Hmm, pierwsza seria liczy 6 odcinków i napisy są do całości. Polskie oczywiście. Teraz szukam samych plików, bo się bardzo tym zainteresowałem. Znalazłem. Napisy polskie są też do jednego odcinka specjalnego, chyba ostatniego, czy coś w tym stylu. Jest dłuższy od reszty (albo i nie, bo np. sezony 2, 3, 4, 5 mają po cztery odcinki, zdaje się, że dłuższe niż 40 parę minut, bo pliki zajmują po 700 mega), z 2008 roku, w każdym bądź razie jest traktowany jako osobna, dodatkowa pozycja. Nosi tytuł: "Wire In The Blood: Prayer Of The Bone".
No to już sprawdziłem. Pierwszy sezon to odcinki po 48 minut, ale i tak łączone po dwa, reszta to odcinki całościowe, po 70 minut, a ten dodatkowy to normalny film - 1 godzina i 28 minut. Napisy do niego są idealne, więc też można spokojnie oglądać
No dobrze, więc:
1. dziękuję @dominogalowi, że napisał o serialu, dzięki czemu zwrócił na niego uwagę,
2. dziękuję @zawsze_zielonej, że napisała tak pozytywnie o nim (serialu, nie dominogalu

), dzięki czemu sprawdziłem, co i jak,
3. skoro uprzejmości mamy za sobą, sprawa jest jasna: każdy, kto ogląda i lubi
"Criminal Minds"(ana81!) czy
"The Inside" (asd!), winien się z serialem zapoznać. Bezdyskusyjnie

,
4. mamy tu kapitalnego nieoczywistego bohatera - doktor, który dziwaczy miejscami równie mocno, co poszukiwani przez niego przestępcy, dodatkowo gra sobie w "Tomb Ridera", obserwujemy przygotowania do bardzo nieprzyjemnych zbrodni, słuchamy specyficznej, acz fascynującej muzyki, itp. itd., fakty podawane są zaskakująco przejrzyście i wiarygodnie psychologicznie, atmosfera jest gęsta, ujęcia więcej niż dobre,
5. i posłuchamy świetnych dialogów:
"-Starał się przez kilka miesięcy odwiedzać mnie w weekendy. Wtedy powiedział, że seks ze mną był wspaniały, ale niewarty trzygodzinnej jazdy. A ty?
- Seks ze mną zdecydowanie nie jest warty trzech godzin jazdy. Może pięciominutowego spaceru, jeśli nie pada.
- Naprawdę? Więc kto robi teraz pięciominutowe spacery?
- Aktualnie nikt.
- Cóż, lekki dziwak z ciebie. Może je przerażasz.",
6. serial jest z roku 2002, "Criminal Minds" z 2005, coś - im dłużej oglądam - zdaje mi się, że ktoś się kapkę zadłużył

,
7. tłumaczenie robił Igloo666, więc już mnie nie dziwi, dlaczego jest dobre

, acz pytanie, dlaczego nie ma więcej...spróbujemy się dowiedzieć

,
8. serial zdobywa się na sceny, których np. w "Criminal Minad" nigdy byśmy nie obejrzeli - zwłaszcza, gdyby dotyczyły któregoś z głównych bohaterów,
9. Robson Green jest znakomity w swojej roli,
10. reszta ekipy Mu nie ustępuje,
11. zakończenie idzie nie do końca w stronę ułatwień amerykańskich
Jestem naprawdę zaskoczony. Nie spodziewałem się, że to będzie AŻ tak dobre. Oczywiście, w swojej klasie, jak ktoś nie lubi takich historii, to nie ma co tu szukać. Ale jak lubi, to niewiele lepszych produkcji serialowych znajdzie
Cały pierwszy sezon można obejrzeć z polskimi napisami. 6 odcinków. Łatwo dostępnych. Nie bardzo wiem, na co czekacie