Mandalorian , The [Disney +]

a long, long time ago..
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
youtube Warszawa
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

USA Mandalorian , The [Disney +]

Post autor: Lubec »

"The Mandalorian" tak będzie brzmiał oficjalny tytuł aktorskiego serialu ze świata Star Wars, nad którym pracuje Jon Favreau.
Dodatkowo podczas ogłoszenia tytułu produkcji ujawniono listę osób, które bedą odowdzaln za reżyserię odcnków serialu. Są to Dave Filoni ("Star Wars: The Clone Wars", "Star Wars Rebels"), który zajmie się pilotem, Deborah Chow ("Jessica Jones"), Rick Famuyiwa ("Dope"), Bryce Dallas Howard ("Solemates"), a ogłoszoną listę zamyka Taika Waititi ("Thor: Ragnarok").

Czas akcji będzie osadzony między upadkiem Imperium, a wyłonieniem się Nowego porządku.
Po historiach Jango i Boba Fetta wyłania się kolejny wojownik. Samotny strzelec działający na obrzeżach galaktyki, daleko poza zasięgiem Nowej Republiki.

Pierwszy sezon będzie liczył 10 odcinków, którego łączny budżet to 100 mln dolarów.
W gronie producentów wykonawczych oprócz Jona Favreau znajdują się Dave Filoni, Kathleen Kennedy oraz Colin Wilson.
Data premiery nie jest znana.
Awatar użytkownika
mr.hydro
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko

USA Mandalorian , The [Disney +]

Post autor: mr.hydro »

obrazek#ObrazekObrazekObrazek
Jest i data premiery ma byc w siepniu 2019.
Odpowiedzialny za projekt jest Jon Favreau ( ulubieniec Panow z Disneya ) . Favreau konczy Krola Lwa 2, pracował przy " Księdze Dżungli" ..no i oczywiscie zapoczatkowal uniwersum Marvlea.. czyli facet zna sie na tym biznesie. Rezyserowac bedzie Taiki Waitit ( Thor: Ragnarok) .
Nazwa Serialu to Mandalorian ..i ma , tez opowiadac historię rewolucjonisty o takim samym imieniu. W swiecie " Gwiezdnych Wojen " Mandalorianie to podzielone plemienia/ klany nieustepliwi wojownicy. Mandalorianie jak na prawdziwych nieustepliwych rewolucjonistow pragna niezaleznosci, ale przez wojne domowa , zyli w diasporach na obrzezach cywilizacji.

A jaka obsada ... z Narcos, Gra o tronik ...pojawi sie Nolti.. i pan z Breaking Bad.. i nestor Niemieckiego kina Werner Herzog.

[Disney +]
[2019]
Produkcja: USA,
Gatunek: Sci-fi,
Obsada:
Pedro Pascal ...
Gina Carano ...
Nick Nolte ...
Giancarlo Esposito ...
Carl Weathers ...
Werner Herzog ...
Emily Swallow ...
Omid Abtahi ...
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

USA Re: Mandalorian , The [Disney +]

Nie spodziewałem się premiery tak szybko, myślałem, że będzie dopiero w przyszłym roku.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

Sprawdzę na pewno.
Awatar użytkownika
mr.hydro
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko

Zwiastun jest. bardzo dobry, dobrez to wyglada . :
Ostatnio zmieniony 24 sierpnia 2019, 19:33 przez mr.hydro, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
mr.hydro
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko

"Są niestety złe wiadomości dla fanów serii. „The Mandalorian” będzie dostępny tylko na nowej platformie streamingowej Disney+, który wystartuje 12 listopada w Stanach Zjednoczonych, Kanadziei Holandii. W krajach Europy Wschodniej serwis będzie dostępny najwcześniej jesienią przyszłego roku. "
heeheh dobre sobie :P
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Może ktoś w Polsce kupi do niego prawa.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Wygląda znakomicie. Na pewno obejrzę jak będą napisy :)
Awatar użytkownika
mr.hydro
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko

