Raised By Wolves [HBO]

a long, long time ago..
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: 2 i pół

USA Raised By Wolves [HBO]

Post autor: grego1980 »

obrazek#ObrazekObrazekObrazek
Serial Wychowane przez wilki, którego producentem wykonawczym jest Ridley Scott, opowiada o dwóch androidach, które mają za zadanie wychowywać ludzkie dzieci na tajemniczej, dziewiczej planecie. Kiedy religijne konflikty zaczynają zagrażać dalszemu istnieniu prężnej ludzkiej kolonii, androidy przekonują się, że kontrolowanie ludzkich wierzeń jest trudnym i niebezpiecznym zadaniem.

Pierwze recenzje są mocno na tak.

Wychowane Przez Wilki [HBO]
[2020]
Produkcja: USA,
Gatunek: Sci-fi,
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

USA Re: Raised By Wolves [HBO]

Post autor: sindar »

Wczoraj zerknąłem z ciekawości... i obejrzałem w ciągu wszystkie 3 obecnie dostępne odcinki. Nareszcie HBO na jakie od dawna czekałem! Pewnie chodziło o to, by nowa platforma HBO Max wystartowała z przytupem i naprawdę to się udało. Gorąco polecam - nareszcie coś bardzo świeżego w serialowym SF.
Co na ekranie - szczegółów nie zdradzam - zarys opowieści w poście Lubeca powyżej - ale napiszę tylko, że dostaliśmy taki miks jakby ze świata Obcego/Prometeusza oraz Hyperiona Dana Simmonsa.
Nawiązanie do Obcego/Prometeusza w pełni zasadne, bo pierwsze odcinki reżyseruje Ridley Scott - ale nareszcie na właściwym - dawnym - poziomie, znanym z pierwszego Obcego czy z Blade Runner.
Na marginesie zaznaczę, że Scott zawsze był świetnym wizjonerem, ale miał ostatnio spore kłopoty ze scenariuszami - zwłaszcza tymi, w które sam ingerował (te jego ostatnie jego dokrętki o Obcychi...).
Tym razem za historię odpowiada ktoś inny - Aaron Guzikowski (zapamiętacie to nazwisko - odpowiadał kiedyś za Red Road), a Scott zrobił to, co potrafi najlepiej - świetnie to przeniósł na ekran.
Ze smaczków - na ekrany wrócił nam Ragnar (Travis Fimmel)!

Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy i mam wrażenie, że nie skończy się na 1 sezonie (nie czytałem jeszcze nic o zamiarach twórców) - to może być szersza opowieść rozpisana z góry na parę dalszych sezonów.

P.S. Kilka odcinków reżyseruje też... syn Ridleya, Luke Scott, zatem wszystko zostaje w rodzinie. :D
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: dziobak »

Mam kłopot z tą produkcją. Pierwsze 2/3 sezonu bez zastrzeżeń. Ale potem coś dziwnego się dzieje i twórcy zupełnie odjeżdżają. Odcinek finałowy to już czysta metafizyka. Nie wiem, nawiązanie do biblijnej Ewy (wcześniej myślałem o niepokalanym poczęciu :) )? Ogólnie same znaki zapytania i jak będzie kontynuacja w takich klimatach jak końcówka sezonu, bez jakiegoś sensownego wyjaśnienia, to porażka. A tak fajnie się zapowiadało :(
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

A mnie to się podobało i to bardzo. Dalsza część sezonu potwierdziła moje przypuszczenia (o których wspomniałem wyżej), że dostajemy taki miks Obcego/Prometeusza z Hyperionem (może dołożyłbym do tego jeszcze Diunę) i że fabuła jest już (przynajmniej z grubsza) założona na kilka sezonów, w których rozwiązywane będą kolejne ledwo zarysowane nam tajemnice, tym samym nie mogło być wszystko podane na tacy od pierwszego sezonu. Wiem, że nie wszystkim musi się podobać, ale ja Raised by Wolves gorąco polecam i już niecierpliwie czekam na kontynuację tego serialu.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

W Obcym/Prometeuszu nie było
Spoiler:
obowiązywały normalne prawa fizyki.
Ale zobaczymy, HBO zamówiło sezon 2. Dla mnie podejrzanie dużo niesamowitości zostało przemyconych na ostatni odcinek. Jak to połączę z wiedzą, że jest to chyba pierwszy serial dramatyczny wyprodukowany przez HBO Max, to się zastanawiam, czy chodziło o czystą jakość fabularną, czy też żeby tymi niesamowitościami utrzymać widza przy platformie do kolejnego sezonu.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Oznaczyłem spoilerem pewną kwestię dla tych, co jeszcze nie widzieli.

