Making a Murderer [netflix]

Dokumentalne - Ktokolwiek widział, ten wie więcej!
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: 2 i pół

USA Making a Murderer [netflix]

Post autor: grego1980 »

obrazek#Making a Murderer

[netflix]
[2015-2015]
Produkcja: USA,
Gatunek: Dokumentalny,

ObrazekObrazekObrazek
Brutalny gwałt, skazanie, 18 letnie więzienie, nowe dowody, uniewinnienie, proces o wielomilionowe odszkodowanie. Wszystko to i jeszcze więcej mamy w tym serialu. Było to już pokazywane w wielu serialach tylko że tutaj mamy dokument i prawdziwą historie która ma ciągle swój bieg. Wiele komentarzy na ten temat przeczytałem i wszystkie są bardzo pozytywne.
Nie ma tego jeszcze u nas w bazie? Dziwne? Albo wyszukiwarka mi nie znalazła.:-)
Wiele komentarzy na temat tego serialu przeczytałem i wszystkie są bardzo pozytywne.
Ci którzy nie znają historii niech unikają szukania info w sieci o tym a będzie się im oglądało zdecydowanie ciekawiej bo historia jest bardzo ciekawa. Ja zabieram się za oglądanie.
Awatar użytkownika
Dijon
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Ulubiony Serial: Utopia
Kontakt:

USA Re: Making a Murderer [netflix]

Post autor: Dijon »

Kilka tygodni temu ta produkcja była szeroko komentowana, pojawiły się też pewne odzewy ze amerykańskiego społeczeństwa w sprawie, którą ten dokument porusza. Też mam plany go obejrzeć.
Obrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Nie ciągnie mnie z prostej przyczyny - swego czasu (w zeszłym roku) sporo naoglądałem się dokumentów "na faktach" o tej i podobnej, więziennej tematyce, na kanale National Geografic. Obecnie serial ten już nie leci ale jak znam NG to pewnie znowu powtórzą ten serial za jakiś czas.
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
kapryk
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Przystanek Alaska

Post autor: kapryk »

Przedstawiciele firmy Netflix potwierdzili, że Laura Ricciardi i Moira Demos rozpoczęły pracę nad drugim sezonem serialu dokumentalnego Making a Murderer. Nowa seria będzie kontynuacją pierwszego sezonu i ponownie skupi się na pokazaniu losów Stevena Avery’ego i Brendana Dasseya.
Drugi sezon wprowadzi nowego adwokata Avery’ego – Kathleen Zellner. Twórcy obiecują też ujawnienie wielu nowych informacji dzięki udziałowi osób blisko powiązanych ze sprawą.
Niestety nie ujawniono chociażby przybliżonej daty debiutu drugiego sezonu.

źródło: naekranie.pl
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

W końcu udało mi się nadrobić ten serial.
Serial mocno stronniczy wg mnie. Od początku stawia tezę ze zarówno przy jednym jak i przy drugim przestępstwie Steaven jest niewinny. Podobno pominięte zostały również pewne dowody.
Spoiler:
Zastanawia tylko brak dna w jego domu. Nie był by w stanie tak dokładnie tego wyczyscić.
Dobrze że będzie 2 sezon. Mam tylko nadzieje że w sprawie dzieje sie na tyle że 2 sezon będzie ciekawy a nie tylko nakręcony na siłe.
Awatar użytkownika
Macmax40
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Ulubiony Serial: Rodzina Soprano

Post autor: Macmax40 »

To i ja obejrzałem ten zachwalany serial dokumentalny. I tak jak do mniej więcej połowy oglądało się naprawdę dobrze, tak im dalej w las tym gorzej. Zagmatwanie spraw Avery'ego i Brendana jest trudne do przełknięcia, niejasne dowody, skomplikowane przemowy adwokatów, praktycznie większość akcji dzieje się na sali sądowej, mnie znudziło, uciekło gdzieś zainteresowanie zabił czy nie zabił? To taki dokument w amerykańskim stylu, który w Polsce raczej nie chwyci. Jakoś nie czekam za 2 sezonem, bo to może być prędzej show niż skrupulatne wyjaśnienie tematu.
Awatar użytkownika
kapryk
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam

W mojej ocenie znakomity dokument, nie mogłem się oderwać od ekranu, a momenty na sali sądowej należały do tych najciekawszych, ale zgadzam się z @grego1980, obraz może być odbierany jako stronniczy.
Myślę, że chwycił całkiem nieźle jak na dokument, według FW lepiej niż "The Jinx".
Awatar użytkownika
kapryk
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam

Dokument wraca z drugim sezonem, premiera już 19 Paźdzernika.

Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Ależ dobra informacja.
Mam nadzieję że będą konkrety i ze sprawa posunęła się mocno do przodu. Że nie będzie to tylko zbijanie kasy.
Awatar użytkownika
kapryk
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam

Wreszcie nadrobiłem drugi sezon, w którym śledzimy równolegle dwa wątki, walkę o odwołanie się od wyroku Brendana(wymuszone przyznanie się do winy) oraz poczynania Kathleen Zellner, nowej adwokat Stevena. Zellner przy pomocy ekspertów m.in. od DNA, plam krwi, kości, palenia ciał, badań balistycznych, po kolei poddaje w wątpliwość wiele kluczowych dowodów w sprawie. Następnie zastanawia się nad alternatywnym sprawcą morderstwa
Spoiler:
Zostawiając samą kwestię dowodów na boku, cały czas najbardziej podejrzane jest to,
Spoiler:
Druga serię ogląda się tak dobrze jak pierwszą, całość połknąłem w dwa dni, a czas przy niej zleciał bardzo szybko, polecam.

Trzeci sezon to tylko kwestia czasu. :)

Obrazek

Obrazek

https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... -case.html
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Tez już nadrobiłem jakiś czas temu.
Faktycznie pojawiają się wątpliwości co do winy.
Śledztwo nie było przedstawione rzetelnie. Wygląda to tak jakby policjanci zobaczyli powiązanieTeresy ze Stevenem i zobaczyli szansę na jego udupienie.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