"Bounty Hunting is a complicated profession. Dont you agree?"w trajlwrze co za wsapniałe i pieknie wypowiadane naprawde dawno sie tak nie podniecalem zdaniem cos jak "a Lannister always pays his debts" :)
bardzo lubie te batony :P

obrazek
Ostatnio zmieniony 25 sierpnia 2019, 19:39 przez mr.hydro, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mr.hydro
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko

Mam , tez pytanie kto to jest : czy to IG 88 ?
obrazek
Awatar użytkownika
mr.hydro
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko

IG-88
Awatar użytkownika
mr.hydro
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko

Trailer numer 2 :
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Wygląda i zapowiada się naprawdę dobrze.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Pierwszy odcinek zaliczony. Pierwsze wrażenie:
wiadomo, że serial się dopiero rozkręca, ale zapowiada się przednie.
Oby tak dalej :)
Awatar użytkownika
mr.hydro
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko

wiadomo, że serial się dopiero rozkręca, ale zapowiada się przednie.
Spoiler:
1 Odcinek dla mnie 100 % . racja oby tak dalej .
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Po czterech odcinkach mogę napisać. Jestem zachwycony. Choć jakimś wielkim fanem SW nie jestem to lubię to uniwersum i serial świetnie oddaje jego klimat.
Akcja co prawda jest dość rwana, ale nie biorę tego jako wadę, ale raczej zaletę, bo dziki temu możemy się skupić na opowieści i na bohaterach... a także na scenografii i kostiumach :) Czuć że fabuła została przemyślana i wszystko jest na swoim miejscu, czasami może przewidywalnie, ale raczej oczekiwanie i wpisujące się w przyjętą konwencję. Czuć że pierwszy sezon to tylko prolog do większej historii.
Oby dalej było równie dobrze co do tej pory.
duzybumcyk
Wskaż do odpowiedzi
patron
patron
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: duzybumcyk »

Jestem po 5 odcinku, który według mnie był trochę słabszy. Ciekawe kto pojawił się w ostatnich ujęciach odcinka? Całość dotychczasowego materiału oceniam więcej niż pozytywnie: fajnie zrealizowane, wprowadza informacje o mandalorianach, nawiązuje do elementów znanych z trylogii filmowych a poza tym ma fajny klimat.Polecam wszystkim nawet tym, którzy nie cierpią Star Wars.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: dziobak »

Pozytywnie, ale jednak zawód. Jestem fanem SW, ale to co zawsze decydowało o przewadze tego uniwersum, to Moc. Tutaj mamy serial, który tego elementu jest pozbawiony (pomijam baby Yodę), do tego szybko robi się procedural i na jednego aktora. Szkoda, bo taki "Firefly" w mojej ocenie wypada ciekawiej właśnie przez prowadzenie grupy bohaterów i ich wzajemne relacje. Nawet "Wiedźmin", który w wątku Geralta jest w sumie proceduralem, dostał Jaskra do pomocy + 2 dodatkowe, przeplatające się wątki i w efekcie jest sporo bardziej interesująco niż z "Mandalorianinem". Kolejny minus - płytkość wejścia w świat SW, liczyłem na jakieś poszerzone info o Mandalorianach, mitologię, dowiedziałem się tyle, że nie odsłaniają twarzy i ... koniec. Brak jakiejś kreacji świata na plus, zamiast tego jest eksploatacja tego, co już wiemy z wcześniejszych filmów. Szkoda. Klimat, hmm, chciałoby się czegoś intensywnego, ale Disney zrobił serial dla całej rodziny, z bogatą scenografią, ale banalnym scenariuszem zrozumiałym dla każdego wieku i niestety już w połowie sezonu scenografia przestaje działać i pojawia się nuda (pomimo tego, że odcinki liczą po 30 minut). Jak dla mnie zmarnowana szansa na coś nowego, zamiast treści dostajemy ledwie nowe opakowanie, takie 6/10.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: dziobak »