Przecież nie piszę, że Raised by Wolves to jest Obcym/Prometeuszem, ale znając scenarzystów pewnie nam to jakoś wyjaśnią. :D
Co do niesamowitości, pewne tropy były już zarysowane wcześniej
Spoiler:
Po ponownym obejrzeniu sezonu na pewno by się ich dostrzegło jeszcze więcej, ale nie bez kozery dodałem przy moim pierwszym poście także porównanie do cyklu Hyperiona (kto nie zna, gorąco zachęcam) - bo tam motywów niesamowitości i religijnych aspektów nie brakuje, tak więc nie jestem zdziwiony kierunkiem, który serial obiera. A że jest dodatkowo zaskakujący, bo dzieją się w nim rzeczy wbrew temu, co by się wydawało, że się wydarzyć powinno, to tylko Raised by Wolves zaliczam na plus.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Sindar, wiem, że potrafisz dostrzec rzeczy, których nie ma w bezpośrednim przekazie, ale moim zdaniem za bardzo się rozpędzasz :)
Dla mnie na razie było tyle, że w pierwszych 7-8 odcinkach serial trzymał się jakiejś ogólnej konwencji, która istnieje od lat w książkach czy kinie SF. A potem dostajemy ostatnie odcinki (głównie odcinek finałowy), gdzie zaczynają się dziać "cuda na kiju", nie przystające do tego, co było wcześniej. To co wymieniłeś - ok, ale wcześniej mogło się wydawać, że to jakieś zwidy, efekt napromieniowania itp. - co nie psuło konwencji, a dodawało nastroju.

Co do tego że scenarzyści nam to wyjaśnią, ja nie znam za bardzo pana Guzikowskiego, zupełnie nie kojarzę go z kina SF, może dla niego SF to właśnie takie cuda i sensacje. Jeśli nieodpowiednia osoba zabiera się za nieznany sobie gatunek, to niestety powstają takie średniaki jak choćby "The Witcher" i czarnoskóre elfy.
Może dla Guzikowskiego samoistna lewitacja w SF to norma.

W Diunie, czy cyklach Obcy/Prometeusz, nie zauważyłem podobnych problemów z konwencją.
Rzecz jasna może się okazać w sezonie nr 2, że wszyscy tkwią w wirtualnej rzeczywistości, ale raczej nie liczyłbym na to, za dużo energii poświęcono na zbudowanie w retrospekcjach solidnego świata, z którego wszyscy uciekli, problemy z powietrzem nie nadającym się do oddychania. Matrix jakości powietrza nie naprawi.

Ogólnie serial ma kłopoty w detalach i to od początku. Statki kolonizacyjne bez nasion roślin, które dawałyby pożywienie? Androidy nie mogące wykryć problemu i to po zgonach kilku dzieci? Czym te dzieci były karmione w okresie niemowlęcym (dla wygody zrobiono przeskok czasu i nie ma tematu)?
Owszem, dla ciekawej i przemyślanej fabuły można przymknąć oko na pewne "głupotki". Ale wszystko kwestia skali. Zdecydowanie finałowy odcinek to za dużo na mój dopuszczalny poziom tolerancji. Jak patrzę na oceny na IMDB, to nie tylko dla mnie (finałowy odcinek zgarnął dwa oczka w dół w stosunku do wysokiej, powyżej oceny 8, średniej za odcinki 1-9).

