Opis:
Podczas II wojny światowej, pięć mil nad ziemią i za liniami wroga, dziesięciu ludzi w bombowcu znanym jako „Latająca Forteca” walczy z bezlitosnymi oddziałami niemieckich myśliwców.
Produkcja: USA, Gatunek: Wojenny,Dramat Obsada:
Austin Butler ... Maj. Gale `buck` Cleven
Lt. Harry Crosby ... Anthony Boyle
Barry Keoghan ... Lt. Curtis Biddick
Callum Turner ... Maj. John `bucky` Egan
Elliot Warren ... Lt. James Douglass
Rafferty Law ... Sgt. Ken Lemmons
David Shields ... Major Everett Blakely
Matt Gavan ... Capt. Charles Bean Cruikshank
Ben Radcliffe ... Capt. John D. Brady
Darragh Cowley ... Lt. Glenn Graham
[b]Opis:[/b] Podczas II wojny światowej, pięć mil nad ziemią i za liniami wroga, dziesięciu ludzi w bombowcu znanym jako „Latająca Forteca” walczy z bezlitosnymi oddziałami niemieckich myśliwców.
[b]Produkcja:[/b] USA, [b]Gatunek:[/b] Wojenny,Dramat [b]Obsada:[/b] Austin Butler ... Maj. Gale `buck` Cleven Lt. Harry Crosby ... Anthony Boyle Barry Keoghan ... Lt. Curtis Biddick Callum Turner ... Maj. John `bucky` Egan Elliot Warren ... Lt. James Douglass Rafferty Law ... Sgt. Ken Lemmons David Shields ... Major Everett Blakely Matt Gavan ... Capt. Charles Bean Cruikshank Ben Radcliffe ... Capt. John D. Brady Darragh Cowley ... Lt. Glenn Graham https://www.youtube.com/watch?v=2RWohylGm3c&ab_channel=AppleTV
Serial bardzo dobry ale wydaje mi się, że fenomenu Kompani Braci nie pobije. Brakuje mi "tego czegoś", może większej charyzmy aktorów, żeby wynieść serial na wyżyny. Tematyka jak dla mnie super, zdjęcia realistyczne, pokazanie bezsensu wojny, relacje wśród członków załóg na plus. Czekam na kolejne odcinki.
Serial bardzo dobry ale wydaje mi się, że fenomenu Kompani Braci nie pobije. Brakuje mi "tego czegoś", może większej charyzmy aktorów, żeby wynieść serial na wyżyny. Tematyka jak dla mnie super, zdjęcia realistyczne, pokazanie bezsensu wojny, relacje wśród członków załóg na plus. Czekam na kolejne odcinki.
Niestety mam podobne do was spostrzeżenia, brakuje mi w tym filmie narazie tak naprawdę akcji, mówię to jako osoba, która wielokrotnie widziała film jakim jest "Ślicznotka z Memphis" może się jeszcze rozkręci i liczę na to
Niestety mam podobne do was spostrzeżenia, brakuje mi w tym filmie narazie tak naprawdę akcji, mówię to jako osoba, która wielokrotnie widziała film jakim jest "Ślicznotka z Memphis" może się jeszcze rozkręci i liczę na to
To jest serial ostatnie 2 odcinki jest akcja i patrząc po zwiastunach kolejnych będzie dobrze
Moim zdaniem błędem jest nastawienie ludzi na "drugą" Kompanie Braci ja rozumiem, że to "ta sama" ekipa za tym co i za Pacyfikiem ale sukcesu to już nie przebije poprzedników.
To jest serial :) ostatnie 2 odcinki jest akcja i patrząc po zwiastunach kolejnych będzie dobrze :) Moim zdaniem błędem jest nastawienie ludzi na "drugą" Kompanie Braci :) ja rozumiem, że to "ta sama" ekipa za tym co i za Pacyfikiem ale sukcesu to już nie przebije poprzedników.
To serial Spielberga? - to z całą pewnością zostanie przebojem, czy na miarę Kompanii Braci?
Z całą pewnością nie - dzisiaj ze względu na poprawność polityczną, czasy tzw. woke czy cancel culture ciężko o oddanie pełni realizmu i okrucieństwa wojny, w której śmierć się czai na każdym rogu. Poza tym współczesne filmy i seriale korzystają szeroko z CGI, a to samo w sobie psuje wrażenia.
To serial Spielberga? - to z całą pewnością zostanie przebojem, czy na miarę Kompanii Braci? Z całą pewnością nie - dzisiaj ze względu na poprawność polityczną, czasy tzw. woke czy cancel culture ciężko o oddanie pełni realizmu i okrucieństwa wojny, w której śmierć się czai na każdym rogu. Poza tym współczesne filmy i seriale korzystają szeroko z CGI, a to samo w sobie psuje wrażenia.
