quote="kain_b"]Wayward Pines klimatem bliższe jest do powieści Kinga, niż seriali Durham Country lub też Twin Peaks. Takie mam wrażenia po przeczytaniu książki.[/quote] Serial (pilot) nie pasuje mi jednak do Kinga choć rozumem dlaczego może się z nim kojarzyć - zamknięte miasteczko to często wykorzystywany motyw przez króla horrorów. Do Durham County serial wcale nie jest podobny - brak ciężkiego klimatu i mrocznej, mokrej atmosfery (notabene wiecznie padający deszcz kojarzony z serialem The Killing był wymyślony i wykorzystany właśnie przez producentów serialu Durham County).
Dobrze, że z góry ograniczono ilość odcinków - lubię zwarte historie :ok
@asd A nie masz wrazenia, ze Wayward Pines probuje byc czyms wiecej, niz jest naprawde, tak na sile? To nigdy nie wychodzi na dobre. Po pilocie mam raczej pozytywne wrazenia, ale wszystko jest szyte zbyt grubymi nicmi, a napiecie jest sztucznie podkrecane. Mimo to, super zobaczyc tyle znanych twarzy i jesli tylko wszystko nie zostanie ujawnione zbyt szybko, to moze byc niezly serial.
asd pisze:Z drugiej strony nie chce mi się wierzyć, że w przypadku zaginięcia dwójki agentów i potem wypadku kolejnej dwójki wysłanej na poszukiwania, nie spowodowało by to wysłania jakiejś małej gwardii w celu rozwikłania zagadki...
Spoiler:
No wlasnie jedna ze scen (ta z psychologiem) sugeruje, ze zostali wyslani tam specjalnie, a Sluzby Specjalne beda tuszowac sprawe przed rodzina
@asd A nie masz wrazenia, ze Wayward Pines probuje byc czyms wiecej, niz jest naprawde, tak na sile? To nigdy nie wychodzi na dobre. Po pilocie mam raczej pozytywne wrazenia, ale wszystko jest szyte zbyt grubymi nicmi, a napiecie jest sztucznie podkrecane. Mimo to, super zobaczyc tyle znanych twarzy i jesli tylko wszystko nie zostanie ujawnione zbyt szybko, to moze byc niezly serial.
[quote="asd"]Z drugiej strony nie chce mi się wierzyć, że w przypadku zaginięcia dwójki agentów i potem wypadku kolejnej dwójki wysłanej na poszukiwania, nie spowodowało by to wysłania jakiejś małej gwardii w celu rozwikłania zagadki...[/quote]
[spoiler]No wlasnie jedna ze scen (ta z psychologiem) sugeruje, ze zostali wyslani tam specjalnie, a Sluzby Specjalne beda tuszowac sprawe przed rodzina[/spoiler] Uwazam, ze to zostalo wyjawione za wczesnie.
Obejrzałem pierwszy odcinek i na razie nie wiem, co sądzić. Kojarzy mi się jako taki miks Persons Unknown, The Prisoner z Truman Show i może jeszcze Lost. Nie wiadomo, co jest prawdą, a co rozgrywa się w wyobraźni bohatera. Mamy do czynienia z jakimś eksperymentem, przeskokami czasowymi? Jaka jest w tym rola FBI?
Ten cały miks brzmi obiecująco, ale jakoś bardzo mnie nie ten pierwszy odcinek nie wciągnął.
Może dlatego, że na świeżo mam w pamięci, jak skończyło się DIG, które na początku też chciało być intrygujące.
No i gdzieś tam tkwi świadomość, że za całość odpowiada Shyamalan, który ostatnio potrafił zepsuć sporo obiecujących historii...
Za wcześnie, by osądzać po pilocie, przyznaję - chcę się mylić i pozbyć mych uprzedzeń, więc oglądam dalej i liczę, że serial rozwinie się pozytywnie.