Nadal uważam, że tworzenie dobrego serialu SF, bez podparcia dziełem książkowym, zwykle daje co najwyżej średnie efekty. Zwykle autor SF konstruuje od początku świat, w którym będzie mógł umieścić całe książkowe serie. Przy serialach i niepewności kontynuacji, podejrzewam, że nikt podobnej pracy nie wykonuje. Zwykle po prostu gdzieś przy końcu sezonu wrzuca się kilka luźnych pomysłów, do rozwinięcia jak stacja produkująca do zielone światło i kasę na kontynuację. Mniej więcej tak, jak moim zdaniem dzieje się z Raised by Wolves.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Zaprawdę, pokaż mi choć jeden film/serial SF,/postapo/fantasy/itp. (także oparty o książki), czyli taki, który nie jest oparty na faktycznych wydarzeniach, zawsze znajdziesz tam jakieś głupoty, nielogiczności grubo fastrygowane, skróty czy detale przeczące prawdzie naukowej (aktualnej na dany dzień)...
W końcu jak powiedział klasyk Bareja "jest prawda czasu i prawda ekranu". ;) :D W przypadku RoW ja ją kupuję i czekam na jej ciąg dalszy. :D
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Proszę bardzo, konkretna space operę z solidnym książkowym podparciem: "The Expanse". 4 sezony, bez potrzeby udziwniania żeby szło do przodu, trzyma się przyjętej konwencji.

Jak dla mnie, zbędne udziwniania to takie proste, tanie chwyty. Jak popatrzeć na najlepsze seriale SF (B5, BSG), to przecież ich siła, to trzymanie się konwencji i logiczny rozwój sytuacji. Dla mnie najlepszy "Raised by Wolves" byłby właśnie taki: pokazanie, jak androidy powodują rozwój kolonii ateistów, mierząc się z przeciwnościami planety i naturalną skłonnością ludzką do widzenia boga, siły sprawczej sukcesów i porażek. Ale widać, za trudny temat, zamiast tego dostajemy latające węże, zwidy nie będące zwidami, zajście w ciążę przez wirtualną rzeczywistość, drugą arkę "ateistyczną" czekającą nie wiadomo na co i po co, itd. Bo co, bo byłoby za nudno bez tego? Ja to zupełnie na odwrót oceniam: kiepska sensacyjność wygrała z możliwością solidnego kina. Nie sądzę, żeby coś się zmieniło w sezonie 2.

Co do innych aktualnych produkcji, "The Handsmaid's Tale". Solidna książka, wyszedł dobry serial, gdzie późniejsze sezony są rozwinięciem, ale bez szaleństw. Z tego co kojarzę, to Margaret Atwood napisała niedawno coś dziejącego się lata później względem pierwszej powieści, a w trakcie pisania dawała info scenarzystom serialu tak, żeby to serialowe rozwinięcie zmierzało we właściwą stronę (tego, co zawarła w nowej powieści).
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Skoro uważasz, że tam nie było zbędnych tanich chwytów...
Expanse bez udziwnień? :D A ten transcendentalny Miller z zaświatów? :D I ta brama do innych światów też kupy się trzyma? Pomysłów autorowi zabrakło na układ słoneczny, więc postąpił w klasyczny sposób pisarza fantasy: 1 część - za rzeką jest tajemniczy las, 2 część - za lasem tajemnicze morze, a w 3 za morzem tajemnicze góry. Hm... a czy artefakty z 4 sezonu nie przypominają artefaktów z RbW?
BSG też miało wątek mesjanistyczny z tym odnalezieniem Ziemi - ta zmartwychwstała (jej duch?) Kara Thrace wygrywająca koordynaty na pianinie w beznadziejnej sytuacji? Czy nie pasuje to idealnie do definicji taniego chwytu? No i te ludzkie cylony, które też miały krzyżować się z ludźmi i mieć dzieci? Swoją drogą, czy cylony nie przypominają nieco androidów z RbW?
B5 już aż tak w szczegółach nie pamiętam, ale pewnie też by się coś znalazło w ten deseń, a jeśli nie... sama idea bramy w kosmosie, by ominąć elementarną zasadę prędkości światła? Tak, wiem, niby są teoretycznie czarne dziury, jakieś zaginanie przestrzeni itd... Ale pewnie w praktyce nie uda się tego ludzkości nigdy osiągnąć i znów z tą bramą wracamy do Expanse...

