Historyczne posty.
Steryd
youtube Warszawa

Post autor: Steryd »

neotps pisze:Hm, dbają o niego bardziej - częściej aktualizowany i sporą liczbe serwerów posiada. Czy lepszy? Uzywam USD i mi wystarcza, wiem że jest też ten wspomniany wyżej który działa także, włącza się wolniej, robi to samo co USD. To alternatywa jak wspomniałem. 10mb bez instalowania, ściągnij i przetestuj czy odpowiada Tobie bardziej, czy nie:)
BTW uzywasz winampa? spróbyj AIMP'a. To zawsze kwestia potrzeb i gustów.
Foo2000. :D

e:
W tej paczce z twoim programem jest wirus. -> NIEAKTUALNE - TEMAT WYJAŚNIONY LINKI NOWE. @neotps.
neotps

Post autor: neotps »

Steryd pisze: e:
W tej paczce z twoim programem jest wirus.
Obrazek

Przykro mi, ale nie moge się zgodzić z tą informacja. Avira - największa baza robactwa aktualizowana na moim komputerze co kilka godzin nie wykrywa nic.

UPDATE: Not32 i avira nie wykrywają pliku nc.exe z katalogu router jako zagrożenie. MKS vir wykrywa to jako backdoor o nazwie "Backdoor.Rbot.bdu"
Natomiast analiza pliku przy pomocy AVG -> http://www.avgpolska.pl/upload.html -> wykrywa to jako "RemoteAdmin.BX"

Ja natomiast powiem tyle. Plik usunełem z archiwum rar'a i właśnie uploaduje od nowa. Według mnie, dwa dobre antywirusy niewykrywają tego jako zagrożenie, inne już tak. Nod32 komercyjny u kolegi nie wykrył tego, moja darmowa poczciwa avira także nie, byćmoże jest to program zawierający jakiś kod podobny do backdoor'a stąd ten problem. Na 60kb program backdoorem raczej za dobrym by nie był:-) Programy w tym katalogu służą do restartu zdalnego routera np. w neostradzia, ustawia się to by ominąć limity danych które nadal są choć wcześniej były bardziej dokuczliwe. Przy łączach dsl zmienne ip pozwalało na pobiranie bez limitów, stąd ta opcja w programie by automatycznie resetował router aby uzyskać nowe ip.
Podsumowując. Program do restartu routera może zawierać kod backdoora ( w koncu loguje się na router i go resetuje zdalnie ) i nim nie być. Jednak na wszelki wypadek by nie było problemów zwyczajnie ten plik usunąłem.
Ostatnio zmieniony 15 października 2008, 19:43 przez neotps, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
panjandrum
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Post autor: panjandrum »

Może to być spyware, twój antywirus raczej ich nie wykrywa, a niektóre antyspyware są bardzo wrażliwe.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.

Douglas Adams
neotps

Jako ciekawostke powiem tak: utwórz notepad wpisz w nim

Kod: Zaznacz cały

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*
Następniek plik-zapisz jako -> W opcjach zapisu wybierz Wszystkie pliki, po nazwie pliku postaw kropkę i wpisz dowolne rozszerzenie (oprócz *.txt), np. *.com

I prosze bardzo:) Twój antywirus wykryje to jako virus:) to taki test dla antywirusa czy działa w czasie rzeczywistym. Kawałek kodu wirusa, wirusem pliku nie czyni:P

UPLOAD JEST NOWY, zmieniłęm linki nawet te z quote.. Mam nadzieje, że nie będzie w tym już żadnych niespodzianek:)

http://www.rapidspread.com/file.jsp?id=zy84j9o1ih
Steryd

Post autor: Steryd »

Gwoli ścisłości - używam Avasta. Może ktoś mógłby przelecieć program tym antywirusem?
Bostonq

Post autor: Bostonq »

No ja też używam avasta i faktycznie program wskazuje obecność wirusa (Trojana jakiegoś) w tym nowym uploadzie, ale nie jest niemożliwym, że to avast jest przeczulony lub coś źle rozpoznaje. Możliwe, że ten program "przypomina" avastowi wirusa i dlatego raportuje.
neotps

Chwila, w nowym tez cos? MKS przelecial calosc spakowana i rozpakowaną i znalazł tylko jeden pliczek o nazwie nc.exe chyba czy tam bat. Avast to nie antywirus:) Wiec pytanie, czy w tym nowym uploadzie tez cos jest?
Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 października 2008, 22:46 przez neotps, łącznie zmieniany 1 raz.
Bostonq

Avast to jest antywirus, nie wszystko, co bezpłatne, jest do niczego :) Używam go już bardzo długo i jakoś się sprawdza. A napisałem przecież, że może chodzić o analizę heurystyczną, to znaczy, że Avast rozpoznaje to jako "teoretycznego" wirusa i tyle. To zdarza się również w tych płatnych, znakomitych :) I tak, chodziło mi o nowy upload, ale raz jeszcze powtarzam, podejrzewam, że nie ma tam wirusa i rzecz rozbija się o to, co napisałem powyżej.
neotps

Hm, no mi już mks nic nie wykrył. Avast jest kiepski i lepsza jest Avira (poczujesz roznice jak jakis syf typu spyware Cie męczyć zacznie. Avast większości rzeczy usunąć nie potrafi. Avira radzi sobie z tym, choć najlepszy jest kaspersky. Stwierdzam to po ostatniej robocie w firmie w której bym avast na 5 komputerach, teraz jest komercyjny kaspersky, a na jednym darmowa avira i radzi sobie nie gozej niz kaspersky. Wczesniej wirusy zyly w symbiozie z avastem:)
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Expert
Expert

Post autor: piotr_cebo »

Sory, że się wtrące, ale wasza rozmowa jest chyba troche nie na temat, więc moze już skonczycie, bo już nudne robi sie czutanie tego czy tam był wirus czy nie. :D
Ostatnio zmieniony 15 października 2008, 22:57 przez piotr_cebo, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Bostonq

Jakoż żyję, do tego dodaję sobie skan SpyBotem i wszystko się kręci. Nie wiem, co tam robili w tej firmie ;) A skoro podobny skan mksvirem nic u mnie nie wskazuje, znaczy że i Avast nie wpuszcza :) Do tego comodo, też darmowy i w sumie nic ze zwyczajowych rzeczy wleźć nie może. Ale bez sensu o antywirusach tutaj rozmawiamy :) Już przestaję. A z plikiem na pewno jest ok. Ekhm, ja tu nie moderuję ;)
neotps

Ta, Bostonq zaraz ide Ci "napaskudzić" w jakimś dziale w którym moderujesz ;-)
Awatar użytkownika
fluid
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

Post autor: fluid »

pomine kwestie
(poczujesz roznice jak jakis syf typu spyware Cie męczyć zacznie
od kiedy to sie siedzi z samym antywirem??
antywir+firewall+antyspyware=spokojny sen

tak wiec skoro temat wyjasniony to zamykam
Obrazek

We crawl out from the wreckage
Fingers dig into the sands of the shores
Everything we worked for
Is ripped apart and ruined, drowned...
Oceń ten serial
Zablokowany