Co to jest SPOILER?

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Co to jest SPOILER?

Post autor: Bostonq »

Ostatnio dość często pojawiają się na forum problemy ze spoilerami. Pojawienie się znacznika
Spoiler:
wprowadziło pewien porządek, ale wydaje się, że nadal pewne sprawy są niejasne.

Jako przykład podam dwa tematy, które mogą być przyczynkiem do dyskusji:

X:

Kod: Zaznacz cały

Trzeci był o wiele, wiele lepszy, niż dwa poprzednie. Największym plusem była dla nie nieobecność Wilsona (  ) i sporo Cuddy
Naczytałam się już spoilerów dotyczących całego sezonu i jeśli są zgodne z prawdą, to będzie tylko lepi

Y:

prosze cie bardzo abys ukrywala spoilery!!
nie kazdy ogladal juz trzeci odcinek i nie kazdy chce wiedziec, ze wilson jednak zniknal Rolling Eyes
X:

Hm, to ze nie ma jakiejś postaci w jednym odcinku nie znaczy, że zniknęła, przez te 4 serie można się było przyzwyczaić do to tego, więc raczej nie traktowałam tego jako spoiler, bo ta informacja nie ma znaczenia jeśli chodzi o fabułę. Tak samo jak informacja, że Cuddy było dużo.

Inny przykład:

X:

Po pierwsze często w tym serialu reżyser zapomina, że Terminatory to maszyny (kupa żelastwa) i o ile w scenach walki (pomiędzy dwoma maszynami) ciosy i uderzenia dają pozażające efekty (waga!) o tyle w konfrontacji z ludzmi maszyny te stają się bardziej miękkie - ot choby scena kiedy mają spalic terminatorke, John bierze ją (maszynę) za rękę (kiedy już leży gotowa do spalenia) i podnosi niczym piórko (żeby spleśc jej dłonie na piersi). Po drugie scena końcowa zepsuła wszystko - nie rozumiem dlaczego reżyser na upartego czrpie dialogi i sceny wprost z T2 ("choc ze mną jeśli chcesz życ" itp). JAk zobaczyłem tylko transformacje pisuara:

Obrazek

Y:

twoja wypowiedź nie ale te screeny to jest spoiler jak nic.
O to w scenariuszu chodziło, żeby o tej pani dowiedzieć się na końcu odcinka.
Daję to wtedy najlepszy efekt i wyczekujemy następnego z zapartym tchem.
To trochę tak jakby zdradzić koniec filmu przed zakończeniem. 
W tym samym temacie pojawiła się taka oto sytuacja. Jeden z forumowiczów umieścił taką informację w znaczniku:
Spoiler:
Otrzymał taką radę:

wg. mnie to nie spoiler i nie przesadzajmy z ukrywaniem swoich pw - ważne zeby ukrywac istotne tresci danego serialu a nie swoje przemyslenia itp
Jak uważacie? Kto ma rację w tych sporach? Co jest spoilerem, a co nie jest?
M.
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: M. »

Omg, czuję się ... cytowana ;)

Dla mnie spoiler to coś zdradzającego istotną część fabuły, posłużę się przykładem House'a :P

Jeśli np. ktoś napisze, że
Spoiler:
ale jeśli pojawi się info, że w następnym odcinku będą leczyć pacjent z trądem, to już nie jest na tyle istotna informacja, by ją ukrywać.

Ergo - nie każda informacja dotycząca fabuły to spoiler.
Awatar użytkownika
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Post autor: panjandrum »

Według mnie jak ktoś nie jest pewien, czy to jest spoiler czy nie lepiej dać w spoilerze i po kłopocie. Wtedy jest się pewnym, że nikomu nie zepsuło się zabawy :)
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.