Żeby nie było też te wszystkie seriale bardzo lubię i kupuję je wszystkie z dobrodziejstwem inwentarza.
Tak samo jak i Raised by Wolves i daję temu serialowi duży kredyt zaufania na kolejne sezony.

Co do podręcznej wypowiadał się nie będę, bo utknąłem gdzieś w 2 sezonie. Zbytnio mi się kojarzył z pewnymi klimatami z naszego własnego podwórka...
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Nie rozumiemy się. Ja nie odnoszę SF do ogólnych praw fizyki, bo często jest tak, że pomysł bazuje na ich ominięciu lub przeinaczeniu. Typu statki kosmiczne w Star Wars nie latają zgodnie z fizyką. Albo kojarzy mi się "Stare jest piękne", powieść Brina, w której używanie przedmiotu powodowało jego doskonalenie się (i niewolni wysiadywali byle jak pozbijane stołki, które po latach stawały się wygodnymi fotelami dla wielmożów).
Chodzi mi o to, że jeśli powstaje świat ze swoją konwencją, to należałoby trzymać się tej konwencji.

Co do "Expanse", to gdzieś we wprowadzeniu do pierwszej powieści jest mowa, że autorom chodziło o pokazanie jak ludzkość przeszła od posiadania tylko Układu Słonecznego do podboju innych gwiazd (bo jest masa space oper, w których ludzie już są obecni w kosmosie, ale brakowało takich, które opisywały jak do tego doszło). Cała reszta, przyjęta konwencja, to rozwinięcie tego pomysłu. Można oceniać, czy wizja jest przekonująca, czy też nie.

Co do RbW z tym właśnie jest kłopot, bo o ile przez powiedzmy pierwsze 8 odcinków wizja jest w miarę (!) spójna, tak zupełnie nie rozumiem, czemu miało służyć to, co doszło w finale. Nie zauważyłem ani wyeksploatowania oryginalnego pomysłu, ani jakiegoś logicznego uzasadnienia, powiązania tego nowego z tym, co było do tej pory.
Więc pytanie po co te rzeczy doszły? Ano dlatego, że tak się robi scenariusze filmowe, mniejsza o spójność wizji, trzeba widza zaskakiwać, żeby te 2h wysiedział w kinie. Ale to co działa z krótką, filmową formą, niekoniecznie działa w serialu (procedurale pomijam, bo z nimi jest łatwiej). Bardzo mi pod tym względem kłopot z RbW przypomina kłopot ze strawnością "See". Ciekawa wizja, ale słabo wyeksploatowana, zamiast tego dostajemy nowe wypełniacze. Być może dlatego, że łatwiej jest dokładać byle jak nowe klocki, niż zaprojektować coś, co się będzie trzymało kupy. Co chyba nadal zostaje głównie domeną książek, czyli spójną, przemyślaną opowieść. W RbW dostajemy raczej kolejnego klona "The Lost". Tak niestety obstawiam sezon nr 2, niczego odnośnie
Spoiler:
Masa klocków, którymi można turlać do woli przez kilka sezonów przynajmniej. Czyli niestety standardy niskich lotów. Coś jak w Brytannii :), jak już nastąpiło zawiązanie fabuły, to mamy po jednej stronie Rzymian, po drugiej Piktów, dorzucamy garść niesamowitości i można tym turlać. Grunt żeby nie za mocno, bo wiadomo, że nic większego tam się stać nie może, bo by się turlanie popsuło :)
Awatar użytkownika
Macmax40
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Ulubiony Serial: Rodzina Soprano

Post autor: Macmax40 »

Niezwykle ciekawa dyskusja, dawno takiej na forum nie uraczyłem;) Choćby z jej powodu serial wrzucony u mnie na półkę "Must see", a i przy okazji sindar zachęcił do przeczytania "Hyperiona" (już zamówiony w bibliotece).
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Przeczytałem dzisiaj ciekawy artykuł (zatytułowany "Co jest nie tak ze współczesnymi serialami science fiction? Niszczą je nostalgia i brak wizji."), który próbuje zdiagnozować problem ze współczesnymi serialami SF. Tekst jest z zeszłego roku, ale ilustruje też to, co mnie boli w RbW.
Szybko można jednak zauważyć liczne problemy, spośród których na pierwszy plan wychodzą powtarzalność i niedopasowanie do struktury wieloodcinkowego serialu.[...] Można by bez wielkiego wysiłku wyciągnąć wydarzenia z jednego serialu i włożyć je do drugiego. Współcześni twórcy seriali science fiction mają tendencję do masowego wykorzystywania gatunkowych klisz.
Coraz więcej wskazuje jednak na to, że science fiction stało się bardziej scenografią niż sposobem myślenia. [...] A rolą futurologii powinno być raczej zastanawianie się, do czego nasz obecny świat może doprowadzić.
https://www.spidersweb.pl/rozrywka/2019 ... o-analiza/