Z tym CGI się zgadzam - jest koszmarne i mnie odbiera przyjemność z oglądania filmu, bo dla mnie fajne lokacje to ogromna część serialu/filmu. Poza tym co ma woke czy cancel culture do niemożliwości pokazania okrucieństwa wojny? Absolutnie nic.
Skalpel pisze: 10 lutego 2024, 19:26
Moim zdaniem błędem jest nastawienie ludzi na "drugą" Kompanie Braci ja rozumiem, że to "ta sama" ekipa za tym co i za Pacyfikiem ale sukcesu to już nie przebije poprzedników.
To nie tyle nastawienie ludzi, co samo reklamowanie serialu jako "kuzyna" Kompanii braci. Ja z ledwością przebrnęłam przez pierwszy odcinek Masterów - dla mnie to kolejne potwierdzenie mojej tezy, że seriale Apple'a to ładne wydmuszki wszystko tam jest takie ładne, ugrzecznione, kadry takie ładne, ale bez żadnego przekazu czy budowania nastroju, ogólnie miałam czasami poczucie, że ot, grupa chłopaków się bawi w wojnę. Aktorstwo też moim zdaniem dudy nie urywa, bo zarówno Keogh, jak i koleś od Elvisa są naprawdę drewniani.
Make a plan. Set a goal.
Work toward it.
But every now and then,
look around, drink it in... 'cause this is it.
Z tym CGI się zgadzam - jest koszmarne i mnie odbiera przyjemność z oglądania filmu, bo dla mnie fajne lokacje to ogromna część serialu/filmu. Poza tym co ma woke czy cancel culture do niemożliwości pokazania okrucieństwa wojny? Absolutnie nic.
[quote=Skalpel post_id=124035 time=1707589598 user_id=152772] Moim zdaniem błędem jest nastawienie ludzi na "drugą" Kompanie Braci :) ja rozumiem, że to "ta sama" ekipa za tym co i za Pacyfikiem ale sukcesu to już nie przebije poprzedników. [/quote] To nie tyle nastawienie ludzi, co samo reklamowanie serialu jako "kuzyna" Kompanii braci. Ja z ledwością przebrnęłam przez pierwszy odcinek Masterów - dla mnie to kolejne potwierdzenie mojej tezy, że seriale Apple'a to ładne wydmuszki :P wszystko tam jest takie ładne, ugrzecznione, kadry takie ładne, ale bez żadnego przekazu czy budowania nastroju, ogólnie miałam czasami poczucie, że ot, grupa chłopaków się bawi w wojnę. Aktorstwo też moim zdaniem dudy nie urywa, bo zarówno Keogh, jak i koleś od Elvisa są naprawdę drewniani.
Oglądam Masterów na bieżąco i z odcinka na odcinek
► Pokaż Spoiler
pada więcej bohaterów niż w Grze o Tron
a CGI jest lepsze i sceny bitwne w powietrzu robią wrażenie w 4K Dolby Vision
Nazgul pisze: 14 lutego 2024, 09:01
- dla mnie to kolejne potwierdzenie mojej tezy, że seriale Apple'a to ładne wydmuszki wszystko tam jest takie ładne, ugrzecznione, kadry takie ładne
No to nie wiem chyba oglądamy zupełnie inne seriale Apple TV+ - seriale jak Kulawe Konie, Hijack czy Black Bird w mojej ocenie ciężko nazwać "ładnymi wydmuszkami" ;-)
jedyne z czym się zgadzam, że Panowie są zbyt ładni wręcz lalusiowaci:D oczywiście nie wszyscy
Oglądam Masterów na bieżąco i z odcinka na odcinek [spoil]pada więcej bohaterów niż w Grze o Tron[/spoil] a CGI jest lepsze i sceny bitwne w powietrzu robią wrażenie w 4K Dolby Vision
[quote=Nazgul post_id=124068 time=1707897704 user_id=23604] - dla mnie to kolejne potwierdzenie mojej tezy, że seriale Apple'a to ładne wydmuszki wszystko tam jest takie ładne, ugrzecznione, kadry takie ładne [/quote]
No to nie wiem chyba oglądamy zupełnie inne seriale Apple TV+ - seriale jak Kulawe Konie, Hijack czy Black Bird w mojej ocenie ciężko nazwać "ładnymi wydmuszkami" ;-)
jedyne z czym się zgadzam, że Panowie są zbyt ładni wręcz lalusiowaci:D oczywiście nie wszyscy :)
Jestem po trzecim odcinku i zgadzam sie z przedmówcami - temu serialowi wyraźnie brakuje kopa i jakiejś trzymającej w napięciu intrygi a tu tylko widać ładne zdjęcia przy pomocy CGI, ładnych aktorów i w sumie "ładną" wojnę. Postanowiłam jednak dać mu szansę i dalej oglądać , może będzie lepiej!