Douglas Adams
Brita_
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Brita_ »

Skoro przytoczyles juz mojego posta to odniose sie do tej rozmowy z M dla mnie spojlerem jest wszystko co zdradza o czym jest odcinek i tak post M byl wedlu mnie spoilerem a to dlatego ze jak juz ogladam jakis serial to znaczy ze bardzo go lubie (przecietniakow dla zabicia czasu raczej nie ogladam) i kazdy odcinek to dla mnie "wydarzenie".
Chce go odkrywac od poczatku do konca i takie szczegoly jak np ten ze wilsona nie ma w przyszlym odcinku jest dla mnie znaczacy bo juz wiem jak mniejwiecej potoczyly sie losy (postac wilsona ma duze znaczenie w serialu, jest najlepszym i chyba jedynym przyjacielem Housa i z jego postacia jest zwiazane duzo emocji)
Istotna rzecza jest tez to, ze odcinek ni epojawil sie jeszcze na stronie wiec mozemy zalozyc, ze wiekszosc go nie ogladala (nie kazdy sciaga 350-tki, ja np nie. Zawsze czekam na wersje asd)
tgRIDDICKtg
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: tgRIDDICKtg »

to moze ustalimy co na naszym forum jest spoilerem ?? wtedy bedzie wiadomo i tyle nieebdzie zbednych dyskusji
M.
Wskaż do odpowiedzi

@ tgRIDDICKtg - no przecież widzisz, wszystko, co dotyczy fabuły jest, więc albo całe posty będą ukryte, albo dyskusja umrze śmiercią naturalną bo nie da się mówić o serialu, pomijając jego fabułę. Bo nie każdy ściąga odcinek zaraz jak się pojawi, może niektórzy czekają na emisję całej serii, by potem obejrzeć wszytko naraz.
tgRIDDICKtg
Wskaż do odpowiedzi

mi chodzi o to zeby uans an forum okreslic co to zanczy spoiler zeby akzdy wiedział na co zmoe se pozwolic i niebedzie zadnych kłutni ani nic z tych zreczy
M.
Wskaż do odpowiedzi

No przecież napisała Brita, sądzę, że jej o to forum chodziło ;)
tgRIDDICKtg
Wskaż do odpowiedzi

tak tylko mi chodzi zeby okreslic jednolita wersje spoilera i jej sie trzyamc
M.
Wskaż do odpowiedzi

Hm, to będzie ciężko, tak mi się wydaje, ale spróbować warto .. tylko w jaki sposób to zrobić? :P
Chmielpiwny
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Chmielpiwny »

M. pisze:może niektórzy czekają na emisję całej serii, by potem obejrzeć wszytko naraz.
Ja tak np ogladam :)

i w 100% zgadzam sie z Brita w tym temacie, dla mnie rowniez spojlerem "jest wszystko co zdradza o czym jest odcinek".
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

tgRIDDICKtg ma rację, po to założyłem ten temat, by określić, co jest spoilerem, a co nie.

Brita (specjalnie nie podawałem, kto jest autorem postów, które przytoczyłem, bo nie chodzi o osoby, a o zjawisko :) ) ma słuszność, gdy pisze o tym "wydarzeniu". Ja również oglądam tylko pozycje wybrane (poza "Prisonem", w którego przypadku spoilery mi osobiście nie przeszkadzają, bo jest to na tyle durny serial, że nic nie może zepsuć przyjemności ;) ) i jestem żywo zainteresowany tym, żeby nie znać fabuły wcześniej. Metodą na to jest nie wchodzić na dany temat przed obejrzeniem odcinka. Metoda może trochę prymitywna, ale skuteczna. Problem w tym, co ma zrobić osoba, która serialu nie ogląda, a chciałaby się czegoś o nim dowiedzieć i bach, akurat trafi na taki post, który zdradzi wszystko, tym samym psując przyjemność oglądania.

M. ma rację, bo w konsekwencji sytuacja może doprowadzić do tego, że wszystko będziemy ukrywać. A to też jest bez sensu, bo dyskusja winna być jednak żywa.

Jakimś rozwiązaniem jest też to, co panjandrum proponuje, czyli umieszczanie w spoilerze wszystkiego, czego nie jesteśmy pewni - spoiler to czy nie. Tyle tylko, że to znowu kwestia wyczucia, co dla jednego spoilerem jest, dla drugiego nie jest.

