Oglądnąłem i jestem pod wrażeniem!
Serial opowiada nam o "kosmosie" w bardzo "ludzki" i przyswajalny sposób.
To połączenie dokumentu z fantastyczną lekcją o tematyce, którą każdy z nas powien znać.
Sam Neill (narrator) nie tylko opowiada ale też posługuję się fantastycznymi animacjami jak i autentycznymi zdjęciami oraz przeprowadza wywiady ze znanymi odkrywcami a wszystko to w zadziwiająco ciekawy sposób.
Świetnym pomysłem było stworzenie niby-hologramu, który pokazuje animacje wprost na wyciagnięciu ręki dzięki czemu Neill może wszystko dokłądnie nam pokazać a nawet wręcz "dotknąć"
W serialu mamy bardzo dużo doskonałych zdjęć
jak historycznych dokumentów
Sam posługuje się nie tylko prostymi zrozumiałym językiem dla wszystkich - np. żeby wyjaśnić sposób działania silnika jonowego (tak, tego wymyślonego w Star Treku - naukowcy naprawdę taki wytworzyli) Sam posługuje się tego typu obrazami:
Wszystkie opowiedziane tam historie mają naukowe poparcie!
Każdy odcinek opowiada nam o czymś innym i tak mamy:
CZĘŚĆ PIERWSZA: GWIEZDNY PYŁ
Czyli Zaczynamy od najważniejszego pytania - Skąd pochodzimy?
DRUGA: POZOSTAĆ PRZY ŻYCIU
Opowiada o zagrożeniach jakie na nas czychają
CZĘŚĆ TRZECIA: CZARNE DZIURY
Każdy z nas niby wie co to jest ale jeśli wypytaćgo dokładnie to??
CZĘŚĆ CZWARTA: CZY JESTEŚMY SAMI?
Czyli o poszukiwaniach obcych form życia w kosmocie etc.
CZĘŚĆ PIĄTA: NOWE ŚWIATY
Bardzo ciekawy odcinek - pokazuje co w końcu stanie sie z ziemią i jakie alternatywy na to ma ludzkość...
CZĘŚĆ SZÓSTA: PIONIERZY KOSMOSU
O sposobach podróżowania - ciekawostka - czy wiecie, że tunele Czaso-przestrzenne, te znane z serialu Stargate to nie tylko bajeczka?
I nie tylko teoretycznie jest możliwe stworzenie takiego tunelu ale ponoć już od kilku lat naukowcy usilnie nad nimi pracują...
Każdy powinien oglądnąć ten wspaniały serial
Szkoda, że to tylko sześć odcinków...
Dlatego nie pozwólnie mu spadaćtak nisko w naszej liście!!!!