Obejrzałem pierwszy odcinek i na razie nie wiem, co sądzić. Kojarzy mi się jako taki miks Persons Unknown, The Prisoner z Truman Show i może jeszcze Lost. Nie wiadomo, co jest prawdą, a co rozgrywa się w wyobraźni bohatera. Mamy do czynienia z jakimś eksperymentem, przeskokami czasowymi? Jaka jest w tym rola FBI? Ten cały miks brzmi obiecująco, ale jakoś bardzo mnie nie ten pierwszy odcinek nie wciągnął. Może dlatego, że na świeżo mam w pamięci, jak skończyło się DIG, które na początku też chciało być intrygujące. No i gdzieś tam tkwi świadomość, że za całość odpowiada Shyamalan, który ostatnio potrafił zepsuć sporo obiecujących historii... Za wcześnie, by osądzać po pilocie, przyznaję - chcę się mylić i pozbyć mych uprzedzeń, więc oglądam dalej i liczę, że serial rozwinie się pozytywnie.
A ja juz po 3 odcinkach i nadal nie wiem co o tym sadzic...niby niezle zrealizowany, ale cos mnie w tym serialu denerwuje Role Dillona i Howarda przeszarzowane, nienaturalnie wypadaja. Jest sporo zagadek, ale caly czas nie opuszcza mnie wrazenie, ze ten serial nie pojdzie w strone misternej ukladanki, tylko coraz wiekszych bzdur i niezadowalajacych odpowiedzi. Chyba dam szanse jeszcze jednemu odcinkowi, bo nie chce znow tracic czasu na przecietniaki :/
A ja juz po 3 odcinkach i nadal nie wiem co o tym sadzic...niby niezle zrealizowany, ale cos mnie w tym serialu denerwuje :scratch: Role Dillona i Howarda przeszarzowane, nienaturalnie wypadaja. Jest sporo zagadek, ale caly czas nie opuszcza mnie wrazenie, ze ten serial nie pojdzie w strone misternej ukladanki, tylko coraz wiekszych bzdur i niezadowalajacych odpowiedzi. Chyba dam szanse jeszcze jednemu odcinkowi, bo nie chce znow tracic czasu na przecietniaki :/
Nie znam trylogii Croucha Blake'a - to podchodziłam do tego serialu bez jakiegokolwiek przygotowania.
Tylko tajemnicze miasteczko i równie tajemnicze zaginiecie agentów.
Po trzech odcinkach jestem zadowolona, klimat zagadki i zabawa psychiką bohaterów mi pasuje.
Trochę drażni postać szeryfa. W sumie mam ochotę oglądać dalej, żeby odkryć kto stoi za tym pomysłem zamkniętego miasteczka i jaki jest cel tego eksperymentu (?). Moje wątpliwości budzi pojawiające się w końcówce 3 odc. "coś". Nie mam ochoty na poznawanie natury i pochodzenia tych "cosiów". Wolę oglądać historię o pokręconych ludzkich pomysłach i umysłach.
Wspominacie Persons Unknown. Żałuję, że nie dano mu możliwości przejścia na kolejny level.
Nie znam trylogii Croucha Blake'a - to podchodziłam do tego serialu bez jakiegokolwiek przygotowania. Tylko tajemnicze miasteczko i równie tajemnicze zaginiecie agentów. Po trzech odcinkach jestem zadowolona, klimat zagadki i zabawa psychiką bohaterów mi pasuje. Trochę drażni postać szeryfa. W sumie mam ochotę oglądać dalej, żeby odkryć kto stoi za tym pomysłem zamkniętego miasteczka i jaki jest cel tego eksperymentu (?). Moje wątpliwości budzi pojawiające się w końcówce 3 odc. "coś". Nie mam ochoty na poznawanie natury i pochodzenia tych "cosiów". Wolę oglądać historię o pokręconych ludzkich pomysłach i umysłach. Wspominacie Persons Unknown. Żałuję, że nie dano mu możliwości przejścia na kolejny level.