Steryd pisze:
e:
W tej paczce z twoim programem jest wirus.
Przykro mi, ale nie moge się zgodzić z tą informacja. Avira - największa baza robactwa aktualizowana na moim komputerze co kilka godzin nie wykrywa nic.
UPDATE: Not32 i avira nie wykrywają pliku nc.exe z katalogu router jako zagrożenie. MKS vir wykrywa to jako backdoor o nazwie "Backdoor.Rbot.bdu"
Natomiast analiza pliku przy pomocy AVG ->
http://www.avgpolska.pl/upload.html -> wykrywa to jako "RemoteAdmin.BX"
Ja natomiast powiem tyle. Plik usunełem z archiwum rar'a i właśnie uploaduje od nowa. Według mnie, dwa dobre antywirusy niewykrywają tego jako zagrożenie, inne już tak. Nod32 komercyjny u kolegi nie wykrył tego, moja darmowa poczciwa avira także nie, byćmoże jest to program zawierający jakiś kod podobny do backdoor'a stąd ten problem. Na 60kb program backdoorem raczej za dobrym by nie był:-) Programy w tym katalogu służą do restartu zdalnego routera np. w neostradzia, ustawia się to by ominąć limity danych które nadal są choć wcześniej były bardziej dokuczliwe. Przy łączach dsl zmienne ip pozwalało na pobiranie bez limitów, stąd ta opcja w programie by automatycznie resetował router aby uzyskać nowe ip.
Podsumowując. Program do restartu routera może zawierać kod backdoora ( w koncu loguje się na router i go resetuje zdalnie ) i nim nie być. Jednak na wszelki wypadek by nie było problemów zwyczajnie ten plik usunąłem.