Zakończyłem ostatni odcinek i zmieniam 'pozytywnie' na 'neutralnie' (5/10). W ostatnim odcinku głupota goni głupotę. Solo atak z miotaczem płomieni :), zniszczenie TIE fightera :shock: , Sith który się ukrywa? Oni byli egocentryczni i dumni ze swojej siły. Palpatine się ukrywał, ale to była jego strategia na wygraną. I Sith miałby kłopot z poradzeniem sobie z kilkoma osobami? Chyba że typ znalazł ten laserowy miecz na śmietniku i scena miała być na wesoło, bo niestety cały ten sezon wygląda na głupio-śmieszny, nic na poważnie, taki zlepek przypadkowych rzeczy z Sagi. Kino dla dzieci, dobra scenografia i średnio zrobione efekty (widać na ujęciach w kosmosie), mało sensu :(
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

A mi się Mando podobał. Też uważam się za fana SW, choć tylko ekranowym, bo nie czytałem nic osadzonego w tym świecie (a jeżeli czytałem to nie pamiętam).
Jak dla mnie na duży plus jest klimat, który mimo, że czuć tu SW to jest mniej bajkowy od filmów i tak trochę bardziej hmm... brudny? Chyba to będzie najlepsze określenie.
Scenografia i kostiumy to już klasa kinowa i nie mam się tutaj do czego przyczepić. Muzyka też świetna. Ogólnie rzecz ujmując technicznie serial nie odstaje od filmów.
A co do samej historii i bohaterów. To Mando jak go poznajemy jest bezlitosnym łowcą nagród, który nienawidzi wszelkiej maści droidów, by w finałowym odcinku poświęcać się dla innych i odmawiać droidowi tego samego. Nasz Mando został ojcem "bo tak każe obyczaj" i teraz mamy ciekawy punkt wyjścia dla drugiego sezonu.

Co do wypowiedzi Dziobaka powyżej. Też od razu mi się Mandalorian skojarzył z Firefly, ale to chyba tak mało być, a przynajmniej dla tych, którzy serial FOXa oglądali.
A teraz będę bronił finałowego odcinka :)
Akcja z TIE Fighterem to nic w porównaniu z akcją Anakina z epizodu drugiego. Sama scena mieści się w przyjętej konwencji, więc mnie ona nie razi.
Moff Gideon nie jest Sithem (nie trzeba być Jedi, żeby władać mieczem świetlnym), a ten "laserowy miecz" nie jest bronią Jedi (ani Sithów). Coś mi w nim nie pasowało, więc zrobiłem mały research i jak się okazuje, jest to Darksaber. Broń na podobieństwo miecza świetlnego ale, o innym kształcie, która została stworzona i jet używana głównie przez Mandalorian. Władanie taką bronią to największy zaszczyt i honor dla jej użytkownika. To że Moff Gideon jej używa to "policzek" wymierzony w Mandalorian, ale podejrzewam, że wątek ten zostanie rozszerzony w drugim sezonie.

Sezon może wydaje się "głupio-śmieszny", ale przecież nie można o Disneyu oczekiwać niczego innego. Ne zgodzę się że nie było nic na poważnie, bo mieliśmy scenę a la John Wick, gdzie Mando podpalił żołnierzy. Rozmowa o z Kuiilem o IG11 też była dla mnie całkiem na poważnie... ale to może tylko ja.
Początkowa scena z finałowego odcinka świetnie zakotwiczona jest w fandomowej świadomości. W jednym momencie mało nie spadłem z krzesła ze śmiechu :) Życzyłbym sobie więcej takich momentów.

Do dużych plusów muszę zaliczyć występ Giny Carano, choć ubolewam, że nie dostała szansy pokazania pełni swoich umiejętności.

Sezon nie był bez wad, ale w mojej ocenie mocne 7,5/10. Największą wadą jest to, że dalej mamy więcej pytań niż odpowiedzi, a te osiem odcinków to tak na prawdę prolog do większej historii, która zarysowała się w tle.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