I to jest to, co jak dla mnie dotyka RbW. Nie ma wizji (a w zapowiedziach miała być). Po kilku pierwszych odcinkach zaczynamy dostawać standardowe rzeczy z dowolnego serialu SF, które w końcówce sezonu zaczynają całkowicie dominować (dziwne stwory, konflikt jednych z drugimi) i raczej wskazują, na czym będzie polegać kontynuacja.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

@dziobak, prośba, jak zdradzasz coś z fabuły korzystaj z przycisku spoiler, potem muszę ukrywać fragmenty. :)
Co do Gwiezdnych Wojen, to w ogóle sporo osób twierdzi, że to nie SF tylko raczej fantasy czy baśń, w sumie chyba się zacząłem z tym zgadzać...
Wracając do RbW dziś jednym zdaniem, ja tam swojego zdania nie zmieniam, jestem większym optymistą co do przyszłości tego serialu. Zachęcam, by samemu spróbować go obejrzeć i ocenić.
W sumie co do Brytanii też mam odrębne zdanie - to chyba obecnie moje najulubieńsze fantasy na ekranie.
Widać taka tu rola dziobaka i moja na forum, by się ze sobą nie zgadzać. :D
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Z wywiadu sprzed kilku dni, gruby spoiler jak ktoś nie oglądał. Nie wiem, może jest w tym jakiś sens, ale mogli to jakoś jaśniej pokazać na ekranie.
Spoiler:
Tak jak czytałem/oglądałem różne rzeczy gdzie pojawiały się androidy, tak z koncepcją
Spoiler:
to się nie zetknąłem. Jeśli coś takiego wprowadzili, to powinni jakoś to pokazać wcześniej, sytuacje były:
Spoiler:
Poza tym:
Spoiler:
Norvik
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Ulubiony Serial: Good Wife

Post autor: Norvik »

Niestety przebrnąłem tylko przez pierwszy odcinek. Już sam pomysł, że ktoś leci ocalić ludzkość kosmicznym "rowerem" do którego wchodzi parę walizek jest tak absurdalny, że pozostałe głupoty nie robiły już na mnie wrażenia.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Norvik, to jest jakoś wyjaśnione, "rower" wysłały
Spoiler:
Ale ogólnie - w serialu jest sporo różnego rodzaju "szycia", bazującego na sensacyjności w miejsce solidności. Osobiście średnio lubię taki rodzaj podejścia w serialach. Owszem, w formacie filmu, zwykle bazującym na krótkiej narracji i jednym pomyśle może to być. Ale robienie czegoś podobnego w serialu szybko obnaża braki w detalach, których przedstawienia w formacie kilku odcinków się nie uniknie.
Norvik
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Ulubiony Serial: Good Wife

Post autor: Norvik »

dziobak, a dlaczego nie wysłano
Spoiler:
Wzorcowa rodzina ???? Albo skąd mają łopatę do kopania grobów ?
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Norvik, wysłali to, co mieli dostępne,
Spoiler:
A co do szczegółów, typu łopata, to tego rodzaju dziur tam jest sporo, co niestety się nie broni przy nawet powierzchownej analizie.

Wkurza mnie, że sporo kina kryminalnego powstaje na podstawie książek i często efekt jest dobry. Nie rozumiem, dlaczego kino SF nie może trzymać się podobnej konwencji.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Słuchajcie, spoilery w "spoilerach", please...

A ja mimo wszystko ten serial polecam. Nie czujecie jego klimatu po prostu.
A podobnych głupot można znaleźć wiele w każdym serialu SF. :P

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