Problem jest o tyle istotny, że seriale są formą specyficzną i ich istotna polega na prowadzeniu fabuły w sposób rozłożony na wiele odcinków, a tym samym na zaskakiwaniu widza ciekawymi rozwiązaniami. Dlatego tak istotnym jest podjęcie jakiś decyzji, co do tych nieszczęsnych spoilerów :)
Ostatnio zmieniony 03 października 2008, 18:10 przez Bostonq, łącznie zmieniany 1 raz.
M.
Wskaż do odpowiedzi

Chmielpiwny pisze:
M. pisze:może niektórzy czekają na emisję całej serii, by potem obejrzeć wszytko naraz.
Ja tak np ogladam :)

i w 100% zgadzam sie z Brita w tym temacie, dla mnie rowniez spojlerem "jest wszystko co zdradza o czym jest odcinek".
To w takim razie jak rozmawiać, ukrywając wszystko ?
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

No właśnie. Weźmy przykład. Jest sobie jakiś serial "Dr Prisonnatural" i o odcinku napiszę tak:

Nic się nie dzieje, scenariusz jest głupi, zakończenie niczego nie rozwiązuje. 
Spoiler to?

Bo np. takie coś:

Główny bohater serialu umiera. Popłakałem się. 
jest na 100% spoilerem.

A takie coś:

Coś strasznego dzieje się w tym odcinku. Jeszcze to przeżywam. 
Też spoiler?

Albo tak:

Nie podobało mi się poprowadzenie głównej postaci. Scenarzyści nie mają pomysłu, co zrobić dalej. 
Spoiler?
M.
Wskaż do odpowiedzi

Dla mnie spoilerem jest tylko to:
Główny bohater serialu umiera. Popłakałem się.
Reszta informacji tak naprawdę niczego nie zdradza.

To, czy coś jest straszne czy nie, to indywidualna ocena, tak samo jak "nic się nie dzieje" <-- po prostu opinia, z którą wcale nie trzeba się zgadzać. Spoilery wg mnie powinny naprawdę ewidentnie zdradzać istotne fakty dotyczące tego, co się dzieje w odcinku.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Mi też się tak wydaje. Ale z drugiej strony, jeśli napiszę właśnie opinię, to trochę ustawiam odbiór widzowi, bo może np. szukać tych głupot, co niby są w odcinku, miast delektować się w pełni świeżym odbiorem.
Ostatnio zmieniony 03 października 2008, 18:22 przez Bostonq, łącznie zmieniany 2 razy.
M.
Wskaż do odpowiedzi

No tak, ale jeśli na czyjś odbiór odcinka wpływa cudza opinia, to lepiej, żeby nie czytał niczego i nie wchodził na żadne fora, bo się nastawi i tyle.
Ja np. w ogóle się nie sugeruję opiniami, muszę zawsze sama zobaczyć i ocenić :)
Ostatnio zmieniony 03 października 2008, 18:21 przez M., łącznie zmieniany 1 raz.
Brita_
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Brita_ »

Bostonq pisze:Mi też się tak wydaje. Ale z drugiej strony, jeśli napiszę właśnie opinię, to trochę ustawiam odbiór widzowi, bo może np. szukać tych głupot, co niby są w odcinku, miast delektować się w pełni świeżym odbiorem.
Ale to jest wtedy twoja opinia, nie opisujesz co sie wydarzylo a jedynie oceniasz odcinek, natomiast napewno wg mnie spoilerem jest napisanie, ze ktos umarl, zniknal itd
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

O, albo taki przykład, tym razem autentyczny, z forum wzięty:

Czy aby czasem scenarzyści nie przesadzają ze szlachetnością (etc.) głównego bohatera? Czy zauważyliście, że w tym sezonie pracuje za darmo? - od żadnego z klientów nie wziął jeszcze zapłaty...

Jest tu jednak jakaś informacja o fabule. A nie jest to tekst wzięty w znacznik i nie wywołał też jakiś sporów.

A wspomnienie o nieobecności Wilsona w jednym odcinku tak. Jak to rozstrzygnąć?
Ostatnio zmieniony 03 października 2008, 18:23 przez Bostonq, łącznie zmieniany 1 raz.
M.
Wskaż do odpowiedzi

Jeśli ktoś znika z serialu i ktoś to opisze na forum to fakt - jest spoiler.
Natomiast sama informacja, że kogoś nie było w 1 odcinku, i nie ma to nic wspólnego z fabułą, to inna sprawa.

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