“Jesus, Mary and Joseph and the wee donkey, can we just move this thing along before it drives us all round the bloody bend?”
Jestem po trzecim odcinku i zgadzam sie z przedmówcami - temu serialowi wyraźnie brakuje kopa i jakiejś trzymającej w napięciu intrygi a tu tylko widać ładne zdjęcia przy pomocy CGI, ładnych aktorów i w sumie "ładną" wojnę. Postanowiłam jednak dać mu szansę i dalej oglądać , może będzie lepiej!
Co do wydmuszek z apla to sie nie zgodzę! Kulawe konie, hihjack, BB, Teheran, nawet servant był świetny. No i wiele innych. Za przedmiotowy serial chcialem ie wziąć, ale za dużo opinii tych niezbyt przychylnych.
Co do wydmuszek z apla to sie nie zgodzę! Kulawe konie, hihjack, BB, Teheran, nawet servant był świetny. No i wiele innych. Za przedmiotowy serial chcialem ie wziąć, ale za dużo opinii tych niezbyt przychylnych.
Ja oglądam na bieżąco i jestem zadowolony. Proszę mi wskazać inny wojenny serial z roku, dwóch lepszy od Masterów ? SAS: Rogue Heroes jedynie przychodzi mi na myśl co trzymał poziom
Ja oglądam na bieżąco i jestem zadowolony. Proszę mi wskazać inny wojenny serial z roku, dwóch lepszy od Masterów ? :) SAS: Rogue Heroes jedynie przychodzi mi na myśl co trzymał poziom :)
Sęk w tym, że chyba zbyt dużo tych wojennych seriali nie ma, więc nie ma do czego porównywać jak konkurencji nie ma, to automatycznie serial robi się lepszy?
Make a plan. Set a goal.
Work toward it.
But every now and then,
Sęk w tym, że chyba zbyt dużo tych wojennych seriali nie ma, więc nie ma do czego porównywać :P jak konkurencji nie ma, to automatycznie serial robi się lepszy? ;)
Ocenianie serialu po jednym odcinku w mojej ocenie mija się z sensem. Serial jest dobry i trzyma poziom. Nie jest to najwyższa półka jak Kompania Braci co nie zmienia faktu, że w mojej ocenie negatywne komentarze są mocno przesadzone. Warto dać szanse i oglądać dalej
Ocenianie serialu po jednym odcinku w mojej ocenie mija się z sensem. Serial jest dobry i trzyma poziom. Nie jest to najwyższa półka jak Kompania Braci co nie zmienia faktu, że w mojej ocenie negatywne komentarze są mocno przesadzone. Warto dać szanse i oglądać dalej :)
Mam 6 odcinków obejrzanych i jest znacznie lepiej, powiem więcej nawet mnie wciągnęło podobają mi się sceny z misji lotniczych chociaż wiadomo, że obecna technologia daje ogromne możliwości, ale co tam ja widzę efekt końcowy zastosowanej technologii i bardzo mi to odpowiada. W tej serii ma być 9 odcinków i przyznam czekam na kolejne!
“Jesus, Mary and Joseph and the wee donkey, can we just move this thing along before it drives us all round the bloody bend?”
Mam 6 odcinków obejrzanych i jest znacznie lepiej, powiem więcej nawet mnie wciągnęło :D podobają mi się sceny z misji lotniczych chociaż wiadomo, że obecna technologia daje ogromne możliwości, ale co tam ja widzę efekt końcowy zastosowanej technologii i bardzo mi to odpowiada. W tej serii ma być 9 odcinków i przyznam czekam na kolejne!
Skalpel pisze: 27 lutego 2024, 09:28
Ocenianie serialu po jednym odcinku w mojej ocenie mija się z sensem.
