Charité

Przekonaj się, że to wcale nie nudy!
asdo
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

NIEMCY Charité

Post autor: asdo »

obrazek#ObrazekObrazekObrazek
Seria opisuje osiągnięcia kilku znanych niemieckich lekarzy i naukowców w prestiżowym szpitalu Charité w Berlinie pod koniec XIX wieku.

[2017]
Produkcja: Niemcy,
Gatunek: Historyczny,Dramat,Obyczajowy
Obsada:
Alicia Von Rittberg: ... Ida Lenze
Maximilian Meyer-bretschneider ... Georg Tischendorf
Justus Von Dohnányi ... Dr Robert Koch
Matthias Koeberlin ... Dr Emil Behring
Ernst Stötzner ... Dr Rudolf Virchow
Matthias Brenner ... Ernst Von Bergmann
Thomas Loibl ... Bernhard Spinola
Emilia Schüle ... Hedwig Freiberg
Ramona Kunze-libnow ... Siostra Przełożona Martha
Monika Oschek ... Pielęgniarka Stinehttps://www.youtube.com/watch?v=c9hPCPq9OzQ
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

NIEMCY Re: Charité

Post autor: sindar »

Witaj na forum. :)
Jak The Knick. :)
Choć z trailera sądząc, chyba nie jest aż tak odważny.
asdo
Wskaż do odpowiedzi

Re: Charité

Ja też tak sądzę, ale obejrzałam jeden odcinek (z bólem, ponieważ znam tylko kilkanaście słów z niemieckiego i prawie nic nie rozumiałam) i wydaję się interesujący; mi też zależy na tym, żeby ktoś wstawił napisy i mam nadzieję, że jakaś dobra duszyczka przetłumaczy :]
Na oficjalnej stronie napisali, że szykuje się drugi sezon, ale czy ja wiem...?
Fajnie, byłoby gdyby też mógł ktoś wstawić na nasze polskie serwisy ten serial, bo myślę, że ten serial jest ciekawy :ok
asdo
Wskaż do odpowiedzi

Charité Sezon 2: Scenariusz w toku

Ponad 8 milionów widzów mogło obejrzeć pierwsze dwa odcinki "Charité" w ARD. Stacja zamówiła również drugi sezon, a prace nad scenariuszami już się rozpoczęły.

Po zakończeniu serii warto pocieszyć fakt, że Volker Herres, dyrektor programu pierwszej telewizji niemieckiej, już pozytywnie wypowiedział się o drugim sezonie "Charité". Planowane są kolejne odcinki, w reżyserii Sönke Wortmann. Jednak historia wokół Virchowa, Kocha i innych lekarzy w Charité dobiegła końca. W sequelu opowiadają historie ze słynnego szpitala w czasach narodowego socjalizmu. Nowe odcinki prawdopodobnie pojawią się w niemieckiej telewizji w 2018 roku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
mr.hydro
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko

Post autor: mr.hydro »

osobą zainteresowanym tematem polecam książki Jürgen Thorwald ..szczególnie Stulecie Chirurgów, Triumf chirurgów i Kruchy dom duszy ... historia Neurochirurgii .
Postać dr John Thackery wzorowana była na autentycznej postaci Williama Halsteda ...opisanego przez Thorwalda.

Inna książka wartą polecenia jest : "Cesarz wszech chorób biografia raka " Siddhartha Mukherjee, dostał Pulitzera za tą książkę ...świetne pióro do tego autor jest praktykującym onkologiem.
Serial bazujące na Historii medycyny mają potencjał ...marzy się jakiś serial o pionierach Ginekologii :P

Jeśli 2 Sezon Charité ..będzie poruszał wątek Nazizmu ..i poruszy , też bezkarność gwiazd niemieckiej medycyny, którzy gładko przeszli do praktyki po IIWS. Psychiatrzy którzy stali się po II WS pionierami psychiatrii dziecięcej ..w ogóle nie zostali rozliczeni z tego co robili małym pacjentom w III Rzeszy.. po Wojnie byli celebrowani w świecie nauki.
asdo
Wskaż do odpowiedzi

NIEMCY Charité

Ciekawie brzmi :)
Mam nadzieje, że ktoś przetłumaczy kiedyś na polski ten serial, oraz to że będą powstawać coraz więcej takich seriali :crazy
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: dziobak »

Żeby nie było, że nic mi się nie podoba (ostatnio sama kiepścizna się trafia), to Charite mi się podobało. Pierwszy sezon bardziej niż drugi (każdy sezon jest całkowicie samodzielną historią, pierwszy w bardziej ciekawych czasach się dzieje). Fajna rzecz, głównie za sprawą dobrze napisanych i zagranych postaci. Spokojnie polecam.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