Niemądre podejście nie jestem masochistką, by cierpieć i męczyć się na iluś tam odcinkach w imię wyrobienia sobie opinii i przekonania chyba otoczenia, bo raczej nie mnie, skoro wiem już po jednym odcinku, że mnie nie zachwyca, bo a nuż serial się poprawi, szkoda mi czasu na takie zabawy, jest tyle innych lepszych seriali i książek. Niemniej robię z synem (wielbiciel historii, zwłaszcza II wojny światowej) wojenny maraton, jesteśmy po Kompanii Braci i wczoraj zaczęliśmy pierwszy odcinek Pacyfiku, więc pewnie w imię matczynej miłości zrobię kolejne podejście do Mastersów, zwłaszcza że Apple zaś dało darmowe dwa miechy Ciekawa jestem, jak mu się będzie podobało, bo Kompanią może nie był zachwycony ("za mało frontu wschodniego" ), ale był pod wrażeniem. Btw polećcie jakieś dobre wojenne filmy/seriale, jak już wchodzę w takie klimaty
Make a plan. Set a goal.
Work toward it.
But every now and then,
[quote=Skalpel post_id=124129 time=1709022521 user_id=152772] Ocenianie serialu po jednym odcinku w mojej ocenie mija się z sensem.[/quote] Niemądre podejście ;) nie jestem masochistką, by cierpieć i męczyć się na iluś tam odcinkach w imię wyrobienia sobie opinii i przekonania chyba otoczenia, bo raczej nie mnie, skoro wiem już po jednym odcinku, że mnie nie zachwyca, bo a nuż serial się poprawi, szkoda mi czasu na takie zabawy, jest tyle innych lepszych seriali i książek. Niemniej robię z synem (wielbiciel historii, zwłaszcza II wojny światowej) wojenny maraton, jesteśmy po Kompanii Braci i wczoraj zaczęliśmy pierwszy odcinek Pacyfiku, więc pewnie w imię matczynej miłości zrobię kolejne podejście do Mastersów, zwłaszcza że Apple zaś dało darmowe dwa miechy :D Ciekawa jestem, jak mu się będzie podobało, bo Kompanią może nie był zachwycony ("za mało frontu wschodniego" ;) ), ale był pod wrażeniem. Btw polećcie jakieś dobre wojenne filmy/seriale, jak już wchodzę w takie klimaty :salut:
Ok zgadzam się z tym po części bo też nie lubię marnować czasu na słabe seriale ale uwierz Masterzy nie są słabi ;-)
Co do filmów wojennych to jest trochę tego czy stare czy nowe - Szeregowiec Ryan, Wróg u bram, Na Zachodzie bez zmian, 1917, Pluton, Come and See, Schindler’s List, Czas apokalipsy, Full Metal Jacket, Sztandar chwały, Listy z Iwo Jimy, Dunkierka, Furia i wiele wiele innych
Ok zgadzam się z tym po części bo też nie lubię marnować czasu na słabe seriale :) ale uwierz Masterzy nie są słabi ;-)
Co do filmów wojennych to jest trochę tego czy stare czy nowe - Szeregowiec Ryan, Wróg u bram, Na Zachodzie bez zmian, 1917, Pluton, Come and See, Schindler’s List, Czas apokalipsy, Full Metal Jacket, Sztandar chwały, Listy z Iwo Jimy, Dunkierka, Furia i wiele wiele innych :)
Skalpel pisze: 29 lutego 2024, 10:23
Co do filmów wojennych to jest trochę tego czy stare czy nowe - Szeregowiec Ryan, Wróg u bram, Na Zachodzie bez zmian, 1917, Pluton, Come and See, Schindler’s List, Czas apokalipsy, Full Metal Jacket, Sztandar chwały, Listy z Iwo Jimy, Dunkierka, Furia i wiele wiele innych
rzeczywiście to niemalże lista obowiązkowa! Dodałabym też kilka "staroci" jak Bitwa o Midway,1941,Bitwa o Ardeny, Most na rzece Kwai, Działa Navarony czy Bitwa o Anglię
dołączm sie do apelu: Masters of the Air warto oglądać
[quote=Skalpel post_id=124141 time=1709198591 user_id=152772] Co do filmów wojennych to jest trochę tego czy stare czy nowe - Szeregowiec Ryan, Wróg u bram, Na Zachodzie bez zmian, 1917, Pluton, Come and See, Schindler’s List, Czas apokalipsy, Full Metal Jacket, Sztandar chwały, Listy z Iwo Jimy, Dunkierka, Furia i wiele wiele innych :) [/quote] rzeczywiście to niemalże lista obowiązkowa! Dodałabym też kilka "staroci" jak [i]Bitwa o Midway[/i],[i]1941[/i],[i]Bitwa o Ardeny[/i], [i]Most na rzece Kwai[/i], [i]Działa Navarony[/i] czy [i]Bitwa o Anglię[/i]
dołączm sie do apelu: [i]Masters of the Air[/i] warto oglądać :)